Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Ja, szerintem neki az hogy Air Liquide az nem mond semmit :-) Szerintem Ő még nem látott olyan palackot. Nálam is csak akkor kezdte ráncolni a homlokát mikor kezdtem magyarázni hogy palackszelepbe épített nyomásmérő óra, gyors nyitókar, meg nagy világoskék ütésvédő.
Csakis akkor derül ki az igazság majd ha valamelyikünk kipróbálja :-)
Én személyesen voltam bent (palack nem volt nálam, mert csak érdeklődni voltam, meg előtte a LIDL-ben medvehagymás buciért) nekem is nagyon jó árakat mondott. Még rá is kérdeztem hogy ugye ez nettó, és akkor még + ÁFA. Mondta hogy nem, azért nő a forgalmuk mert ők ilyen jó bruttó árakat tudnak adni.
Na erre alapozva kértem egy árat a Messeres üzletkötőtől. Ő kicsit magasabb töltet árakat írt (nettóban) Nem nagyon tudtam ezt hova tenni agyilag. Lehet hogy a kereskedő kap kedvezményt és inkább olcsóbban adja a töltetet, mindegy, ki kell próbálni.
Dragabb, mint a BLM Smart TIG 200 AC/DC, de par parametere joval rosszabb, ami elriaszt. Pl. bi100 csak 70/90 A (TIG/MMA), a BLM-e 140 A 100 %-on. Impulzus frekv. is csak 200 Hz vs. 500 Hz a BLM-nel.
A hatvani Messer az "csak" egy lerakat. Inkább PB gáz mint hegesztési. Ők annyit tudnak intézni hogy az adott készletről cserélnek. Ha extra igényed van (pld a kis palack) akkor azt lerendelik és csak utána tudsz cserélni.
Ilyesmi hogy töltés az helyben esélytelen azt meg nem hiszem hogy a Messer (túl nagy cég ahhoz) bajlódna a palackoddal.
Most olvasok kicsit vissza hogy neked nem cserélték a Messer nél z Air liquide- palackot :( és elvinni töletni sem tudják?gondolom akkor ott Hatvanba kérdezted.
Igen gazdasági szempontot nézve értettem,azt igen tudom hogy corgonnal szebb a varrat.
Tiéden 2010 es dátumot látok,na mindegy,nem tudom mi lehet ez a dátum.
Ma irt egy cég hogy a 4,3 m3-es palackot 15 bruttóér töltik,az szerintem nem rosz ár,de ott nem az én palackomat kapom vissza,majd még délután hivok egy gyöngyösi helyet hogy ők mit monanak.
Ugy nez ki Miller Migmatic 300 Delux + Hypertherm 85 lesz a befuto, ha sikerul £4k-ert beszerezni. Ha nem, akkor Lincoln Powertec 305C Pro + Tomahawk 1538, ez boven 4k alatt van.
Hát most már meg nem mondom fejből, de a kisebbik szelephez kellett hollandert gyártatnom a reduktornál. Ugyanaz volt, mint a kis SIAD-os. Szerintem G1/2-es.
Tehát akkor majdnem dupla annyit el hegeszt az ember Co-val,mint ugyan annyi értékű corgonnal?aAz durva árkülönmbség annak aki nem egy 5kg os huzalt nyom el 1-2 év alatt!
Nálunk évi 6 ezer a SOL palackbérlet. A Linde sokkal drágább volt, de ott nagy kavarások mehettek a háttérben, mert annyi verziót vázoltak fel két perc alatt, hogy csak kapkodtam a fejem. Saját palack fű alatt, bérpalack kisebb, de nem hivatalos, hivatalos, de nagyobb, nem lindés, de linde gázzal töltve...
A Sol az tiszta képlet. Jó áron jó portéka. Minden palack mintha tök új lenne, hibátlan festés, új szelep, látszik a friss teflonszalag. Látszik hogy van gazdájuk.
Linde 19 bruttó, Messer nagy meglepetésre 15400 bruttó Sol 14 nettó, Air liquide 10 nettó (ez utóbbi az ismerősömnek a nagyfogyasztói kedvezménnyel, kisember ár az passz, de kb a többi alatt lehet).
A SOL valamiért szimpatikusabb, az viszont rohadt nagy fegyvertény a Messernél hogy a lakhelyemtől (műhelyemtől) Salgótarjánon belül 2km, a munkahelyemtől Hatvanban meg kb 6-700m a helyi lerakat.
SOL-nál nagyon szimpatikus a hozzáállás, az is hogy az 5-ös tisztaságú argon is van, és az sincs nagyon elszállva (16-17 nettó) árban. Az egyedüli gebasz a dologban az hogy a hozzám legközelebbi lerakat az Jászberény. (munkahelytől 25, otthonról meg vagy 90 km) Mondjuk a kiszállítást meg is tudják oldani, tehát ebben is rugalmasak. Annak ellenére hogy a Messer-nél olcsóbb a töltet, még mindig a SOL áll nálam nyerésre. A két palack (1 corgon + 1 argon) éves bérlete kb 20 körül lenne bruttóban, az úgy elég korrekt.