Keresés

Részletes keresés

evodia2010 Creative Commons License 2020.10.12 0 0 989

Van egy szem normál termésem, a többi csak kisebb fejletlen bogyóka.

Nem mondhatom, hogy porzó nélkül nem terem, de lehet porzóval jobb lenne a helyzet. Ki tudja...

leac Creative Commons License 2020.05.01 0 0 988

Már több mint 20 magoncom van nagyon lassan kelnek 1-esével

és utána is vontatott a fejlődésük. Eléggé macerás pedig mindent

megkapnak meleg 20 fok, pára, napfény. 

unartis: Creative Commons License 2020.03.18 0 0 987

Ez nagyon jó! Gratulálok!

Előzmény: leac (986)
leac Creative Commons License 2020.02.18 0 1 986

Köszönöm a segítséged.

A videóid nézegettem már régebben is csak pár dolog nem volt

tiszta pl. a kelési idő . Telente a magvetés a szórakozásom ilyenkor 

a növényeim pihennek a telelőbe. 10-12 éve vannak olajfáim

(meg más mediterrán növény) már régóta virágoztak de "komolyabb"

termés csak a múlt évbe termett. A szaporodó állományba most került

olyan fa ami beporozta a többit. Sajnos a fajtákat nem tudom . Mire észrevettem

a rigók leszedtek egy csomót de így is kb. 100 db maradt most ezekkel 

kísérletezek. Először homokba gyökeresednek aztán teszem cserépbe . 

Erre nem gondoltam hogy ennyi ideig elfekszenek, tavaszig átgondolom 

mi legyen a ki nem kelt magokkal.

Előzmény: Gábor ( Pécsi Olajfák ) (985)
Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2020.02.18 0 0 985
Előzmény: leac (984)
leac Creative Commons License 2020.02.17 0 0 984

Azt szeretném kérdezni az olajfa magjaival kell valami "trükköt" csinálni,

hogy gyökeresedjenek Azon kívül hogy kiveszem a csonthéjból és nedves homokba

teszem 22-25 fok és átlátszófólia takarás . Eddig kb 40 nap alatt 5 db kelt ki az 50-ből.

barcaforca Creative Commons License 2020.02.01 0 0 983

Zsidó Kiválóságok Háza

Djapor96 Creative Commons License 2020.01.23 0 0 982

Sziasztok, ha a dézsás olajfákat ki szeretném ültetni és a következő télen kint hagyni, mikor ültessem ki őket?

Találok vmi leírást, hogy hogyan érdemes majd őket felkészíteni a télre?

Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2019.09.20 0 0 981

Dehogy is fagytak el, kutya bajuk sincs. Két éve lettek kiültetve, mint 'maradék' növények. Ezek mind egy kísérlet maradványai és szinte sövény lett belőlük:)

Előzmény: Bandhi (978)
Bandhi Creative Commons License 2019.09.18 0 0 978

Persze, mindenképpen elültetem majd.

A képen ezek elfagytak?

Előzmény: Gábor ( Pécsi Olajfák ) (979)
Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2019.09.09 0 0 979

Üdv Bandhi,

elnézést a kései válaszért. Feltétlenül ültesd el őket, a szükséges módszert megtalálod az oldalamon. Lesz amilyen lesz, majd kiderül...:)

ezt figyeld mi alakult ki.....ömlesztett olajfák:

Előzmény: Bandhi (977)
unartis: Creative Commons License 2019.08.30 0 0 978

Köszönöm a helyre igazítást! Annak is örülök, hogy Budapesti származású!

Előzmény: Bandhi (977)
Bandhi Creative Commons License 2019.08.22 0 1 977

Üdv!

Félreérthettél valamit vásárláskor. Az a "mogyoródi" olajfa nem mogyoródon van, hanem Budapesten, a Mogyoródi u-i Varga Márton Kertészeti Szakiskola arborétumában és történetesen Aglandou.

Vannak képeim is róla, majd később felrakom.

Én tavaly ültettem ki egy Istarska bjelica-t próbaképpen. Nem takartam egyáltalán, Kb. -8C-t kapott idén télen, teljesen sérülsémentesen telelt. Idén már takarni fogom, nem akarom elveszíteni.

Szépen fejlődik, nem metszem, nem locsolom. Együtt ültettem egy Frantoio-val, az áprilisban még élt, de aztán már nem tudott kihajtani és kidöglött.

Gábor!

Van még dézsában egy Drobnica és egy Oblica fajtám, a kettő átporozta egymást, szeretném majd elültetni a magokat. Ezekből érdemes nevelni? Fagytűrésileg mennyire lesznek jók?

Köszi!

Előzmény: unartis: (975)
unartis: Creative Commons License 2019.05.16 0 0 976

A napokban kiültettem, a házhoz viszonylag közel, majd meglátjuk mit produkál, de az első években azért takarom a tövét majd! Erősödjön csak meg, itt a csongrádi klímán.

Előzmény: unartis: (975)
unartis: Creative Commons License 2019.05.16 0 0 975

Szia!

Nincs arról a fáról képem amiről származik, én is Szegeden vettem a füvészkerti egyik kiállításon attól az ismerős árustól.

Nem jártam még Mogyoródon, de egyszer megnézem, ha arra járok! ;) A sajátomról majd készítek! Ha az is jó.

Előzmény: Gábor ( Pécsi Olajfák ) (974)
Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2019.05.07 0 0 974

Szia,

a mogyoródi mínusz -17-es eredményeire és is kíváncsi leszek és még a "tudományos" érdeklődés kedvéért nem küldenél el róla egy képet privátban?..:) Az email címem megtalálod a weboldalon.

Előre is Köszönöm!

Előzmény: unartis: (973)
unartis: Creative Commons License 2019.05.06 0 0 973

Szia Gábor,

Tavaly vettem egy ismerős árustól 'télálló'nak hírdetett olajfát, elvileg a mogyoródi kertészeti suliban növő növényről lett szaporítva, amelynek -17 c°-on sem fagyott le a lombja az elmondása szerint, idén ki fogom ültetni és letesztelem mit bír, van még két másik forrásból olajfám, az egyiket egy ismerős hozta Görögországból, és van egy teszkóból vásárolt, ezek -12 c°-on visszafagytak tövig, tavasszal kihajtottak! Azóta cserepesek! -5 c° alatti hőmérsékleten beviszem fagymentes helyre.

Előzmény: Gábor ( Pécsi Olajfák ) (970)
Toti666 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 972

Amúgy mit hallottál róla?😊

Toti666 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 971

Persze a -19 nekem is erős,az eladó is csak -12-t mondott. Amúgy az egzotikus kertészetből,Balatonalmádi.

Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2019.04.02 0 0 970

Honnan szerezted? 

Hallottam már a Hojiblankaról. Szerintem csúfos kudarc lesz.  A - 19 elképzelhetetlen. Mint írtam az olajfák fagytűrése nagyon bonyolult dolog, több összetevője van. 

Előzmény: Toti666 (969)
Toti666 Creative Commons License 2019.04.02 0 0 969

Szervusztok!Hojiblankát sikerült szereznem. Utánnanéztem,elég nagy a szórás hidegtűrés terén(-8;-19). Nektekinkább hinnék,mint tapasztaltabbaknak. Köszönöm a segítséget!

Toti666 Creative Commons License 2019.03.30 0 0 968

Esetleg Spanyolországból származó,állítólag -12celsiust bíró fajta ? Ez melyik lehet?

Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2019.03.30 0 0 967

Ha nincs fajtanév, akkor elég rizikós! Az olajfák fagytűrése nagyon bonyolult és összetett dolog. 

Előzmény: Toti666 (966)
Toti666 Creative Commons License 2019.03.29 0 0 966

Sziasztok! Tudja valaki,hogy az Oázis kertészetben milyen olajfa kapható? Mennyire lehet téltűrő?

Bougenvillea Creative Commons License 2019.03.26 0 0 965

Az most nem fog menni, de nem látszik rajta semmi kórság, csak egyszerüen potyognak le a levelei... zöld állapotukban, kicsit csörgősen :-D

Előzmény: Gábor ( Pécsi Olajfák ) (964)
Gábor ( Pécsi Olajfák ) Creative Commons License 2019.03.26 0 0 964

Szia, fotózd le és küld el, akkor okosabbak leszünk.:)

Előzmény: Bougenvillea (963)
Bougenvillea Creative Commons License 2019.03.26 0 0 963

Sziasztok! Van ötletetek, hogy miért dobálja le a leveleit az olajfám? Kb. 1.20 magas, dézsában telelt kb. 8-10 fokon, vizet is kapott, eddig szépen tartotta magát, de most pár napja elkezdte hullatni a leveleit. Már kiraktam a napra, jól meglocsoltam, de csak folytatja. Elég szárazak a levelei :-( Tudok tenni még vele valamit, vagy nézzem ahogy teljesen lekopaszodik?

unartis: Creative Commons License 2018.11.13 0 0 962

Amiket írtàl növényeket, a kaméliát kivéve a kertünk lakója. Tehát fűszer babér, kínai kenderpálma, több fajta fagytűrő leander nő a kertünkben. A 2016-2017-es hosszú télen mind vissza fagyott, de tavasszal minden kihajtott. Azóta is ott vannak kiültetve. A leanderek 2014 óta vannak kiültetve,azt akemény telet kivéve nem fagytak még vissza. Milyen fajta a kinti leandered?

Előzmény: Gerzsike (960)
unartis: Creative Commons License 2018.11.13 0 0 961

Azért írnak különböző fagytűrési adatokat mert eléggé szort az egyedek fagytűrése. Valószínű -5 c*-ot a legérzékenyebbek is kibírnak. De ennél hidegebbet is kibír némelyik, a 3. példány az eladója elmondása szerint -17 c* kibírt, na de majd meglátjuk. Jövőre kiültetem...

Előzmény: Gerzsike (960)
Gerzsike Creative Commons License 2018.11.12 0 0 960

Köszönöm szépen a válaszodat! Megtaláltam a tövénél a papírját, amin - 5 fok volt a minimum hőmérséklet. Ez már ki van ületeve nem dézsában van. (Amúgy majd mindenütt mást-mást írnak, hogy mit bír a növény, és sajnos néha beköszönt egy a szokásostól hidegebb tél és sok erős, szép növény megy tönkre, ha kiültetjük. )A babér és a camélia van dézsában, amiket kint szoktam hagyni buborék fóliával körbe tekergetve. AZ utóbbi a savanyú talaj miatt, mert kiültetve csak kínlódott, hiába cseréltem ki nagy területen körülötte a talajt. Most az idén már másodszor virágzik. A babér azért lett dézsába rakva, mert nagyon visszafagyott, abban a -27 fokos télben és azt láttam, hogy tavaly ősszel még nem voltak elég érettek, fásak az új hajtásai, ezért inkább beszedtem dézsába. Most szépen magára talált, de még inkább pár évig hagyom dézsában. A télálló leanderemet is tavalyelőtt visszaültettem cserépbe, mert nem voltak elég érettek az új hajtásai, és tuti visszafagyott volna megint. Tavasszal kiültettem, és most úgy látom maradhat. Tegnap már avarral jól körbe is takartam őt is, meg pár gránátalmát, kínai kenderpálmát. Kísérletezgetek velük, mert van még pár darab belőlük, ültettem magról, aztán lehet az lesz, amit megfogadtam a nagyon hideg tél után, hogy inkább olyan növényeket ültetek ki, amik ehhez az éghajtali viszonyokhoz valók. A többi pedig marad a télikertben. Csak nem bírok magammal, és a nyáron már a citromot is orrba szájba duggattam. :) Aztán ajándéknak szerintem nagyon jó, csak addig is sok helyet foglalnak.

Előzmény: unartis: (959)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!