Keresés

Részletes keresés

Sarkany Creative Commons License 2003.03.05 0 0 328
A kérdéseimre persze nem adtál választ...

Tudom: A vélemény olyan, mint a segglyuk; mindenkinek van és senki sem kíváncsi a másikéra! :))

Előzmény: terla (327)
terla Creative Commons License 2003.03.05 0 0 327
Sárkány, te csak önmagadhoz állsz közel, bárkibe belemarsz, csak hogy vitatkozhass. Nem is akarod észrevenni, hogy a világ nem fekete-fehér, hanem színes. Éppen ezt akartam érzékelteni, tehát az árnyalt megítélést. Tehát Amerika, pontosabban az USA rengeteg értéket teremtett, gazdaságban, tudományban, kultúrában egyaránt, Ezt senki sem vonhatja kétségbe.Mivel azonban a Világ talán legerősebb állama lett, fellépett vezetői és véleményformáló elitje soraiban az a meggyőződés, hogy minden területen és minden nép számára nekik kell megadni a mintát, a mércét. A globalizáció is a kezükre játszott ebben, de ez a folyamat egyúttal fokozta az életforma és egyéb minták exportja iránti ellenszenvet is a világ nagyon nagy részén. Talán a túlnyomó részén.Az a fajta liberális hegemónia, amely legújabban pl a "politically correct" és az abszurd feminizmus terrorjában is megnyilvánul, már minden józan mértéke túlment.
Az egyéni érvényesülés, a személyiségi jogok abszolút favorizálása(bűnözők jogai az áldozatok jogainak rovására, "gyermek és diákjogok" a tanárok és az oktatás rovására stb)már régebben elkezdték megbontani a társadalom egészséges szöveteit. Ez a káros hatás egyre fokozódik az amerikai tömegkultúra, a Világháló , a TV (bigbraderes) világméretű nyomulása révén. Összefoglalva, bármlyen meghökkentőnek tűnik, az a véleményem, hogy az amerikai típusú liberalizmus intézményesülése az emberi civilizációt magát veszélyezteti, a közösségek, a társadalmak rombolása oly mértékűvé válhat, hogy a Káosz legyőzheti a Rendet. Rend alatt nyilván nem a tekintélyuralmi rendszereket értem,hanem a
" Szabadság, Te szülj nekem rendet" jellegű, egészséges társadalmakat, amelyeket számomra minden fertőzöttségük dacára még leginkább a nyugateurópai országok,Svájc, Anglia, Fr.o, N.o.stb képviselnek.
Törölt nick Creative Commons License 2003.03.05 0 0 326
Ezek szerint a Magyar ATV, ellentétben a CNN-nel, nem esett az imperialista amerikai agresszorok áldozatává.
Nagyon a bögyödben vagyok, Tesó, minden bekezdésedben megemlítesz. Pontosan mi a hézag?

"Liberális barátaink miért nem tudnak elképzelni a nyugati civilizáción kívül más életformát, társadalmi rendszert?" - Szerintem el tudnak.

Előzmény: Pokrócz (325)
Pokrócz Creative Commons License 2003.03.05 0 0 325
Terla, köszönöm a támogatást, de vigyázz mit írsz, mert liberális barátaink hamarosan "demagógnak", "amerikaellenesnek", vagy félfasisztának kiáltanak ki.
Nos, a háború egy héten belül elindul, ezt megállítani már nem lehet. A szomorú az, hogy a forgatókönyv egy mai hiradás szerint már 92-ben létezett, kormányszintű program készült már akkor is a még "nem civilizált" térségek "demokratizálására". Ezt a mostani vezetés külügyi, hadügyi védelmi, stb. urai készítették. (Mielőtt B.Sz. megkérdezné, forrás: ATV ma reggeli műsora, de bizonyára elérhető a dokumentum jó néhány nem amerikabarát site-on is. Ráadásul Aczél Endre és külpolitikai szakértő interjúalanyai nem tekinthetőek elfogult arab barátoknak.) Ne legyenek kétségeink, valószínűleg már készül az észak-koreai, estleg iráni és szíriai bábkormány is.
És ahhoz sem kell túl sok fantázia, hogy az amerikai bombázások zaja alatt, eddig sosem látott méreteket fog ölteni a palesztin lakosság irtása. (Benedek Szabolcs, a bemásolt cikket ugye csak viccnek szántad?)
Liberális barátaink miért nem tudnak elképzelni a nyugati civilizáción kívül más életformát, társadalmi rendszert? Miért hiszik azt, hogy a mi életformánk tényleg magasabbrendű, mint a fátyol mögé bújó afgán assszonyoké?
Amerika tényleg nagy bajban lehet, ha a gazdaságának ennyire szüksége van az arabok olajára, és ez megér közel 300 milliárd dollár háborús befektetést a következő pár évben (Ez az ő saját számításuk.)

Még egy gondolat liberális barátaim amerikaellenes vádjaihoz. Nem hiszem, hogy a kedves olv.társak közül nálam bárki is jobban ismerné az amerikai társadalmat minden értékével és negatívumával együtt. (Ez nem érdem, ez csak egy állapot.) Mivel hosszabb ideig éltem ott, volt szerencsém sokat gyönyörködni a természeti kincseiben, megismertem a nemzeti parkjaikat, együtt éltem és dolgoztam az egyszerű amerikai emberekkel, és sok időt töltöttem az amerikai elit tagjai között is. Rengeteg időt szántam a történelmük tanulmányozására - mivel tényleg érdekelt az ország, - és eszem ágában nincs elvitatni tőlük az elmúlt 500 év érdemeit és értékeit. (Hallottam már olyan összefoglalást is, mely szerint a kezdetekben Európa szelepének, aztán népek olvasztótégelyének, majd manapság a világ végbelének lehetne amerikát nevezni - de ez így persze durva és egy kicsit igazságtalan is.) De ez nem jogosítja fel őket a világ pénzügyi, titkosszolgálati és katonai leigázására. Vagy mégis?

Előzmény: terla (323)
Sarkany Creative Commons License 2003.03.04 0 0 324
Megköszönöm az akkori Amerikának, hogy a hidegháború végén padlóra küldte a szovjeteket, és ezzel elősegítette KK-Eur. felszabadulását a szovjet birodalmi elnyomás alól.

Azt is meg fogod majd köszönni, ha új elnyomó rendszerként a helyébe lép?

Azzal is egyetértettem, hogy a balkáni mészárlások során beavatkozott...

A beavatkozás sokáig váratott magára. Persze, nincs a térségben olaj és nincs a térségnek gazdasági súlya...
Az, hogy közben emberek tízezrei haltak meg a népirtások következtében senkit nem érdekelt. Az USA-t abszolute nem...

Bin Ladent is támogatta az USA, sőt Szaddamot is az iráni háború idején...
Szemforgató politika!

Hajmeresztő az a pár napja hallott szövegük is, hogy iraki győzelmük után ott "virágzó demokráciát teremtenek"rövid időn belül.Ez a marxista-komunista forradalmárok voluntarista képzelgéseireemlékeztet, akik történelmi korszakok, évszázadok, vagy évezredek kihagyásával, tabula rasa-val akartak a semmiből hipotetikus virágzó országokat, sőt világtársadalmat teremteni.

Akkor most a véleményeddel mihez is állsz közel?

Előzmény: terla (323)
terla Creative Commons License 2003.03.04 0 0 323
Élvezetes elolvasni eszmecseréteket hosszabb kihagyás után.Ismét Pokrócz áll legközelebb az én nézeteimhez. Már csak azért is mellette állok, mert a kis létszámú társaság többsége elfogult Amerikabarát, és szélső liberális.Én is jártam Amerikában, ha rövidebb ideig is. Megköszönöm az akkori Amerikának, hogy a hidegháború végén padlóra küldte a szovjeteket, és ezzel elősegítette KK-Eur. felszabadulását a szovjet birodalmi elnyomás alól.
Azzal is egyetértettem, hogy a balkáni mészárlások során beavatkozott, mert Európa nem volt hatékony.De azért, mert ekkor meg akkor jót tett, még nem dönt jól mindenkor, sőt az esetek többségében sem. Ez nem teljes indukció.Például dollármilliárdokkal támogatott-támogat latinamerikai és közelkeleti népirtó, őrült diktátorokat, ha nagyhatalmi érdekei, vagy olajcégeinek érdekei(u.az)azt kívánták. E támogatások töredékéből konszolidálhatta volna a fentemlített KK-Eur.-i országokat, hogy a szoc. rendszer következményei folytán ne kvázi nyomorszinten csatlakozzanak a fejlettebb, demokratikus világhoz. Ez neki is érdeke lett volna.Mennyit is ígért most Törökországnak?
Hajmeresztő az a pár napja hallott szövegük is, hogy iraki győzelmük után ott "virágzó demokráciát teremtenek"rövid időn belül.Ez a marxista-komunista forradalmárok voluntarista képzelgéseireemlékeztet, akik történelmi korszakok, évszázadok, vagy évezredek kihagyásával, tabula rasa-val akartak a semmiből hipotetikus virágzó országokat, sőt világtársadalmat teremteni.
A többi, számomra nem kedves amerikai dolgokról, szellemi irányzatokról talán legközelebb.
(Mindezek természetesen nem azt jelentik, hogy a szaddami rendszer híve vagyok, tehát kérem az ilyen típusú ellenérveket mellőzni.)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.28 0 0 322
Megválaszolatlan kérdések
– Olvasói levél –
NSZ • 2003. február 28.

Tisztelettel kérdezem a magyar politikai közvéleménytől, hogy mi, akik egyetértünk az Amerikai Egyesült Államok és legfőbb szövetségeseinek iraki politikájával, kormányunk csatlakozásával a Szaddám Huszein diktátor elleni koalícióhoz, mikor és hol demonstráljunk?
Mi hová menjünk tüntetni és szolidaritást vállalni amellett a nagyhatalom mellett, amelyik „csillagháborús programjával”, egy kvázi háborúban térdre kényszerítette a nagy Szovjetuniót, és lehetővé tette, hogy országok sora, népek millió szabad és demokratikus társadalomban éljenek?
Nekünk nem olyan rövid az emlékezetünk és a hálánk, hogy elfelejtkezünk arról, milyen áldozatot vállaltak ennek érdekében egy távoli gazdag földrészen az adófizetők milliói. Mi, akik túléltük a második világháborút, tudjuk, hogy mit köszönhet az öreg kontinens Amerikának. És különösen kellene ezt érezniük a németeknek, akiknek gazdagsága, egysége egyértelműen az USA szerepvállalásának köszönhető. Mi hogyan artikulálhatjuk ezt az érzésünket?
Mi, akiknek gyermekei, testvérei, közeli és távoli rokonai élnek Izraelben, miért nem tüntethetünk az iraki és a palesztin diplomáciai képviseletek előtt, hogy az iraki és más arab olajdollárokon felheccelt öngyilkos sátánok ne menjenek diszkók előtt sorba álló gyerekek közé, ne tekintsék célpontnak a pizzázók és kávéházak teraszát, a munkába, iskolába igyekvő emberekkel zsúfolt autóbuszokat? Mi hol fejezzük ki gyűlöletünket az alattomos és gyáva terror ellen?

Molát Ferenc
Budapest

Sarkany Creative Commons License 2003.02.27 0 0 321
Sarkany Creative Commons License 2003.02.25 0 0 320
Nyolc elnökjelölt a kisgazdapártban

Erős a gyanúm, hogy nyolc kisgazdapárt lesz...

Sarkany Creative Commons License 2003.02.21 0 0 319
Lehet, hogy rosszak a példáim, de aaddig sorolom őket, amíg meg nem érted, hogy mit akarok.

Talán maradj az eredeti szövegnél és ne példálózz. Hátha úgy sikerül.. :))

Hogy mit "akarsz" elérni, azt kb. tudom. Azt viszont nem értem, hogy miért akarsz mindenkit a hitedre téríteni?

Előzmény: Pokrócz (318)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.21 0 0 318
"Ezt továbbra sem értem. Mivel nincs hibátlan nő, ezért ne is házasodjuk.
Te írtad korábban, hogy semmi sem tökéletes, akkor most Magaddal vitatkozol?"

Veled vitatkozom, csak lemaradt a végéről a kérdőjel.

Lehet, hogy rosszak a példáim, de aaddig sorolom őket, amíg meg nem érted, hogy mit akarok.

Elfogják a nyolcszoros gyilkost, majd a vizsgálatok során kiderül, hogy a hatodikat valójában nem ő követte el. A gyilkos innentől kezdve természetesen koncepciós perről beszél. Mivel egy esetben tévedtek a nyomozók, ezért lehet hagyni a francba az egészet, el kell engedni, és csak legyinteni a másik hét gyilkosságra? Vagy a másik héttel mégiscsak kellene foglalkozni?

Te az elolvasott szövegben találtál egy (több) hibát. Ezért az egészre legyintesz. Szerencsére nem Te ítélsz a hétszeres gyilkosunk felett.

Előzmény: Sarkany (316)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.21 0 0 317
Feladót nem közölt, csupán képet küldött.
Most is mosolyog itt velem szemben.
Lehet, hogy Ő montírozta össze...
Előzmény: Pokrócz (315)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.21 0 0 316
Ezt továbbra sem értem. Mivel nincs hibátlan nő, ezért ne is házasodjuk.

Te írtad korábban, hogy semmi sem tökéletes, akkor most Magaddal vitatkozol?

10 egymástól térben, időben független, - bár egy csokorba gyűjtött - állítást egyesével illik vizsgálni és értékelni

Csupán azt felejted el, hogy a "10 egymástól térben, időben független, - bár egy csokorba gyűjtött -" állításból valaki(k) összesküvés elméletet szőtt(ek)...

nem dícsérne meg az egykori matematika tanárod

Az egyetemi matek profom - önmaga által elismerten - középiskolás korában megbukott nemcsak matematikából, hanem fizikából is. Nem hiszem, hogy minősítene ezért a megállapításért. Azt mondaná: -Ez így van! A politikusok meg azt hordanak össze, amit akarnak, ettől még az igazságok igazságok maradnak... :))

Előzmény: Pokrócz (314)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.21 0 0 315
Izraelből?
Előzmény: Sarkany (313)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.21 0 0 314
Ezt továbbra sem értem. Mivel nincs hibátlan nő, ezért ne is házasodjuk. Valami hibája csak van mindegyiknek, így aztán hiteltelenek.

Vagy ha találunk egy fán egy szem kukacos almát, akkor moslékba az összes többivel is?

"Matematikában megszoktam: bizonyítani általánosságban kell, egy kivétel elegendő, hogy ne üljön az elmélet. Találtam legalább egyet..."

10 egymástól térben, időben független, - bár egy csokorba gyűjtött - állítást egyesével illik vizsgálni és értékelni, nem pedig az első hiba alapján az egészet megsemmisíteni. Ne hivatkozz a matematikára, ezért nem dícsérne meg az egykori matematika tanárod sem! :))

Előzmény: Sarkany (309)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.21 0 0 313
Nem. A kollegám kapta emailon... :))
Előzmény: Pokrócz (312)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.21 0 0 312
Ezt Izraelből kaptad?
Előzmény: Sarkany (311)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.20 0 0 311
Pokrócz!

Ez a kép biztos tetszeni fog Neked! :))

[A hivatkozott kép már nem található meg a tar.hu-n]

Törölt nick Creative Commons License 2003.02.20 0 0 310
"Nincs tökéletes kormány, nincs tökéletes politikus, nincs tökéletes írás!!!"
S nincs tökéletes összeesküvés-elmélet se.
Sarkany Creative Commons License 2003.02.20 0 0 309
No, akkor menjünk sorjában!

A repülőgépek járatszámai és az utaslisták valószínűleg igazak, mivel ennek utána lehet nézni.
Hogy Bush egy óvodában tartózkodott a merénylet idején, ez is igaz lehet, mivel erre vannak tanuk.
Hogy szeptember 11. volt 2001-ben is, ez naptári tény.

Nem folytatnám, ilyen apróságokra gondolok...

Nem érzed úgy, hogy ha abban írásban az állításoknak csak az egy ötöde is igaz (vagy akárcsak egyetlen momentum), akkor az borítja a teljes amerikai álláspontot?

Nem érzem úgy...
Ha csak az egyötöde igaz, akkor ennyi a valóságtartalma és semmivel sem több. Nem vagyok abban a helyzetben - gondolom Te sem -, hogy utanájarjak az összes állításnak, nem is feladatom.
Matematikában megszoktam: bizonyítani általánosságban kell, egy kivétel elegendő, hogy ne üljön az elmélet. Találtam legalább egyet...

Ez nem provokáció, hanem fantazmagória...

Nincs tökéletes kormány, nincs tökéletes politikus, nincs tökéletes írás!!! :))

Ez igaz, de ettől még nem válik igazzá a történet.

Előzmény: Pokrócz (307)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.19 0 0 308
"... néhány apróság valóban úgy történt, ahogy le van írva..."

És mi ez a néhány apróság?

Előzmény: Sarkany (306)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.19 0 0 307
A számmisztikához nem értek, ezért nem tudom megítélni.
Ha jól értem, szerinted egy újabb provokációval állunk szemben.
De az érvelésed úgy hangzik, mint mikor egy történelmi filmet nézve egy giccsesebbre sikeredett csókjelenet után felszisszenünk, hogy ezt azért mégse kellett volna, majd a végén emiatt az egy jelenet miatt kamunak vagy esetleg szarnak hívjuk az egészet.
Nem érzed úgy, hogy ha abban írásban az állításoknak csak az egy ötöde is igaz (vagy akárcsak egyetlen momentum), akkor az borítja a teljes amerikai álláspontot?
Miért kellene az írás egészének hitelesnek lennie? Valaki gazdag fantáziával összeválogatott elgondolkodtató állításokat.
Nincs tökéletes kormány, nincs tökéletes politikus, nincs tökéletes írás!!! :))
Előzmény: Sarkany (306)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.19 0 0 306
Első olvasásra Heller: A 22-es csapdája című regénye jutott eszembe. Ebből is az a jelenet, amikor megbombázták a saját repülőterüket...

Utána elolvastam még néhányszor. Ekkor már nem annyira Heller könyvét, mint a Fidesz választási kampányban is alkalmazott retorikáját véltem tetten érni az írásban.
Lényege: emelj ki néhány apróságot, de tényt, göngyöld bele valami félig hihető maszlagba és add elő úgy, mintha minden így történt volna.
A számmisztikánál kezdtem érezni, hogy humbug az egész (ld. a szeptember 11-i dátum számmisztikája...)

Összefoglalva: Nem tartom hitelesnek az írásban megfogalmazottakat avval együtt, hogy az USA-val kapcsolatban minden disznóságot elképzelhetőnek tartok és annak dacára, hogy néhány apróság valóban úgy történt, ahogy le van írva...

Ez az írás vagy a szélsőbal, vagy a szélsőjobb, vagy valamelyik iszlám fundamentalista mozgalom műve lehet...

Előzmény: Pokrócz (305)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.19 0 0 305
Köszönöm, elolvastam. Minden bizonnyal olvastad a B.Sz.-al folyó amerikás vitánkat. Nos a sztori jelentős részét én már megpendítettem, - meg is kaptam a magam "amerika-gyűlölő" bélyegét - bár van amivel nem teljesen értek egyet. Pl., hogy a tálibok teljesen beszüntették volna a kábítószer termelést afganisztán területén. Szerintem valamiből nekik is finanszírozni kellett a rendszerüket. A leírás nagyrészét írhattam volna én is... Mint már egyszer írtam, amióta éltem kint az USA-ban, azóta egészen másként látom amerikát és szerepét a világban. Az én szememről már több mint 10 éve lepottyant a szűrő.
Előzmény: Sarkany (304)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.18 0 0 304
A mail ismételten elküldve (a freemailodra)... :))
Előzmény: Pokrócz (303)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.18 0 0 303
Küldd el mégegyszer legyél szíves.
Előzmény: Sarkany (302)
Sarkany Creative Commons License 2003.02.18 0 0 302
Pokrócz!

Küldtem Neked egy mailt, evvel kapcsolatos.
Én is mailon kaptam...

Előzmény: Pokrócz (301)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.12 0 0 301
Szept. 11. óta tényleg erősen szigorítottak, de sajnos arra fel lehet készülni, hogy a mostanában beadott kérelmeket vissza fogják tartani egy darabig. Február végéig - Irak megtámadásáig - folyamatosan csökkenni fog a kiadott vízumok száma, utána pedig az iraki események függvényében fog változni. Persze ettől még lehet szerencséd.
A kérdések tényleg kellemetlenek, anyagi helyzet, családi viszonyok, stb., ilyet nem szívesen tereget ki az ember. A nagykövetség fejével gondolkodva azonban mindenki rájöhet saját gyenge pontjaira.
Előzmény: Törölt nick (299)
Pokrócz Creative Commons License 2003.02.12 0 0 300
Úgy látom, még csak sejtésed sincs, mit mondok komolyan, és mit nem. Kár.
Én magam sem godolom, hogy jó velem vitázni. Kötözködő vagyok és unalmas.
Előzmény: Törölt nick (298)
Törölt nick Creative Commons License 2003.02.12 0 0 298
Azért nem jó Veled vitázni, mert (ez a legutóbbi hozzászólásodból is kisüt) alapból Amerika-gyűlölő vagy, és az érzelmeiddel reagálsz mindenre.
Előzmény: Pokrócz (297)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!