Keresés

Részletes keresés

cingi Creative Commons License 2007.07.27 0 0 2708

Az ut még csak elmegy, de mi az oda és visszautat kocsival is egy nap alatt tudtuk le. Reggel 5-kor indulás, kb 10-kor be az erdőbe, kb este 8-ra ki is értünk, majd irány haza. Hajnal 2-kor ágyba  kerültem. Reggel 6-kor arra ébredtem, hogy a szomszédba verik a falat(ikerház). Ez húzós volt.

Előzmény: n0ri (2707)
n0ri Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2707
Ha én olyan fiatal lennék, mint ti! Azért 20 éve még én is megtettem ezt az utat!!
Előzmény: cingi (2704)
cingi Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2706

Kössz!

Előzmény: Pistike (2705)
Pistike Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2705
klassz :)
Előzmény: cingi (2704)
cingi Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2704

Ezen eléggé elfáradtam:

http://www.youtube.com/watch?v=T2P-ConiQ_0

IMi Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2703

ujszo.com :

Az erős szél miatt a helikoptereket csak koraestétől kezdve tudták ismét használni az oltásban

Tegnap már nyolc hektáron égett az erdő

Szlovák Paradicsom/Poráč. Az időjárás tegnap sem kedvezett a vasárnap óta tartó tűzvész oltásának, a lángok már nyolc hektárnyi területet sújtottak a Szlovák Paradicsomban. Poráč mellett szintén továbbterjedt az erdőtűz, a lángok szintén nyolc hektár területet tettek tönkre.

Koč közelében is egyre csak terjedt a tűz

SITA-felvétel

Szlovák Paradicsom/Poráč. Az időjárás tegnap sem kedvezett a vasárnap óta tartó tűzvész oltásának, a lángok már nyolc hektárnyi területet sújtottak a Szlovák Paradicsomban. Poráč mellett szintén továbbterjedt az erdőtűz, a lángok szintén nyolc hektár területet tettek tönkre. Az erős széllökések miatt délelőtt a légi oltás is lehetetlenné vált mindkét terepen. A helikopterek csak koraeste állhattak ismét mukába. A tűz a Szlovák Paradicsomban főként szélirányban terjedt. Mivel vödrös légi tűzoltást a széllökések megakadályozták, a helyszínen lévő ötven tűzoltó elsősorban a továbbterjedést próbálta meggátolni. A terep azonban anynyira megközelíthetetlen, hogy az oltásra szánt vizet csupán vállukon vihették fel. A hadsereg segítségét egyelőre nem kérték, ám a védelmi miniszter szerint a tárca készen áll újabb erők és eszközök bevetésére. František Kašický egy újabb helikoptert is megígért, miután saját szemével látta a tűzvészt, ám az időjárási feltételek még koraeste sem tették lehetővé az eddig használt gépek bevetését sem.

A poprádi Air Transport Europe vállalat, mely még hétfőn segédkezett két órát a tűz megfékezésében, munkája árát, a körülbelül 205 ezer koronát, szponzori ajándékként adja a Szlovák Paradicsomnak. Mivel hétfőn nem született döntés arról, ki fizeti ki a légi segítséget, a magánhelikopter egy idő után beszüntette a munkát. Pavol Svetoň, az ATE társaság szóvivője szerint a társaságnak nincs a belügyminisztériummal aláírt szerződése légi tűzoltómunkák végzéséről, ám kötelező érvényű megegyezés esetében azonnal kész az oltásban részt venni.

KOZSÁR ZSUZSANNA

http://www.ujszo.com/clanok.asp?cl=193494

[2007. 07. 26

sp
Előzmény: Műhód (2696)
IMi Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2702
Aha, a Sólyom-völgyről is majdnem lebeszéltél ;-) (Anno)
Előzmény: Műhód (2695)
Műhód Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2701

Jók ezek az új doronglétrahídak.

Ezeknél az újaknál már vízszintbe állítják a létrafokokat,

ami akkor hasznos, ha eső után csúszós-taknyos a fa.

Előzmény: Pistike (2700)
Pistike Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2700
Én azt a taktikát választottam, hogy a vaslétráknál nem néztem se jobbra, se balra, csak raktam a kezem, a lábam. Amikor felértem nem a láncba kapaszkodtam, hanem a vaslánctartók segítségével húztam fel magam. Az első vízesésnél kicsit megijedtem, hogy hova is kerültem, de láttam, hogy mindenki megy felfelé, így eszembe sem jutott visszafordulni. Aztán a meglepi akkor ért, amikor felértem és a sziklában egy vashíd volt, majd egy függőleges létra. Klassz volt megérkezni. Amikor felértem kicsit szégyeltem is magam, amiért paráztam, de jó érzés volt, hogy megcsináltam. A következő létrákon, tálcákon miegymáson ,,nagy rutinnal" mentem fel, volt ahol nem is kapaszkodtam a vasláncba.

A falétrák nem veszélyesek. Meglepően stabilak. Persze, főleg az elején igyekeztem úgy menni rájuk, hogy egyszerre csak én legyek egyen, ezért mindenkit magam elé engedtem. Aztán ennek is rájöttem a titkára, szépen ritmusban lépegettem, és nem volt gond. Persze nagy segítség, hogy a fokok egymástól egyenlő távolságra vannak...
Előzmény: Pedrera (2694)
Pistike Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2699
Nem esik az eső? Nekünk minden este esett. Sőt, szombaton jég is volt.

Amikor a Magas-Tátra égett, akkor helikopterekkel vittek vizet, hatalmas ballonokból engedték ki. Most nem használják a helikoptereket?
Előzmény: dolina (2698)
dolina Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2698
Igen, sajnos rosszabbodik a helyzet. Ma estére már hat hektárt pusztított el a tűz és még mindig ég.
Előzmény: Műhód (2696)
Pistike Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2697
Sajnos, el vagyok havazva a munka miatt, de lesz később fényképes és útibeszámoló.

Csütörtökön végig fotóztam a Betléri kastélyt és a parknak a 2/3-át. Dedinkyben kipróbáltuk a libegőt (remélem jól írtam). Aztán séta a zöldön.

Mint írtam pénteken Suchá Belá - Klastorisko. Nagy élmény volt. Viszonylag korán indultunk (9 óra) így a tömeg már a létrák után ért utol. Nagyon jó érzés volt, hogy megbírtam csinálni. Tényleg voltak kisgyerekek, csoportok, nyugdíjasok, szoknyás lányok, strandpapucsos bevállalósok. :D Persze a kirándulók nagyobb része ,,alkalomhoz illő" felszerelésben vágott neki a Suchá Belának. Találkoztam szegedi ismerősökkel is, ami nagyon meglepett, hiszen mennyi is lenne ennek a valószínűsége? :D

Szombaton Morskie Oko (remélem jól írtam). Hihetetlen tömeg! No, és amerikázás a hideg ,,Tengerszem" partján.

Vasárnap Markušovce - Márkusfalva vár és kastély. Érdemes megnézni. Igaz a várat csak kivülről lehet. Viszont a kastély nagyon szép. Iglótól pár kilométere...
Műhód Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2696

Most olvastam az Új Szóban:

A nehezen megközelíthető terepen helikoptereket is bevetettek, a tüzet estig nem sikerült lokalizálni

Lángokban áll a Szlovák Paradicsom egy része

Mivel a meleg és a szél, valamint a nehezen megközelíthető terep is kedvezett a tűz terjedésének, nem lehetett felmérni, mikorra sikerül a lángokat eloltani.

A területen még vasárnap délután ütött ki a tűz, melyet valószínűleg egy fába csapó villám okozott. A Szlovák Paradicsom Poprád felőli oldalán gyulladt ki az erdő, nagyjából 300 méterre a Sokol természetvédelmi területtől. A Koč domb közelében égő terület nehezen megközelíthető terep, mintegy ezer méteres tengerszint feletti magasságban, meredek, csaknem nyolcvan fokos emelkedésben, ahová nem vezet út. A tűzoltóknak vasárnap másfél órába telt gyalogosan eljutni a lángoló terep közelébe, ezért elsősorban légi oltást alkalmaztak a tegnap délelőtt folyamán, két katonai és két magánhelikopter segítségével. Az utóbbiak bérlése azonban költséges, ezért a kétezer literes tartállyal rendelkező gépeket csupán két órára vették igénybe délelőtt. A vizet egy 36 ezer literes tartályból nyerték, melyet még vasárnap éjjel szállítottak a közelbe. A nap folyamán előkészítették a terepet egy újabb víztartály számára, hogy lehetővé váljon az oltás szivattyúk és tömlők segítségével is. A helyszínen tegnap 38 tűzoltó dolgozott a Poprádi, a Lőcsei és az Iglói járásból, akiknek a homonnai tűzoltóság mentőbrigádja is segített.

A tűzet nem lokalizálták, de megállapították, hogy mintegy 300x400 méteres terület ég. Nagyon értékes részről van szó, melyet a legszigorúbb természetvédelmi kategóriába való besorolásra javasoltak. A tűz egyelőre nem fenyegeti a jelzett turistaösvényeket, melyek közül eddig a nemzeti park vezetősége csupán egyet záratott le.

A mostani tűzvész súlyosságát tekintve megközelíti azt a 2000 októberében keletkezett erdőtüzet, amikor hatvanhét hektár vált a lángok martalékává a Szlovák Paradicsom Tri kopce lokalitásában. Az akkori tűzvész hét emberéletet követelt.

Előzmény: dolina (2686)
Műhód Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2695
Én is ott szoktam parázni.-:)
Előzmény: IMi (2693)
Pedrera Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2694
Műhód, Imi, köszi :-) na majd beszámolok róla, hogy bírtam. Jövő csütörtökön hussss :-)
Előzmény: Műhód (2692)
IMi Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2693
Szerintem minimális tériszony kell, úgy biztonságosabb. A Piecky nagy létráján én is paráztam. (ezért is kapaszkodik jobban ilyenkor az ember, amit fokozott biztonságnak hívunk)
Előzmény: Pedrera (2691)
Műhód Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2692

A tériszony enyhül, vagy megszünik.

Uttólag így gondolsz majd rá: - Ezért paráztam?))) 

Előzmény: Pedrera (2691)
Pedrera Creative Commons License 2007.07.24 0 0 2691
köszönöm az infókat :-)

leginkább csak azon aggódom, hogy képes vagyok beparázni egy nagyobb mélység felett, van egy kis tériszonyom... de talán pont ezért is kacérkodom a gondolattal, hogy meglássam, át tudom-e lépni a saját árnyékomat. (jahhh, és tudom, hogy sok helyen nincs visszaút, egyirányú a túra :-)

Előzmény: erdeiboroka (2683)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2690

Közben rájöttem, hogy a kisfiam az unalmas "sima" utakon azért időnként az apja nyakában utazott, tehát a "mindenütt végigment" az a láncos részekre vonatkozott.

Nem tudom eldönteni, mi rosszabb, a sár, vagy a hőség?

Szerencsére nem is kell, hiszen az ember nem az időjárástól függően kirándul, hanem ahogy kijön a szabadság meg a satöbbi :)

Előzmény: Törölt nick (2687)
Műhód Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2689

A Hernád nagyon tud csúszni-tocsogni esőben és eső után.

A sziklatálcákkal olyankor sincs semmi baj, de a vízes sziklák

és a sár nagyon csúsznak.

Olyankor kell a bakancs, egy nap alatt szétszednek egy edzőcipőt.

Előzmény: Törölt nick (2687)
Műhód Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2688
Reméljük meghagyja nekünk a tűz a Sokolt...
Előzmény: dolina (2686)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2687
Én négy éve minden nyáron egy-két túrát megcsinálok ott. Voltam többféle időjárásban is, tavaly pont napsütéses melegben, ha nem is ilyenben. Nagyon-nagyon más tud lenni ugyanaz az útvonal.
Egyébként az esős, hideg időben a létrák is meg-meg tudják viccelni az embert, mert mint tudjuk a vizes vas csúszik ám...
A lényeg, hogy tetszett. Mi vagy augusztusban, vagy októberben megyünk az idén. Most csak ez a két szlovákiai túra jött össze.

Előzmény: erdeiboroka (2685)
dolina Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2686
Tegnap este kapott lángra az erdő a Kis-Szokol melletti Kocs csúcs (1057 m) melletti részen. Mára az erős szél miatt a tűz továbbterjedt. Most kb 2-3 hektárnyi erdőt érint a tűz.
erdeiboroka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2685

Biztos voltam benne, hogy a sáros időhöz tervezték a biztosításokat :)

Én készültem esőre, hidegre, váltás cipővel, meleg ruhával, esőponcsóval...

Aztán majd megsültünk, óránként vizeztük a hajunkat és minden hegyi patakban lábat áztattunk :)))

Előzmény: Törölt nick (2684)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2684
Próbáld ki a "túlbiztosított" utakat hóolvadáskor! Lesz nagy meglepetés, amikor a gerendahidakon befolyik a bakancsodba a víz...
Ne felejtsd el, hogy ezt a területet úgy építették ki, hogy valóban mindenki végig tudjon menni rajta, akár az ötéves gyerekkel is. Ezért sikerült nektek is.
Előzmény: erdeiboroka (2683)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2683

Mi a Sucha Belán, a Hernád áttörésben és a Pieckyn voltunk.

Általános tapasztalat az volt, hogy a láncos utak túlbiztosítottak, legalábbis a száraz nem sáros időjáráshoz képest. Ha valahol van egy tálca, amin állsz a mélység felett, biztos, hogy van ott akkor egy lánc is, amiben megkapaszkodhatsz :)))

Az ötéves kisfiam simán végigment mindenütt, gyorsabban, mint én :)

Persze a nehezebb részeknél mindig fogta egy felnőtt az egyik kezét.

Szerintem bátran bevállalhatod a Hernád áttörést meg a másik két túrát is, amin mi voltunk. Ha meleg lesz, legfeljebb Ti is megmártóztok a folyóban:)

Van egy aquapark is valahol Poprád környékén, de ott nem voltunk.

Előzmény: Pedrera (2677)
erdeiboroka Creative Commons License 2007.07.23 0 0 2682

Sziasztok!

A múlt hét elején jártunk a Szlovák Paradicsomban. A túra nagyon jól sikerült (eltekintve a 40 foktól :(((  )

A szállást interneten emailben foglaltam és nem kellett leelőlegezni, minden OK volt.

http://www.slovenskyraj.sk/babel.html

A bácsival angolul lehet kommunikálni.

A szállás 3 szobás lakás, egyszerű berendezéssel, konyhával. 220 +10 Sk. Jó hűvös volt :)

A szállás külön előnye, hogy Mytoban van, ez Podlesokhoz a legközelebbi falutól, Hrabusicétől félúton van az erdő felé, tehát az egyik legközelebbi magánszállás Podlesokhoz.

Hrabusicében egyébként szinte minden házban van kiadó szoba, főleg tetőtéri (meleg). A buszmegállóban az asszonyok megállítják az autókat, és próbálnak szállóvendéget keríteni.

Amúgy itt találtam a szállást:

http://www.slovenskyraj.sk/ubytovanie/ubytovanie/ubytovanie.html#hrab

A határ túloldalán a bódéban váltottuk a koronát nagyon jó árfolyamon.

A vendéglők drágábbak voltak, mint számítottuk, így kifutottunk a pénzből, végül Podlesok kemping recepción váltottunk be Eurot, elég rossz árfolyamon.

Előzmény: Pedrera (2677)
Pistike Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2681
Suchá Belá - Klastorisko kipipálva :D
A könyv megvéve :D
Előzmény: Műhód (2678)
Pedrera Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2680
rendben, köszönöm :-)
Előzmény: Műhód (2678)
piwo Creative Commons License 2007.07.22 0 0 2679
Sziasztok!

Ha "paradicsomozni" szeretnénk, és a Hernád-áttörés az első számú célpont, akkor melyik városban érdemes megszállni? A campingről olvatsam itt a fórumon, elsősorban panziók/magánszállások szempontjából érdekelne.
Nem vagyun nagy sátrazósak...:)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!