Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2902
Értem, amit mondasz. Ezek után csak az a kérdés, hogy lehet-e a hitről (és a Bibliáról) racionálisan beszélgetni.

A Jelenések 17. fejezetének beteljesedése esetén feltétlenül erősen koncentrálni fogok, de szerintem a többi fejezet beteljesedése esetén sem fog elkalandozni a figyelmem :-)
Előzmény: Denisa72 (2901)
Denisa72 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2901
Nem hiszem hogy Isten a világi tudósok magyarázataira szorul. Jézus sem véletlenül beszélt példázatokban. I. korintusz 1:18-21.
A Biblia egészét kell ahhoz vizsgálni, hogy megtaláld az összefüggéseket. Bármit félre lehet magyarázni, amit kiragadsz a szöveg környezetből.
Íme egy prófécia ami még nem teljesedett: Jelenések 17. Fejezete. Ha majd beteljesedik gondolj rá, ez ugyanis egyszeri lesz.
Előzmény: Törölt nick (2900)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2900
A próféciákról volt szó. A kérdés lényege az, hogy azokat a próféciákat lehet igazán "bekövetkezettnek" tekinteni, amelyekre érvényesek (volnának) a következő kritériumok:

- a jövendölés kellően konkrét, nem pedig valami többféleképpen értelmezhető metafora,
- pontosan meg lehet határozni, hogy a megjövendölt eseménynek mikor kell bekövetkeznie,
- a beteljesítő esemény csak egyetlen (történelmi) esemény lehet,
- a beteljesülést nem maga a Biblia igazolja, hanem egyéb, hiteles forrás; más szóval a beteljesítő esemény a világi tudomány számára közismert, és egyértelmű, hogy az volt a megjövendölt esemény.

Minden egyéb esetben a bizonyítás körkörös: a Biblia azt írja, hogy X megjövendölt valamit, és a Biblia azt írja, hogy ez aztán bekövetkezett :-)

Ami a másik felvetésedet illeti, nem érdemes ilyen általánosságok szintjén vitatkozni. Ezen az alapon a Da Vinci-kód is igaz, hiszen létezett Leonardo Da Vinci.
Előzmény: Denisa72 (2897)
Denisa72 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2897
Mire gondolsz?
Az ún. bibliakritikusok célja az, hogy aláássák a Biblia hitelességét. Pl. azt mondják a Bibliában szereplő emberek kitaláltak. Aztán jönnek a régészek és a feltárásokkal bizonyítják, hogy igenis léteztek. Ilyen pl. Belsazár király vagy Pontius Pilátus.
Előzmény: Törölt nick (2896)
Törölt nick Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2896
A megtörtént (bekövetkezett) próféciákkal kapcsolatban nem árt némi óvatosság. Nagy részük ugyanis maga a Biblia szerint következett be, vagyis a Biblia egyik részében azt írja a szerző, hogy X megjövendölt valamit, aztán egy másik részben azt írja, hogy bekövetkezett, illetve egy bizonyos esemény talán az lehetett, amit X megjövendölt, illetve mi úgy gondoljuk, hogy talán az lehetett...

Egyszer próbáltam konkrétan tisztázni ezt, de számomra csak zavarosabb lett:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=50519769&t=9112206
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=50552745&t=9112206
http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=50553318&t=9112206

De a legtanulságosabb ez a megjegyzés volt:

"Kedves God is in the TV ... kevés értelmét látom a bibliai próféciák fejtegetését abban az esetben, ha az illető nem hisz abban a Személyben, aki a Könyvek-Könyvén keresztül üzen az emberiség számára."

Előzmény: Törölt nick (2894)
Denisa72 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2895
Amikor Jézus a földön volt jelet kértek a tanítványai tőle. Bár ők csak a saját életükben bekövetkezett változásokra voltak kiváncsiak, de Jézus egy összetett jelben válaszolt. Háborúk, éhinség, hamis próféták, a keresztények üldözése - egyrészt ezek már akkor is teljesedtek, majd végül a római seregek isz. 70-ben lerombolták a várost.
Dániel könyvében pl. a messiás eljöveteléről is olvashatsz a 9.F. 24-27-ig terjedő verseiben. A zsidók is ez alapján számolták ki, mikor kell eljönnie és várták is a Messiást, csak ők azt képzelték, hogy a római iga alól fogja megszabadítani őket.
Előzmény: Törölt nick (2894)
Denisa72 Creative Commons License 2006.05.23 0 0 2893
Próféciák: Máté 24.F., Lukács 21. F. - A zsidó rendszer pusztulását is megjövendölte és van egy napjainkra szóló nagyobb beteljesedése. Ide tartozik a II Timotheus 3:1-5 is.
De Dániel könyve is pl. próféciékat tartalmaz a soron köv. világhatalmak felemelkedéséről és bukásáról.
upi2000 Creative Commons License 2006.05.22 0 0 2891
Azért a Bibliában van jópár prófécia, ami már "bejött" :)))
Előzmény: szelíd galamb (2877)
lsr Creative Commons License 2006.05.20 0 0 2890

Szia szelíd galamb!

"Abban hinni aminek megtörténtére nincs bizonyíték, az nagyon nagy valószínűséggel téves hit."

Ha már van bizonyíték, akkor szerintem nem beszélhetünk hitről, hanem sokkal inkább tudásról... És egy hitet csak akkortól neveznék tévesnek, amikortól bizonyítást nyert a valótlansága...

Előzmény: szelíd galamb (2888)
lsr Creative Commons License 2006.05.20 0 0 2889

Szia mindenszentek!

"hogy lehet téves egy hit????"

Például úgy, hogy bebizonyosodik (kiderül) az ellenkezője... esetleg éppen a valóság, ami a torzítás nélküli igazság.

Előzmény: mindenszentek (2887)
szelíd galamb Creative Commons License 2006.05.20 0 0 2888

Abban hinni aminek megtörténtére nincs bizonyíték, az nagyon nagy valószínűséggel téves hit.

Ilyen az üdvözülés is.

Előzmény: mindenszentek (2887)
mindenszentek Creative Commons License 2006.05.20 0 0 2887

hogy lehet téves egy hit????

ja szerintem objektív igazság...nincs

ha csak nem az, hogy ki mint hisz úgy üdvözül

ez egy objektív műküdési elvnek tűnik, de téves hit nincs reális és igaz ui. az az ember számára amit hisz

Előzmény: lsr (2882)
bejuma Creative Commons License 2006.05.20 0 0 2886
Szerintem semmi. Nekem egyszerűbb lenne váltani, hiszen csak bizonyíték kellene a van-ra, és onnanatól kezdve el kellene fogadnom.
De a nincs-et nem lehet konkrétan bebizonyítani, tehát nekik mindig marad a hit.

Csak azt nem értem, miért. Mert a hit bizalmat feltételez, és hogyan lehet bízni abban, ami állandóan bújkál előlük?
Előzmény: balacy (2884)
lsr Creative Commons License 2006.05.19 0 0 2885

"mi tudna ezt eloidezni Nalad?"

Nem ismerem a jövőt, és úgy érzem, hogy magamat sem annyira, hogy erre válaszoljak. De... néha apró "hópihék" indítják el azokat a "lavinákat", amik a hitet félresöpörhetik... néha meg csak a leggyengébb "facsemeték" (azaz azok, akik gyenge hitűeknek látszanak) maradnak állva a "tomboló szélvihar" után...

Előzmény: balacy (2884)
balacy Creative Commons License 2006.05.19 0 0 2884
"Ha kiderülne, hogy hitem tévedés"

mi tudna ezt eloidezni Nalad? Csak ugy elmeletileg erdekelne, hogy egy normalis hivo emberben mi idezhetne elo ezt. Most semmi olyan nem jut az eszembe, amirol ezt el tudnam kepzeni.

Mgejegyzes: senkitol sem poenkodast varok, csak es kizarolag hivo ember valaszat.
bejuma Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2883
Nagyon meglepődnék...nem is hinném el. :))
lsr Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2882

1. Nem tartom hitemet a legkülönbnek, hanem csak a számomra (!) leghihetőbbnek. (És könnyen előfordulhat az is, hogy azoknak lesz igazuk, aki mást állítanak, mint én...)

2. Ha kiderülne, hogy hitem tévedés, akkor szomorú lennék, hogy nincs menekülési lehetőségünk ebből az "oszlásnak indult" világból, de remélem, hogy ettől függetlenül az önzetlen szeretetre törekednék minden esetben...

És te mit tennél, ha hited tévedésnek bizonyulna?

Előzmény: bejuma (2881)
bejuma Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2881
Tényleg, mit tennél?
Előzmény: lsr (2880)
lsr Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2880

Mindenkinek meg van a saját hitvilága... De vajon mit tesz a saját hitét legkülönbnek tartó ember, ha az derül ki, hogy az ő hite a téves?

Előzmény: szelíd galamb (2879)
szelíd galamb Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2879

A meteorológus olyan mint Isten nem téved soha, legfeljebb máshol esik az eső.

Előzmény: lsr (2878)
lsr Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2878

Talán azért, mert még nem jött el az ideje... Vajon látszik e már kedden a szerdára esőt mondó meteorológus esetleges tévedése?

Előzmény: szelíd galamb (2877)
szelíd galamb Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2877

Ezek a próféciák még soha nem jöttek be.

Előzmény: Denisa72 (2876)
Denisa72 Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2876
Ahhoz az egész Bibliát ismernünk kell, hogy választ kapjunk arra, Isten miért nem avatkozik bele jelenleg a földi ügyekbe.
Az édeni vitakérdéssel kell kezdeni, amikor is az ember elfordulva Istentől bizonyítani akarta, hogy egyedül is képes a jót a rossztól megkülönböztetni. Kapott rá időt.
A próféciák azonban előre mutatnak egy jobb jövőre. Jelenések 21:3,4
lsr Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2875

Szia szelíd galamb!

""... csak az egyházon keresztül..." Ez nincs benne, de az sincs benne, hogy kell egy egyház aki helyettünk gondolkodik."

És azt mire alapozod, hogy a Római Katolikus Egyház kijelentése a következő ige: "A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre, Hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2. Tim. 3:16-17)? >> A 2865-ös hsz.-odban utaltál erre...

""Szerinted mi érdekli Istent?" ... az ember sorsa az biztosan nem..."

Vajon mit mond erről a Biblia? Ugyanis ennek a topiknak a Biblia a témája (>> topikleírás).

LSR (nem ISR :)

Előzmény: szelíd galamb (2874)
szelíd galamb Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2874

Szia Isr!

Szerinted mi érdekli Istent?

Hát ezt Istentől kéne megkérdezni, de az ember sorsa az biztosan nem érdekli.

( különben nem lenne ennyi szenvedés a földön)

Az a meglátásom mint a régebbi korok vallásában, hogy Isten semleges és nem szól bele semmibe ami itt történik velünk.

Persze ez azt is jelenheti, hogy nincs is Isten.

"... csak az egyházon* keresztül érhetünk el" >> Ez benne van a Bibliában?

Ez nincs benne, de az sincs benne, hogy kell egy egyház aki helyettünk gondolkodik.

Sőt, Jézus nem is gondolkodott az egyház létrehozásában.

Valószínűleg azért mert érezte, hogy hová vezetne egy korlátlan hatalmú egyház uralma.

Akkor ezek szerint a Római Katolikus Egyházat nevezed "az egyháznak"? És szerinted ezeknek az embereknek a mondandóját foglalja magába a Biblia? Óvatosan megjegyzem, hogy a topik felekezet mentes...)

Most pontosan erre az egyházra gondoltam.

Mire alapozod azt, hogy Isten "hadakozik" veled?

Nem Isten, hanem az egyház (de már kijavítottam előbb)

Előzmény: lsr (2870)
Denisa72 Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2872
A Biblia nem a Rom. Kat. Egyház!!
Az első században nem voltak sem bíborosok, sem pápa!
A R. K. E. Az isz. 300-as években alakult.
Megint eltértünk a témától.
Az apostolok idejében mindenki egyenrangú tagja volt a gyülekezetnek. Mindnyájan prédikáltak és tanítványokat képeztek. Azért jártak össze, hogy tanuljanak, erősítsék egymást és törődjenek egymással.
Adományokat is gyűjtöttek és adtak a szegényebbeknek, és ételt osztottak.
Zsidók 10:34,35
Tudom, hogy sokan egyház és felekezet ellenesek, de egy olyan gyülekezetnek van értelme, ahol mindenkit jól ismersz, szeretsz és támogatást kapsz - legyen ez lelki vagy fizikai. Legalábbis én így érzem.
Előzmény: mmonitor (2871)
mmonitor Creative Commons License 2006.05.17 0 0 2871

Akkor ezek szerint a Római Katolikus Egyházat nevezed "az egyháznak"? És szerinted ezeknek az embereknek a mondandóját foglalja magába a Biblia?

Gyakorlatilag így van, hiszen ők szerkesztették, még ha nem is ők írták.

Előzmény: lsr (2870)
lsr Creative Commons License 2006.05.16 0 0 2870

Köszönöm a választ.

"Istennek korlátlan a hatalma de nem érdekli az egyház."

Szerinted mi érdekli Istent?

"... megmondja az egyház ( Istenre hivatkozva), hogy mit kell tenniük az embereknek az üdvözülés eléréséhez (amit persze csak az egyházon keresztül érhetünk el)"

"... csak az egyházon* keresztül érhetünk el" >> Ez benne van a Bibliában?

*"Az egyház alatt a pápát a püspököket, és a papokat értem..."

Akkor ezek szerint a Római Katolikus Egyházat nevezed "az egyháznak"? És szerinted ezeknek az embereknek a mondandóját foglalja magába a Biblia? Óvatosan megjegyzem, hogy a topik felekezet mentes...)

"A legjobb az lett volna ha mindenkit birkának teremt az Isten akkor nem kéne olyanokkal is hadakoznia mint Én."

Mire alapozod azt, hogy Isten "hadakozik" veled?

LSR

Előzmény: szelíd galamb (2867)
balacy Creative Commons License 2006.05.16 0 0 2869
speciel nem az egyhaz mondja. ez a szioveg magtalahato a Toraban is. kicsit mas megfogalmazasban, de majdnem szo szerint.
Előzmény: szelíd galamb (2865)
bejuma Creative Commons License 2006.05.16 0 0 2868
Innentől már csak az a kérdés, hogy ki sugallja az embernek, hogy ő isten...
Előzmény: szelíd galamb (2865)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!