Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
szia, nekem einhell van az is 500 w os, nem hinném hogy nagy különbség lenne ezek között ebben a kategóriában, enyém is 16 ig fog. mit ne mondjak, elég hamar melegszik, úgy használom hogy addig fúrok ameddig birja, kézzel megnézem mennyire meleg, és ha nagyon, akkor addig mást csinálok amíg hűl.
Valaki ismeri ezt a márkát? Esetleg tudtok róla valamit? Állítólag annak idején az OBI árulta. Gondolom ez is a Kinzó kategória nem? Állítólag 500Wattos és 16-os fúrót is be tud fogni. Nem üt, 2x volt használva, bár nem úgy néz ki.
Gondolom azért a kinzó, güde, strauss, workzone, parkside stb... között is van hajszálnyi különbségek.
szilicium bronz pálcával dolgoztatok már? Esetleg tudtok helyet, ahol be lehet szerezni? (neten nem nagyon találtam, Esabból a 19.30 hasonlít nekem rá.
Vékony acél lemezeket szeretnék awival összerakni, azt olvastam róla, hogy nem ég át (keményforrasztás szerű) és rugalmas.
Megpróbáljam 10 liter környékén?Az már hangra is sok,a 6 liter gáz hangja a pisztoly végen kb olyan hangot ad mint egy jól belőtt co hegesztőn,már ha igy visszagondolok hogy mikor fogyóztam faternál.
Hát Norbi látod mik mennek,nehogy olyan egyszerű legyen már valami!
Te gépedet is lehet liftesen használni?
Nagyon kiváncsi leszek a hiba okozójára!!
2013 év közepe felé Csuhás nevű fórumozó is ilyesmire panaszkodott itt vagy a másik fórumon,rákérdeztem emailon hogy mi a helyzet és közölte hogy nem igazán oldódott meg neki a probléma de javult az idő elteltével.
Nem kérdeztem neki milyen gépe van és hogy neki mennyie durva ez a jelenség.
Nem semmi az az égett wolfram. Nem nagyon van tippem, ilyennek nem szabadna lenni. Anno a benti Telwint próbáltam liftesen is, nem nagyon tompult a wolfram, ilyen meg végképp nem volt. Sajna én nem tudom kipróbálni otthon, mert ugyan ma voltam reggel a SOl-nál felvenni a gázaimat, de sajna csak a c18-as kevertet tudtam elhozni mert az 5-ös argon nem volt a B20-as kis palackba épp. Majd jövő héten
Kicsit nekem is hihetetlen az hogy ivgyujtási gyakorlatlanság ilyet okozna!
Ha nálam is csak 20-30 iv fogás után kicsit tompulna a hegye és "na sebaj kicsit ráköszörülök" téma lenne akkor egy szót nem szólnék,de hogy tényleg ragyásra ég és szinte csöppen a vége az már némi katasztrófa.
:) ha lesz időd és kedved tedd a géped liftes módba és kapj ellő egy kis darab zártszelvényt :)
Igazad lehet, mert az áramló gáz képez némi vákuumot odabent, mint a festékszóró pisztoly esetében. Itt becuppanthat valamennyi levegőt, ha nem zár a kupak rendesen. De az fura, hogy csak egy idő után kezd el szarakodni a rendszer. Valahol ott lesz a megoldás, amit mondtál, hogy a szennyeződés okozza. Valszeg a hő hatására kezd el gőzölni a belül lévő dzsuva, ez juthat ki egy idő után a felszínre. Ráadásul a vékony falú zártszelvényt lehet, hogy itt-ott átolvasztja és akkor szabadul ki a szellem a palackból.
Talán két helyről tud levegőt "beszívni"a rendszer az ármlás miatt. Az egyik a szorítótollnál a gumitömítésnél,a másik meg a kerámia tömítőkarikánál.Én a tollnál szívtam vele egyszer.
Az anyagra azt tanácsolnám, hogy vegyen a vastagabb awi hegsztőpálcáből pár szálat darabolja fel 20 centisekre, fogjon össze kettőt es hosszába varrja meg. Mindkét oldalról megteheti,és az biztos tiszta anyag.De a vastagabb normál elektróda is jó csak a bevonattól kell rendesen megszabadulni.
A tömítetlen, szivárgó gázvezeték levegőt nem nagyon szívhat be, lévén nagyobb a nyomás a rendszerben, mint kívül. A probléma ott jelentkezik, hogy a beállított mennyiség nem a kerámiánál jön ki, mert elszelel valahol félúton az argon egy része. Én még nem próbáltam ki a gépemen a liftes ívgyújtást, csaka HF-et használom, de nekem ez elég hihetetlennek tűnik, hogy pusztán ívgyújtási gyakorlatlanságból eredően így elégjen a wolfi. Mert az, hogy a hegye apránként elmegy, az ok, de hogy 8-10 mm hosszan ragyásra égjen, megfelelő gázvédelemnél, fémtiszta munkadarabnál, ezt nem hinném. És teszi ezt mindössze 50A-nél. Nálam 120-130A-nél is hegyes és szinte fényes marad az 1.6-os elektróda. Feltéve, ha bele nem ér az ömledékbe, de akkor sem elég, hanem egy gombóc képződik a hegye felett valamivel.
Lehet, hogy Gusztinak lesz igaza, ez valami szívós szennyeződés lesz. Az is tud ilyent produkálni, tapasztaltam én is. Fogj már végre egy rendes laposvasat, köszörüld le fémtisztára mindkét oldalát és azzal próbálkozz. Lehet, hogy megoldódik izibe és nem kell új gépet venned :-)
Na csak nem hagyott nyugodni ez a szivárgásos téma,kimentem és befogtam a porcelánt,miánt egy kicsit felgyült a nyomás a csőbe elkezdett szivárogni a pisztoly szelepnél a gáz,főleg ha kőzbe a kisvtekerőt meg is mozgattam,befogás után nem sokkal kb 1 mp,hogy itt most tudott-e beszivni levegőt azt a jóisten se tudja megmondani szerintem!
Ahogy néztem a kis csavaron van egy gumi gyűrű ami a pisztoly markolat feleti gumirozott részbe ül bele és igy tömtene ha tömitene,sebaj gondoltam kipróbálom ha a menetre tekerek pár menet teflon szalagot,porcelá befog,vár,semmi engedés,megmozgattam akkorcsem,kinyittam vag 20x akkor sem,ez megoldva.
Mivelmolyan ember vagyok hogy aludni sem tudok ha valamit nem értek vagy valamit nem úgy hagyok ott műhelben hogy oké ezt igy vagy úgy meglehet oldani,igy nekiáltam hegeszteni,reményketem abba hogy ez okozta a kezdetleges kinlódást,wolfi köszörül,50A,hozaganyaggal rendes varratot sikerült csinálnom,kb 6cm hosszan.
Na mondom ha ezt megismétlem vag 4x és fasza akkor nyugodt északám lesz! :)
A varratok elég szépek lettek ahhoz képest hogy kb ösz visz fél óra-óra gyakorlatom van awi téren de sajnos ismét jött az a hib hogy a wolfi vége nem hogy legömbölyödött hanem szinte lecsepent :)
Holnap rakok fel fotót varratról is meg a wolfiról is.
Szóval egyik szemem sir a másik nevet ;)
Szerintem nekem a gyujtási teknikámon kellene változtatnom!
Holnap veszek szivárgåsjelzőt,lehet mgtenné a szappanos viz is de jó az ha van itthon,addig is arra gondoltam hogy a szivárgást le tudnám ellenőrizni ugy is gogy a porcelánhoz oda szoritózok egy vastag puga gumit ami lezár renesen,majd feltöltöm a csövet gázzal,elzárom a palackot és visszaengedem a palack és a reduktor közötti 160 bárt,ez lemegy nullára de a kimenő nyomást azt meghagyom,itt elzárom a reduktoron a szelepet és igy a kimeneti óa és porcelán között megvan nyomás,ha ez reggelre eltünik akkor szivárgás van.
6-8 litert azért már rendesen "sziszeg" a kerámiánál az hallanod kell.Ha azt hallod akkor nyomd be a wolramit annyira hogy nagyujjal betudd fogni a kerámia végét.Persze a munkakábel dinse csatlakozóját tekerd ki a gépből.Indísd el majd fogd be a kerámia végét hogy nyomás legyen benne,és fujd le a fejet szivárgásjelzővel.Lehet hogy valahol falsot (levegőt)szív be a rendszer.Ezzel a tömítetlenséget letudod ellenőrizni.
Az elégett wolframod a képen valami szennyezésre utal.
Ha az elejétől ezt csinálja akár a gázod is lehet szennyetett,vagy pici göbök vannak az elégett wolfin akár vizes is lehet a gáz.
A zátszelvény mellett próbálkozzál más anyagon is vagy legalább vágd szét a zártszelvényt hogy belül is femtisztára tudd pucolni,mert gyártáskor az olajos hűtővíz eléggé beletud száradni.