Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Alaphelyzetben kb 45 fokban lesz megdöntve, ahogy emelkedik úgy egyenesedik, a végén kb 75 fok lesz a szöge. De jelen esetben nem lesz nagy igénybevételnek kitéve, úgy méreteztem, hogy a gépek mozgatásához elég lesz 30 mm emelés, akkor már nem ér le a lábuk, tudom tologatni. A legnehezebb gépem sem éri el a 100 kilót, úgyhogy a frissen beszerzett 2 tonnás emelő ezt reggelire megeszi.
bármit építessz arra azért ügyelj hogy a talpas emelők álló helyzetben hozzák a száz százalékot.vizszintesen használva nem mindig működnek megfelelően.
Sajnos használt krokodilt nem találtam a bolhán, csak újat. 7000-ért kínálta a srác, mondtam neki, hogy a Tescoban 5.500-ért láttam, a végén odaadta ő is ennyiért és kaptam ajándékba még egy olajálló védőkesztyűt is. Megyek is szétbontani. Ezzel jóval egyszerűbb lesz a dolog, kisebb a hidraulika és a felfogatás is meg van oldva. A másikból meg lesz egy csőhajlító.
Ez a bilincses megoldás is felmerült, van hozzá itthon mindenem.
De ez a hidraulika, amit Csikarc mutatott, ez lenne az igazi. Hú ez baromi jó lenne. Most nagyon elgondolkoztam. Nagy hülye vagyok, mert ahol néztem az emelőt, ott mindenhol volt 2 tonnás krokodil, csak nem vizsgáltam meg, hogy milyen hidraulika van benne. Azt hiszem kiugrok most reggel a bolhapiacra, ott mindig vannak effélék, ha találok jó áron egy krokodilt, akkor lehet, hogy megveszem. Ezt a 3 tonnás talpast meg elteszem más célra. Valamit építek belőle, prést, csőhajlítót. Ha már ilyen hülye vagyok, hogy elkapkodtam :-(
Az volt a gond, hogy eredendően trapézmenetes orsóval akartam megoldani. Autóbontóban vettem is egy kurblis emelőt, amiből sikerült kinyerni az orsót és a diókat, de aztán úgy alakult, hogy kicsit előbbre járt a kezem, mint az eszem és olyan helyre hegesztettem egy merevítőt, ami útba lett volna. ekkor jött a hidraulika, de ezek szerint itt sem voltam elég alapos. Most már mindegy, kezdem megszokni, hogy ha magammal kell kibaszni, akkor leleményességem határtalan.
mivan ha laposvasból bilincset hajlítol az emelőre.azt felülről rá tudod tolni nem sérül az emelő.és a bilincsre már bármilyen fülekket hegesztve le tudod fogatni az alaplemezre.
Van rozsdamentes hozaganyagom is az awihoz, de nem szívesen pirítanám. Megnéztem az emelőhöz kapott leírásban a keresztmetszeti műszaki rajzát és bizony közel van a dugattyú O gyűrűje. Ha kitolom akkor messzebb kerül, de ott van alul a leeresztő és még egy másik szelep is. Én is attól tartok, hogy az öntvénnyel meggyűlik a bajom, ha sokat mókolok vele, akkor biztosan kinyiffan. Az öntvény hegesztés tudtommal nem egy egyszerű dolog, meg tudja szivatni az embert.
Már leszabtam az anyagot, csinálok egy masszív konzolt alá, amit két csavarral fogatok hozzá. A csavarnak itt csupán annyi szerepe van, hogy ne essen le a trepniről az emelő, az erőt a konzol viseli és vezeti le a vázszerkezetre. Sajnos nincs szinte semmi pereme a talpnak, nem lehet papucsot csinálni neki. Nem túl egyszerű, mert a hidraulikát sem lehet fixen rögzíteni a vázhoz, kell neki kb 20°-os elmozdulást biztosítani, hogy ne feszüljön be emeléskor.
Asszem egy kicsit túlcsináltam ezt a projektet is. Nagyon fasza lett, de megint háromszor annyi munkaórát fordítottam rá, mint amennyit terveztem.
Nem tudom mennyi hely van, de hegeszthetnél egy "papucsot" is ami 3 oldalról fogja az öntvénytalpat a negyedik oldalt meg egy csavarozható idommal lezárod. Így semmit nem gyengítesz az öntvényen.
Szerintetek egy olajemelő öntvény talpára hegeszthetek egy konzolt úgy, hogy ne süljön ki belőle az olaj, vagy a tömítés? Még AWI impulzussal is vannak kétségeim efelől. De nincs kedvem szétszedni, olajat kiönteni stb.
Neked a 26-os és a 18-as pisztolyhoz is kompatibilis rövid gázlencse az 1.73-as jelzésű. (így akkor csak egy félét kell venni, és az jó mindkét pisztolyodhoz.)
Sokfelé található ilyen fotó, ezek nem trükkfelvételek, max füstöt fúvatnak át, hogy látható legyen. Ez a valóságot mutatja. De nem is azért csinálják, hogy szép legyen a láthatatlan argon. A lényege az, hogy nincs turbulencia, ami bekeverheti a levegőt a gázburok alá.
De tapasztalatból mondhatom, hogy szénacélnál valóban nem látható sok különbség a varraton a hagyományos és a gázlencse használata mellett. Én inkább a gázspórolás miatt használom, de aluhoz, rozsdamenteshez állítólag ajánlott.