Gyorsan ültesd át ujra, a kókuszrost sem igazán jó, de virágföld semmiképpen nem kell bele, mert kirohad! Perlit oké, fenyőkéreg, sav. tőzeg, darabos hungarocell, darabos faszén, és lehetőleg ültess mellé valami kisebb páfrányt is, pl. Pterist. Üveg vagy polikarbonát alatt nem ég meg nyáron sem, mindig meleg kell neki, de min. 10 fok. Ne futtasd más növényre, valamint ne engedd a léggyökereit a falra, mert nem tudod leszedni! Ha lesz már pár m-es, meg cca kisujjnyi a szára, akkor virágzik, olyan ápr.-máj. körül szokott. 2 évente át kell ültetni, mert ha összeesik a talaja, levegőtlen lesz, elpusztulnak a gyökerek!
A vaníliát 70% vörösfenyőkéreg + 10% faszén + 15% levélkorhadék + 5% sphagnum tőzeg keverékébe kell ültetni, úgy, hogy a cserép aljára nagy darab faszén, aztán kéreg + kis faszéndarabkák keveréke, végül ehhez a felső harmadba kell belekeverni a leveleket és a tőzeget, odafigyelni, hogy ne menjen mélyre, mert akkor nem szárad ki rendesen.
Kettőt már átültettem -mert igen erősen nőnek- fele apró kavics, perlit és kókuszrost és a másik fele perlit, "B" tip virágföld, savanyú tőzeg keveréke. A cserép alsó rétegébe tettem a tisztán perlit, apró kavics és kókuszrost keveréket. Azt találtam róla, hogy a PH: 5-6.5
Nagyon levegős, kérges, korhadékos, savas talaj kell neki. Nagy páratartalom, sok spriccelés a levelekre és a léggyökerekre, kevés locsolás a földjébe, esővíz only. Tápozás 1 ezrelékes Wuxal Super, nyáron kéthetente, télen 4-6 hetente, figyelni kell az időjárás-jelentést, ha napos időket mondanak huzamosabb ideig, akkor inkább 4 hét, ha állandóan borús, akkor inkább 6. Télen mehet neki a direkt nap, de nyáron nem, hanem a fákon átszűrődő napfényt kell imitálnod, eléültetsz egy nagyobb növényt, vagy felküldöd rá, lehetőleg olyan növény legyen, ami sokat párologtat, és nem támadják be a kártevők.
Hát valószínű, már a negyedik növöget digitata Adansonia (Baobab) és várom a rubrostipa -kat (ami még inkább érdekel). Azt írták, nehéz a szaporítása, bevállt a forró víz (majdnem megfőztem).
A kakaók bújnak, de -biztos-ami biztos- most rendeltem még máshonnan is kakaó magokat (éppen a "belterjes" betegségre való hajlam csökkentése végett).
A bors -úgy látszik nehéz esett-, még semmi -de biztos vagyok a közel 150 db-an.
A barbadosz cseresznye és a cananga odorata még ilyen nehéz esett szaporítás terén (talán semmi más).
Nekem meg -mint a bolond gomba - a tömérdek majomkenyérfa mellett (amiből bonsaii -t fogok nevelni) Jackfruit-ok is nőnek (hatalmas növekedési energiával bírnak).