Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
szlovákiában voltam egy ismerősnél aki egy német cégnek dolgozott be.rágyült az anyag, hívott én meg besegítettem neki.ott nem tétel az ilyen,itthon meg kétágban pisálnánk érte.
Hát ez kérlek szépen egy takaritós kiskocsi (vödör,felmosó,szemetes stb) volt egy cégnél,asszony elhozta nekem,ezzel kb min 8000ft ot és egy nagycsomó munkától megkimélt!!!Meg is puszilgattam érte :)
Szia, gratula a géphez, jó nagy lehet a bekapcsolási ideje. Mi a különbség a tied és az Atti (macliz) féle gép között? Tudom az övé 130as de abba a fajtában is van 200-as.
Ezt most már értem, csak én saját részre gondolkodtam metabo-ban. Az én 230-as (200w) sarokcsiszolóm viszont 5,8Kg!!! Nézegettem a Metabo hasonló teljesítményű 180-asát a boltban , kb ugyanakkora gépház, egy kisebb átmérőjű védőtárcsával és 5,7kg!!! Van nekem is itthon pár 180-as lamellás korongom, de majd elhasználom a 230-ason.
Van a Metabo-nak is olyan 180-asa ami kisebb is meg könnyebb is de az egyrészt "csak" 1700w, másrészt 20-al drágább!!! 60-ért az elég horror! :-)
Különösen a motorteljesítmény ami elgondolkoztatott. Az újabbakon 350-400W-os indukciós motorok vannak, az enyémen 1.500W-os szénkefés. Oké, hogy az indukciós csendesebb, de azért 1100W differencia az nem semmi. Tudom, hogy a felvett és a leadott teljesítmény az nem ugyanaz, és az indukciós illetve a szénkefés motorok ezen a téren is eltérnek, de ez akkor is nagyon nagy az eltérés. Mert ha tisztán elektronikus lenne a fordulatszámszabályozás, akkor még megérteném, mert a konstans elektronika sem csodaszer, a nagy nyomatékhoz kell a nagyobb teljesítmény is. De az én gépemen is a nyomatéknövelő fordulatszámcsökkentést mechanikusan oldották meg. Egy többlépcsős fogaskerekes hajtómű van a motoron és ez van még megspékelve egy nagyon lágy indítású elektronikus fordulatszámszabályzóval.
Csikarc a múltkor a "fülembe tette a bogarat" a 180-as sarokcsiszolóval. Nézegettem a Metabo akciókat, és nem nagyon értettem hogy miért jó a 180-as. Aztán megnéztem az Ő Makitája adatait és akkor esett le hogy a Metabo csúnyán elb@ta a saját 180-as kategóriáját :-(
Míg a Makita 2200w-os 180-asa 1,5 kg-val könnyebb mint az ugyanolyan 230-as makita, a Metabo-nál csak 0,2-0,3 kg-val könnyebbek a 180-as gépek a 230-asoktól!!
Bízom benne én is, már nagyon kellene. Most készül a ipari kerekes, liftes gépemelőm, nagyon kellett volna már ehhez is. Flexxel nem tudtam rendesen leszabni az elemeket, úgy kellett bekönyörögnöm ismerős céghez. Nem szívesen akasztom meg őket, mert akkor a melókat csinálnak, hogy csak lesek. Én sem örülök, amikor beesnek hozzám valami szarsággal, hogy "ez neked csak öt perces meló". Abbahagyni a munkát, kiesik az ember a ritmusból.
Nem, csak 18-ért vettem, plusz posta. A 23-ban már bennfoglaltatik az egyedileg legyártott szalagtárcsák ára is. Én is max. 35-40-re saccolom. Még kellenek a szalagvezető görgők. Ezek nem kerülnek sokba, ellenben jó sok meló lesz velük. Aztán még fűrésszalag és néhány apróság oszt hadd szóljon.