Keresés

Részletes keresés

djeperto Creative Commons License 2019.01.13 0 0 165667

Küldenél ref. számot?

Előzmény: weirdo (165665)
Robici Creative Commons License 2019.01.13 0 0 165666

A Citizennek vannak ilyen órái, amik bluetooth-on csatlakoznak a telefonhoz és mutatják a bejövő hívást. Egyik kollégámnak is ilyen van, rendes mutatós, csak vannak okos funkciói. Hogy pontosan mit tud azt nem tudom, egyszer magyarázta, de engem annyira nem érdekelt. Viszont ha jól rémlik a Casio-nak is vannak ilyen "hibrid" órái, egy másik kollégámnak az Edifice bluetooth a mániája, bár azon szerintem nincs hívásinfó, de a GShock-okból úgy tudom van olyan verzió amin van e-mail meg hívásinfó kijelzés is.

Előzmény: Törölt nick (165660)
weirdo Creative Commons License 2019.01.13 0 0 165665

Sziasztok! Egy 2013-as vásárlású, kis túlzással patika állapotú, minden papírral, dobozzal, kártyákkal ellátott fémszíjas Seamastert mennyiért lehet eladni? Kb. fél éve voltam vele Hantoséknál, azt mondták, 1, de inkább 2 év még biztosan van egy nagyszervizig, tokfelújítás teljesen felesleges, ingujj alatt volt hordva. Maximum 5-6 alkalommal állt meg, kézen vagy forgatón volt.

djeperto Creative Commons License 2019.01.13 0 0 165664

Nem hiszem. Esetleg a beütés (swiss r).... de erről semmi fogható infóm sincs

Előzmény: spapda (165663)
spapda Creative Commons License 2019.01.12 0 0 165663

Felnyitottam már, 1 köves swiss made Ronda 515-ös szerkezet. Nem volt nálam nagyító/lupe, így jobban nem tudtam szemügyre venni. Találhatok rajta valamilyen egyéb azonosítót/sorszámot, amivel közelíthető a kora?

Előzmény: djeperto (165662)
djeperto Creative Commons License 2019.01.12 0 0 165662

Nem nyitottad fel még az órát?

Előzmény: spapda (165661)
spapda Creative Commons License 2019.01.12 0 0 165661

Szerencsére nincs csereérett szerkezetről szó, csak van egy M-Watch (Mondaine) kvarc órám, amit régi elfekvő készletből vettem, és hiába írtam a gyártónak, ők maguk sem tudták pontosan beazonosítani a gyártás időpontját, mert valami ritkább modell volt. A forma és ref.no. alapján a 80-as évek végére, 90-es évek elejére teszik (magam is pont a poénos és retró forma, valamint a nullkilométeres állapot miatt vettem meg).

Ronda 515 (swiss made) szerkezet ketyeg benne, és megfigyeltem a másodpercmutatónál azt a "visszaugró" jelenséget, amiről egy korábbi hozzászólásban olvastam itt a topikban. Az óra ettől még pontosnak mondható, +0.3 s/nap az eltérése.

A hivatkozott hozzászólás szerint:

"A Miyota kvarc kitünő szerkezet. Könnyen szétbontható ,szerelhető, és ha netán a nagyobb oldalirányú rázkodásra elöjőn -, ahogy a legtöbb Ronda szerkezetnél is a másodpercmutató megugrása  szindroma - a léptetőrotor felmágnesezése csodát művel...Tehát, vedd a jobb kezedbe az órát és suhints jó párszor jó nagyot  a tok kannijával a bal tenyeredbe,amikor a mp mutató tullépi a 9 -et.Ha késést tapsztalsz öt -hat ütés után  ,a szerkezet nagyon rég készülhetett,(kb 10 év )és a rotor elvesztette eredeti mágnesességének  nagy részét."

Ez alapján kezdtem el azon gondolkodni (és keresgélni a neten), hogy vajon elérhető-e valahol egy-egy kvarcszerkezet gyártási ideje? Úgy általában is érdekel, hogy vajon egy-egy típus mióta van a gyártó palettáján, mert pl. Miyotáról olvastam, hogy vannak igazi őskövületei kvarc vonalon is. Érdekelne, hogy ez a svájciaknál mennyire jellemző (ETA, ISA, Ronda).

Előzmény: djeperto (165659)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.12 0 0 165660

volt szó itt a hybrid órákról (mutatóval rendelkező, órának kinéző óra kicsit emelt szintű "okos" tudással). tudja-e valaki hogy van-e olyan közöttük amelyik azt tudja hogy mutatja a nem fogadott hívást valahogy. vagyis ha zajos helyen vagyok és nem veszem észre azt sem hogy rezeg, de valamikor ránézek akkor látom hogy esemény volt a telefonon. van-e ilyen valamelyikben.

az amazfit_bip örökké látható kijelzője jó, de nincs rajta ilyen "esemény_volt" ikon, csak valós időben mutatja az eseményt. a hagyományos okosórák tudják ezt, de azokban meg az idő csak kérésre jelenik meg.

djeperto Creative Commons License 2019.01.12 0 0 165659

Amennyiben cserések én innen veszem. Pontos ref szám alapján ki tudod keresni a gyártás kezdetének időpontját.

https://perrinwatchparts.com/collections/rond-quartz-watch-movements

Előzmény: spapda (165658)
spapda Creative Commons License 2019.01.11 0 0 165658

Köszönöm, így tényleg beazonosíthatók az 515-ös "alfajok" is.

A kvarc szerkezetek bevezetési dátumaira létezik valahol elérhető adat?

Előzmény: djeperto (165657)
djeperto Creative Commons License 2019.01.11 0 0 165657

Szia!

Itt van csak jelezve a különbség:

http://calibercorner.com/tag/ronda-515/

3 fajta van:

1. SWISS R - ez a "legeredetibb"

2. SWISS PARTS

3. SWISS PARTS

MADE IN USA

Előzmény: spapda (165655)
djeperto Creative Commons License 2019.01.09 0 0 165656

2. Nagyon jó kérdés. Megpróbálok utánnanézni

Felnyitáskor még sosem vettem észre ez eredetére vonatkozó jeleket

Előzmény: spapda (165655)
spapda Creative Commons License 2019.01.09 0 0 165655

Sziasztok!

Két kérdésem lenne svájci kvarc témakörben:

1. Van valahol elérhető adatbázis arról, hogy a Ronda melyik kvarcszerkezetét melyik évben dobta piacra?

2. A Ronda kvarc szerkezeteknél általában a Swiss Made verzió arany színű és több követ tartalmaz, a Swiss Parts pedig nikkelezett, kevesebb kővel. A Ronda 515 esetében viszont a gyári specifikáció szerint mindkét verzó nikkelezett és 1 követ tartalmaz. Hogyan lehet megkülönböztetni őket?

djeperto Creative Commons License 2019.01.07 0 0 165654

Régi svájci márka, ha 17 köves, akkor FHF werk dobog benne. 

Előzmény: Poki73 (165653)
Poki73 Creative Commons License 2019.01.06 0 0 165653

Sziasztok segítséget szeretnék kérni volna egy mildia női órám erről mit lehet tudni. Előre is köszönöm a segítséget. 

Robici Creative Commons License 2019.01.06 0 0 165652

"Hogy kinek mi tetszik, azzal kár is foglalkozni. :-))"

Ez így van (kivéve ha kereskedő az ember), azért nem is írtam róla semmit. :-)

"De az értékesített karórák darabszáma bizony esik vissza."

Ez biztos így van, de én úgy gondoltam, hogy mondjuk 15-20 éves időtávban nézve azért ma jóval nagyobb a piac, mint 15-20 éve volt. Vagyis hosszútávon értettem.

Ha nem lesz olcsó svájci, akkor majd lesz távol-keleti, bár azt írtad a Seiko 5 kapcsán, hogy a minőség sajnos ott is esik vissza.

Amit a Nomosról írtál, már így utólag még inkább örülök, hogy nem azt vettem annak idején amikor a Presage-t mint első mechanikusomat végül megvettem. Bár a legtöbb modellje nekem nem is kifejezetten jött be, de volt ami igen, viszont az áraikat én is eléggé túlzásnak tartottam.

"De inkább nem mondok semmit, úgyis csak vitát generálnék.. ;-)))"

Mondj egy Rolexet, abból baj nem lehet! :-D

Előzmény: APT (165642)
APT Creative Commons License 2019.01.06 0 0 165651

Persze, egy olcsó tokprés sem egy vagyon. De a méretet levenni biztosan csak úgy lehet, ha az üveget a tokból kitoljuk (ahhoz az órát értelemszerűen szét kell szedni), mégpedig lehetőleg széttörés nélkül, ami sokszor nem is egyszerű... Utána derül ki az is, hogy használható lesz-e még a zsugorgyűrű, vagy sem. Ha nem (ami 15 évesnél idősebb órán már sanszos, ki szoktak keményedni), akkor előbb megfelelő gyűrűt kell találni - utána lehet eldönteni, milyen méretű üvegre lesz szükség (egy picit keskenyebb zsugorgyűrűnél például értelemszerűen pl: egy tizeddel nagyobb átmérőjű üveg kellhet, stb..).

Vannak olyan méretek/geometriák, ahol nem lehet kapni méretsorba illeszkedő "típus" gyűrűt, a speciális gyári zsugorgyűrű pedig már beszerezhetetlen (a gyári szerviz sem tud adni..) - ilyenkor megoldás a ragasztás, amihez viszont kizárólag két komponensű, nagy szilárdságú ragasztó (Araldit, Araldit Crystal és hasonlók) jöhet szóba - és olyankor az üveg méretét pedig a tokhoz kell igazítani - megint csak más méret kell.

Előzmény: RandooomKiller (165650)
RandooomKiller Creative Commons License 2019.01.06 0 0 165650

Szoval, azt mondod, hogy sokkal egyszerűbben járok, ha kérek egy árajánlatot egy órástól?
nézegettem ezeket a préseket is, szintén kb 2-4000ft-ért lehet beszerezni. A méret levételét gondoltam én is a legnagyobb veszélynek, de gondolom egy órás mesternek is hasonló nehézségeket okozna (bár neki ugye több tapasztalata van)
de akkor ezek szerint te úgy gondolod, hogy egy kvarc üveget zafírra cserélni nem problémás, és a kicsi tömítő gumi lehet a legnagyobb ellenségem, amennyiben a méreteket rendesen le tudom szedni

Előzmény: APT (165641)
hitman Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165649

basszus, elszúrtam a képeket.

namégegyszer.

Ronda 5130.D kvarc:

ETA 7753 mechanikus:

Előzmény: hitman (165648)
hitman Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165648

én pl azért szeretem a Zeppelint (és testvérmárkáját, a Junkerst) - amellett, hogy egy aranyos, feltörekvő kismárka, precíz német kivitelezéssel -, mert van egyfajta skálázhatóság benne.

megmutatom, mire gondolok. pl.

itt van a Zeppelin 100 Jahre 7680-1, Ronda 5130.D szerkezettel, zafírüveggel, acéltokban, ez itthon kb 99000 ft.

de megkaphatod kinézetre szinte ugyanazt az órát zafírüveggel, acéltokban ETA 7753 szerkezettel is, igényed szerint, hogy kvarcot vagy mechanikust szeretnél, illetve mit engedhetsz meg magadnak - ez az utóbbi kicsivel több, mint félmillió...

Előzmény: Törölt nick (165647)
Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165647

Eeegen, értem, nehéz erre jó választ adni, amivel mindenki egyetért :) Köszönöm (a másik kollegának is).

Előzmény: APT (165646)
APT Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165646

Tudod, hogy nem új órában utazom igazán, és nepper sem vagyok.. :-))) De például az itt emlegetett Nomosnál is ebbe a keretbe ma már csak a legegyszerűbb, belépő kézihúzós fér bele.

És szerintem az sem ér ennyit.. Nagyon szép, de napi használatban nem túl állóképes óra (egy kedves ismerősöm vett egy, az enyémhez hasonló Ludwigot, napi szinten hordta-hordja, sportol, de olyankor szigorúan mindig leveszi - de aktív, izgő-mozgó életet él, és, hát... Már kétszer veszett el a felhúzótengely, folyton elállítódik durván, stb...

Nagyon nehéz jó tanácsot adni. Mindenki árai elszálltak, igazándiból a még mindig feltörekvő márkák körében lehet ésszerű ár/érték arányú órákat találni. De inkább nem mondok semmit, úgyis csak vitát generálnék.. ;-)))

Diliház van, az ebayon egy német jóember éppen egy Poljot 2200-at akar eladni 6750 euróért. Persze, unikális ritkaság - no, de legyünk már észen... 

Mindenesetre pofás kinézetű automata-acél-zafíros Tissotok, vagy szerintem még mindig jó vételnek számító Steinhartok 500 euró körül már vannak - ezek még ésszerű, és szerethető órák. Nem, nem nyújtanak műszaki különlegességet, de korrektek és elég sokáig fogják bírni a gyűrődést.

Előzmény: Törölt nick (165643)
djeperto Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165645

Én sem, de szerintem egy Christopher Ward SH21 caliberű óra többet ér ezerszer a tengertberekesztő ETA Valjoux 7750 vagy 2824 alapú werkeknél. Legyen az Longines, Fortis, Tudor... bármi.

öccse Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165644

Bár nem én lettem megszólítva, de pl. Nomos.

Törölt nick Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165643

Tudnál mondani pár mai, tisztességes, vállalható werkkel szerelt, ár-érték arányban korrekt órát/márkát, 500eFt-ig? Csak az érdekesség kedvéért...

Előzmény: APT (165642)
APT Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165642

Hogy kinek mi tetszik, azzal kár is foglalkozni. :-))

De az értékesített karórák darabszáma bizony esik vissza. A svájciaknál is, a múlt év végi számokat még nem ismerjük, de vélhetően most a bevételben is visszaesés van - a korábbi negyedévekre viszont az volt a jellemző, ami már jó pár éve tendencia, hogy folyamatosan picit csökkenő darabszámok mellett picikét nő vagy stagnál az árbevétel, ami pár év távlatában már nagyon szépen mutatja, hogy az egész svájci óraipar mindenestől kezd belecsúszni a luxus-szegmensbe.

Teljesen joggal vélhető, hogy 5-10 éven belül "olcsó-elérhető" (értsd: forintban nem minimum 3-400 ezres) svájci órák szinte, vagy akár egyáltalán nem is lesznek, ami igazándiból azért szomorú, mert a műszaki tartalom közben meg egyáltalán "nem lőtt ki", egymillió körüli összegért simán kapsz egy műanyag tokbetétes-közvetítőelemes, lötyögős DD modullal szerelt alap ETA werkre épülő Longinest meg hasonlókat...

Előzmény: Robici (165640)
APT Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165641

Ebben az órában elvileg kerek síküveg van (az viszont többféle méretű lehet). A "crystal lift" körmös fogóval semmire sem mész, az domború plexi behelyezésére szolgál.

Az üveget pasztával felcsiszolgatni - nagyon kétséges és időigényes móka, ráadásul szinte garantáltan hullámos, torzító lesz utána az üveg - és értelme sincs sok, mert új üveget kb: 1000-1200 körüli áron lehet hozzá venni. A zafír is minden további nélkül járható út, alkalmas sík zafírüveget 5-6 ezer körül lehet hozzá venni.

A méretet viszont nem lehet így megmondani, mert még menet közben is változott (és maga az óra is többféle méretben készült), a vastagsága sem ismert - ki kell szedni az órából és le kell mérni. A szereléséhez pedig nem körmös fogóra - hanem üvegprésre van szükség (azért az méretesebb és drágább szerszám..), ráadásul számolni kell azzal, hogy az a kis műanyag zsugorgyűrű, amibe az üveg bepréselésre kerül, az nem biztos, hogy egy ilyen korú óránál már használható állapotban kerül elő, azt is esetleg pótolni kell (ez sem drága, csak éppen ugyebár ennek is úgy kell a méretét majd "kitalálni", megrendelni, utána járni, stb...).

Előzmény: RandooomKiller (165638)
Robici Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165640

"Mivel nincs kizárólagos, "hivatalos" definíciója az órának"

Még szerencse. :-) De én nem is vitatom, hogy a köznyelv és a gyártók okosórának meg okostelefonnak hívják ezeket. Mert ez tény. Csak azt szerettem volna mondani, hogy működését tekintve ezek sokkal inkább számítógépek mint órák. Attól még tőlem mindenki úgy hívja ahogy jólesik neki, lehet akár "elektromos csellentyűcske" is. :-)

"így igazándiból ez egy érzelmi kérdés..."

Az, hogy ezeken az eszközökön általános célú operációs rendszerek futnak telepíhető alkalmazásokkal és valamilyen netkapcsolattal, az nem érzelmi kérdés, hanem tény. Az is, hogy külső fizikai paraméterekre meg többnyire órák.

"Az nyilvánvaló, hogy egy mai, korszerű okos-telefonnál már csak egy "jelentéktelen" mellékes funkció az idő mérése-kijelzése "

Nem csak hogy mellékes hanem sokszor kényelmetlen is, lásd a lentebbi hozzászólásokat: annyira "okos", hogy még az idő megjelenítéséhez is csinálni kell vele valamit. Ahogy elnézem a kollégáimat, az átlagember ezeket nem is órának veszi (te is leírtad, hogy nem annak vetted), hanem egyéb nem-óra funkcionalitása miatt. Sokszor akik ilyet vesznek azoknak nem is volt korábban órájuk vagy esetleg idősebbek és a mobiltelefon-korszak beköszöntével elhagyták a karórát. És nem is ezen nézik az időt, hanem mondjuk a mobiljukon mert azt már megszokták, vagy mert ha ezen néznék, az is macerás. Vagy egyszerűen csak azért veszik mert ez is valami új elektromos kügyü (divat), aztán záros határidőn belül meg is únják. Akárcsak a mechanikus karórát. :-)

"Szóval ez egy szubjektív megítélés alá eső dolog, kár is túlságosan szigorúan venni. "

Hát tőlem aztán virágozzon ezer virág. :-) De a fenti dolgok amiket írtam nem szubjektív dolgok. Aztán hogy kinek mi tetszik meg mivel szeretne együtt élni, az már igen. Ami közös van szerintem az okosórákban meg a mechanikusakban: mindkettőben van egy nagy adag "divat" manapság. Az okosóra meg a mechanikus óra is divatos újdonság, még ha a mechanikusnál ez kicsit furán is hangzik, de nekem például aki a 80-as 90-es években volt gyerek, az. Lehet, hogy a mechanikusak majd felszorulnak a luxus-szegmensbe, de szerinetm jelenleg nem erre haladunk. Az utóbbi 10 évben egyre nő a mechanikus óra kínálat, még az alsóbb szegmensben is. Ez persze szubjektív benyomás, te jobban benne vagy ebben a világban, de én úgy látom, hogy tele lettek még a bevásárlóközpontok is mindenféle mechanikus órákkal, a fórumokon, facebookon meg mindenfelé tele vannak órás közösségekkel. Egyelőre úgy tűnik jól megvan az okosórákkal meg a kvarcórákkal párhuzamosan. Ha vissza fog szorulni annak szerintem nem a divat, hanem inkább valami nagy gazdasági visszaesés lesz az oka, amikor az emberek elkezdik visszafogni a fölösleges pénzköltésüket.

Előzmény: APT (165629)
bosijani Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165639

plexi van benne,vagy síküveg? az a szerszám plexihez jó. 

Előzmény: RandooomKiller (165638)
RandooomKiller Creative Commons License 2019.01.05 0 0 165638

Hello, egy elég érdekes kérdésem van
Van egy antik Tissot Seastar N550-em amit nagyon szerettem, azonban véletlenül sikerült végigkarcolnom szegényt a padlón. Gyakorlatilag semelyik része sem sérült az elülső kristályüveg lapon kívűl (ami viszont csúnyán, de szerencsére nem nagyon), és teljesen bepánikoltam tőle. Rendeltem Cérium-Oxid, és 0,25 valamint 3 mikronos gyémánt pasztát a karc eltűntetésére, azonban később eszembe jutott egy alternatív megoldás.
Szerintetek lehet / van értelme kicserélni az elülső üveglapját egy Zafír kristályra? Vagy mennyibe kerülhet egy sima kristályüveget cserélni benne?
Ezzel párhuzamosan elgondolkodtam azon, hogy ebay-en lehet kb 3000ft-ért rendelni "crystal lift" nevű szerszámot, és azzal megcsinálom házilag (nem egy, nem 10 fényképezőobjektívet szereltem már, viszont sajnos órákkal semmi tapasztalatom nincsen), de nem vagyok biztos benne, hogy ez a szerszám jó-e zafírra, vagy csak akril / sima üveg-hez ajánlott

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!