Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Köszi azért hogy megnézted,nem is számitottam sokra,igazából bekapcs időkre lettem volna kivåncsi,mert a forgalmazó oldalakon jó ha anyit leirnak hogy 200A-35%.
de sajna nem találtam sem itt, sem máshol használatit. Mondjuk ha abból indulunk ki hogy egy impulzusos Hf-es awihoz is max 4-5 oldalt kapsz amiből kb egy oldalnak van értelme amiben leírják hogy az elő., és hátlapon melyik gomb micsoda, akkor ne sok infórara számíts egy MMA/liftes awi gépnél :-)
Az se rossz, de akkor meg egy rendes fúrógépet kellett volna vennem :-) Van oszlopos, van akkus, meg SDS ütvefúró ... ne ebből egyik sem alkalmas a célra :-)
Igen,rákeresve tényleg nem szabad nagy fordulattal pörgetni,de találltam olyan korongot (Makita) ami birja a 12.000 res fordulatot,lehet it nem olyan hatékony de ha más nincs majd azzal kipróbálom vagy csapossal fúróban.
A nagy flexel azért tényleg fárasztó egy idő után,az nem erre való.
A Makita 2600ft ez nem veszélyes ár csak nem tudom meddig birja majd.
Ejjj Guszti,látod-e nem edzeted a jobb kezedet az asszonyon :) ;)
Inkább a flex tett neki oda serintem,haver is mikor fél nap deszkát csiszolt egy kézzel flex-el fiber tárcsávan ő is mondogatta hogy .....!ha mondom persze,csodálkozol rajta!
A négertárcsát nagyon sokan ajánlották. A gond az hogy az üzemi fordulatszáma 2500-4000 közt van, akkor dolgozik rendesen.
Attól óvtak hogy a 125-ösre feltegyem, mert 11000-es fordulaton balesetveszélyes. 230-as 6000-es fordulatára már azt mondták többen hogy az úgy jobb megoldás, biztonságos, de nem lesz elég hatékony a működése, valamint úgy fog kinézni a karom mint Popeye-nek a 4,5 kg-s géppel bűvészkedve.
Mivel nagyon nem olcsó a négertárcsa sem (még én sem próbáltam csak vettem vagy 5db-ot fél éve) így ha egyik gépen sem hozza ki a max hatékonyságát akkor ez így nem buli.
Adott volt hogy ehhez a melóhoz kell egy fordulatszám szabályzós gép :-(
Igazából erre megfelelt volna a LIDL gépe is 10.000-ért, vagy 15-ért egy einhell. Mindkettő korrekt vétel saját kategóriájában, csak ez nagy meló, és mivel kevés a szabadidőm akkor haladni szeretnék, kénytelen voltam "profi" gépet venni.
Na túlságosan eltértem a témától, szóval ha négertárcsa kipróbálhatnékod van, csak akkor ha az ajánlott fordulatszám tartományban tudsz vele dolgozni. Egyébként drága (2-3000/db) és veszélyes (tökön talál a szétrepülő tárcsa egy darabja) próba lesz :-)
Oksi,megnézegetem,van még kb egy hetem elméletre :) ,megrendeltem a gépet kb egy hét és itt van,utánna ha egéségem is úgy ngedi akkor jöhet gyakorlat! ;)