Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Erről Atti 77 (azaz macliz) tud neked bővebb felvilágosítást adni, illetve Ő is csak a gépről mert alapból hosszabb kábellel kérte. Egyébként az alfáknak nem szokott gagyi lenni a kábele, de rövid, mindegyiké rövid. Az iweldé vicc (1,5m) a BLM, meg az alfa már kicsit jobb (2m)
Szia, én is gondolkodok hogy vennem kéne egy alfa 130ast. A gyári kábelei mennyire gagyik, használhatók?. Persze még nagyon elméleti síkon vagyok, mert van egy trafós budget márkájú gépem csak kíváncsi lennék hegesztés szempontból mi a különbség a két gép között.
Na mivel ez a gépvásárlós, az meg inkább a hegesztés technológiájáról szóló fórum, akkor rendeletetés szerűen a gépes kérdésre itt válaszolok :-)
Egy kombi gépnél azért mindig jobb a több külön gép. Más kérdés hogy ezen a "belépő szinten" amiről szó van, gyakorlatilag majdnem mindegy.
Alfa 185 (vagy iweld) kombi előnyök:
- kis súly
- relatív nagy teljesítmény
- jól beállítható paraméterek
- jó ár
hátrányok:
- 1, vagy 5kg-s dob megy rá (nagy 15kg-s nem)
- a porbeleshez átalakítás nélkül nehézkes a polaritás váltás.
Személyes véleményem hogy én tuti nem cserélném le az IWELD 165-ösömet, mert egyszerűen nem sikerül megközelíteni sem a határait, ergo itthoni használatra nem tudom "kinőni".
Két gépes konfiguráció (a te példádon) előnyök:
- a két gép tuti nem egyszerre megy tönkre
- a kis alfa nagyon mobil gép, akár vállra akasztva használható
- a ForMig 175 magyar gyártmány, trafós, így szinte örök élet, és rámegy a nagy dob huzal
- gyengébb ugyan a 175-ös mint a kombi alfa de bőven elég ez a teljesítmény is gyakorlatilag mindenre amibe egy hobbi hegesztő belefuthat
hátrányok:
- buktad a porbeles használatot mert nincs polaritás váltás (ha megvan a komplett cucc ez mondjuk nem szempont)
- többe kerül
- több helyet foglal
Ebben az árkategóriában mindkét variáció, a legjobb ár/érték arányú.
Mindegyik gép jól bevált konstrukció (mind a kombi, mind a 175-ös és a 130-as)
Pontosan! Ösztönző ez az ilyen lelkes amatőröknek mint pl. én is. Remélem 1x csak eljutok majd erre a szintre én is......meg azt is, hogy mire ide jutok megtanulom használni is. :)
A külső dob burkolatán rugózok. Még a hátulsó függőleges rudakra kell a lehajlított kábelakasztókat felhegeszteni, és jöhet a festés. Ma simán felhegeszthettem volna, de nem volt eszembe. Akkor villant be hogy ez még nincs meg, mikor már jól eltörölgettem, és elpakoltam az összes cuccot ... hát mondom én ezért a 3 varratért elő nem szedek megint mindent :-)
Még legalulra szeretnėk egy polcot,ott pedig helyet kapnak a doboz elektródák meg az awi pálcák,és akkor mondhatom hogy tényleg teljesen kész.Azóta kapott a palack is egy szürke festést.
Az biztos,csak gyakorolni kell majd sokat,egyenlőre csak a reduktorra kell a hollnadi és egy 1/4-es hollandis tömlővég és mehet az awi is.(Talán jövő héten).
Jó lesz ez :-) Én meg 2 hónapja szopatom magam a "tökéletes hegesztő kocsi" megalkotásán, és ma még mindig eszembe jutott 1-2 ötlet mit kéne rajta módosítani :-)
Délelőtt megvolt a WEV 10-125-ös Metabo tesztje! Mit mondjak, lenyűgözött a gép. Van benne erő rendesen, szenzációs a fordulatszám szabályzás, nagyon tetszik a lágyindítás. Olyanokba tudnék csak belekötni, hogy talán ebbe az ársávba már belefért volna a rezgéscsillapított MVT markolat.
Azt mondjuk megveszem külön, ezt a félig rezgés csillapítottat ami van hozzá meg átteszem a kicsi W6-osra :-)
Eszembe sem jutna, hogy magam bajlódjak ilyennel. Ez azért nem olyan egyszerű dolog. Faiparinál még talán, mert ott nincs csavarodásra kényszerítve. A fűrészlap hegesztők nem véletlenül használnak erre célgépet. De erről Csikarc biztosan tudna mesélni.
Én csak a "fejlesztési szakaszba" gondoltam ezt a valóban bizonytalan eredetű szalagot felhasználni. Nem szeretnék egy 6-8 ezer Ft-os szalaggal kísérletezni. Kicsit tartok a szalagvezető görgőktől. Ha valamit elrontok, akkor törik a szalag. Nem mindegy, hogy milyen. Ha már beállt a rendszer, akkor kapna valami komolyabbat.
Ma sor került egy kis hegesztésre,háááááát öregem,igen csak a trafóhoz szokás után egy inverteressel öröm dolgozni,sokkal könyebb ivet fogni,kevesebb fröcskölés stb.
Eddig kellemesen csalódtam a kis Alfába,amit nagyon nagy pozitivumnak jegyzek fel a gyártónak hogy nagyon jó puha vezetékeket társit a gépeihez,vastag mégis nagyon nagyon jól hajlik.