Ahogy lacc74 írta. Egy hegyes késsel kis bemetszéseket csináltam az elágazásokban, majd megnézem hogy levedzik e? Szedtem az otellóról vesszőket, és fóliában betettem a hűtőbe. Még meg kell néznem a szőlő oltást pontosan, de úgy képzelem hogy a fába csinálok ékeket, és ékoltással beteszem az otello vesszőket amikor itt az ideje a zöldoltásnak.
A melléültetés átfúrás azért nem jó, mert a téren a gyerekek biztos túl érdekesnek találnák, és piszkálnák. Az oltást magasra teszem, hogy ne legyen nekik még feltünő.
Egyébként ezzel jól beleférek a "népi hagyományőrzésbe" ami itt a téren úgyis kedvelt tevékenység ünnepek alkalmával :) Egyébként pedig úgyis próba cseresznye :)
Mijét fogod átfúrni? Hogy dugod bele? Kicsit felületes nekem ennek az "irodalma". Leszeded a bőrét a tőkének ott ahol átdugod és lekezeled, vagy csak beletuszkolod? Nem hangzik bizalomgerjesztőnek. De isten bizony kipróbálnám, ha igaz
Furcsa volt hogy annyian emlegetik ezt a mítoszt és kérdeznek felőle. De lehet, hogy most kinövi mítoszi voltát! (azért döntő bizonyítékkként megnéznék egy fényképet egy hasonló szituációról)
Van másik is ami tényleg oltás ,az eleje ugyan az fekete eperfa,a szőlő otelló.A fa 3ágra ágazott ,és ott ahol az elágazások kezdődtek a törzsnél megvagdosták a fát az áll elkezdett levedzeni , hogy mikor azt nem tudom. És oda ékoltásal valahogy be rakták a vesszőt.Sokkal erősebb hajtást produkált mint a másik. Csak fekete eperfába tudtak oltani, fehérbe sose sikerült.
Hozzá kell tennem, hogy a szőlő tőkére volt nevelve 5-6 hajtás volt bújtatva abból maradt meg egy a leválasztás után. A leválasztás gondolom nyugalmi időben volt.
Nagyapáméknak hosszú parasztházuk volt a fa a ház mellet ált. Hajtás a tető allati szél deszkához volt fogatva ,mert magasan volt a bújtatás,onnan lógtak le a vesszők meg a fürtök.A hajtás 5-6m hosszú 3-4 vastag volt.
Milyen magasan 'nőtt ki' az eperfából? És hova volt vezetve, kötözve a szőlővessző? (Biztos, hogy el volt vágva az eperfába növés előtti rész? 'Megáll az ész'!)
Látni láttam, ettünk is róla, otelló volt a szőlő és nagyon szép egészséges fürtök voltak rajta. Nagyszüleim halála után eladtuk a házukat, 8 éve. Nem tudom mi lett a fa sorsa.
Szia. Nagyapáméknál volt egy fekete eperfa , ő nem oltott hanem a fa tövébe ültetett egy szőlőt. Amikor a hajtás elérte a fa legalsó ágát , azt átfúrta és a hajtást át dugta rajta. És ahogy az vastagodott összenőttek. Utánna a vesszőt elvágta és kész. És volt rajta szőlő. Nagyapám azt mondta fontos , hogy a fa fekete eperfa legyen. Amúgy én is erre készülök. Üdv.
Látom a szőlőoltásban is hodít a sorozat gyártás, de azért az angolnyelves párosítás is megfelel jobb hilyán.Én március 28-án oltottam kézben fásoltással szőlőt vagy 10 drb.-ot remélem egy pár sikerül. Náylonzsákba raktam homokba az alsó 10-15 cm-et a tőbbit fürészporral tőltőttem fel. A zsák 20 fok körüli hömérsékleten van és a zsákot bekőttem. Persze meg volt locsolva rendesen.
Az idén én is készülók fás oltásokat gyártani. De majd csak április végén,mer nálunk csak akkorra melegedik fel az idó. Én már megszedtem a vad és az alany veszóket is(muszkát-ottonel,szürkebarát).Az alany a pincében van a nemesek meg hútóben náylon zacsiban. Én úgy szoktam gyókereztetni, hogy egy náylon zsákba teszek kb. 15 cm homok_érett trágya keveréket és abba beleszurom az oltott ágakat, megöntözöm , majd feltóltóm fürészporral és ráhuzok egy názlon zacsit, hogy az esó nehuljon bele. Eg csóvón kersztül (amit már elóre beleszurtam ) kózbe ritkán megöntözöm. Mindezt azért, hogy csak alul nöjenek gyökerek.
Amikor már legalább egy levél kihajtott az ágakből tovább nem takarom le.
Én is úgy látom, hogy nedves. Valószínű,hogy megszivatják vízzel, hogy 'frissebb' legyen. (De a vágási felületre smmiképpen nem kerülhet víz!)
Ha kihajt, kihajt. A meghagyott levél és eleinte a hajtás is segít megfakadni a nemesnek. Én ha kihajt, egy-két levél után kimetszem. Ha a nemes megfakad, akkor az alanyról minden hajtást mindig leszedek, nőtesse csak az oltvány!!
A kaszásoltás linket ujra megnéztem és két dolgot figyeltem meg: 1 az ékbe vágott oltócsap úgy láttam, hogyvizes volt vagyis vizbe volt rakva oltás elött. 2 a nemesen ahol elvágták a 2 cm -is csonkot a noduszban meghagyták alevél alatt a bogot. Az nem fog ott megeredni?
Én a franciák kapcsán csak Champagne-ról tudok mint földrajzi elnevezés, azaz a pezsgőt nem lehet champagne-nak nevezni, csak ha területileg is ott termett. Vagy talán a kékburgundi esetleg a kékmedoc?
Hát igen, ez érdekes. Főleg az lesz érdekes, ha az unió így elfogadja. :)
Erről jut eszembe, már többször gondolkodtam rajta, melyik az a borszőlő, aminek szintén új nevet kellett adni, mert a franciák vagy 6 éve levédették a régi nevet, földrajzi elnevezésre hivatkozva?