Keresés

Részletes keresés

Jbori Creative Commons License 2012.04.15 0 0 198

Zöld szőlőoltáshoz frissen kell szedni az oltóágat, és május-júniusban oltható. Jó szakirodalma van.

Előzmény: Jbori (197)
Jbori Creative Commons License 2012.04.14 0 0 197

Ahogy lacc74 írta. Egy hegyes késsel kis bemetszéseket csináltam az elágazásokban, majd megnézem hogy levedzik e? Szedtem az otellóról vesszőket, és fóliában betettem a hűtőbe. Még meg kell néznem a szőlő oltást pontosan, de úgy képzelem hogy a fába csinálok ékeket, és ékoltással beteszem az otello vesszőket amikor itt az ideje a zöldoltásnak.

 

A melléültetés átfúrás azért nem jó, mert a téren a gyerekek biztos túl érdekesnek találnák, és piszkálnák. Az oltást magasra teszem, hogy ne legyen nekik még feltünő.

 

Egyébként ezzel jól beleférek a "népi hagyományőrzésbe" ami itt a téren úgyis kedvelt tevékenység ünnepek alkalmával :) Egyébként pedig úgyis próba cseresznye :)

Előzmény: Ádi_batya (196)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.04.14 0 0 196

Mijét fogod átfúrni? Hogy dugod bele?
Kicsit felületes nekem ennek az "irodalma".
Leszeded a bőrét a tőkének ott ahol átdugod és lekezeled, vagy csak beletuszkolod?
Nem hangzik bizalomgerjesztőnek.
De isten bizony kipróbálnám, ha igaz 

Előzmény: Jbori (194)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.14 0 0 195

Nekem is van egy 4éves eperfám,tavaly ültettem egy datolya szőlőt mellé.Remélem idén hajt annyit hogy át tudjam bújtatni.

Előzmény: Jbori (194)
Jbori Creative Commons License 2012.04.14 0 0 194

 Itt van neked a "szituáció" első képe :)

Előzmény: Ádi_batya (192)
Jbori Creative Commons License 2012.04.14 0 0 193

Ez érdekes, köszi, ki tudnám próbálni, van fekete eperfa bőven, otello szőlő úgyszintén. Egy két kis bemetszés talán nem zavarja a fát....

Előzmény: lacc74 (191)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.04.13 0 0 192

Furcsa volt hogy annyian emlegetik ezt a mítoszt és kérdeznek felőle.
De lehet, hogy most kinövi mítoszi voltát!
(azért döntő bizonyítékkként megnéznék egy fényképet egy hasonló szituációról) 

Előzmény: lacc74 (191)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 191

Van másik is ami tényleg oltás ,az eleje ugyan az fekete eperfa,a szőlő otelló.A fa 3ágra ágazott ,és ott ahol az elágazások kezdődtek a törzsnél megvagdosták a fát az áll elkezdett levedzeni , hogy mikor azt nem tudom. És oda ékoltásal valahogy be rakták a vesszőt.Sokkal erősebb hajtást produkált mint a másik. Csak fekete eperfába tudtak oltani, fehérbe sose sikerült.

Előzmény: lacc74 (190)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 190

Hozzá  kell tennem, hogy a szőlő tőkére volt nevelve 5-6 hajtás volt bújtatva abból maradt meg egy a leválasztás után. A leválasztás gondolom nyugalmi időben volt.

Előzmény: lacc74 (189)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.13 0 0 189

Nagyapáméknak hosszú parasztházuk volt a fa a ház mellet ált. Hajtás a tető allati szél deszkához volt fogatva ,mert magasan volt a bújtatás,onnan lógtak le a vesszők meg a fürtök.A hajtás 5-6m hosszú 3-4 vastag volt.

Előzmény: Ali-bá (188)
Ali-bá Creative Commons License 2012.04.12 0 0 188

Milyen magasan 'nőtt ki' az eperfából? És hova volt vezetve, kötözve a szőlővessző? (Biztos, hogy el volt vágva az eperfába növés előtti rész? 'Megáll az ész'!)

Előzmény: lacc74 (187)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 187

Látni láttam, ettünk is róla, otelló volt a szőlő és nagyon szép egészséges fürtök voltak rajta. Nagyszüleim halála után eladtuk a házukat, 8 éve. Nem tudom mi lett a fa sorsa.

Előzmény: Ali-bá (186)
Ali-bá Creative Commons License 2012.04.12 0 0 186

Láttad? Ettél róla? Mi lett vele?

Előzmény: lacc74 (184)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 185

Ha valaki tudna nekem a következő fajtákból vesszőt adni megköszöném,Dunav,Moldova.

Előzmény: lacc74 (184)
lacc74 Creative Commons License 2012.04.12 0 0 184

Szia.  Nagyapáméknál volt egy fekete eperfa , ő nem oltott hanem a fa tövébe ültetett egy szőlőt. Amikor a hajtás elérte a fa legalsó ágát , azt átfúrta és a hajtást át dugta rajta. És ahogy az vastagodott összenőttek. Utánna a vesszőt elvágta és kész.        És volt rajta szőlő. Nagyapám azt mondta fontos , hogy a fa fekete eperfa legyen. Amúgy én is erre készülök. Üdv.

Előzmény: Mokuss84 (180)
gyfa50 Creative Commons License 2012.04.10 0 0 183

Látom a szőlőoltásban is hodít a sorozat gyártás, de azért az angolnyelves párosítás is megfelel jobb hilyán.Én március 28-án oltottam kézben fásoltással szőlőt vagy 10 drb.-ot remélem egy pár sikerül. Náylonzsákba raktam homokba az alsó 10-15 cm-et a tőbbit fürészporral tőltőttem fel. A zsák 20 fok körüli hömérsékleten van és a zsákot bekőttem. Persze meg volt locsolva rendesen.

 

Előzmény: Ádi_batya (182)
Ádi_batya Creative Commons License 2012.04.05 0 0 182

Nagyüzemi omega

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.22 0 0 181

Nincs. Nincs.

Előzmény: Mokuss84 (180)
Mokuss84 Creative Commons License 2012.03.22 0 0 180

Sziasztok még új vagyok a fórumban és nem vagyok szakember. Van vallakinek ötlete hogyan lehet szölöt oltani eperfába? Van rá esély ,hogy megfakad?

Flanell Creative Commons License 2012.03.13 0 0 179

Igen, valószínűleg.

Előzmény: medveger (174)
gyfa50 Creative Commons License 2012.03.13 0 0 178

Az idén én is készülók fás oltásokat gyártani. De majd csak április végén,mer nálunk csak akkorra melegedik fel az idó. Én már megszedtem a vad és az alany veszóket is(muszkát-ottonel,szürkebarát).Az alany a pincében van a nemesek meg hútóben náylon zacsiban. Én úgy szoktam gyókereztetni, hogy egy náylon zsákba teszek kb. 15 cm homok_érett trágya keveréket és abba beleszurom az oltott ágakat, megöntözöm , majd feltóltóm fürészporral és ráhuzok egy názlon zacsit, hogy az esó nehuljon bele.  Eg csóvón kersztül  (amit már elóre beleszurtam ) kózbe ritkán megöntözöm. Mindezt azért, hogy csak alul nöjenek gyökerek.

Amikor már legalább egy levél kihajtott az ágakből tovább nem takarom le.

Előzmény: GaryBaldy (177)
GaryBaldy Creative Commons License 2012.03.12 0 0 177

 

 

Szeretnék vad szőlővesszőbe othellót oltani.

Ki tud segíteni a gyökereztetéssel kapcsolatban?

Régen, tudtommal nedves fűrészporban 30°C fok felett gyökereztettek?

Az oltás a kopulációs eljárással oltókéssel történt.

 

                         

 

Ali-bá Creative Commons License 2012.03.09 0 0 176

Én is úgy  látom, hogy nedves. Valószínű,hogy megszivatják vízzel, hogy 'frissebb' legyen. (De a vágási felületre smmiképpen nem kerülhet víz!)

 

Ha kihajt, kihajt. A meghagyott levél és eleinte a hajtás is segít megfakadni a nemesnek. Én ha kihajt, egy-két levél után kimetszem. Ha a nemes megfakad, akkor az alanyról minden hajtást mindig leszedek, nőtesse csak az oltvány!!

Előzmény: gyfa50 (175)
gyfa50 Creative Commons License 2012.03.09 0 0 175

A kaszásoltás linket ujra megnéztem és két dolgot figyeltem meg:                                             1 az ékbe vágott oltócsap úgy láttam, hogyvizes volt vagyis vizbe volt rakva oltás elött.           2 a nemesen ahol elvágták a 2 cm -is csonkot a noduszban meghagyták alevél alatt a bogot. Az nem fog ott megeredni?

Előzmény: Ali-bá (65)
medveger Creative Commons License 2012.03.08 0 0 174

Szerintem akkor a kékmedoc (medoc noir) lesz az, amit most menoir-nak hívnak.

Ezt találtam róla a neten (így első keresésre...)

http://slambuc.cseperke.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=137:menoir-egy-kueloenleges-kekszl-hazai-toertenete&catid=89:titkik-erdekessegek&Itemid=117

Előzmény: Flanell (172)
Ali-bá Creative Commons License 2012.03.08 0 0 173

Nem kihajtott, csak éppen feslő rügyűvel igen. Néhány megmaradt, de a többség nem.

Előzmény: gyfa50 (171)
Flanell Creative Commons License 2012.03.08 0 0 172

Nem találom sehol a neten.

Arra biztosan emléxem, hogy olyan 5 éve egy francia nevű borfajtát átkereszteltek, mivel a franciák levédték a nevet, mint mi a Tokajit.

Előzmény: medveger (170)
gyfa50 Creative Commons License 2012.03.08 0 0 171

Tistelt Ali-bá   A tavaly a 73 -as  h.sz. -ban emlitette, hogy megprobálja a zöldbe fás oltást már megeredt vesszövel is.Probálta végül is? Sikerült?

Előzmény: Ali-bá (73)
medveger Creative Commons License 2012.03.06 0 0 170

Én a franciák kapcsán csak Champagne-ról tudok mint földrajzi elnevezés, azaz a pezsgőt nem lehet champagne-nak nevezni, csak ha területileg is ott termett. Vagy talán a kékburgundi esetleg a kékmedoc?

Előzmény: Flanell (169)
Flanell Creative Commons License 2012.03.04 0 0 169

Hát igen, ez érdekes. Főleg az lesz érdekes, ha az unió így elfogadja.  :)

 

Erről jut eszembe, már többször gondolkodtam rajta, melyik az a borszőlő, aminek szintén új nevet kellett adni, mert a franciák vagy 6 éve levédették a régi nevet, földrajzi elnevezésre hivatkozva?

Előzmény: medveger (168)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!