Nagyok vannak de nekem nem jók csak a 60-as forma ! Adnának is, csak régen nem használtak ilyen rövid kaszákat ,mert takarmányt vágtak és olyan 90-es formákkal dolgoztak .
Szerintem egy csomó elfekvő kasza van itt-ott falun, én egy barátom nagyapjának a kaszáját kaptam meg pár éve, őt kiszolgálta, lehet, hogy még engem is ki fog, egy kasza nem romlik el, max elrozsdásodik. Érdemes lehet szétnézni, utána kikalapálni a kaszát, kifenni, és tökéletesen fog működni
Nagyon jól vágod ! Helló mindenkinek ! Most találtam ide ! Kézi kasza témában kutakodom . Nem tudom jól megkalapálni a kaszát ,vagy az orosz kasza túl kemény ,de az biztos hogy túl vaskos anyagból van mert 1,5mm anyagú ! Ha tudtok olyan 1mm ,vagy véknyabb anyagút ,várom hol nézzem ! Sajnos 20 ezreim nincsenek rá . Mindenképp venni fogok egy kasza fém nyelet a Grubénál ,mert az is lehet a hiba is akár . 60cm kaszában gondolkozok csak ,bonyolult helyek vannak a környékemen és társadalmi munkában ténykedek . Sajnos egyre több az elhanyagolt kert a környékemen amit nem kaszálnak ,ezért mindenféle állat beköltözik . A vadnyulak még délben is az utcán jönnek mennek de az őzbak is rendszeresen sétálgat az utcában ! Legutóbb a legkedvesebb cicám esett áldozatul a rókának ,vagy sakálnak ! A szomszédban meg a 6 liba és két kacsa ! Muszáj vagyok a felnőtt gyomokat valahogy kordában tartani ! Van egy kert amit részlegesen kaszálok már vagy 10-12 éve de még két sört nem hoztak érte ! Motoros kasza van vagy 3 is de a benzin drága bele ,főleg hogy a költségemet se téríti senki .
A nedves, zsenge a fű csalóka: a felvételek május elején-közepén készültek, csak most volt időm megvágni a videót. Sajnos nálunk (Miskolc) sem jobb a helyzet, Jávorkút környékén még erdőtűz is volt.
A nyelet innen rendeltem még februárban, akkor még jobban váltották az eurot:
Valószínűleg egy szalagfűrésszel és némi hozzáértéssel a pontos méretek birtokában (én mindháromnak híján vagyok/voltam) "fillérekből" ki lehetne hozni egy hasonló nyelet.
Mivel úgy tűnik idén nincs nagy élet a fórumon, így bátorkodom megosztani, hogy én mire jutottam az erre a szezonra összállt felszerelésemmel. Van még rajta mit csiszolni, de az eredmény több mint bíztató. :)
Elvileg használat közben termelődik az izületekben olyan folyadék ami kell a működéshez és az szállítja oda a porc regenerálódásához szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat. Így hosszú távon javulhat a helyzet. Viszont amit nem használnak az le is épül. Csak semmit sem szabad túlzásba vinni. Kitartást!
Nekem szokott hátfájásom (gerincprobléma) lenni, így én is kerülöm a "veszélyhelyzeteket". Ha túl sokat kaszálok azt megérzem, de nagy bajom nem szokott lenni tőle. Jól megélezett kaszával fél óra nem okoz igazán semmilyen problémát nekem, az alatt le lehet kaszálni 100-200 m2 -t gyakorlattól függően. Szétosztva több napra így akár nagyobb terület lekaszálása is kijön. Ráadásul kaszálni egy évben 1-2-3-szor kell csak, ezért nem baj ha a terület lekaszálása akár két hétig is tart
Szerintem ez vmi megmaradt készlet még a régi árakon, amíg el nem fogy. A fickó nem foglalkozik vele, a bátyja üzlete volt a kasza, de most már nem foglalkozik vele...
Más a készlet, mint a honlapon, ki kell menni vagy fel kell hívni...
Sajnos nekem nem volt alkalmam eltanulni senkitől a kaszálás 'tudományát', pedig két faluban is végig kérdezgettem az ismerősi köröket. Szomorú, h egykoron mindenki értett hozzá, most meg már senki:(
Aki akarná csinálni, annak rengeteg erőfeszítés h teljesen elsajátítsa ezt a tudást. Épp ezért nemrég még én is tologattam a brünnyögőt:D Viszont a kertem gondozásához sokkal ideálisabb a kasza használata.
Csak egy mondat erejéig felhoznám a kenyérsütést, ez is olyan, ha valaki akar egy igazán jó kovászos kenyeret ennyi (ami csak víz, liszt és kovász, élesztő nélkül), az nem tud, mert már annyian se tudják hogy volt ez régen mint a kaszálás. Sajnos minden jó és egészséges dolog kiveszik. Ezeket az alap dolgokat pedig nem lenne nehéz még a mai nap se gyakorolni...
A magyarok dolgoztak és nem reklámozták magukat... szegényebb ország, nem voltak gyaramataink inkább minket próbáltak több kevesebb sikerrel
Mindenesetre itt is mindenféle fellelhető volt (német üllőt láttam -s ki is próbáltam pl. gyerekként- a többinek "hagyományos" üllője volt. S mindenki-többnyire, szégyen volt, ha nem- ki tudta kalapálni kaszáját (van aki jobban van aki kevésbé) s be is tudta állitani, s faluban-nálunk akkoriban Pilisen- volt aki kasz nyeleket készitett és volt kovács is, aki ha kellett igazitani tudott a szögeken
Ny-D-túlon pedig a két kacsosat használták...
üdv PJ
u.i. ha gyerekként nem kaszáltam volna- s nem is kalapáltam volna- ma bizonyára fűnyitót tologatnám (jó hogy ellopták, ugy is utáltam) vagy "brünynögnék" bőszen,,,
Nyugaton jobb a reklám, de nem biztos, hogy okosabbak (gyanús)
Köszönöm szépen a gyors segítséget pintjano, Hakos!
Nem is tudom honnan szereztek ilyen frankó címeket, így most már tudok mégtöbbet olvasni a témában, és ezek legalább angolul vannak:)
Sőt, mintha a magyaroknak nem lenne legalább olyan múltuk ebben a témában mint más nemzetnek, nem értem h mért nincsenek ilyen oldalak magyarul, örülnék ha honfitársainkhoz is eljutnának ilyen értékes infók, na de mindegy is, ez másik téma....
Áttanulmányozom az oldalakat aztán hamarosan jelentkezem melyikre esett a választás és hogy hogy szuperál;)
Köszi még1x mindkettőtöknek, tök nagy segítség ez nekem!