Az ut még csak elmegy, de mi az oda és visszautat kocsival is egy nap alatt tudtuk le. Reggel 5-kor indulás, kb 10-kor be az erdőbe, kb este 8-ra ki is értünk, majd irány haza. Hajnal 2-kor ágyba kerültem. Reggel 6-kor arra ébredtem, hogy a szomszédba verik a falat(ikerház). Ez húzós volt.
Az erős szél miatt a helikoptereket csak koraestétől kezdve tudták ismét használni az oltásban
Tegnap már nyolc hektáron égett az erdő
Szlovák Paradicsom/Poráč. Az időjárás tegnap sem kedvezett a vasárnap óta tartó tűzvész oltásának, a lángok már nyolc hektárnyi területet sújtottak a Szlovák Paradicsomban. Poráč mellett szintén továbbterjedt az erdőtűz, a lángok szintén nyolc hektár területet tettek tönkre.
Koč közelében is egyre csak terjedt a tűz
SITA-felvétel
Szlovák Paradicsom/Poráč. Az időjárás tegnap sem kedvezett a vasárnap óta tartó tűzvész oltásának, a lángok már nyolc hektárnyi területet sújtottak a Szlovák Paradicsomban. Poráč mellett szintén továbbterjedt az erdőtűz, a lángok szintén nyolc hektár területet tettek tönkre. Az erős széllökések miatt délelőtt a légi oltás is lehetetlenné vált mindkét terepen. A helikopterek csak koraeste állhattak ismét mukába. A tűz a Szlovák Paradicsomban főként szélirányban terjedt. Mivel vödrös légi tűzoltást a széllökések megakadályozták, a helyszínen lévő ötven tűzoltó elsősorban a továbbterjedést próbálta meggátolni. A terep azonban anynyira megközelíthetetlen, hogy az oltásra szánt vizet csupán vállukon vihették fel. A hadsereg segítségét egyelőre nem kérték, ám a védelmi miniszter szerint a tárca készen áll újabb erők és eszközök bevetésére. Frantiek Kaický egy újabb helikoptert is megígért, miután saját szemével látta a tűzvészt, ám az időjárási feltételek még koraeste sem tették lehetővé az eddig használt gépek bevetését sem.
A poprádi Air Transport Europe vállalat, mely még hétfőn segédkezett két órát a tűz megfékezésében, munkája árát, a körülbelül 205 ezer koronát, szponzori ajándékként adja a Szlovák Paradicsomnak. Mivel hétfőn nem született döntés arról, ki fizeti ki a légi segítséget, a magánhelikopter egy idő után beszüntette a munkát. Pavol Svetoň, az ATE társaság szóvivője szerint a társaságnak nincs a belügyminisztériummal aláírt szerződése légi tűzoltómunkák végzéséről, ám kötelező érvényű megegyezés esetében azonnal kész az oltásban részt venni.
Én azt a taktikát választottam, hogy a vaslétráknál nem néztem se jobbra, se balra, csak raktam a kezem, a lábam. Amikor felértem nem a láncba kapaszkodtam, hanem a vaslánctartók segítségével húztam fel magam. Az első vízesésnél kicsit megijedtem, hogy hova is kerültem, de láttam, hogy mindenki megy felfelé, így eszembe sem jutott visszafordulni. Aztán a meglepi akkor ért, amikor felértem és a sziklában egy vashíd volt, majd egy függőleges létra. Klassz volt megérkezni. Amikor felértem kicsit szégyeltem is magam, amiért paráztam, de jó érzés volt, hogy megcsináltam. A következő létrákon, tálcákon miegymáson ,,nagy rutinnal" mentem fel, volt ahol nem is kapaszkodtam a vasláncba.
A falétrák nem veszélyesek. Meglepően stabilak. Persze, főleg az elején igyekeztem úgy menni rájuk, hogy egyszerre csak én legyek egyen, ezért mindenkit magam elé engedtem. Aztán ennek is rájöttem a titkára, szépen ritmusban lépegettem, és nem volt gond. Persze nagy segítség, hogy a fokok egymástól egyenlő távolságra vannak...
Sajnos, el vagyok havazva a munka miatt, de lesz később fényképes és útibeszámoló.
Csütörtökön végig fotóztam a Betléri kastélyt és a parknak a 2/3-át. Dedinkyben kipróbáltuk a libegőt (remélem jól írtam). Aztán séta a zöldön.
Mint írtam pénteken Suchá Belá - Klastorisko. Nagy élmény volt. Viszonylag korán indultunk (9 óra) így a tömeg már a létrák után ért utol. Nagyon jó érzés volt, hogy megbírtam csinálni. Tényleg voltak kisgyerekek, csoportok, nyugdíjasok, szoknyás lányok, strandpapucsos bevállalósok. :D Persze a kirándulók nagyobb része ,,alkalomhoz illő" felszerelésben vágott neki a Suchá Belának. Találkoztam szegedi ismerősökkel is, ami nagyon meglepett, hiszen mennyi is lenne ennek a valószínűsége? :D
Szombaton Morskie Oko (remélem jól írtam). Hihetetlen tömeg! No, és amerikázás a hideg ,,Tengerszem" partján.
Vasárnap Markušovce - Márkusfalva vár és kastély. Érdemes megnézni. Igaz a várat csak kivülről lehet. Viszont a kastély nagyon szép. Iglótól pár kilométere...
A nehezen megközelíthető terepen helikoptereket is bevetettek, a tüzet estig nem sikerült lokalizálni
Lángokban áll a Szlovák Paradicsom egy része
Mivel a meleg és a szél, valamint a nehezen megközelíthető terep is kedvezett a tűz terjedésének, nem lehetett felmérni, mikorra sikerül a lángokat eloltani.
A területen még vasárnap délután ütött ki a tűz, melyet valószínűleg egy fába csapó villám okozott. A Szlovák Paradicsom Poprád felőli oldalán gyulladt ki az erdő, nagyjából 300 méterre a Sokol természetvédelmi területtől. A Koč domb közelében égő terület nehezen megközelíthető terep, mintegy ezer méteres tengerszint feletti magasságban, meredek, csaknem nyolcvan fokos emelkedésben, ahová nem vezet út. A tűzoltóknak vasárnap másfél órába telt gyalogosan eljutni a lángoló terep közelébe, ezért elsősorban légi oltást alkalmaztak a tegnap délelőtt folyamán, két katonai és két magánhelikopter segítségével. Az utóbbiak bérlése azonban költséges, ezért a kétezer literes tartállyal rendelkező gépeket csupán két órára vették igénybe délelőtt. A vizet egy 36 ezer literes tartályból nyerték, melyet még vasárnap éjjel szállítottak a közelbe. A nap folyamán előkészítették a terepet egy újabb víztartály számára, hogy lehetővé váljon az oltás szivattyúk és tömlők segítségével is. A helyszínen tegnap 38 tűzoltó dolgozott a Poprádi, a Lőcsei és az Iglói járásból, akiknek a homonnai tűzoltóság mentőbrigádja is segített.
A tűzet nem lokalizálták, de megállapították, hogy mintegy 300x400 méteres terület ég. Nagyon értékes részről van szó, melyet a legszigorúbb természetvédelmi kategóriába való besorolásra javasoltak. A tűz egyelőre nem fenyegeti a jelzett turistaösvényeket, melyek közül eddig a nemzeti park vezetősége csupán egyet záratott le.
A mostani tűzvész súlyosságát tekintve megközelíti azt a 2000 októberében keletkezett erdőtüzet, amikor hatvanhét hektár vált a lángok martalékává a Szlovák Paradicsom Tri kopce lokalitásában. Az akkori tűzvész hét emberéletet követelt.
Szerintem minimális tériszony kell, úgy biztonságosabb. A Piecky nagy létráján én is paráztam. (ezért is kapaszkodik jobban ilyenkor az ember, amit fokozott biztonságnak hívunk)
leginkább csak azon aggódom, hogy képes vagyok beparázni egy nagyobb mélység felett, van egy kis tériszonyom... de talán pont ezért is kacérkodom a gondolattal, hogy meglássam, át tudom-e lépni a saját árnyékomat. (jahhh, és tudom, hogy sok helyen nincs visszaút, egyirányú a túra :-)
Közben rájöttem, hogy a kisfiam az unalmas "sima" utakon azért időnként az apja nyakában utazott, tehát a "mindenütt végigment" az a láncos részekre vonatkozott.
Nem tudom eldönteni, mi rosszabb, a sár, vagy a hőség?
Szerencsére nem is kell, hiszen az ember nem az időjárástól függően kirándul, hanem ahogy kijön a szabadság meg a satöbbi :)
Én négy éve minden nyáron egy-két túrát megcsinálok ott. Voltam többféle időjárásban is, tavaly pont napsütéses melegben, ha nem is ilyenben. Nagyon-nagyon más tud lenni ugyanaz az útvonal. Egyébként az esős, hideg időben a létrák is meg-meg tudják viccelni az embert, mert mint tudjuk a vizes vas csúszik ám... A lényeg, hogy tetszett. Mi vagy augusztusban, vagy októberben megyünk az idén. Most csak ez a két szlovákiai túra jött össze.
Tegnap este kapott lángra az erdő a Kis-Szokol melletti Kocs csúcs (1057 m) melletti részen. Mára az erős szél miatt a tűz továbbterjedt. Most kb 2-3 hektárnyi erdőt érint a tűz.
Próbáld ki a "túlbiztosított" utakat hóolvadáskor! Lesz nagy meglepetés, amikor a gerendahidakon befolyik a bakancsodba a víz... Ne felejtsd el, hogy ezt a területet úgy építették ki, hogy valóban mindenki végig tudjon menni rajta, akár az ötéves gyerekkel is. Ezért sikerült nektek is.
Mi a Sucha Belán, a Hernád áttörésben és a Pieckyn voltunk.
Általános tapasztalat az volt, hogy a láncos utak túlbiztosítottak, legalábbis a száraz nem sáros időjáráshoz képest. Ha valahol van egy tálca, amin állsz a mélység felett, biztos, hogy van ott akkor egy lánc is, amiben megkapaszkodhatsz :)))
Az ötéves kisfiam simán végigment mindenütt, gyorsabban, mint én :)
Persze a nehezebb részeknél mindig fogta egy felnőtt az egyik kezét.
Szerintem bátran bevállalhatod a Hernád áttörést meg a másik két túrát is, amin mi voltunk. Ha meleg lesz, legfeljebb Ti is megmártóztok a folyóban:)
Van egy aquapark is valahol Poprád környékén, de ott nem voltunk.
A szállás 3 szobás lakás, egyszerű berendezéssel, konyhával. 220 +10 Sk. Jó hűvös volt :)
A szállás külön előnye, hogy Mytoban van, ez Podlesokhoz a legközelebbi falutól, Hrabusicétől félúton van az erdő felé, tehát az egyik legközelebbi magánszállás Podlesokhoz.
Hrabusicében egyébként szinte minden házban van kiadó szoba, főleg tetőtéri (meleg). A buszmegállóban az asszonyok megállítják az autókat, és próbálnak szállóvendéget keríteni.
A határ túloldalán a bódéban váltottuk a koronát nagyon jó árfolyamon.
A vendéglők drágábbak voltak, mint számítottuk, így kifutottunk a pénzből, végül Podlesok kemping recepción váltottunk be Eurot, elég rossz árfolyamon.
Ha "paradicsomozni" szeretnénk, és a Hernád-áttörés az első számú célpont, akkor melyik városban érdemes megszállni? A campingről olvatsam itt a fórumon, elsősorban panziók/magánszállások szempontjából érdekelne. Nem vagyun nagy sátrazósak...:)