Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Jajj, de már egy éve is mondtam hogy az újgazdagokat kell megcélozni:-) "Vegyen az asszonynak tolikapát, spinning bérlet helyett. Az asszony is formás marad a kertje is szép lesz! Bevezető akciónkban az 6061-es aluvázas csúcsmodellünk csak 250.000Ft+Áfa! " Tudod ... marketing :-)
Láttam ám.. Csak nem tudom hogyan is kezdjem a válaszokat. Addig is nézd meg a csoporttársam awis kezdő videóit. Na az neki a legelső awizása!!! Beírod a youtube-ra hogy Ernő awi, és köp is ki 3-4 rövid awis videót. Van benne bénázás, wolfram leragadás, minden ami kell, és amire számíthatsz. :-)
Szerintem az van hogy nagy elánnal megvette a gépet hogy majd jön a sok alu hegesztős meló, aztán vagy nem jön, vagy nem sikerül olyan minőségben ahogy elképzelte.
Megveszed és elindítod a "tolikapa light" projektverziót :-) "Alumínium tolikapa, 30%-al kevesebb súly, 50%-al kevesebb terhelés a testének, 100%-al nagyobb teljesítmény! Forradalmasítsa kiskertjében a mezőgazdaságot!" reklámszlogennel :-)
Nekem a kocsi festéktelenítésére kell, 10 éve mikor vettem akkor kapott egy padlólemez lakatolást, és 7-8 év téli/nyári használat alatt meg az utóbbi 2 év garázsban rohasztás eredményeképp ki is rügyezett mindenhol ahol kellett.
2 küszöb cserés, hátfal a lámpák alatt lakatolós, meg a két hátsó sárvédőív, meg a 4 ajtó alja. Szóval elemenként legyalulom a festéket négertárcsával meg drótkoronggal, autó aljáról alvázvédőt (hőlégfúfó+spakni, majd) drótkoronggal, kijavítok mindent és akkor nyugodt vagyok hogy újrafényezés, üregvédelem és a többi után kb 10-15 évig megint nem kell hozzányúlni.
20 év múlva meg már úgyis impotens leszek a vezetéshez :-)
Heti 1-2 szabadnappal ez egy szép hosszú projekt lesz :-(
Szép kis család,azért ezek a gépek szerintem már nem annyira a hobby kategóriába tartoznak.
Ugye milyen jó mikor két kis flex van és az egyiket köszörű a másikon meg vágó korong van és nem kell cserélgetni,nekem sokszor ez ment az agyamra,azért let a Metabo mellé egy kis könnyű 600w os Bosch.
A fordulatszám szabályzást nem tudom hol tudnám kihasználni de biztos akadna előbb utóbb olyan szitu is.
Ja a középső az új, a többi 5 éve kapja a nyúzást. Nyilván azért van rajtuk nyoma az 5 év használatnak, mert csak az új karcmentes, de én szépen eltörlöm, kifúvatom, helyére rakom munka után.
Faternak odaadni az nagy szám lenne, bár a gépbe sok kárt nem tudna tenni, max 10 másodperc alatt levágná a saját ujját vele. :-) Sokkal biztonságosabb neki a szigetelő szalag :-)
Az tenyleg egy jo sarokcsiszolo. Egy parat mi is tonkretettunk mar, de ez nem az o hibaja, Boschbol kb ketszer annyi adta meg magat. :) Most jelenleg Makita parti vagyok.
Nem tudom mennyire fer bele a topikba, de a "lakatolashoz" hozzatartozik a furas is.
Esetleg hasznal valaki magnestalpas furot? Kineztem egy Makita HB500-ast, de a mi orszagunkban nem forgalmazzak. Van kb Fein, Unibor, Rotabroach, JEI, G&J. 50mm-es atmerot szeretnek meg furni mindenkepp. Valakinek ezekkel van tapasztalata?
Ha használt is jó akkor nagyon alkalmi vétel komplett szett (hegesztős+reduktor+palack+alu huzal) (a palackot elcseréled corgonra, az alu huzalt annyiért simán el lehet passzolni amennyiért 2 tekercs normál huzalt kapsz)
Invereteres gép: modernebb, kisebb súly, több funkció, illetve beállítás, nagyobb teljesítmény .. negatívumként nehezebben javítható, várhatóan rövidebb élettartam.
Trafós gép: nagyjából örök élet ... hátrányok a nagyobb súly, és ugyanabban az árban a kisebb teljesítmény. (már ha ez utóbbi szempont)
100 körül/alatt inverteres gépből az alfaweld 185 kombi gép a leg ajánlottabb vétel. Jó teljesítmény, 2 év garancia, két funkció (co2, és bevont elektróda is)kis súly:
Tuti jó gép! Most hogy szombaton itt a helyi Metabo kereskedőnél kézbe is tudtam fogni, már nem volt kérdés. (az most hogy a netes akciós árnál is olcsóbbak egy ezressel, és még abból is engednek valamennyit az már csak hab a tortán) Igaz hogy Rahed Lee lemérte nekem a markolat méretet, küldött fotókat, tudtam előre hogy jó lesz, de neten nem mertem látatlanban megvenni.
Van egyébként nekem is 2 metabo-m egy nagy W2000-es 230-as meg egy kis nagyon karcsú hajtóműházas w-6-125-ös. Igaz hogy csak 650W a kicsi, de nagyon bírja a nyúzást. % éve kapnak nem keveset. A kicsit hordtam be magammal a hegesztő tanfolyamra is mert ugye egy tanműhelyben sosincs elég sarokcsiszoló :-)
Hiányzott viszont egy köztes gép ami fordulatszám szabályzós is. Hát most meglesz.
Egyébként az albee az nekem is nagyon bejön, a hollandoknál majdnem vettem is. (amúgy elég drága) 160 euro körül van az 5 literes 300 baros, és ennek 30 euro a töltése. Itthoni szemmel nézve ez vérlázító pénz. (nem véletlenül nem forgalmazzák nálunk) Kint viszont korrekt árban van. Elvileg 2-3 napi béredből megveszed a palackot, és 3-4 órás munkabéredért töltik/cseréled újra. Ebből a szemszögből eléggé értelmes rendszer.
Nem mostanában, mert ez a vonal mellékvágányra került. (főleg anyagilag)
Jövő héten kötöm a szerződést a SOL-lal a 2 bérpalackra, (átutalom a 2 töltet+ első havidíjat) de mivel nem nagyon lesz csak augusztus 17-25 közt egy hosszabb szabadság/szabadnapsorozat amikor ráérek hegeszteni, így azokat a palackokat is csak valamikor 1-2 nappal előtte veszem fel.
Holnap, vagy holnapután meglesz a Metabo WEV 10-125 Quick sarokcsiszolóm, ami így a palackos témával együtt azért odab@sz a havi költségvetésemnek :-)
Szóval az a hatvani air liquide-es töltési kísérlet valamikor szeptemberre halasztódik szerintem.
Ugyanaz a méret mint neked. (csak ugye a corgon az 4,7m3)
Igen, ismerem az altopot, de az albee is beépített reduktoros. Az a vonal egyébként az air liquidnél a saját palack. Az nem bérlős. Nálunk olyan nem kapható.