" A ChatGPT az indulását követő egy öt nap után már 1 millió felhasználója volt. Összehasonlításképpen: a Facebooknak ehhez 10 hónap kellett, a Netflix-nek 41 hónap. Ez mutatja milyen radikálisan új dologról van szó. "
Jól esnek e kedves szavaid, mert a kedvem a 10-es skálán valahol az 1-es táján van ♥
Amikor a kezdetekkor rászálltam a ChatGPT-re, a bemelegítés után rögtön a gonon elméletemet írtam le neki !
Sikerült megértetnem vele, és mint elméletet kereknek tartotta, de végül is megkért, hogy a terminusait soroljam fel neki !
kb. megbecsültem olyan 120-200 darab lehet, ahhoz hogy ennyi terminust egészen pontosan bevigyek neki az még a jövő beláthatatlan kérdése, ugyanis nincsen e terminusok hovatartozásának éles határa !
hamarább fogok kinyiffanni, mint hogy ezt a ti örömötökre megtehessem
Már pusztán a te topikjaid akkora boost-ot jelentenek majd, hogy az AI önállóan meg tudja majd alkotni a nonog-elméletet, ami forradalmasítja a fizikát (csak még hiányzik a tartalma).
Egyrészt a kereső talált egy cikket, hogy ezek a latinnak tűnő mondókák többnyire egyetlen értelmes latin szót sem tartalmaznak. Másrészt viszont a fordító simán lefordította.
(Egy tonnát játszott, egy tonna számít.)
Ezek után már nem bízom annyira a gépikóla fordításokban.
Neked viszont továbbra is jogodban áll hülyének lenni és beszopni minden marhaságot, amit ez az ember mond, akit pusztán a képesítése és nem a mondanivalója alapján itélsz (tévesen) bölcsnek (tudós) és igazmondónak.
A generatív AI létező tartalmakból új tartalmakat képes előállítani, amelyek tükrözik a képzési adatok jellemzőit, de nem ismétlik meg azokat. Ezek a különféle újszerű tartalmak lehetnek például képek, videók, zene, beszéd, írott szöveg, szoftverkód, vagy akár terméktervek is.
Nagy a baj, az áltudományok új szintre lépett: a ChatBot-ok segítségével észrevehetetlenül hazudnak a reáltudományok területén ! - én se veszem észre .
" Prószéky Gábor nyelvésszel, programtervező matematikussal beszélgettünk a mesterséges intelligenciáról, a ChatGPT veszélyeiről és a nagy nyelvi modell magyar testvéréről, a PULI-ról. "
Mondom, hogy a gépi tanulás arra való, hogy az ember számára túlságosan sok adatból az információt kihámozza.
Egyébként pedig az agyunk két fele különböző módon működik.
A bal fele logikus de lassú. Másodpercenként egy műveletet végez.
Ezzel szemben a jobb fele gyors, viszont megbízhatatlan.
Egy sakkozó írta valamelyik könyvében, hogy számára a következő lépést kitalálni gyorsan megy. De utána sokkal több idő, hogy logikusan leellenőrzi az ötletet.
Nem is erről beszélek, hanem arról ahogy a tömegek hasraesnek a csertobotok előtt.
Ami sokat elárul a tömegek átlagos intelligenciájáról. (Meg persze a szellemi igénytelenségéről és lustaságáról: megcsócsálja valami helyettem az ismereteket, és összefoglalja röviden "for dummies"? Jöhet!)
"Szóval ha valaki mégis erre vetemedik, ne feledkezzen el a megoldás ellenőrzéséről."
Erről van szó.
Mindig vissza kell ellenőrizni, hogy amit kiköpött az MI, az helyes vagy "hallucináció".
De hát könyörgöm! Akkor meg mi haszna van? Aki értelmes, az maga megtalálja a helyes infókat MI nélkül, aki buta azt meg becsapja az MI hülyeségekkel. Tehát az MI csetrobotokat valójában azok tudják használni, akik nem szorulnak rá a használatára. Akik rászorulnának, azoknak több kárt okoz mint hasznot.
Na, gyerekek, valamit a lényegről is: hosszas csevelyt folytattam a ChatGPT-vel (iskolai matekpéldákat adtam fel neki), úgy tapasztaltam, hogy sokat téved, azaz házi feladatok elvégeztetésre nem igazán alkalmas. Pl. problémák adódnak, amikor fel kell ismerni, hogy két mennyiség egyenes vagy fordított arányosságban van-e egymással. Szóval ha valaki mégis erre vetemedik, ne feledkezzen el a megoldás ellenőrzéséről.