Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
a wolfram hegyét egy kicsit visszakell köszörülni,mert a hegyes wolfram le fog tapadni bárhogy is csinálod.A liftes gyujtásnál a gép alapra veszi le az ampert ami kb 5A. A tűhegyes wolfram már ennyinél is képes tapadi.A liftes gyujtás nagyon jó meglehet szokni.
az awi hegesztés hasonlít leginkább a lánghoz.Neked adott az invertered,jó nem egy darvas gép, de biztos tudja az awi-t koppintósan vagy liftesen.Ahhoz csak egy szelepes awi kábel felszerelve(wolfram,porcelánok)egy kis palack argon és némi hozaganyag kell. Ha ez a megoldás nem neked nem jó akkor marad a kombi co2-es gép.
Gömbölyödik a wolfi? Légy magadra büszke hogy 2 nap próbálkozás - összesen nem húztál még 1m varratot - után "csak" ilyen problémák vannak hogy letompul a wolfi hegye!
Az alap HF-es awival is lennének gondok, mert ott sem kíméletesen indít/szakad meg az ív, szóval ez így rendben van.
Tanfolyamon a bénább csoporttársak HF awival TÖRTÉK a letapadt wolfram hegyet!!! Koszolták, többet köszörültek mint hegesztettek ... ez ilyen 0 tapasztalattal, főleg hogy magadtól gyakorolsz otthon, nincs aki megmutassa a pisztoly fogást, ív tartást, hozaganyag adagolást.
Az lenne a kérdésem,hogy párszor már előfordult,hogy olyan hegesztési varratot kellet volna csináljak mint amikor lánggal össze hegesztenek két csövet!
Nekem is kellett volna mar csövet hegesszek de a kis 140A-es inverteremmel nem igazán jött össze!
Szóval a kérdésem az lenne ha alkalom szerüen kellene az elöbbiekben leírt szép varratot csináljak akkor milyen kombi gépet lenne érdemes vásárolnom(új vagy használt legyen)?
Ami még fontos,hogy autó didakta módon tanultam meg hegeszteni kerekesszékből szóval ehez képest keresek hegesztő gépet!
Tavaly én is csináltam fiókot a pankba 1.5 lemezből egy élmény volt elektrodával összecsipkedni :) Én is levágtam lemezollón előző melóhelyemen a csíkokat és otthon csipkedtem össze sarkok meg középen és kész simán birja.
persze nyilván nem a gépbe akarnám kicserélni a dobtartót:) kint lenne majd egy fix álványon a gép mögött. még azon majd filózok hogy hol fogom bevezetni a co drótot mert még garis a gép, majd szólj rám amikor küldöd a dobtartót. vagy itt, vagy mailom publikus.
Nálam nem gömbölyödik a wolfi hegye, van, hogy egy délutánt végighegesztek egy wolframmal. Mondjuk az enyém nagyfrekis gyújtású, lehet, hogy a liftes technika jobban eszi.
Alunál nem is szoktam köszörülni, mert ott az AC, meg a nagy hő miatt pillanatok alatt gömbölyű lesz a hegyes is.
Végig kellene varrni, mert fiók lesz. Valószínűleg tele lesz szerszámmal és nem szeretném, ha leszakadna az alja.
Mit javasolsz hogyan folytassam? Belső vagy külső varrat legyen? A külső mellett szól, hogy ahhoz hozzáférek a csiszolóval (bénázhatok szabadon, majd a flex...), a belső varratokat meg a sima flex-vel nem érem el rendesen.
Ha nem sürgős akkor szabi alatt tudok neked venni/küldeni olyat mint az enyém. Azt hiszem 1200-2000 Ft között volt valahol, de nem akarok hülyeséget mondani. Hamarabb sajna nem érek rá, mert húzós lesz az elkövetkező másfél hét a melóban. Nyilván ha előbb kell akkor adok elérhetőséget és küldik GLS-el, csak az úgy drágább lesz mint ha én feladom neked egy ajánlott levélként.
Tetszik a kis hajlító, egy ilyet azt hisze én is csinálok valamelyik munkaasztal oldalára.
Lesz nálam is egy kis meló. 16-23-ig vagyok szabin. Már nagyon várom, akkor végre a ház melletti melléképületbe teszem át a kis hegesztő/barkács műhelyt. Az fűthető is, biztonságosabb is mint a háztól egy utcányira lévő különálló műhely (ahol nem merem ott hagyni a komolyabb cuccokat) így végre nem kell minden meló előtt, meg után majd egy órát pakolni.
Megjött a CuSi huzalom is (jó drága volt kis dobon 1kg 13000) így lesz a szabi alatt keményforrasztás teszt a gorillával. Na azt pont az ilyen vékony lemezes dolgok miatt rendeltem.
Elvileg mivel az anyag olvadáspontja csak 8-900 fok, így nincs olyan hőterhelés, valamint eltérő anyagszerkezetű cuccokat is össze lehet vele gyógyítani. Ez az elmélet, a gyakorlat majd 2 hét múlva kiderül.
A középső képen lévő varrat jobb oldali fele korrekt. A két szélsőn egyértelműen nagyon magas a varrat, ott nem olyan jó a beolvadás, mondjuk lehet hogy ezt a vékony lemezt ez is megfogja. Gyököldalról látod hogy átment-e, az meg hogy nem szép ... szokták mondani hogy a sarokcsiszoló meg a festék mindent megold :-)
Képek és a mai "alkotás". Csak ennyi mert mindig jönnek a járulékos problémák: pl.: a fém körfűrész akárhogyan görcsöltem vele mindig elhúzta az anyagot.
Gáz visszavéve 8 literre 3 fokozat és a huzal továbbítás 3-4.
Egy huzatmentes műhelyben sarok meg esetleg laposvarrathoz éppen hogy elég a 4liter.Persze a gázterelő átmérője is fontos.Haránt, függő vagy esetleg fejfelettihez már kevés ez a gáz mert lehúzódik a varratról.Azt is vedd figyelembe hogy mégiscsak a gáz hűti a pisztolyt is.A széndioxid nem olyan drága és elég kiadós is ugyhogy azt 8-10 litert azért használd.A nagyon sok gáz sem jó,itt 18-20 literről beszélek mert bennemaradhat a kihülő ömledékbe,valamint merdekebb pisztolytartásnál alákaphatja a levegőt a nagy sebességű kiáramló gáz.
Mondassz valamit.Mióta abbahagytam a keményvonalas alkoholizálást, azóta jönnek ezek a mindenféle nyavalyák.Mikor a flakonos bor(jóbarát,cimbora,borbála) és házipálesz kombót nyomtam a kicsiny másnaposságtól eltekintve, amit hajnalban 2-3 üveg gyógyító sörrel orvosoltam kutya bajom sem volt. Most a munkám úgy hozta hogy berendelhető vagyok fizetnek is érte így bármikor közlekednem kell.Ezt dobta a gép.
lehet kinevetsz de en a formiggel 3 mas fokozatban 0.8 as drottal muhelybe 4 literrel hegesztettem teljesen rendbe voltak a varatok
mivan akkor ha kevesebb hazzal hegesztek ?
Ismerős ... 4 hét után mikor felültem a biciklire hogy legalább mozogjak, az első lejtőn hasított a felismerés hogy én bizony besínezett ujjal tuti nem húzom meg a fékkart :-( így ballal óvatosan az első fékkel... hát majdnem tele lett a gatya...
ínhüvely gyulladás meg a nagyujjam inszalagja is sérült.levették a gipszet, de bucira van dagadva az egész kezem.injekcióra járok, meg gyógyszert is harapok hozzá.a doki szint még egy jó hónap hogy terhelni kezdjem. egy megpakolt szatyrot simán viszek ha ráakasztom az ujjaimra de kulcsot fordítani,kilincst lenyomni stb...nem megy a könyökömig hasít még a könnyem is kijön.a nyaram rendesen el van baltázva.munka nuku meg motorozni sem tudok, pdig pár találkozó bevolt tervezve.