E topik témája: Egyedül a Biblia, amely mind az Ó-, mind az Újszövetséget magába foglalja.
Felekezet mentesen csak a Bibliáról, illetve a Bibliában foglaltakról:
- Eredete
- Tartalma
- Értelmezése
- Ige magyarázatok
Kiknek lett nyitva ez a topik?
1. Azoknak, akiket érdekel a Biblia.
2. Azoknak, akiknek őszinte tudásvágyból fakadó kérdéseik vannak a Bibliával kapcsolatban.
3. Azoknak, akik nem megcáfolni akarják mindenáron a Biblia létjogosultságát, hanem tanulni, és épülni szándékoznak általa.
4. Azoknak, akik nem más írások, és nem a teljes Biblia szövegkörnyezetéből kiragadott részek alapján, hanem a Biblia egészét figyelembe véve értelmezik magát a Bibliát.
5. Azoknak, akik hajlandóak saját, de téves nézeteiket józan és logikus érvek hatására hátuk mögé dobni.
6. Azoknak, akik szelíd, egymást tisztelő hangnemben, egymás épülésére meg kívánják osztani a Bibliával kapcsolatos tudásukat. ("Amit akartok azért, hogy az emberek ti veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal…" Mt. 7:12)
7. Azoknak, akik a másik embert is embernek tartják...
Legyetek szívesek az Index fórumának szabályait, és a topik leírását figyelembe venni (hogy ne kellene folyton a nem ide való hozzászólások törlését kérni). Köszönöm, ha figyelembe veszitek a kérésemet.
mondhatjuk, igen, de mi ezzel a problémád? Ha abból indulsz ki, hogy Isten akaratából létezel, és éppen úgy is dönthetett volna, hogy ja egyszer hibázol, akkor menthetetlenül mcdöglessz, akkor se nyafoghatsz, hogy miért így döntött.
Viszont a halállal nem ilyen eccerű a helyzet, mert bár a halál lehetőségét megengedte/megalkotta, de az élet lehetőségét is ezzel együtt. Végül is teremthetett volna robotokat, nem lett volna velük semmi gond, de szeretni sem tudtak volna úgy, mint ahgy az szeret, aki éppen utálhatna is....
Ez szépen hangzik, csak az a baj vele, hogy ha pl. hatalmamban állna akkor sem romlana a kölyök foga ha nem mossa. A fog romlását nem én találtam ki ellenben a halál isten műve.
Látod ebben igazad van, de én arra a kérdésre válaszoltam, hogy kik gyilkoásztak le pl. muszlimokat az évszázadok során, vagy küldtek a máglyára olyanokat akik nem értettek velük egyet.
A lelkiismeret az az iránytű, ami segít dönteni az azonban az egyén felelőssége, hogyan iskolázza ki. A Bibliában vannak alapelvek, de ezeket neked kell alkalmazni az életedben amikor döntesz. Mindenki a saját terhét hordozza.
Csak egy apró javaslat: Az ún. történelmi egyházak eltértek az I.sz-i példától.
Szerintem fölösleges és téves kategorikusan ilyesmit kijelenteni. A kisegyházak, karizmatikus és pünkösdi mozgalmak, stb. éppen úgy képesek félremagyarázni a Bibliát, és helytelen gyakorlatot kialakítani, mint a történelmi egyházak egyes képviselői.
Ráadásul nem kis alázattal azt is el kellene fogadni, hogy nem minden értelmezésünk helyes, és biza mindenkire vonatkozik....
"Tehát isten elhozta nekünk a rosszat, így élhetünk is vele..."
Szerintem ez már a te gondolatod, hiszen én nem azt állítottam, hogy "isten elhozta nekünk a rosszat", hanem azt fejtegettem, hogy Isten megadja nekünk a választási lehetőséget a jó és a rossz között, és döntésünket tiszteletben is tartja. Én ezt igen komoly ajándéknak tartom...
"... nem túl szép dolog ezek után bűntetni."
Miért okoljuk Istent botor döntéseink következményeiért? >> Hogy miért engedi meg, hogy botor döntéseinknek negatív következményei legyenek? >> Miért "bünteti" a jó szülő a gyermekét? >> Javára, vagy kárára?... Szerintem a legjobb földi szülő is csak "árnyéka" Istennek... (Elnézést kérek azért, hogy ismétlem upi gondolatait.)
"... kik ollózták össze. Te az ő akaratuknak hiszel."
A Bibliáról van szó nem az egyházakról, akik a hagyományaikkal elferdítettek bibliai tanításokat. Nyílvánvaló, hogy aki Isten nevében bármilyen gaztetett végrehajt nem élvezi Isten helyeslését. Jézus is azt mondta "hiába mondják majd nekem Uram, Uram, ha nem cselekszik az atyám akaratát" Az ún. történelmi egyházak eltértek az I.sz-i példától. Ja és nincs hivatalos álláspont, mindenkinek saját magának kell meggyőződnie arról amiben hisz.
Szerinted a próféciák hogy teljesedtek? Jézus pl. nem tudta befolyásolni hova szülessen, sem azt hogy a családja Egyiptomba meneküljön Heródes elől, azt sem ,hogy ruhájára sorsot vessenek. Isten létének elfogadásához megfelelő szívállapot és alázat kell, ami sajnos nincs meg mindenkiben. Ezért én nem is szoktam vitába bonyolódni az ateistákkal. Mellesleg pont napjainkra vonatkozóan írja a Biblia hogy az emberek az egészséges tanítást elvetik és a mesékhez odafordulnak, hogy csiklandoztassák a fülüket. Egy ilyen mese az Evolúció is, ennek elfogadásához nagyobb hit kell, mint a Teremtéshez.
Ha azt mondom a csemetémnek: ha rendszeresen fogat mosol, valószínűleg nem fognak kilyukadni a fogaid, ha nem teszed, majdnem biztos, hogy kilyukadnak, és mivel már 5 (6,7,8...) éves vagy, ezért rádbízom, megteszed, vagy sem.
Rábíztam, ha nem teszi, meglesz az előre jelzett következménye. Akkor most én voltam vele szemét?
Persze, írhattam volna jobb példát, de a lényeg talán "átmegy". Isten adott választási lehetőséget, azt is megmondta, minek mi a következménye, még a római jog alapján sem lehetne ezek után Istenen számonkérni semmit....
A Bibliát negyvenen írták i.e 1513-tól i.sz.98-ig. Bár emberek voltak nem a saját gondolataikat írták le, mint ahogy egy titkárnő sem a saját ötleteit veti papírra, hanem azt, amit a főnöke diktál. A Bibliának van egy belső összhangja, ami az egész művön végigvonul. Ez Isten Királysága, ami helyreállítja azt, amit Ádám és Éva elrontott. Isten eredeti szándéka egy paradicsomi föld volt tökéletes emberekkel és Ő tartja magát ehhez csak akadt közben egy kitérő. Nem pusztította el a vétkező emberpárt, hanem időt adott nekik, hogy bizonyítsák, mire képesek egyedül. A Biblia hitelességét még alátámastják az abban megírt próféciák, amik már beteljesedtek vagy teljesedőben vannak.
Ez a szabad választás maga a gumicsont-kategória... Mivel nem lehet elfogadtatani az eleve elrendeltetést - mert akkor ugye, nem tehetek semmiről - inkább kitalálták ezt. Mivel isten nem mindenható.