Köszi Ádi batya! Akkor én békén hagyom júniusig a kis eperfát, szegénynek úgyis ki kell még nőnie a fagykárokat, eléggé elfagytak a kis rügyei. Úgy látszik nem csak életképes az eperfa, hanem érzékeny is.
Júniusban pedig csinálok pár zöld oltást otelloval, amennyire magasra csak tudom. Addig pedig még lehet jobban tájékozódni is.
Egy két kudarctól még nem adom fel. Legutóbb zöldhajtást próbáltam ki. Az ágvillába fúrtam amibe bele ültettem a friss hajtást. Ez volt múlt hétvégén, azóta nem láttam. Azonnal megindult a lé, tehát a tápanyagellátással nem lehet baj. Kérdés, benövi-e megfelelőképpen? A kambiumot és a nóduszt igyekeztem összehozni, mert érzésem szerint ez a két sejttípus ami valamilyen módon kapcsolatba tud lépni egymással. Tavasszal majd ha nem sikerülne, akkor ugyanezt fogom megpróbálni oltványnak való belefúrásával. Szemzés az eddig időleges eredményt hozott. Őszig zöldellet, hajtott, de tavasszal nem éledt fel. Most azt vettem tervbe. mellé ültetett tőkéről szálat vezetek át az átfúrt fán, kicsit modellezve a természetes folyamatot, amikor is repedésekbe és ágvillába szorulva növi be magába a gazdanövény.
Egy eperfa három négy év alatt nő meg annyira amikor már alkalmas támrendszer gyanánt. Ugyanis mindkét növénynek kell idő a növekedéshez és ekkora fázikéséssel indítható a kettő.
Öreg fába viszont azonnal lehetne oltani/fúrni, ha tudnánk hogyan is lehet pontosan. Nem is beszélve a lényegről, mikor pontosan!
Biztatnék mindenkit a kísérletezésre, igen hatalmas termésmennyiségekről szólnak a beszámolók és logikus is a dolog.elxirHozzászólások: 346Csatlakozott: 2009.12.01. 13:33"
Úgy tervezem hogy a fa legalsó ágát ami most kb 5cm ,egy 10-es fúróval átfúrom és át dugom a vesszőt. Fontos idei hajtás legyen aminek puha a külső része.Valahogy,valamikor csak sikerül.
Jé! beírtam a keresőbe az eperfás szőlőoltást, és egy egész hosszú tanulmányt találtam a falum szőlőműveléséről, mert hogy eperfából voltak nálunk régen a hordók.
Ahogy lacc74 írta. Egy hegyes késsel kis bemetszéseket csináltam az elágazásokban, majd megnézem hogy levedzik e? Szedtem az otellóról vesszőket, és fóliában betettem a hűtőbe. Még meg kell néznem a szőlő oltást pontosan, de úgy képzelem hogy a fába csinálok ékeket, és ékoltással beteszem az otello vesszőket amikor itt az ideje a zöldoltásnak.
A melléültetés átfúrás azért nem jó, mert a téren a gyerekek biztos túl érdekesnek találnák, és piszkálnák. Az oltást magasra teszem, hogy ne legyen nekik még feltünő.
Egyébként ezzel jól beleférek a "népi hagyományőrzésbe" ami itt a téren úgyis kedvelt tevékenység ünnepek alkalmával :) Egyébként pedig úgyis próba cseresznye :)
Mijét fogod átfúrni? Hogy dugod bele? Kicsit felületes nekem ennek az "irodalma". Leszeded a bőrét a tőkének ott ahol átdugod és lekezeled, vagy csak beletuszkolod? Nem hangzik bizalomgerjesztőnek. De isten bizony kipróbálnám, ha igaz
Furcsa volt hogy annyian emlegetik ezt a mítoszt és kérdeznek felőle. De lehet, hogy most kinövi mítoszi voltát! (azért döntő bizonyítékkként megnéznék egy fényképet egy hasonló szituációról)
Van másik is ami tényleg oltás ,az eleje ugyan az fekete eperfa,a szőlő otelló.A fa 3ágra ágazott ,és ott ahol az elágazások kezdődtek a törzsnél megvagdosták a fát az áll elkezdett levedzeni , hogy mikor azt nem tudom. És oda ékoltásal valahogy be rakták a vesszőt.Sokkal erősebb hajtást produkált mint a másik. Csak fekete eperfába tudtak oltani, fehérbe sose sikerült.
Hozzá kell tennem, hogy a szőlő tőkére volt nevelve 5-6 hajtás volt bújtatva abból maradt meg egy a leválasztás után. A leválasztás gondolom nyugalmi időben volt.
Nagyapáméknak hosszú parasztházuk volt a fa a ház mellet ált. Hajtás a tető allati szél deszkához volt fogatva ,mert magasan volt a bújtatás,onnan lógtak le a vesszők meg a fürtök.A hajtás 5-6m hosszú 3-4 vastag volt.
Milyen magasan 'nőtt ki' az eperfából? És hova volt vezetve, kötözve a szőlővessző? (Biztos, hogy el volt vágva az eperfába növés előtti rész? 'Megáll az ész'!)
Látni láttam, ettünk is róla, otelló volt a szőlő és nagyon szép egészséges fürtök voltak rajta. Nagyszüleim halála után eladtuk a házukat, 8 éve. Nem tudom mi lett a fa sorsa.
Szia. Nagyapáméknál volt egy fekete eperfa , ő nem oltott hanem a fa tövébe ültetett egy szőlőt. Amikor a hajtás elérte a fa legalsó ágát , azt átfúrta és a hajtást át dugta rajta. És ahogy az vastagodott összenőttek. Utánna a vesszőt elvágta és kész. És volt rajta szőlő. Nagyapám azt mondta fontos , hogy a fa fekete eperfa legyen. Amúgy én is erre készülök. Üdv.
Látom a szőlőoltásban is hodít a sorozat gyártás, de azért az angolnyelves párosítás is megfelel jobb hilyán.Én március 28-án oltottam kézben fásoltással szőlőt vagy 10 drb.-ot remélem egy pár sikerül. Náylonzsákba raktam homokba az alsó 10-15 cm-et a tőbbit fürészporral tőltőttem fel. A zsák 20 fok körüli hömérsékleten van és a zsákot bekőttem. Persze meg volt locsolva rendesen.