valóban olyan, mintha elfagytak volna a levelei. Színesek, kemények, nem fonnyadtak, az alakjukat tartják, mégis elmegyek mellettük és leesnek... sok reményt nem fűzök a növényhez, talán majd tavasszal észhez tér. A kopaszodás nála már évek óta tart. Majdnem azóta ilyen, hogy hozzánk került. Előtte nem tudom kié volt, de nem "újként" került hozzánk. Ez már jónéhány éve.
Talán tényleg érdemes akkor kevesebbet locsolni. Szobahőmérsékleten azért át tud telelni a páfrány, de néhány hetente próbáld megajándékozni egy kis zuhannyal a fürdőszobában :-) Kívánom, hogy fejlődjön örömödre! Képet tehetnél fel róla.
Az enyém 10-15 fokon telel ablakban, hetente öntözöm, közben a talaj felső rétege kiszárad, a tálban öntözéskor sem lesz víz. Muszáj takarékosan öntözni, hogy ne kényszerüljön satnya hajtások fejlesztésére. Elkezdett újra hajtásokat hozni, talán valóban lesz megint tavasz :-)
A szerencsebambusz valójában dracéna, és tényleg szokták szabdalni, de a metszéskor meg is fertőződhet a növény, és ha vázában él, előfordulhat, hogy nem jut elég tápanyaghoz az új hajtás kifejlesztéséhez és inkább begyógyítja a sebet. Vízkultúrás növényekhez is lehet tápoldatot kapni, amit ki lehetne próbálni a cél érdekében. Egyébként miért szeretnéd új hajtásra kényszeríteni?
A virágzás oka, hogy rövidebbek lettek a nappalok - bár már éppen hosszabbodóban vannak :-) -, így természetes módon készült fel a növény a virágzásra.
Sajnos a gyapjas tetvektől elég nehéz megóvni a szobában tartott növényeket. A száraz meleg levegő legyengíti őket, a tetveknek pedig kiváló klíma a támadásra, szaporodásra. Orvosolni a bajt sajnos csak kemikáliákkal lehet - következménye lehet, hogy a gyapjas és pajzstetvek átvándorolnak más, eddig nem kóstolt növényeidre, amit nem permeteztél. Egyszer ellepték a leándereimet a tetvek a garázsban, bepánikoltam és permeteztem felszívódó méreggel, néhány napon belül pedig megjelentek a kártevők a lakásban tartott hibiszkuszokon, ami jellemzően nem célpontja a pajzstetveknek. Addig sem tartottam rendszeresen bevetendő eszköznek a mérgeket (főleg a lakásban), azóta viszont mindent megteszek, hogy megelőzzem a bajt, és nem is találkoztam pajzstetvekkel évek óta. Miután esetleg kezelted a korallokat, próbáld a lakás hűvösebb helyiségében teleltetni.
Mert tél van. Ilyenkor szeretnek ablakban lenni. A zuhanyzást vagy vízzel permetezést sem vetik meg, főleg melegben - bár elég macerás, mert kinek alkalmas a lakása spriccolgatásra, fürdőszobába hurcolászni meg ugyancsak kényelmetlen a növény számára és a gondos kertésznek is :-)
Tápoldatozni nem, vagy csak mértékkel tanácsos, amikor ilyen kevés fényt kapnak, mint ezeken a jobbára szürke téli napokon.
A felkopaszodás oka, hogy nem nyár van sok napsütéssel és nem turbózod kemikáliákkal, ahogyan a kertészetekben teszik. A formás, "fénykép-termetű" szobába szánt növényeket (is) ellenőrzött körülmények termesztik, ami nem azonos az ember igényeit szolgáló lakás klímájával - pl. páratartalom. De még a nyáron, kertben tartott trópusi szépségek sem fejlődnek ugyanúgy, mint nagyüzemi körülmények között. Ha volt/van már virágzó szobanövényed - pl hibiszkusz -, láthattad, hogy amíg a virágzást biztosító extra adag hormonok dolgoznak benne, levelet is alig hoz és ontja a virágokat. Aztán elkezd a termete is megváltozni esetleg, és ha minden szerencsésen alakul, hozzászokik új környezetéhez. A kroton nem tud hozzászokni a hideghez, főleg, ha tartósan 17 fok alatt van a hőmérséklet. Még kihajthat, aminek az esélyét melegebb helyen tartással növelheted.
Na akkor zuhanyoztatom őket. A bosszantó az az, hogy virágzik egy korallom éppen (nem tudom, hogy csináltam, mert nem tartottam sötétben, szóval passz, ez az első ami így gondolta, hogy virágzik ;) )és azon is látok telepeseket. De most adok nekik egy kis langy zuhanyt ;)
Ezek pajzstetvek. Olyan vattaszerű burok veszi őket körül, amik megvédik őket a kontakt(csak érintkezés útján ható)rovarölő szerektől. A lemosás nagyon jó ötlet.
Olyankor például langyos zuhannyal jól le lehet mosni a tetveket burkostúl.
Azonban a "hajlatokban "maradhatnak peték, vagy tetvek és ezeket még méreggel is le kell permetezni. Legjobb a felszívódó szer, de ilyenkor télen kevéssé hatásos ez is mivel a növénykéink épp , hogy élnek. Kombinálni kell kontakt szerrel is mert az meg kívülről hat. Írtad a leandert, na azt szeretik a legjobban. Én egész nyáron a leandert is permetezem rovarölő szerre a többi növénnyel együtt, hogy ne szaporodjanak el azon a különféle tetvek. Mielőtt beviszem a növényeimet szintén lepermetezem őket.
Permetező szert a gazdaboltokban kapsz, de a "bio" szerek olajok semmit sem érnek.(viszont környezetbarátok:))
Köszi a tippet, fújni fújtam tetűirtóval de úgy látszik, visszatérő vendégek.
Mi az oka, hogy tetvesedik? Mit szeret a tetű, ami miatt visszajár? Mi kedvez neki a házban? Ezek lakásban tartott virágok, ablakban vannak, fény van nekik bőven. ÉS mégis. Szerencsére más növényekre nem fanyalodtak rá, kivéve a leándert, de arról a szappanos vizes lemosás lehozta, amikor volt rajta.
azt szeretném még kérdezni, hogy a szerencsebambuszokhoz ért itt valaki?? Nem tudom hogy lehetne új hajtást csinálni rajta. Olvastam több helyen, h késseb picit be kell metszeni a szárán, és majd ott nő rajta új hajtás. Én ezt megcsináltam 2x is, de mindig csak besebesedett neki, hajtás nem nőtt rajta. Vázában levő, csavart bambuszról van szó.
A kártevők közül a pajzstetvek, levéltetvek és az üvegházi molytetű (liszteske) azok, amelyek leggyakrabban megtámadják a telelő növényeinket. Többségük ellen könnyű védekezni, hiszen a legtöbb kontakt rovarölő szerre érzékenyek. Egyedül a pajzstetvekre nem hatásosak ezek, e kártevőket felszívódó hatású szerekkel irthatjuk ki, vagy amikor még kevesebben vannak, egyszerűen letörölhetjük őket a levelekről, fiatal hajtásrészekről. Mindegyiknél lényeges, hogy minél hamarabb felfedezzük a kártevők jelenlétét, különben egész ágrészek száradhatnak el tevékenységük nyomán
megoldást keresek egy problémámra, hátha itt jó helyen járok, és tudtok segíteni:
korallvirágaimat folyamatosan támadja valami nyavalyás kártevő: szép kis fehér foltokat okoz , ilyeneket:
Összesen 4-5 korallvirágom van a házban, nem is egymás mellett, hogy ne kapják el olyan könnyen egymástól és mégis, szinte mindegyiken megjelent.
Lepermeteztem tetűirtóval, de mivel nem tudom, hogy mivel állok szemben, nem vagyok benne biztos, hogy jó módszerrel próbálom eltüntetni a kórokozót.
Meg tudjátok mondani esetleg, hogy mi lehet ez, mitől kaphatja el a növény (mit csinálok rosszul a tartásában?) és mivel lehet végérvényesen megszabadulni tőle?
Mivel öregszik egyik-másik tő, szaporítanám és fiatalítanám, de attól tartok, hogy beteg tőről beteg lesz a sarj is.
akkor a hőmérséklet lehet a gond. Nem mindig tudjuk tartani a hőmérsékletet. De ettől nem pusztul el,ugye? Az baj ha fává nő? Minden képen kicsinek látom,bokrosnak. Ez kb 110cm magas, "lombkoronával", csupasz törzzsel, és még nem virágzott,ágai sincsenek:(
Szia! Lehetséges, hogy beleöregedett a cserepébe vagy növénytáljába, de azokon a tájakon, ahol fává nő, nem hiszem, hogy korán öregedne :-)
Szerintem a hidegebb napokat sínylette meg. Nem lehet, hogy kevéssel alacsonyabb a hőmérséklet a helyiségben, mint máskor? És az ajtónyitáskor beáramló hűvös levegő is elég lehet neki, mert elméletben 17 fok alatt már nagyon fázik, olyankor a fagyott levelekhez hasonlóakká válnak a levelei és lehullanak. Nálunk van olyan helyiség, ahol 19-20 fok a jellemző, de ha nem süt a nap és napokig olyan kemény mínuszok vannak, mint mostanában, csak 17 fok tud lenni.
Bizonyára ismeritek a krotont. Olyan bajom van vele, hogy valamiért elkezdte hullatni a leveleit... Az évek során alakult ki olyanra, h magasodott, de a szárán nem voltak levelek, csak a tetején, mint aminek lombja van, de mostmár onnan is hullatja a leveit, pedig se körülmény, se locsolás nem változott... nincs valakinek ötlete, mi lehet vele?? Vagy egyszerűen már csak megörgedett??