Akkor lehet hogy szerencséd lesz ha még csak bimbósak, nekem hamar megpattantak, ki is hajtott úgy 3-4 centiseket, majd kapa. Ha kéred a magok felét küldj címet mert e-mail-ben nem megy ám át!
gergerq hallotta, hogy ablakpárkányra kell őket tenni, el is vetette, ki is tette, tálca nem is kellett, a téglák pont ezért lyukacsosak, teleönti vízzel, és elég is az öntözésből, de hát ablak az még nincs, akkor persze hogy kicsit hideg van nekik :D :D
Na majd ha bent lesznek az ablakok a helyükön, akkor vethetsz, és ki is fog kelni :D
Jól hangzik! Én csak a véralmát ismerem ezekből személyesen.Nagymamám a savanyú káposzta közé dugott mindig pár szem véralmát, s azt mindig mi, gyerekek kaptuk meg. Nagyon imádtuk, és persze szép is volt…:) )
Nem. Ugyanis nem hiszem hogy tudok hova ültetni. Másrészt kb 6 éve mindig megfogadom hogy megpróbálom az oltást, de eddig még nem próbáltam.
Ahová a fákat terveztem azzal megjártam. Vettem telket mindentől messze olcsón. Bevezettettem az áramot. Rendberaktam. Kerítettem. Most meg 100 méterre megy tőle az M4-es autópálya nyomvonala. Ettől nem lettem túl boldog. Hát még azok akik házikót is építettek már. Én még csak egy egyszerű faházat. De volt aki 3 éve építi, csaknem kész. Pincével, padlással benne 3 év munkája. És annak a helyét pár év múlva valószínűleg már autópálya fedi.
Az fáj a leginkább, hogy eddig ebben az országban a legtöbb tervemet bebuktam. Na de nem panaszkodom.
Azóta kertesbe költöztem. Viszont kicsi az udvar. Így nem vacakoltam felvettem a ritmust mentem multihoz meg faiskolába vettem ami volt és elültettem. De tervezem a ráoltást. Kicsi helyen luxus ha egy fa egyfélét terem.
A hétvégén voltam Kovács Gyulánál, aki régi magyar gyümölcsfajtákkal foglalkozik. Ebben a riportfilmben az 5. perctől látható: http://www.youtube.com/watch?v=TOrfBx09PjQ Van 500 különféle magyar gyümölcsfajtája (batul, ropogós cseresznye, páris, véralma stb stb stb), amit vadalanyon szaporítva könnyen szállítható formában önköltségi áron értékesít. A csemeték cserépben vannak, bármikor el lehet őket ültetni.
Sajnos, mint minden, ami a kis magyar emberek érdekét szolgálja az TILOS. Így ezen gyümölcsfajtákat sem lehet faiskolában megvásárolni, bolti forgalmazásuk törvénybe ütköző, idegen érdekeket sért, mivel ezen fajták évszázadok (ezredek?) során hozzászoktak a Kárpát-medence klímájához így nagyon ellenállóak, szívósak, műtrágyát, permetszert nem igényelnek, könnyen tárolhatóak.
Aki szeretné biztosítani családja és saját maga jó minőségű gyümölcsellátást vagy csak dacból a TILTÁS ellenére "csak azért is" magyar virtusból akar ilyen fákat beszerezni annak ajánlom, hogy vegye fel a kapcsolatot Kovács Úrral.
Elmondása szerint nehéz időkben, a török és habsburg korban a göcseji embert ezen gyümölcsfák mentették meg, még a múlt század elején is rengetegen voltak akik egész évben csak gyümölccsel táplálkoztak. Nehéz idők úgy érzem most is vannak, csak gyümölcsfa nincs, gondolkodjunk előre.
*Az elérhetősége: Kovács Gyula Pórszombat Petőfi u 1/a. 06-30-2351063*
A vesszőkre gondolsz? Egy még húzza de nem jósolok neki sok jót. A magokból is volt ami kikelt de egyszer csk gondolt egyet és kifeküödt. Szerintem túlöntöztem őket. Most naspolya vesszők vannak, azokat kevesebbet locsolom.
Én meg ha holnap lesz időm a csemetéktől akkor fényképezek és majd fölrakom. Bár elég sok dolgom lesz mert kedden hozzák az ablakjaimat és helyet kell csinálni nekik, meg apósomék is bejelentkeztek. Arról már nem is beszélek hogy a salátákat is el kéne már vetnem meg átnézni hogy mennyi és milyen paradicsomot akarok még mert már vettem egy rakás magot és annyira nincs szükségem. De az is lehet hogy mégis elvetem mindet és ha sikerül megpróbálom eladni őket. Paprikából is túl vetettem.
Fóliába, üvegházba teszed majd? Még nem merem sem a paradicsom, sem a paprika magokat földbe tenni. Nagyon sokára lehet majd szabadföldbe palántázni. A káposztafélékkel kísérletezek. Állítólag azok hidegtűrőbbek.
Albaregia étkezési paprika, Édes almapaprika, Kincsem F1 paprika, Rédei fehér, Rekord étkezési paprika, Csángó F1 paprika, California Wonder paprika piros,
Jól mondod! Aki a kertészkedésbe kezd, annak minden esélye megvan a szent őrület megtapasztalására.
Kikelt a kápia paprika. Pedig 15 foknál nem volt melegebben. Egy hét sem kellett neki. Úgy nő mintha a földből húznám ki. A két kis sziklevele égnek áll. Érdekes, ilyen paprikát még nem láttam.