Keresés

Részletes keresés

terla Creative Commons License 2003.06.04 0 0 642
SZAMIZDATOS ÉVEK...Természetesen a vád volt sr vétség, nem a büntetés, én írtam félre. A büntetések kizárólag pénzbüntetések voltak, a perköltségeket az állam fizette, mint ezt meg is írtam. A film vége felé feliratos rész tudatja a nézővel, hogy a film rendezője interjúkat kért Demszky, Haraszti, Kis,Rajk,-tól,-től, de nevezettek elzárkóztak az interjúadástól. Interjút adott viszont Kőszeg Ferenc (tárgyilagosat), Horváth József 3/3 vezérőrnagy(nem is akármilyent)
Előzmény: RadiX (641)
RadiX Creative Commons License 2003.06.04 0 0 641
Es (632)-re sem valaszoltal meg. Ez a "sajtorendeszeti vetseg" mint buntetes a te felrehallasod volt (nem szegyen az, en sem vagyok jogasz), vagy a film egy allitasa (ami azert megkerdöjelezi az egesz szavahihetöseget)?

Amugy en olvastam eleg sok szamizdat-törteneti cikket, visszaemlekezest a Beszelöben, azokban igenis megadtak a kellö tiszteletet az illegalis nyomdaszoknak, terjesztöknek, stb.

Előzmény: terla (636)
RadiX Creative Commons License 2003.06.04 0 0 640
terla, ebben a "dokumentumfilmben" megkerdeztek Demszkyeket is, vagy csak azokat, akiknek a mondanivaloja beleillett a koncepcioba?
Tiborcsik Creative Commons License 2003.06.04 0 0 639
És ilyen vonatkozásban már hajlok arra, hogy részben egyetértsek RadiX-szal.
Előzmény: Tiborcsik (638)
Tiborcsik Creative Commons License 2003.06.04 0 0 638
Csak azt nem értem terla, ha a te szemedben nem kisebbíti az érdemeiket, akkor miért írsz itt le olyan dolgokat, ami alapján sokak szemében IGENIS kisebbíteni fogja az érdemeiket?

Hogy finoman fogalmazzak, nem vagy eléggé, sőt, egyáltalán nem vagy árnyalt.

Rdi Creative Commons License 2003.06.03 0 0 637
Nem azért dondoltam, hogy áldoksi mert betanult szöveget mondanak, hanem azért, mert egyoldalú.
Tendenciózus. Hátsó, politikai szándékai vannak és politikai megrendelésre készült. Volt már erre példa "újkori " demokráciánkban, pl. az 1990-es március 15 - e, amikor Dajcs Tominak kellett megvédenie az SZDSZ-et az eszelős "vérebcsapattól".

Ma már nem védi meg senki az akkori ellenzék vezetőit.Tudod kicsit hasonlít a dolog az 56-al kapcsolatos "félremagyarázásokhoz" hogy finom legyek. Tudod ha fiatal szövetségbeli barátaink ma már nagyobb ellenállók mint mi, akkor azért nagy baj van.

Vagy elfelejthető -e hogy Maléterről azt mondták, hogy áruló volt, nem is volt 56-os hős, sőt.

Na mindegy. Kár ezen bárkivel is vitatkozni, hiszen pusztán arról lenne a végén szó, kié is igazából a demokratikus ellenzék. Az meg elég nagy szégyen lenne. (((

terla Creative Commons License 2003.06.03 0 0 636
Péter, nem is tudom érdemes e nekünk itt szót váltani, de mégis: először bedühödsz, hogy áldoksi film a Szamizdatos évek (nem az, a valódi szereplők vágatlan interjúi mennek benne.)Majd hamis alternatívát állítasz fel ellenzéki tárgykörben. Az általad felsoroltak nyilván nem voltak meghurcolt ellenzékiek. Viszont pl az egyszerű ózdi munkást az ellenzéki verséért kegyetlenül meghurcolták a nyolcvanas évek második felében, emlékszel erre?) Csurka , mint drámaíró akkoriban vitriolos szatírákat írt a Létező szocializmusról (pl Házmestersirató, Deficit stb.) Ezeknek is volt legalább akkora tömeghatása, mint a Beszélőnek. Ez eszedbe sem jut? Kornisst nevezed meg autentikusnak, aki a bal-lib tábor elkötelezettje, szinte fanatikus.("Jobban gyűlölünk benneteket, mint ti minket"-írta a jobboldali véleményformálóknak) Majd végül kijelented, nem is érdekes, igazat mond e a film, vagy sem, majd a ragyogó EU-jövő(a felépülő szocializmus-kommunizmus, mondták régen az elvtársak) megold minden problémát.Annyit lássál be, Kádárék tényleg nem kívántak keményebben fellépni, mert akkor már pénzügyileg a Világbanktól függtünk, továbbá pl ifjú Rajk László a neve miatt is (papája halála után évtizedekig használta az ifj. nevet, nem véletlenül)támadhatatlan volt, még egy Rajk per elképzelhetetlen lett volna lélektanilag is a hatalomnak.Kádáréknak humánus, europér vezetőknek kellett feltünni a Nyugat előtt, ezért is volt a keztyűs kéz a demokratikus ellenzékkel szemben. Mindez cseppet sem kisebbíti a (főként vidéken )őszintén és hittel a Rendszerváltáson tevékenykedő szadeszosok érdemeit a szememben és a józan kívülállók szemében sem.
Előzmény: Rdi (634)
Sarkany Creative Commons License 2003.05.31 0 0 635
Magyarország mai helyzete (demokrácia, EU tagság) mindenért kárpótól.

Ez majd elválik, a puding próbája az evés! Unokáinkat valószínű, de hogy bennünket is kárpótolna, eziránt erősen szkeptikus vagyok...

Előzmény: Rdi (634)
Rdi Creative Commons License 2003.05.31 0 0 634
Hát én tulajdonképpen csak egészen kicsiny pont voltam 1985-90 között, sőt 1980-81-ben sem tolongtam a sztrájkoló diákok közt, de azért eléggé felháborít, hogy [ha igaz amit terla írt, és miért ne lene az] ilyen áldokumentum filmet lehet készíteni, ami ennyire egyszerűen kezeli a történteket a demokratikus ellenzéken belül.
Persze lehet, hogy Kis Jánosnál, Demszkynél Solt Otinál voltak itt nagyobb forradalmár ellenzékiek is, pl. Torgyán Józsi, Csurka Pista vagy Smidt Pál akiket börtönről börtönre hurcolt a gaz komunista renccer.
Bezzeg a Magyar Bálinték állandóan Ámerikába utazgattak az állam pénzén, sőt olvastam valahol, hogy telefont is kaptak, amikor szinte lehetetlen volt telefonhoz jutni.

Szóval maradjunk abban, hogy Kornis autentikusabb ebben a kérdésben, meg abban is, hogy gondolkodjunk, miközben egy mai filmet nézünk a közelmult történelméről.

Ráadásul meg kell mondjam, igazából mindegy is, hogy igaza van-e a filmnek vagy nincs: Magyarország mai helyzete (demokrácia, EU tagság) mindenért kárpótól. Úgyhogy ki nem szarja le azt a dokfilmet ?

Más: a szolnoki csoport lebukásában talán része lehetett annak, aki rendőrségi besúgó volt, itt, Szolnokon.

Előzmény: terla (628)
Tiborcsik Creative Commons License 2003.05.31 0 0 633
Ha még eddig nem, most ezért biztos bezáratnák a Tisza mozit, he? :)
RadiX Creative Commons License 2003.05.31 0 0 632
A "sajtórendészeti vétség" az a cselekmény (vsz. szabálysértes, nem bűncselekmény) megnevezése, nem a büntetés.
Sarkany Creative Commons License 2003.05.31 0 0 631
Netán világ fizikai és szellemi proletárjai egyesüljetek a javak igazságosabb elosztásáért? Ilyen kísérletek már voltak, meglehetősen vegyes, olykor gyászos eredményekkel...

Fejek is hullottak szép számmal, úgy 1789 táján is...

Valószínű, hogy létezik egy optimális viszonyszám az eltartók és eltartottak arányára nézve, de erre nem sikerült rálelnie a történelem folyamám egyik nemzetnek sem.
Ezügyben kis hazánkról csupán annyit, hogy annak a bizonyos magyar lónak biztosan nincsen háta, mert azon még sohasem ültünk... :))

Előzmény: terla (623)
Sarkany Creative Commons License 2003.05.31 0 0 630
Be kellene digitalizálni! Ki tudnám írni CD-re és beszállnék a terjesztésébe is! :))
Előzmény: Sarkany (629)
Sarkany Creative Commons License 2003.05.31 0 0 629
Csak tájékoztatási kötelezettségemnek akartam eleget tenni e beszámolóval, mert e filmet vsz azonnal fiókba dugja a jelenlegi műv. tárca, legfeljebb SZAMIZDAT(:-))) módon fog terjedni illegális videováltozatokban.

Nem túl nagy öröm számomra, hogy sikerült visszajutnunk 1987-be! :((
Ma kinek a menesztéséért kellene küzdeni?

terla Creative Commons License 2003.05.31 0 0 628
A SZAMIZDATOS ÉVEK c. dokumentumfilm(megnéztem, kb 20-an voltunk) szerintem nagyon jó dokumentumfilm, f-f, kb 3 órás, 2 részben. A lényege: A mai SZDSZ legendás egyéniségei megalázó módon bántak és bánnak a nyomdai, terjesztői, szervezői háttér- emberekkel, akik nem csak pénzért, de meggyőződésből , a kaland kedvéért is vállalták a lebukás veszélyét. Továbbá, a vezetőket(Demszky, Rajk, Haraszti, Kis)védte a nyilvánosság, tképpen nem is volt részükről konspiráció, (ez a gépírók, nyomdászok interjúiból kiderül)Kádárék nem akartak mártírokat.Minden "lebukás" után a konkrét per költségét az állam fizette, a büntetések "sajtórendészeti vétség" és hasonlók voltak. Többször útlevelet kaptak, nyugati egyetemekre járhattak félévekre a legendás szamizdatos vezérek. A szolnoki Inconnu csoport lebukása máig nem megoldott rejtély, olyan megfejtése is lehet az ügynek, hogy feláldozták őket, vagy provokárorok épültek be közéjük. Ez éppen a Beszélő 8. számának előkészítése során történt, amikor az 56-os forradalom évfordulójára akartak emlékezni.Ez akkor még sok volt Kádáréknak. Egyébként a háttéremberek egybehangtó interjúi szerint a Beszélő alapvetően reformista lap volt, a létező szocializmus reformjában gondolkodott. Még a híres 1987-es számban a TÁRSADALMI SZERZŐDÉS c. cikk is ilyen volt. Csak Kádárt akarták meneszteni a szerzők.
Csak tájékoztatási kötelezettségemnek akartam eleget tenni e beszámolóval, mert e filmet vsz azonnal fiókba dugja a jelenlegi műv. tárca, legfeljebb SZAMIZDAT(:-))) módon fog terjedni illegális videováltozatokban.
Rdi Creative Commons License 2003.05.30 0 0 627
Off:
Kedves mindenki,
hardverhiba miatt elvesztek leveleim 2003. jaN 14-TŐL.
Igy a címeim is, + telefonszámok ((((
Az a szomorú, hogy ezen kívül és egyidejűleg bekrepált a biztonsági mentéseket tartalmazó vinyó is.
Ezért kérek mindenkit, akinek írtam és aki írt, valamint aki megtisztel vele küldje el emilemre címét és adatait.

Erdei Péter

Rdi Creative Commons License 2003.05.30 0 0 626
Vannak minősített többségek, vagyis az összes képviselő +1
ilyenek: személyi ügyek, szmsz módosítás, helyi rendeletalakotás.
Majd megyek és kérek a jegyzőtől egy kivonatot, ezekről...
Előzmény: RadiX (616)
Pokrócz Creative Commons License 2003.05.30 0 0 625
Én ilyen vitákban mindog azt szoktam javasolni, hogy válasszük külön a munkajövedelmet, a szerencsés vagyongyarapodást (öröklést, tőzsdei szárnyalást, stb.) és az alvilágot.

Én úgy gondolom, hogy munkajövedelemből is lehet valaki milliárdos, viszonylag tiszta kézzel és lelkiismerettel. Somody Imréből nem egy van az országban, hanem nagyon sok, csak nem ismerjük őket. A kérdés az, hogy szabad-e sajnálni azoktól a vagyont, akik csupasz fenékkel kezdték, de szívósak, kitartóak és esetleg tehetségesek valamiben?

A társadalmi igazságosságról szóló elmélkdés valójában csak öncélú moralizálás, és csak zsákutcába vezet. A történelem időnként úgyis lenullázza a nagy vagyonokat, és lehet tiszta lappal kezdeni.

Egyébként bárki végezhetett volna közgáz egyetemet és elmehetett volna bankigazgatónak. Még Sárkány is.

Nekem is van egy bankári végzettségem, de ez pusztán önvédelemből, mert egyébként irtózom ettől a szektortól.

Előzmény: Sarkany (622)
Tiborcsik Creative Commons License 2003.05.30 0 0 624
Milyen millirádos?
775 millió az még olyan messze van a milliárdtól, mint Makó Jeruzsálemtől!
Ha a különbséget zongorázni tudnám, itt a zsebemben... :)
Előzmény: terla (623)
terla Creative Commons License 2003.05.30 0 0 623
A jövedelmek a civilizáció kezdete óta mindig magasabbak, progresszíven növekvőek voltak a másod- és harmadlagos stb szférában (a közvetítő kereskedelemtől a főpapi, fáraói szintekig), mint a közvetlen fizikai vagy szellemi tevékenységek területén. A jelenlegi nemzetközi statisztikák szerint az emberiség kb egy tizede rendelkezik a Föld javainak kb 80%-ával, a pontos számokat most nem tudom, vhonnan a NETről leakasztható. A szekér még halad. Netán világ fizikai és szellemi proletárjai egyesüljetek a javak igazságosabb elosztásáért? Ilyen kísérletek már voltak, meglehetősen vegyes, olykor gyászos eredményekkel...
Elképzelhető, hogy akaratlanul is egy szobában voltam néha az ismeretlen milliárdossal. Tiborcsik Cenzor, majd CB tőzsdeügynökségében nagyban játszott néhány középkorú férfiú határidős és opciós kötésekkel az akkor felívelő bp-i értéktőzsdén. Mi, néhány MOL-os kollégámmal csak kis halakként figyeltük a cápákat.Akkor halmoztak fel talán olyan részvényeket, (pl az OTP A KIBOCSÁTÁSI ÁRFOLYAMÁNAK 24 SZERESÉRE NÖVEKEDETT 10 év alatt, de a BORSODCHEM, Richter, Mol ,TVK Matáv is jó befektetés volt évekig.Egy alanyi jogon kapott, vagy örökölt 10-20M ós kárpótlási jegycsomaggal nagyon jó rajtot lehetett venni 93-94 körül. De mindez csak feltételezés. Lehet, hogy egész máshol található az illető.
Sarkany Creative Commons License 2003.05.30 0 0 622
Biztos, hogy sok ez a 750 millió?

Mihez képest?

Az alapvető problémát abban látom, hogy ott, ahol az anyagi javak teremtődnek (elsődleges elosztás, termelés) a jövedelem a nyomorküszöb határán van. A másodlagos elosztásban (pl. banki szféra) ellenben a keresetek az eget verik. Mi lesz, ha egyszer emiatt senki nem akar majd termelni és csak a másodlagos elosztásból szeretne részesedni? Mit fognak akkor elosztani és miből fizetik a gigantikus jövedelmeket?

Előzmény: Pokrócz (621)
Pokrócz Creative Commons License 2003.05.30 0 0 621
Ez komoly hiba. Az energetikai mérnökök persze csak ritka esetben kerülnek a fizetési top-listák csúcsaira.

Csak a tisztességes emberek körén belül maradva mozgasd meg kicsit a fantáziádat! Pl. egy jól menő magyar cég magyar tulajdonosa 10 év nyereséges működés után most egyszerre veszi ki az összes osztalékát. Vagy egy szintén jól működő, magyar magánszemély(ek)tulajdonában lévő cég eladja részvényeinek többségét egy stratégiai befektetőnek. Hány példát soroljak? Biztos, hogy sok ez a 750 millió?

Előzmény: Sarkany (620)
Sarkany Creative Commons License 2003.05.30 0 0 620
Valószínű azért, mert mérnök vagyok... :))
Előzmény: Pokrócz (619)
Pokrócz Creative Commons License 2003.05.30 0 0 619
Miért csak suszterek, lángossütők, vagy mérnökök szintjén tudsz gondolkodni?
Előzmény: Sarkany (618)
Sarkany Creative Commons License 2003.05.29 0 0 618
775 millió volt a legnagyobb bevallott jövedelem

Vajon milyen tevékenység lehet az, amivel naponta több mint kétmillió forintot lehet keresni? Netán aranyat szarik az illető?

Sarkany Creative Commons License 2003.05.28 0 0 617
1. Miből jutottál erre a következtetésre?

2. Problémám nincs, csupán a véleményem írtam le. Gondolom a vélemény még szabad! Vajon meddig?

3. A Városvédő Egyesület anno perben állt Fodor úrral bizonyos szerződések nyilvánosságra hozatala témájában és meg is nyerte. Emlékszel? Mit gondolsz, mi célból indult ez a per? Biztosan nem azért, hogy legyen mit lefekvés előtt olvasgatniuk a városvédőknek! :))

Előzmény: Rdi (615)
RadiX Creative Commons License 2003.05.28 0 0 616
Rdi,
tenyleg vannak 2/3-os (altalanosabban: minositett tobbsegu) szavazasok a kozgyulesben? Az onkormanyzati torvenyben van ilyen? Vagy helyi SZMSZ-ben?
Előzmény: Rdi (615)
Rdi Creative Commons License 2003.05.28 0 0 615
1. most személyre szavaztak, ősszel pártokra.
3. miért kellene mindíg mindent cáfolnom? Akár egyet is érthetek veled, vagy esetleg nem is lehet véleményem. Tényleg nem értem mi a problémád?
7. A korrupció súlyos vád, általában bizonyítani kell(ene).
Előzmény: Sarkany (614)
Sarkany Creative Commons License 2003.05.28 0 0 614
ad ad1. Most, mit gondolsz mire szavaztak, kruplisgombócra?

ad ad2. Szerinted mostanra már kiforrottak?

ad ad3. Mit cáfol, amit írtál?

ad ad4. Nem én ígérgettem, én már csak röhögök azokon, akik hisznek az ígéretekben. Akad még ilyen hülye...

ad ad5. 2002 tavaszán nem ezt ígérte az MSZP!

ad ad6. Ha eltávolítottak a vezetésből, nem tudom miből gondolod, hogy jók lesznek (és elfogadják) a tanácsaid?

ad ad7. Úgy látszik ezt csupán RadiX vitatta!

ad ad8. Ellenben Fodor apm. úr, az elmúlt ciklusban, igencsak korrumpálódott... :((

Előzmény: Rdi (613)
Rdi Creative Commons License 2003.05.28 0 0 613
Hát jó (hosszú, méla sóhaj, kva meleg van még itt az irodában is), részletezzünk:

>>ad 1. Lehet, hogy így van, de ha így van, akkor ez 2002 őszén is igaz kellett, hogy legyen és akkor nem nyert. Tehát nem túl logikus ez a következtetés! <<
2002 őszét kár a mostani választásokkal összehasonlítani, teljesen más körülmények vannak: akkor pártokra szavaztak [pl. szalayt is lehúzta a pártja, de ezzel nem volt egyedül :((] most személyekre.

>>ad 2. 2002 őszén is működtek, sőt számomra akkor aktívabbnak tűntek. Tehát ez sem túl logikus megállapítás! <<
A polgári körök még kiforratlanok voltak 2002 őszén, főként azért mert a fideszesek bolondították őket egész nyáron. De nem is erre gondoltam, hanem arra, hogy immár a fidesznek is lett az mszp mellett hadrafogható "köztábora", akik a hétköznapokban tudtak Feri mellett kampányolni. Én pl. személyesen voltam ajánlószelvényt gyűjteni a szadi jelölt mellett, és azt tapasztaltam, hogy a lakók többsége Szalaynak adta oda [legalább is ezt mondta, és nincs okom ebben kételkedni].

>>ad 3. Mennyi az annyi? A város költségvetése (is) egy feneketlen kút, hasonlóan az országéhoz... <<
Igaz. TGM is írt régebben az önkormányzati feneketlen kútról. Itt voltaképpen megvizsgálandó az önkormányzatok eladósodottsága [ valójában az államadósság egy része átment az önkormányzatokhoz].
De. Azt azért el kell ismnerni, hogy az önkormányzatok (tanácsok) ill. települések nagyon le voltak gatyásodva, ezért aztán elkezdtek hitelből fejleszteni. Na erre tett rá még egy lapáttal a Várhegyi éra, főként a szoci-fineszes együttműködés idején, és 97-99-ben is, amikor beruházási hitelek mellett, működési hiteleket is felvett Szolnok.

>>ad 4. Az ígéretekről annyit, hogy azokkal már tele a padlás. Az ígéretek teljesítésére és eredményekre is szükség lenne már! <<
Én is ezt mondom, de csak realitásközeli ígéretek teljesíthetőek.

>>ad 5. 1998-2002 között Orbán ellenzékétől ugyanezt hallottuk. Valami újabbat kellene kitalálni, mert ez már kissé unalmas, sőt bizonyos fokú fantáziátlansáról tesz tanubizonyságot... <<
Miért kellene ma mást mondanom az önkormányzatok finanszírozásáról, mint három évvel ezelőtt ? Szerinted változott a helyzet ?

>>ad 6. Kinek az érdeke kampányolni? Mindenki úgy kampányol, ahogy érdekei diktálják! Az MSZP kampánya jelen esetben az idiotizmus felé hajlott... <<
Nem tudom, engem már az SZDSZ szolnoki csoportjában is eltávolítottak a vezetésből, a kampányfőnökségtől. Egyébként tanácsadónak én is elmennék...

>>ad 7. Ez nem lehet igaz. A Fidesz evvel a győzelemmel két képviselői helyet nyert! Az MSZP helyzete a képviselőtestületben jobban gyengült, mintha csak egy mandátun veszett volna el... <<
Egyrészt igazad van, hiszen az mszp veszített a fidesszel szemben, de a mandátumarány csak egy szavazattal változott.

>>ad 8. Talán azért, mert csak ennyi választója van. Túlbecsülöd kissé az SZDSZ szavazótáborát, bár ebben nincs semmi meglepő! (Ld. még: A 2002. éves tavaszi választási kampányszlogent, ami szerint: < 10 %, ez biztos! Aztán április 7-én nagyon rezgett a léc! Ennyit arról, amiről az SZDSZ politikusai azt álítják, hogy biztos...)<<

Lehet, hogy túlbecsülöm Szolnokon az SZDSZ támogatottságát. De bárkinek bármi is legyen a véleménye pártomról és polgármesterjelöltjéről, mi legalább nem üvöltöztünk, nem ígérgettünk mindenféle betarthatatlan ígéretet és nem pocskondiáztunk másokat.
Nem is állna jól nekünk, de nem is természetünk.

__
Rdi
egységben a kétségben

Előzmény: Sarkany (601)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!