Keresés

Részletes keresés

zsuri Creative Commons License 2008.05.07 0 0 2609
Nem tudom, a magyar analóg adások miért ilyen trágyalé minöségüek. A német RTL-nek sokkal szebb a képe, arról nem is beszélve, hogy a 16:9-es filmeket/müsorokat tényleg 16:9-ben adják.
Előzmény: mAlter (2607)
zsuri Creative Commons License 2008.05.07 0 0 2608
Mi is kb. ilyen távolságból nézünk 42-es tévét. Nagyon kellemes, nagyon élvezem, egyáltalán nem kicsi, de ha megteheted egész nyugodtan be lehetne vállalni az 50-eset, az sem lenne túlzás. Kb. úgy tudnám megfogalmazni a különbséget, hogy 4-5m-röl a 42-es egy szép nagy tv, míg az 50-es már közelít ahhoz, hogy moziszerü hatást keltsen. Én anno ~250e forintban jelöltem meg, amit egy tévére hajlandó vagyok kifizetni, ezért az 50-es méret eleve kiesett. De ha "csak" 42-eset tudsz venni, az sem probléma.

PV8 vs PV80: én három hónapja jártam hasonló cipöben: PV7 vs PV70. Mondjuk nagy tesztelést nem végeztem, de ahol egymás mellett voltak a tévék, én nem láttam különbséget a PV7 és PV70 között, pedig a kontraszt ott sem egyezett meg. Gondolom hasonló lehet a helyzet a PV8 és PV80 esetén is.

A PV70-ben nincs slot, de engem az SD teljesen hidegen hagyna, mivel egyrészt a fényképezömben CF kártya van, másrészt ha képeket akarok nézegetni, akkor PC-t kapcsolok a tévéhez vagy felírom újraírható CD-re és a DVD lejátszón keresztül nézem.

A PC csatlakozó már keményebb dió, nekem kb. emiatt lett a PV7 helyett PV70. Ugyanis a notebook-omon nincs tv kimenet, csak pc, és nem akartam teljesen kizárni a lehetöséget, hogy a pc képét a tévén láthassam.

A 3 HDI hiánya bosszantó, de igazából csak szépséghiba: van olyan HDMI kábel, aminek 2-3 vége van, azaz ez a probléma orvosolható minimális ráfordítással. Nyilván a tévén nem fogsz tudni váltogatni a HDI források között, hanem amit éppen bekapcsolsz, az lesz A forrás.
Előzmény: havefun (2597)
mAlter Creative Commons License 2008.05.07 0 0 2607
A sima 4:3-as adás - avagy SD (standard definition) adás - olyan amilyen. Csodát nem tud vele tenni, de szerintem azért egész jó. Az Electroworldben az összes tévén az RTL klub ment, amikor ott voltam, és szerintem az új sorozatú Panasonic-oknak volt a legelfogadhatóbb képe. Nálunk egyébként már digitális adás (UPC) van, és azzal gyönyörű. (Leszámítva egypár nagyon gagyi minőségű csatornát.)

Igen, tudja a 24p-t. De ezt még nem volt alkalmam kipróbálni, mert ez csak a Blue-ray-nél vagy PS3-nál számít.
Előzmény: Tenta (2606)
Tenta Creative Commons License 2008.05.07 0 0 2606
Szia !

Érdekelne, hogy mik a tapasztalataid a 42PV80-asal kapcsolatban? Úgy hallottam, hogy a sima 4:3-as tv-adás nem túl szép rajta. Egyéb hiányosságok, esetleg pozitívumok a tv kapcsolatban ?
Úgy tudom, hogy ez már tudja a 24p-s megjelenítést.

köszi
Előzmény: mAlter (2599)
icefruit Creative Commons License 2008.05.07 0 0 2605

Kedves Béci!

Olvasgattam a fórumot, mert nyárra (esetleg évvégével) gondolkodom egy új Tv vételén. Plazma vs. LCD kérdéskörben tanakodom, illetve a HD ready, full HD kérdéskörben.

Látom Te otthon vagy a témában és feltünt egy korábbi beírásod a felbontás kapcsán. Ezt írtad:

"Tapasztalatom szerint már 40-42 colos méretben is komoly képminőségbeli előnye van a full HD-nak, ha elfogadjuk, hogy ideális nézési távolsága körülbelül 2,5 méter. Aki nem veszi észre a különbséget 1920 és 1024 sor között, az inkább olvasson könyvet, ne nézzen tévét! 768 és 1080 között már kisebb az eltérés, de még mindig észrevehető. "

Ehhez képest egy ezzel szöges ellentétben lévő írást olvastam a neten aminek címe: "Képméret és képfelbontás". A teljes cikk itt olvasható:

http://www.hazimoziportal.hu/cikkshow.php?cid=818

Elolvasható a teljes cikk, de én most csak a konklúzióját idézném:

"Összefoglalva tehát, a szokásos 2,5-3 méteres távolságból nézett 94-107 centis (37-42 inch) képátlójú LCD vagy plazma TV-k esetében felesleges az 1.920x1.080 pixel felbontás, a HD-ready minősítésnek megfelelés bőven elegendő. "

A cikk éppen azt írja, hogy az emberi szem a felbontóképessége miatt az általad is írt távolságból és méretnél egyszerűen nem látja a különbséget... (betettem a cikknél ennek kapcsán megtalálható ábrát is)

Érdekelne a véleményed. Előre is köszönöm a válaszod!

Előzmény: BBéci (2377)
BBéci Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2604
Szerintem 5 méterről a 42 colos tévé nem valami nagy. Az 50-es 4 méterről éppen jó.
ashura Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2603

"Az LCD-k egyértelműen jobbak számítógép monitornak (az élesebb kép miatt és azért mert nem fenyeget a beégés) és világos környezetben, de esti filmnézéshez szerintem még mindig jobb a plazma, és közelebb áll a hagyományos tévé képéhez - könnyebb átszokni."

Ezzel egyetértek, mint ahogy erre alább magam is céloztam.

Csak annyit pontosítanék: az lcd-nél is fenyeget a "beégés" veszély, amit képvisszamaradásnak neveznek. Sőt, már több képvisszamaradt lcd-t láttam, mint beégett képcsövet, holott az utóbbiból javítottam jóval többet az elmúlt évtizedben. A lényeg röviden: tartós állókép megjelenítése után a kristályok némileg töltve maradnak, és az új képtartalom ellenére sem vesztik el azt, tehát szépen ottmarad a korábbi kép. Ki lehet próbálni: mondjuk a Nokia monitor teszt ábrái közül fel kell tenni a fehér rácsábrát, és hagyni néhány órát. Azután homogénabb képen mégnézni: szépen ott lesz rajta halványan a rácsábra. Ha csak néhány órán át volt rajta az állókép, akkor még regenerálódik a panel, azonban ha ez tartós, akkor meg is marad a jelenség. Láttam már pár excel meg world fejlécet besülni. A tévhittel ellentétben ilyen jellegű használat mellett indokolt a képernyőkíméló alkalmazása. Mivel ezt a képvisszamaradást a gyártók nem is fogadják el garanciális hibaként. Természetesen mindez igaz az lcd tévékre is, abból is láttam már ilyet.

Előzmény: mAlter (2599)
ashura Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2602

Bocs, ez lemaradt:

"Nemrég betévedtem egy Euronics üzletbe és a sok plazma tv közül egy SHARP márkájú LCD úgy kitűnt képélességével a többi közül, mint a fekete bárány a birkanyájban."

Ez egy fénycsövektől bevilágított helyen igaz lehet - lásd az lcd-k magasabb fényerejét. Ám a sötét szobában már talán úgy állnál fel előle fél óra után, hogy "kifolyik szemem".

Előzmény: okos bagoly (2593)
ashura Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2601

"Az egyéb adottságoktól most tekintsünk el (fényerősség, felbontás, kontrasztarány). Két azonos márkájú hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkező LCD és plazma tv közül ki lehet jelenteni, hogy valamelyik szebb képet ad a másiknál?"

Pont ezek az "adottságok" befolyásolják nagyon egy tévé minőségét. Hasonló műszaki jellemzőket sem lehet összevetni, mert míg pl valós kontrasztarány illetve gyorsaság tekintetében a plazma összehasonlíthatatlanabbul jobb az lcd-nél, az utóbbi viszont fényerő tekintetében győztes.

Nekem az a véleményem, hogy a többség által elérhető árú (100-300 ezres) kategóriában az lcd-k nem nagyon vitézkednek a hasonló árú plazmákkkal szemben. Számomra rikítóak és szembántóak, sokszor tapasztalható a "kondenzcsík" gyors mozgásnál.

Előzmény: okos bagoly (2593)
mAlter Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2600
Én a PV80-ast ajánlom. Mint írtam az előbb az alacsony fekete szint nagyon sokat számít, és minél nagyobb a kontraszt annál sötétebb a fekete. (Vagy világosabb a max, fényerő). Szerintem menj el egy Panasonic márkaboltba és nézd meg a kettőt egymás mellett. Az Aréna plázában pl. egymás mellett vannak, ha jól emlékszem.

A Viera Link arra szolgál, hogy a tévé távirányítójával vezéreld pl. a DVD-t. Nem csak a Pana saját Viera link eszközeivel kompatibilis, de más szabványokat is támogat, pl. iLink, QLink, meg ilyesmik.
mAlter Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2599
Én egy hónapja vettem egy 42PV80-as Panasonic-ot. Nagyon jó kis tévé. Ilyen szürke-importos megoldásoktól ódzkodtam, mert a tévét azért több hónapra nem szeretném nélkülözni, márpedig az ilyen zsebimportos cuccoknak a garanciáját gyakran csak a vásárlás országában lehet érvényesíteni. Bár mintha a Panasonicra pont World-wide garancia lenne, de ha mondjuk panelhibás, és cserélni kell, akkor azt nem fogja a helyi szerviz megcsinálni.

Plazma vagy LCD?

Este, sötét szobában még a plazma feketéje sem tökéletes, de egy LCD szabályosan világít. Ott van a tévétől 2 méterre a PC monitorja (sIPS, nem TN-film!) - és ég és föld a kettő fekete szintje. Az LCD-k fénye ráadásul a panel szélénél gyakran szivárog és nem tökéletesen homogén a felület. A Pioneer Kuro tévék azért voltak annyira nagyon jók, mert minden tévénél feketébb feketét tudtak produkálni. Ez sokkal fontosabb szempontnak bizonyult, mint előre gondoltam volna. (Mielőtt meglincselnétek: gondolom, hogy a tévének szánt LCD paneleknek jobb a fekete szintje, de sok LCD tulaj panaszkodik.)

Az LCD-k élesebb képet jelenítenek meg, de addig, amíg zajos, kis-felbontású tévé csatornákat és MPEG2-tömörítésű DVD-ket vagy horribile dictu :) DivX-et nézünk rajta addig ez inkább hátrány. Különösen zavaró, hogy a sötét árnyalatok közelében az LCD-knek kevés világosságlépcsője van, emiatt sávosodás, és kockásodás lesz látható a sötét és a telített színek környékén.

Az LCD-k egyértelműen jobbak számítógép monitornak (az élesebb kép miatt és azért mert nem fenyeget a beégés) és világos környezetben, de esti filmnézéshez szerintem még mindig jobb a plazma, és közelebb áll a hagyományos tévé képéhez - könnyebb átszokni.
datafax Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2598
Csak 1-2 hónapon belül tervezem a vásárlást,de majd beszámolok.
Előzmény: Zotya0512 (2596)
havefun Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2597
Mivel majdnem 5 méterről fogom nézni a tv-t, így 42-es méreten kell, hogy gondolkodjam. Pana PV80 és PV8 között vacillálok.

Pár különbséget látok PV80 javára: 15000:1 kontrasztarány, SD kártyanyílás, PC bemenet, 3x HDMI. Természetesen PV8 ára kedvezőbb!

Egyéb különbségek, akár érzésbeli? 10000:1 és 15000:1 kontrasztarány között egyszerű ember (pl. én) is képes különbséget tenni vagy csak az éles szemű teszterek?

Ti melyiket ajánljátok?

U.i: Viera link mire szolgál pontosan?
Zotya0512 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2596
Hívdd fel őket, biztos megmondják, majd számolj be mi a helyzet.
Előzmény: datafax (2595)
datafax Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2595

Fényképezőgépet nekem is hoztak be, ezért a garanciája kicsit macerás lett volna. De eddig frankón müködik.

Mielőtt megveszem a tv-t szerinted kilehet ott bontani és próbálni? Észrelehet venni a pixelhibákat szabadszemmel néhány perc alatt? Mondjuk a kék háttéren lenne a leggyorsabb és legegyszerűbb, nem?

Előzmény: Zotya0512 (2594)
Zotya0512 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2594
Ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, Én vettem már innen nagyértékű fényképezőt zsír újat gari nélkül féláron, 2 éve hibátlanul működik.
Előzmény: datafax (2592)
okos bagoly Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2593

Én visszatérnék a topik kiinduló kérdésére. Szóval akkor alapvetően mely típusú tv a jobb képélesség szempontjából? Az egyéb adottságoktól most tekintsünk el (fényerősség, felbontás, kontrasztarány). Két azonos márkájú hasonló műszaki jellemzőkkel rendelkező LCD és plazma tv közül ki lehet jelenteni, hogy valamelyik szebb képet ad a másiknál?

Nemrég betévedtem egy Euronics üzletbe és a sok plazma tv közül egy SHARP márkájú LCD úgy kitűnt képélességével a többi közül, mint a fekete bárány a birkanyájban. Egyszerűen fantasztikus volt. Talán csak a műszaki jellemzői (kontraszt, stb.) lehettek jobbak a többinél vagy mégis van alapvető minőségi különbség a két típus között?

datafax Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2592
Én Samsung LCD-n gondolkodom. Ezek a hirdetések 20-30 ezerrel olcsóbban kínálják, mint a boltok. Olcsó húsnak nem lesz híg a leve?
Előzmény: Zotya0512 (2591)
Zotya0512 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2591
Írnak valamiféle garanciát, ha lenne nekik jó áron jobb fajta Pana plazma biztos megvenném.
Előzmény: datafax (2590)
datafax Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2590
Ezeket a hírdetéseket már én is nézegetem egy ideje. A haverom egy éve vett az egyik hírdetőtől. Gondja nem volt a készülékkel. Állítólag egy rácsokkal felszerelt családi háznál van a Kft., csak azt nem tudom/értem, hogy honnan szerzik be ilyen olcsón és tényleg tudnám-e érvényesíteni a garanciát.
Előzmény: Zotya0512 (2588)
BBéci Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2589
 Nem merültem bele a részletekbe, szerinted mennyire megbízható a garanciális háttér?
Előzmény: Zotya0512 (2588)
Zotya0512 Creative Commons License 2008.05.06 0 0 2588
Aproneten nagyon jó áron a Samsung Full HD LCD-k.
Klikk ide
BBéci Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2587
 Örülök, hogy sikerült megtalálni a megoldást!
Előzmény: Toxigen (2586)
Toxigen Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2586
Kösz a segítséged!

Persze,hogy ott kellett átenni 16:9-re.

kösz mégegyszer!
Előzmény: BBéci (2585)
BBéci Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2585
 Mondom én, hogy nem valódi 16:9, mert összenyomják és 4:3-ban adják. A beltériden tudsz választani képarányt?
Előzmény: Toxigen (2583)
Toxigen Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2584
UPC Direkt /nem az új gold+/. De ez is digitális úgy tudom!
Előzmény: BBéci (2582)
Toxigen Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2583
Volt rá,van rá példa,hogy a sport1 is úgy vett,vesz át adást lásd: hokiVB,aztán összenyomják a képet /alul felül fekete csík/,hogy lehessen látni a szélét!
BBéci Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2582
 Analóg vagy digitális jelet kap a tévéd?
Előzmény: Toxigen (2581)
Toxigen Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2581
Ha 4:3-ra állítom,akkor is kilóg a logo!
Előzmény: BBéci (2580)
BBéci Creative Commons License 2008.05.05 0 0 2580

Ajjaj! Nagyon messze jársz a valóságtól!

Azok a csatornák, amelyek úgy sugároznak, ahogy leírtad, azok nem valódi 16:9-esek, hanem 4:3-asok! Ezért a tévéden a 4:3 képarányt kell beállítanod, ha mindent látni akarsz! Ez független a tévé méretétől, tök mindegy, hogy 66 vagy 178 centis.

Előzmény: Toxigen (2579)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!