Keresés

Részletes keresés

Műhód Creative Commons License 2007.08.01 0 0 2731

Tudod ez úgy műkődik, hogy ott állsz egy elágazásnál.

Azon gondolkodsz, hogy melyiken menj tovább...

Hegyen vagy. A választható utak közül az egyik felfelé megy,

a másik lefelé. 

Én ilyenkor a felfelé haladót felső útnak nevezem, a lefelé haladót meg alsónak.

Nem kell hozzá térkép.

Mivel a hegyre megyünk és az alsó út lejt az elágazás után hajlamosak vagyunk a

nehezen járható felső utat választani, miközben személygépkocsival csak az

alsó út járható. (Mindkettő Klastoriskoba vezet).

Az alsót jelzik sárga jelzéssel.

Előzmény: Pistike (2730)
Pistike Creative Commons License 2007.08.01 0 0 2730
Köszi :)
És mit értettél felső út alatt?
(Ha a sárga az alsó út...)
Előzmény: Műhód (2728)
specces Creative Commons License 2007.07.31 0 0 2729
Most jöttünk haza Smizany-ból,ez Igló melett van,szállás egy magyar néninél,itthonról letelefonáltuk,felnőtt 300 sk,gyerek 200 sk.Nálla is van még elég sok hely augusztusra menjetek nézzetek szét.Az oltást akkor is folyamatosan végezték helikopterrel.
Műhód Creative Commons License 2007.07.30 0 0 2728
A sárga járható autóval.
Előzmény: Pistike (2727)
Pistike Creative Commons License 2007.07.30 0 0 2727
Most hirtelen nem ugrik be az alsó és felső út.
Én ott is, meg a térképen is a Zöld C-t láttam (kerékpárút ?), amibe a Podlesák Nad (?)-nál gyakorlatileg egybe ment a sárgával.

Melyik az alsó, illetve felső út?
Előzmény: Műhód (2718)
_ang_ Creative Commons License 2007.07.30 0 0 2726
Hol is ég pontosan az erdő? Mert az a Porac már nem igazán a Szlovák Paradicsom, egy másik cikkben Hrabusicét (Káposztafalva) említi, hogy ott nézte meg a "helyzetet" valamelyik miniszter.
A Tátrában is van/volt tűz, arról tud valaki valamit?
Előzmény: IMi (2725)
IMi Creative Commons License 2007.07.30 0 0 2725

szomorú (újszó.com):

Már másfél millió liter vizet használtak el az oltáshoz

Tovább ég a Paradicsom

<!-- document.write(""); document.write(""); /**///-->

Pozsony. Több mint egy hete próbálják eloltani a tüzet a Szlovák Paradicsomban. Az Országos Tűzoltókapitányság szerint az erdő tegnap két helyen égett és bár a lángok már nem terjednek tovább, a tűzoltóknak még mindig nem sikerült teljesen lokalizálni a tüzet. Nap mint nap több mint hetven tűzoltó és a védelmi minisztérium három helikoptere végzi az oltást.

A tűzhöz július 22-én, vasárnap riasztották a tűzoltókat, előbb a védelmi minisztérium, majd magáncégek helikopterei is segítettek a nehezen megközelíthető terepre vizet szállítani. A Szlovák Paradicsom a tűzesetek szempontjából veszélyeztetett helynek számít. Csapadékhiányos időszakokban a terület gyorsan kiszárad, megnövekszik a tűzveszély. A tűzoltóknak egyébként tegnap a tűzvész sújtotta terület legmagasabb pontjára is sikerült feljuttatni a vizet. „Az erdő egyik részét helikopterekkel oltjuk, a másikra sikerült két csövet felhúzni, így már könynyebb dolgunk lesz” – magyarázta Šporch. Azt nem tudják mikorra sikerült végleg ellenőrzés alá vonni a lángokat, mivel az oltást az erős szél nehezíti. Múlt szerdán a rossz időjárási viszonyok miatt még a légi oltás is lehetetlenné vált, a helikopterek csak azután kezdhették meg a munkát, hogy enyhültek a széllökések. (dem)

9. napja oltják a tüzet a Tátrában.

A védelmi minisztérium 3 helikoptere segíti a tűzoltók munkáját.

A helikopterek 906 alkalommal szállítottak vizet, összesen 140 és fél órát töltöttek a levegőben.

Az oltásra eddig 1,5 millió liter vizet használtak el.

A Szlovák Paradicsomban körülbelül 10 hektárnyi erdő ég

Pepin Creative Commons License 2007.07.30 0 0 2724
Nem probléma, egy linkkel odébb találtam emailcímet is.
Előzmény: Műhód (2723)
Műhód Creative Commons License 2007.07.30 0 0 2723

Ez a konyha és a turistaközpont telefonszáma is.

Váltásban dolgoznak a recepciósok is, ezért ki milyen nyelven beszél...

Előzmény: Pepin (2722)
Pepin Creative Commons License 2007.07.29 0 0 2722
Ezer köszönet. Már régóta gondolkodtam, milyen lenne a Klastorisko-tól csillagszerűen bejárni a terepet.
Előzmény: Műhód (2721)
Műhód Creative Commons License 2007.07.29 0 0 2721
Előzmény: Pepin (2719)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.29 0 0 2720
Semim gond! Én már találkoztam az idén közel nyolcvanéves teljesítménytúrázóval is, kb. a harmincadik kilométernél még nyomta szorgosan.
Előzmény: n0ri (2715)
Pepin Creative Commons License 2007.07.29 0 0 2719
Megírnád a telefonszámot? (Angolul/németül beszélnek?)
Előzmény: Műhód (2718)
Műhód Creative Commons License 2007.07.29 0 0 2718

Mi itthon redeltük a szállást Klastoriskoba utazási irodánál.

Úgy a dupláját fizettük az aktuális árnak.

Lehet helyben fizetni és telefonon szállást rendelni.

Mi a házunk elött parkoltunk, csak arra kell figyelni, hogy amikor Podlesokból felautóztok, akkor a hegyen az elágazásnál az alsó úton kell tovább menni, mert mind a kettő odamegy, de a felső csak traktorral járható. (Mi azon kezdtük...)

Esténként bejártunk autóval Iglóba. -Egy óra oda, egy óra vissza-

Nagyon egyszerű volt a faházunk berendezése. Felejthető.

Négyágyas, két emeletes ággyal, egy kis mosdó, néhány beépített szekrény és szék.

Három pici helyiség. és veranda.

Volt egy nem működő fűtőtestünk, azután kaptunk egy elektromos melegítőt, mert éjjelenként fagyott. Napközben is szitált a hó és erős szélrohamok üvöltöttek.

WC, mosdó kint. Ezek jól fűtőttek és tiszták voltak.

Előzmény: Pistike (2714)
Műhód Creative Commons License 2007.07.29 0 0 2717

A korod még símán engedi a Paradicsom-túrákat.

Én is csak egy ötössel vagyok fiatalabb.

Ismerek olyan embert, aki 80 fölött még túrákat vezetett nyugdíjasoknak.:)

cingi Creative Commons License 2007.07.28 0 0 2716

Ilyen korban is neki lehet vágni. A Klauzytól visszafelé a Sokolia dolina bejáratánál úgy előzött minket két hatvanas úr, hogy azt hittük akkor indultak. De hát honnan?

Odáig el is kell jutni. Néha elcsodálkozok azon, hogy mások kifelé menet milyen fürgék.

n0ri Creative Commons License 2007.07.28 0 0 2715
Most valljam be, hogy novemberben töltöm be a hatvanat?
Előzmény: Műhód (2710)
Pistike Creative Commons License 2007.07.28 0 0 2714
Ha jól emlékszem korábban volt szó arról, hogy Klastoriskon a faházakban aludtál. Amikor mi ott jártunk semmi mozgást nem láttunk a faházak környékén. Hol kell oda szállást rendelni? Milyen a faház belülről? Van víz, wc, stb.? Ha ott rendelsz szállást, akkor felengedik a kocsit?
Előzmény: Műhód (2712)
Pistike Creative Commons License 2007.07.28 0 0 2713
Az az igaszág, hogy nekem is jár az agyam. Azt számolgatom, hogy 200 km, 3 óra hozzánk Igló. Talán Haniskán és Jászón keresztül rövidebb az út... Ki is néztem vagy a Műhód-féle autóskempinget, vagy Slovenski Raj hotelt. Valszeg egy-egy hosszú hétvégére jó lehetnék. Sajnos, az erőnléti állapotom nem olyan jó, hogy egy hét alatt bejárjam a környéket. De ha a kedves nejem is rábólint, akkor megpróbáljuk. Persze, jó lenne pár nyugati fővárost is bejárni. Meglátjuk.
Előzmény: cingi (2708)
Műhód Creative Commons License 2007.07.27 0 0 2712

szerintem lazán fiatalabb nálunk legalább egy tizessel,

csak hússzal rosszabbul néz ki!.:)))

Előzmény: Törölt nick (2711)
Törölt nick Creative Commons License 2007.07.27 0 0 2711
Huszonegy. És akkor még vitték kenguruban :-D
Előzmény: Műhód (2710)
Műhód Creative Commons License 2007.07.27 0 0 2710

Szent Isten!

Hány éves vagy?

Előzmény: n0ri (2707)
Műhód Creative Commons License 2007.07.27 0 0 2709

Megnéztem. Kellemes kis film.

Oszt megnéztem még néhány filmet a paradicsomról.

Mindben közös: az öröm, a bódógság, hogy ott vagyunk...

Előzmény: cingi (2704)
cingi Creative Commons License 2007.07.27 0 0 2708

Az ut még csak elmegy, de mi az oda és visszautat kocsival is egy nap alatt tudtuk le. Reggel 5-kor indulás, kb 10-kor be az erdőbe, kb este 8-ra ki is értünk, majd irány haza. Hajnal 2-kor ágyba  kerültem. Reggel 6-kor arra ébredtem, hogy a szomszédba verik a falat(ikerház). Ez húzós volt.

Előzmény: n0ri (2707)
n0ri Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2707
Ha én olyan fiatal lennék, mint ti! Azért 20 éve még én is megtettem ezt az utat!!
cingi Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2706

Kössz!

Előzmény: Pistike (2705)
Pistike Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2705
klassz :)
cingi Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2704

Ezen eléggé elfáradtam:

http://www.youtube.com/watch?v=T2P-ConiQ_0

IMi Creative Commons License 2007.07.26 0 0 2703

ujszo.com :

Az erős szél miatt a helikoptereket csak koraestétől kezdve tudták ismét használni az oltásban

Tegnap már nyolc hektáron égett az erdő

Szlovák Paradicsom/Poráč. Az időjárás tegnap sem kedvezett a vasárnap óta tartó tűzvész oltásának, a lángok már nyolc hektárnyi területet sújtottak a Szlovák Paradicsomban. Poráč mellett szintén továbbterjedt az erdőtűz, a lángok szintén nyolc hektár területet tettek tönkre.

Koč közelében is egyre csak terjedt a tűz

SITA-felvétel

Szlovák Paradicsom/Poráč. Az időjárás tegnap sem kedvezett a vasárnap óta tartó tűzvész oltásának, a lángok már nyolc hektárnyi területet sújtottak a Szlovák Paradicsomban. Poráč mellett szintén továbbterjedt az erdőtűz, a lángok szintén nyolc hektár területet tettek tönkre. Az erős széllökések miatt délelőtt a légi oltás is lehetetlenné vált mindkét terepen. A helikopterek csak koraeste állhattak ismét mukába. A tűz a Szlovák Paradicsomban főként szélirányban terjedt. Mivel vödrös légi tűzoltást a széllökések megakadályozták, a helyszínen lévő ötven tűzoltó elsősorban a továbbterjedést próbálta meggátolni. A terep azonban anynyira megközelíthetetlen, hogy az oltásra szánt vizet csupán vállukon vihették fel. A hadsereg segítségét egyelőre nem kérték, ám a védelmi miniszter szerint a tárca készen áll újabb erők és eszközök bevetésére. František Kašický egy újabb helikoptert is megígért, miután saját szemével látta a tűzvészt, ám az időjárási feltételek még koraeste sem tették lehetővé az eddig használt gépek bevetését sem.

A poprádi Air Transport Europe vállalat, mely még hétfőn segédkezett két órát a tűz megfékezésében, munkája árát, a körülbelül 205 ezer koronát, szponzori ajándékként adja a Szlovák Paradicsomnak. Mivel hétfőn nem született döntés arról, ki fizeti ki a légi segítséget, a magánhelikopter egy idő után beszüntette a munkát. Pavol Svetoň, az ATE társaság szóvivője szerint a társaságnak nincs a belügyminisztériummal aláírt szerződése légi tűzoltómunkák végzéséről, ám kötelező érvényű megegyezés esetében azonnal kész az oltásban részt venni.

KOZSÁR ZSUZSANNA

http://www.ujszo.com/clanok.asp?cl=193494

[2007. 07. 26

sp
Előzmény: Műhód (2696)
IMi Creative Commons License 2007.07.25 0 0 2702
Aha, a Sólyom-völgyről is majdnem lebeszéltél ;-) (Anno)
Előzmény: Műhód (2695)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!