Visszaterek olvasni,most csak azt jeleznem egy kedves Ismeretlenek,dr.Monostory Jenonevel ,hatha erre a topicra reagal,hogy levele szoveg nelkul iresen erkezett es errol ertesito valaszomat nem fogadta el a server.
Öszintén remélem hogy ne sértödtél meg. Nem ez vot a szándékom.
Nem sertodtem meg, de alapelvem, hogy mindig magat a temat analizalom es nem a tema irojat. Abbol mindig csak veszekedes van, es en nem veszekedni jarok ide, hanem beszelgetni. A temakrol.
rigojanos kerdezi:
Toleransabbak?? Milyen teren? "
Te valaszolod:
Egyszeruen csak a mindennapi eletre gondolok es nem valahol egy detroit-i gettoban, hanem egy atlagos kozepes varosban. Peldaul a kozlekedesben, a vasarlaskor, a moziban stb. A hivatalokat meg nem is akarom osszehasonlitani, az eg es fold.
Ez meg az iskolakerdessel kapcsolatban merult fel, es abban a relacioban ezt elhanyagolhatonak tartottam (hogy ezt tanitjak, de szamtant es olvasni nem). Ha izolaltan nezzuk a kerdest, akkor viszont igazad van, az amerikaiak tenyleg toleransabbak. Nem is ertem hogy rigojanos (akinek egyebkent becsulom a velemenyet) miert allitja az ellenkezojet, amikor ez elegge koztudott es nyilvanvalo.
De arra kepesek lennenek a mediak hogy olyaz allitsanak hogy elfekejtetek hol tarrtjak az alelnokt?
A media mindenre kepes.
Ennek ellenere nem tudom elkepzelni, hogy egy komolyabb media de facto tenykent kozolte volna, hogy "elfelejtettek hogy hol van az alelnok". Ezt vagy poenbol irtak, vagy valami szemét-mediaban olvashattad.
Ha tul sok ugyved csinalna a torvenyt sajat maga kedvere es udvere tessek oket nem meg valasztani. Gondolod hogy nem szakmailag felkeszult emberek jobban tudnak egy uj szoveget megfogalmazni az eddigi torvenyekkel harmonizaltatni ? Ott vagytok ,ti hataroztok ki kerul be.
Ez igy igaz. Csakhogy az atlagos valaszto nem kepes latni a hosszutavu es komplex osszefuggeseket. Ennel sokkal egyszerubbeket sem. Ezert van az, hogy meg csak megoldast sem latok a problemara.
azt hiszem hogy Te ennek az ugynevezett haborunak aldozata vagy es ezert latod ezt ennyire antagonistanak.
Nem, egyaltalan nem azert. Es kozvetlenul nem is vagyok az aldozata. A kerdes tul osszetett, tul sok reszletre kellene kiterni, ez nem fer bele a topikba. Ha tenyleg erdekel a kerdes reszleteiben, gyere at a "Mr Spock vegyes..." valifiliben, es ott belevaghatunk. Vagy ha akarsz nyithatok is egy kulon topikot itt.
Gabor (aki ugyan nem ugyved, de az apja, testvere es a felesege az, ugyhogy "korul volt veve")
"A 90-es evek kozepen kitort a cirkusz az oktatassal kapcsolatban es azota tobb state bevezetett valamivel kemenyebb szabalyokat. Peldaul Virginiaban ahol en elek, evenkent van egy kozponti vizsga. Tehat probalnak valamit csinalni, lehet hogy annak az eredmenye erint teged, illetve a gyerekedet. Amugy ajanlom hogy nezzel utana, hogy tenyleg tudja-e az anyagot, vagy csak jo jegyeket kap, ami gyakran semmit nem jelent. Es igen, az is lehet hogy a te gyereked, mas milieuban nevelkedett, es mas alaphozzaallasa van. "
Ha kitort a cirkusz, az jo ! Foglalkoznak vele az emberek. A mar emlitett terjedelmes nemzetkozi felmerest (BTW: probald meg megnezni itt is:
az en gepemen sem volt konnyu letolteni a .gov site-rol.)
a LA Times-ban eleg pesszimista cikk kiserte. Magyarorszagon nem nagyon foglalkoztak ugyanezzel, pedig a magyarok joval rosszabb eredmenyt ertek el. Mikor megkerdeztek az ezzel foglalkozo legmagasabb rendu hivatalnokot, azt mondta, hogy valoszinuleg a teszt rosszul lett osszeallitva...
A mindennapi tapasztalataim is azok, hogy itt az USA-ban az emberek is, a sajto is es az illetekesek is sokkal tobbet foglakoznak az oktatassal, mint pl. Mo.-n. Probaljak osszehasonlitani oket egymassal vagy multbeli onmagukkal is. Probaljak ezeket a dolgokat szamszerusiteni. Ugy tunik, van felelos is, ha nem jol mukodik a dolog.
Nekem mar a foglalkozas puszta tenye is jelent valamit. Nem temetnem az USA oktatast, nyilvan sok javitani valo lehet rajta. De van igyekezet is es az nem mindenutt van igy.
(a gyerek egyebkent azt hiszem tudja a matekot, erre van tolem es az iskolatol is fuggetlen bizonyitek)
Egyszeruen csak a mindennapi eletre gondolok es nem valahol egy detroit-i gettoban, hanem egy atlagos kozepes varosban.
Peldaul a kozlekedesben, a vasarlaskor, a moziban stb. A hivatalokat meg nem is akarom osszehasonlitani, az eg es fold. Mo-n alig tud az ember valamit elintezni. Az emberek tele vannak mindefele indulattal es ezt ki is mutatjak folyamatosan. Szerinted nem igy van ?
Kis pontositas (ekezet nelkul, mert UNIX-bol).
En is a Fazekasban vegeztem, de a Nobel-dijasok nem. Ehhez a Fazekas tul fiatal jelenseg (kb 1962-63 utan jelent meg).
Valoszinuleg a Fasori Gimnaziumra gondoltal, ahol viszont tenyleg tanultak anno tobben kozuluk.
schgy
De nézzük:mi lenne az EU bövitéssel ha a brüsszeli politikusok felhoznák a Romai birodalom bukását és azt netalán összehasonlitanák a Magyarországrol beáramlo olcso munkaerövel vagy áttelepüléssel a jövöben és ezt igy tálalnák saját választopolgáraik elött????
Egyebkent aki egy kicsit is benne volt a latin-amerikai kulturaban az tudja hogy alapvetoen milyen felfogasuak. En talalkoztam nagyon sok szorgalmas emberrel aki 10-14 orakat dolgozott naponta.
DE pl. egy latin csaladban (ahol 100-ik nagybacsi is szamit) nagyon sok az europai szemmel nezve eloskodo aki szinte penzt var el tehetosebb tagoktol. S bizony sok latin europai mercevel nezve lusta vagy nemtorodom. Nem igazan idegesitik fel dolgok, ha az ember pontos (amit mi megszoktunk ugye) az felidegesiti a latin embereket.
Magyaran amit mondani akartam az az hogy a latin kultura az alapvetoen mas, az eletfelfogas mas. Ez ugyben szivesen meghallgatnam pazolc velemenyet, bar azt hozzateszem hogy Argentina kicsit masnak tunik.
Már leirtam.Itt nemcsak a Paloczrol van szo.Magyarország multbeli kudarcain keresztül álltok mindannyian kevés kivétellel az amerikai nemzetiségi bevándorlo stb. dolgok megvitatásához.De bármelyik országban voltam többsége a magyaroknak igy áll hozzá a vitákhoz.Pl: ha már háromgyerekes négert lát az utcán sétálni akkor hajlamos mindjárt azt mondani hogy ellepik az országot az idegenek habár ö is idegen.Mert elszaporodnak.Mind elsárgulunk.Merthát a romák is elszaporodtak Magyarországon.Čs folytatja a magyarországi példákkal :idövel elökerül a Mária Terézia álltal betelepitett szerb román szlovákok ügye stb.Merthát igy és ugyanilyen okok miatt veszett oda Magyarország.Sok lett az idegen.Majd látják ezek is ugy járnak mint Magyarország amultban.Vagy ujabban Koszovot emlegetik.Azt elfelejti mondani hogy a magyar meg nem akarodzott gyereket nevelni.Lám itt is elöhozodott a romai birodalom.Ezt is hajlamosak vagyunk argumentnak felhozni .
Ha kimegy egy magyar bárhol a világon egy piacra egy boltba egy városrészbe ahol többségében szinesbörüek élnek vagy valami töle más nyelvet beszélök akkor ujra elökerül a trianoni fobia.Ellepnek az idegenek.Habár abban a pillanatban Hollandia utcáin sétálgat ö is mint idegen.
Mentségünkre.Nemcsak a magyar van ilyen gondokkal megterhelve.
Nekem csak az általad beirt példák és figyelmeztetések tüntek egy kicsit speci magyar helyzetstilusuaknak.
Ami a munkát és a munkához valo hozzáálást illeti?Ezt az adott ország vagy régio szokásai határozzák meg.Vagy az éghajlat.Meg persze a vállalat amelyben dolgozol.
A nyelv is.De?
Čs erröl lehet vitatkozni.
"Na most ha egy jövö népszavazáson az USA polgárai a spanyol nyelv mellett foglalnának állást mi lesz abban furcsa? Az USA nem nemzetállam.Az USA az USA ahol ma angolul beszélnek. Igyis minden nemzet keveréke az ország.Akkor meg ? "
na de azt is kene azert figyelni, hogy ki jott ide eloszor, ki "hoditotta" meg!
Egyebkent meg maig is sokan vitatkoznak azon hogy mi lett a romai birodalom hanyatlasanak fo oka. S mar-mar elobukkan az a "naci, fajgyulolo" elmelet is hogy egyik fo oka a bevandorlas volt s az azzal hozott kultura.
Amit pazolcrol irsz az abszolut nem igy van.
Te tenyleg minden fenntartas nelkul beveszed a "diversity" dumat?
Nem is ertem Kaliforniaban miert hoztak olyan torvenyt ami kotelezove teszi az angol nyelv tanitasat iskolakban. Ez ellen persze a lationok tiltakoztak.
a tobbseg pusztan szinbol itel. szoval az nem feltuno ha a magyar szaporodik el, es o ugyis az usa szabalyait, hagyomanyait fogja kovetni, de ha a fekete (es nem neger) vagy spanyol, az mar feltuno, es ok a sajat hagyomanyaikat, szokasaikat fogjak kovetni es igy usa atalakul.
Te (IS )meg probály meg a kárpát medencében felszedett elöitéleteidtöl és az ott szerzett történelmi tapasztalataidtol megszabadulni ott kint az USA-ban.
Azt megengedem hogy a neked irt válaszom egyik része a Cosmopolitánnak szolt ami a munkahelyet illeti.Itt tévedtem.
Különben az "összes itt felszolalo" hibája közé tartozik hogy minden USA beirást egy magyarországi (vagy balkáni)történelmi helyzet hibáival kudarcaival hasonlitják össze.
Mármár trianoni látoszögböl félti és ecseteli itt több ember az USA jövöjét.Persze ti ezt nem veszitek észre .De aki igy gyorsan beleolvas az észreveszi rajtatok ezt a fobiát.
Lám a mumu is összehasonlitja a mexikoiak USA -ban levö életét az albánok szerbiai helyzetével.De mi van a Kubaiakkal?
De mi van akkor ha a magyarok száporodnak el netalán.Mert ma sokan vándorolnak ki az USA-ba.Netalán majd nem spanyolul hanem magyarul fognak beszélni az USA-ban?
Vagy netalán az albánok a farkukkal ott is koszovoi példát mutatnak?
Csomot a farkakra?De a kinai vagy a néger?Mindenki elszaporodhat.Mčg ti magyarok is.MIndenki veszélyt jelent az USA-ra nézve?Vagy csak ti beszéltek összevissza?
Nyakatokon a Trianon fobia még itt az USA topicon is.Čbredjetek fel.
En nem tartom butasagnak amit Te irsz csak a szabadelvuseg paradoxig vitt tulzasanak.T.i. itt nem csak anyanyelvrol van szo hanem a vele hozott mentalitasrol.Es az angol kulturkorben maskep allnak a munkahoz,a fejlodeshez mint a nagyon kedves spanyolba.Bar a spanyol nyelv a harmadik forgalomba levo nyelv es nekem nagyon kozeli kapcsolatom van e nyelv tanuloival es tanaraival itt a pesti Karolyi spanyol nyelvu iskolanal,tehat nem vagyok spanyolellenes ,eppen mert ismerem a spanyolokat ,a nyelvuket ugyan csak ertem de nem beszelem,gondolom hogy Amerika , az angol nyelv koreben talalja meg az eddig kifejlesztett potenciajanak helyet.
A nyelv-de gondolom Te is tudod -egy nagyon komoly eszkor a vilag HOGYAN valo megertesehez.A nyelv segiti az embereket ahhoz hogy mar mikor anyanyelvukon tanulnak meg fogalmakat olyan relacioban a tobbi fogalommal lassak azt ,mint amelyet a nyelvi leirasa felajal.
Nem hiaba technikai nyelv a nemet az o legpontosabb hely mutatokkal az auf,ab,hin,her,az unalomig vitt ismetlesekkel, stb-vel es nem hiaba a legbeszeltebb a konnyu gramatikaju (legalabb is az egyszeruen beszeloknek) angol es nem hiaba a latin nyelvek csillogasaban szuletnek a legnagyobb muveszeti kincsek es eleganciajaban a stilus es a szeperzek.Persze semmit sem eltulozni ,nem exklusiv ez csak dominans.
Ha jol tudom az USA-ban népszavazás döntötte el valamikor hogy a német nyelv vagy az angol nyelv legyen -e a használhato.Az angol nyelv használata mellett voksolt a többsége a polgároknak.Na most ha egy jövö népszavazáson az USA polgárai a spanyol nyelv mellett foglalnának állást mi lesz abban furcsa? Az USA nem nemzetállam.Az USA az USA ahol ma angolul beszélnek. Igyis minden nemzet keveréke az ország.Akkor meg ? Egy nyelvváltozást egy országban referendummal lehet szerintem csak végbevinni.Čs butaság ez az általad valo figyelmeztetés.Föleg ha nem egy nemzetállamrol van szo.Ott a pénz beszél.Ha egy nap több fantáziát látnak a spanyol nyelvben átállnak habár kétlem.Viszont igy vagy ugy az ország neve marad USA.
Akkor ezt tisztaztad,koszonom.De arra kepesek lennenek a mediak hogy olyaz allitsanak hogy elfekejtetek hol tarrtjak az alelnokt? Talan ez is lehetseges.
Nalunk is probaljak a politikt befolyasolni,de ez meg itt visszaut.
Nagyon kedves Gabor,azert vagyon ilyen kedves mert erosen betartok most Neked (?!):
A tobb ugyved a tobb reglementaciobol adodik (szabalyozas):a federal torvenyek,a state torvenyek,a district torvenyek na meg az ugynevezett common-low-bol dodo jurispridencia (eseti iteletek).Ezekben egy laikus alig tud kiismerni magat.Az amerikai administracion kellene segiteni egy kicsit.At egyik oldalon egy tulzott szabadisag,a szemelyi szabadsag eltulzasa amely most jogosan beszukul egy kicsiket,az igazolsok hianya stb a masik oldalon meg a szovevenyes procedurak.
Ha tul sok ugyved csinalna a torvenyt sajat maga kedvere es udvere tessek oket nem meg valasztani. Gondolod hogy nem szakmailag felkeszult emberek jobban tudnak egy uj szoveget megfogalmazni az eddigi torvenyekkel harmonizaltatni ? Ott vagytok ,ti hataroztok ki kerul be.
-azt hiszem hogy Te ennek az ugynevezett haborunak aldozata vagy es ezert latod ezt ennyire antagonistanak.Ugyvedek vednek Zeged os ha birosag ele kerulsz.Egy fejlett tarsadalomban a jogot orkodol szama igenius kegyen sokal nagyobb mint ami peldaul nalunk van.Azzonkivul ugye nem csak bunteto vagy karteritesi perek vannak hanem tulajdonal kapcsolatos es gazdasagjogi szabalyozas is van (halistenek mert ez a gazdasag nivojat mutatjak) ott vannak gondolom a legtobb jogasz foglalkoztatva.
az agynak verelatas nelkul hagyja ,es annak akar nalam tavaly juliusaba agyverzeshez hasonlo (nem agyverzes!) vesztesegekkel jar az agysejtekben.
Ha meg az oxygenhianytol is vesztette el az eszmeletet, akkor sem lesz agyverzes-szeru karosodas, feltetelezve hogy tenyleg magatol tert magahoz, es nem ujraelesztettek.
Amugy az eset eleg rejtelyes, de a hivatalos magyarazat (vasovagal reakcio) vegulis elfogadhato, ugyan ritka ilyen felrenyelesi esetekben.
-mi az hogy nem tudjak hol vigyazak az alelnokot?
Az erre illetekesek tudjak. Csak nem mondjak meg a medianak, es ettol a media tombol, es mindent elkovet hogy akarmilyen felremagyarazhato informaciot lekozoljon, es ezzel probalja az illetekeseket arra kenyszeriteni, hogy kiadjak az igazi informaciot. Innen a "nem tudtak hol az alelnok" szoveg. Tudtak.
Egy koszovoi taxis,Becsben,csillogo szemekkel:
-a farkunkal nyertuk meg a haborut,.gyoztuk le a szerbeket !Hozzatennem:meg a szegeny asszonyaik vegletekig kihaszbnalt mehevel...
Vigyazatom magatokra ott a tavoli Amerikaban.nem sokata a spanyol nyelv lesz a tobbseg nyelve legalabbis egyes statekben es a politikusok nekik akarnak majd kedveskedni...
Pontosan igy van. Ezert is a hanyatlas. Nem Mexikobol lesz USA, hanem USA-bol lesz Mexiko.