Nincs rózsafüzér társaság. A rózsafüzér a katolikus liturgiában játszik fontos szerepet. Ha esetleg a Krsna-tudatúakra gondolsz, azoknak nem rózsafüzér van a nyakában.
Elfelejted, hogy a kereszteket nem azok a személyek állítják, akik le szeretnék majdan aratni az ebből fakadó népszerűségnövekedés babérjait. Annyi azonban bizonyos, hogy egy zászló alatt tömörülnek az eszemi szerzők és a gyakorlati kivitelezők.
Ha jobban megnézed - esetleg más városokban is - rögtön rá fogsz döbbenni, hogy előregyártott tömegáruval, - hogy azt ne írjam - bazári holmival állsz szemben. Túl átlátszó és olcsó ez a trükk, nem sokkal a JOBBIK párttá alakulása után! Persze mindenki azt magyaráz bele, amit akar. Jó alkalom erre (is) a karácsony...
Azt már megszoktam, hogy minden évben megjelennek - fenyőfaárusok képében - a karácsony vámszedői. Úgy látszik meg kell evvel barátkoznom ideológiai téren is.
"Elfogytak az érveid vagy nincs több kérdésed? :))"
Mindkettő ritkán szokott előfordulni velem, sokak nagy bánatára. :))
"Szerintem olcsó népszerűséghajhászás áll a dolog mögött!"
Ennél sokkal egyszerűbb lenne a kormány bármely intézkedését gyalázni, (hiszen van választék bőségégesen) mint kint a hidegben kereszteket barkácsolni.
Egyébként az alapkérdésre visszatérve többek közt az is furcsa az egészben, hogy olyanok tartják ízléstelennek a dolgot, akiknek vajmi kevés köze van bármely keresztény felekezethez. Az érintett egyházak egyáltalán nem háborodtak fel, inkább csak nem értettek teljes mértékben egyet.
Tudok-e mondani? Nem tudok. Az usa-beli kétpólusú össznépi cirkuszt pedig tekintsük határesetnek.
A "modern" szó már helyre teszi a dolgot, de ha már a kereszttől indultunk, akkor szabad legyen nekem is némileg nagyobb (idő)távlatokban partizánkodnom.
A lényeg: a mai demokráciáknak tényleg a pártok az alapjai, de ez nem mindig volt így, és talán nem is lesz. Erre merészeltem utalni.
Magyar Hírlap
Keresztesek - Avagy: kereszt = totem...
2003.12.05 10:10
Karácsonyi kereszteket állítani: lehet. A Jobbik nevű szervezetnek is.
Aki csak úgy képes kifejezni ünnepi érzelmeit, hogy ilyenkor keresztet, menórát állít, tegye. Egy-egy emberi léptékű, arányos, formás kereszt egypár fenyőággal megtűzdelve talán még képes is lehet a kellemes karácsonyi hangulat fokozására.
A baj ott kezdődik, ha valakinek akkor támad fékezhetetlen vágya bármilyen jelképet állítani, ha más hitűek megelőzték. Pláne, ha olyan vallásúak, akiknek a jelképeit nem tűri, idegennek, esetleg üldözendőnek tartja. A baj ezek után a sok ezer éves remek logikával tetézhető: az nyer, aki a legnagyobb jelet teszi a legfeltűnőbb helyre.
Bízom benne, hogy a hazai ortodox keresztények egy még nagyobb bizánci keresztet állítanak fel majd - mondjuk a Parlament előtt - a római katolikus verzióval szemben. Remélhetőleg a magyarországi írek sem lesznek restek, és hamarosan óriási kelta kereszt árnyéka terítheti majd be a szegedi Dóm teret. A megfogyatkozott hazai indiánság ezt nyilvánvalóan nem hagyhatja annyiban, és a Hősök terén a millenniumi emlékmű monumentalitásával vetekedő totemoszlopot tűz majd az ismeretlen katona mellé. A honi moszlimokat persze nehéz lesz lenyomni, fogyatkozó holdállásnál lényegében verhetetlenek. Télvíz idején még a napimádóknak is kevés esélyük van velük szemben.
Azt hiszem, a Jobbiknak sikerült megértenie a karácsony üzenetét.
"a kereszt - Húsévétot leszámítva - tiltott szimbólum a keresztények számára? Ha nem, akkor mi a túróért kell ezen a keresztállításon kötözködni?"
Kötözködésről nincs szó, csak nem értem az egészet. Szerintem olcsó népszerűséghajhászás áll a dolog mögött! Amiket írtál az sem győzött meg semmiről és arra sem volt alkalmas, hogy megvilágosuljak a karácsonyi keresztállítás ügyében.
Változatlanul azon a véleményen vagyok, hogy gyászzenére nem szokás táncolni...
Ez nem alapvető tévedés, a modern demokrácia egyik ismérve a pártrendszer. Javaslom a politológiai szakirodalom tanulmányozását.
Annyiban igazad van, hogy azt kihagytam, hogy "modern".
Tudsz mondani az elmúlt kb. 100 évből pártok nélküli demokráciát? Ha mondjuk a modernséget a múlt század végétől számítjuk.
""Olyan, mintha születésnapra temetői koszorút vinnénk" - mondta a karácsonyi keresztállításról Farkas János egyházkerületi esperes."
Én már nem emlékszem pontosan ... de lehet, hogy a kereszt - Húsévétot leszámítva - tiltott szimbólum a keresztények számára? Ha nem, akkor mi a túróért kell ezen a keresztállításon kötözködni? Hát persze, a kötözködés kedvéért.
"Szerintem ne keverjük össze a pártok és az egyházak szerepét. A pártok egyfajta felfogásban az államszervezet alapjai, hiszen a választópolgárok a pártokból választják ki, kikkel szeretnék az államot működtetni. Úgyis mondhatjuk: a pártok a demokratikus államszervezet pillérei, nélkülük nincs demokrácia."
Ez alapvető tévedés. Az a demokrácia amit mi most ismerünk és működtetünk, csak egy a sok lehetőség közül. Még a képviseleti demokráciák közül is a csak az egyik megoldás, úgyhogy a pártok szerepét nem kellene túlmisztifikálni. Még hogy pártok nélkül nincs demokrácia?
Szerintem ne keverjük össze a pártok és az egyházak szerepét. A pártok egyfajta felfogásban az államszervezet alapjai, hiszen a választópolgárok a pártokból választják ki, kikkel szeretnék az államot működtetni. Úgyis mondhatjuk: a pártok a demokratikus államszervezet pillérei, nélkülük nincs demokrácia. Egyház nélkül (és most nem az egyház ellen szeretnék beszélni) működhet demokrácia.
Egyébként az egyházak népszerűsége (ha már a statisztikánál tartunk) a Lajtától nyugatra érezhetően és időben előrehaladva folyamatosan csökken. Ott igenis föllelhető a terla által emlegetett sterilitás.
"de itt is statisztikai törvények érvényesülnek, (bár építészek ezeket nem szeretik, a statika és a szilárdságtan a newtoni elvek alapján áll)"
Könnyen össze omolhat az ilyen alapokra felépített XXI. századi állam. A középkori ideológiára alapozni manapság azon túl, hogy korszerűtlen, népszerűnek sem mondható! Szóval, szeintem a statikusoknak igazuk van...
Kis spéttel: Egyház láthat el állami/ önkormányzati feladatokat? Naná!. Ugyanezért törvény szerint jár neki állami támogatás? Naná!
A pártok megélnek valahol is a modern államokban csak a saját tagdíjukból? NEM! Kapnak állami juttatást választási eredményeik alapján? Hogyne.
Támogatnak pártok egyházakat direkt és indirekt módon? Igen. Lehetnek közös ÉRTÉKEIK pártoknak, egyházaknak, államoknak? Igen.Tehát bárhol : el van választva sterilen ÁLLAM, PÁRT, EGYHÁZ? Nincs. Törekedni kellene rá? Talán igen, de itt is statisztikai törvények érvényesülnek, (bár építészek ezeket nem szeretik, a statika és a szilárdságtan a newtoni elvek alapján áll)soha nem lesz steril az elválasztás.ELVILEG nem lehet az. Beszéltem.
Ez a mostani jobbikos kereszt polémia engem a Botka család szentképe körüli tavalyi mizériára emlékeztet.
Szerintem mind a kettőt a szükségesnél jobban felfújjátok.
Ráadásul ez a második eset engem arra is emlkeztet, mikor azon vitatkoztunk a szalonban, indittassunk-e valakit az időközi széchenyis választáson. Abba is sokan belemagyaráztak olyan pártos (mögöttes) dolgokat, meg most ebbe is, ami szerintem nem az.
Asszem Pokrócz mondott valami ilyesmit: miért ne lehetne elhinni, hogy nem számításból, hanem meggyőződésből tették? Szóval miért kell minden akciózás miatt azonnal rossz dolgokra gondolni?
egy keresztény országban egy társadalmi szervezet kereszthez nyúl
1. Hol van az deklarálva, hogy Magyarország keresztény ország? Kérnék pontos jogszabályi helyet!
2. A JOBBIK nem társadalmi szervezet, hanem párt. A kettő jogilag külön kategória!
Biztos, hogy a jobbik népszerűséghajhászásból állított keresztet, nem pedig meggyőződésből
Számomra igen. Számodra mi bizonyítja az ellenkezőjét?
Csupán emlékeztőül, a Dabassári iskola ügye!
Kimondatott, hogy állami iskolában nincs helye a feszületnek, az egyháziban azt aggatnak a falra, amit akarnak!
Sorolhatnám persze még a kérdéseket, hogy pl. iskolában (önkormányzati) lehet-e iskolai költségen betlehemes játékot játszani, stb.?
Vagyis hogyan lehetne elválasztani az egyházi jelképeket/eszközöket az emberek mindennapjaitól, mikor azok teljesen beépültek azok életébe?
Manapság irritálja a magyar társadalmat, hogy egy keresztény országban egy társadalmi szervezet kereszthez nyúl? Miért? Egy rózsafüzér társaság használhatja szabadon kedvenc játékszereit? Miért?
Egy pártként működő társadalmi szervezetet jobban el kellene választani az államtól, mint bármilyen más társadalmi szervezetet? Miért?
Biztos, hogy a jobbik népszerűséghajhászásból állított keresztet, nem pedig meggyőződésből? Nem kell őket teljesen hülyének nézni. Ha egy másik párt levest oszt a hajléktalanoknak, akkor eleve ne feltételezzünk semmilyen meggyőződést emögött?
A kereszténydemokrata pártok szerte Európában joggal használhatnak "keresztény eszközöket" a jobbik pedig tartsa magát távol ezektől?
Ebben az országban már mindenki azt csinál, amihez éppen úri kedve van. Természetesen következmények nélkül. Tehát kérdésedre a válaszom: "igen". Ellenben sem egyházi állam nem vagyunk és állami egyházunk sincs...
"Tudomásom szerint az állam, a pártok és az egyház hazánkban (még) nem egy és ugyanaz a kategória. Rossz magyarsággal kifejezve: szét vannak választva!"
Akkor lássunk egy példát. Tehát párt nem állíthat keresztet. Önkormányzat építhet-e templomot?
a kérdés nem erről szól, hanem arról, hogy a jobbik bármit csinál a következő hónapokban, mindenért meg fogja kapni a magáét
Maradjunk a keresztállításnál!
A kérdés arról szól, hogy minden lehetséges eszközzel megpróbálja a JOBBIK gyarapítani a népszerűségét. Evvel az akcióval a vallásos embereket célozták meg. Ha a "karácsonyi keresztet" a katolikus egyház állítja, azt még el tudom fogadni. (Az egyház azért ennyire nem hülye, ismeri a liturgiát, Tudja, hogy melyik ünnephez melyik szimbólum tartozik.) Amikor ugyanevvel egy politikai párt, vagy politikai mozgalom próbálkozik, az számomra már több mint gusztustalan.
Tudomásom szerint az állam, a pártok és az egyház hazánkban (még) nem egy és ugyanaz a kategória. Rossz magyarsággal kifejezve: szét vannak választva!
"Tényleg örülök a puszta ténynek, hogy mára a legelvadultabb idióta mozgalomnak is akad elegendő hive Szolnokon, hogy egy ilyen akciót megvalósítson. Feltéve ha nem a központból jöttek a kereszttel együtt.."
Én a másik fórumon pontosan ebbe szálba kapaszkodtam bele.
Az egész keresztállításból szimpla 2 soros hír lett volna, ha nem a jobbik csinálja, hanem bárki más. Nekem eszem ágában sincs vitatkozni karácsonyról, jézusról, zsidókról, egyebekről, ezt tegyék meg azok, akik teljesen biztosak a teológiai műveltségükben. (Van köztünk ilyen?)
Mert szerintem a kérdés nem erről szól, hanem arról, hogy a jobbik bármit csinál a következő hónapokban, mindenért meg fogja kapni a magáét. Az én ingerküszöbömet az a gondolat lépte túl, hogy végre Szolnoknak is van csőcseléke. Ezt részleteznéd, Fabio?
Tekintve, hogy korábban megkérdőjelezted, jó-e az úgy, hogy csak ketten-hárman írogatunk ide, áttettem székhelyemet a www.szolnok.hu fórumára. Az általad említett egyik témában, a "Szakértő kormány" című topicba.
A belpolitikai és belgazdasági problémák jobban aggasztanak, mint az, hogy az USA mekkora kuplerájt hozott össze Irakban. Azt kissé furcsálom, hogy a nemzetközi szervezetek mélyen hallgatnak erről. A lelkük rajta.
A diktatúrákat és a kardcsörtetőket előbb-utóbb utoléri a végzet, vagy elsöpri a népharag. Ez alól az USA sem kivétel, bár meglehet, hogy erre még sokat kell várni...