Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Pedig de. Ugyanis a hegesztő gép nagyjából áramgenerátoros módban működik, azaz az adott áramot próbálja mindenképpen áthajtani az íven. Márpedig, amikor távol van az elektróda, akkor megnő az ellenállás és ugye az ívben disszipálódóenergia az I2 x R, azaz az ellenállással egyenes arányban nő. Azt nem tudom, hogy az ív ellenállás hogyan aránylik a távolsággal, de abban biztos lehetsz, hogy a hosszabb ívnek nagyobb az ellenállása.
Sziasztok, közben tudtam vásárolni CuSi pálcát. Rothenberger árul ilyet 2x2mm x 500m -es négyzet profil formában. Vékony lemezt próbáltam vele (1mm) 25 - 30A -el gyönyörűen forrad, nem ég át, igaz ez keményforrasztás ebben a formában.
Na valahogy én is igy gondolnám hogy awi módba le le kellene ragadozni,annyit mintha éreznék hogy avi módban mintha hangyafasznyit gyengébb lenne,pl 55A helyett 50A,na de teljesen ugyan olyan iet fogni.
Holnap még munkanap, vasárnap paradicsom befőzéses családi nap, jövő hét nekem szintén bolondokháza a zaciban, de szabin (aug 15-23) kipróbálom ugyanezt az ergussal. (kíváncsi vagyok)
Persze,nem azért irtam hogy a wolfi elégés kapcsolatban van a rókaszinnel,csak megjegyeztem mert nekem is megvan ez a rókaszin,bár flexeletlen anyagon,amúgy nagyonszép fényes a varrat,nekem ehhez képest bőven matt,gondolom a kevesebb gáz miatt,na de nem is ez a legnagyobb problém most!
Köszi szépen! Tehát kis ráfordítással és leleménnyel fel lehet turbózni! Ez jó hír. Köszönöm a segítségeteket.
Már a Güde asztali fűrészemet is turbózom folyamatosan (a végén rá sem fogok ismerni :-))) De hát ilyenek vagyunk, muszály, ha nem tudunk milliókért gépet venni magunknak. :-))
Nekem a liftes mód és az mma mód között elég nagy különbség van.
Egyszer szállítás közben a hegesztőmön elnyomtam a kapcsolót, utánna csodálkoztam hogy miért nem megy az elektródázás. Folyton leragadt, nem fogott ívet.
Egyébként awizáskor is érezhető a különbség.
Ha liftes módban awizok akkor sokkal gyengébb az áram mint mma módban.
Ha vastag anyagot hegesztek akkor mma-ban csinálom és koppintva gyújtom.
Nekem ugyanez a bajom ezzel a fúróval. Sokat szivat a lekonyuló asztal. Emiatt van betervezve egy régi, böszme öntvényvázas, 80-100 kilós békebeli fúró beszerzése.
Persze, hogy ismerős, ezért is illettem a rókaszínű jelzővel :-)
De maga a varrat elég tisztességes és nem égett el a wolfi. Úgyhogy valszeg nem itt keresendő a wolfiégés oka. A vörös terület a váz által védett felületen kívül van, szerintem nem kellően volt tisztítva a vas.
Fogyóssal, 1mm-es lemez, Alfaweld 185, az elsőnél CO 8 liter, huzal 0,8-as, áram 3-as huzaltovábbítás 4-es, a másodiknál áram 2,5 és a huzal is 2,5. Öt centinként összehefteltem, majd szakaszosan folytattam az előző pötty széléhez a következő pöttyöt. Egy dobozon a varrat hosszúsága kb. 2x80 cm (ez volt életemben az első kettő ilyen hegesztésem) úgy félóra alatt meg volt egy varrat. Nem deformálódott, nem hullámosodott be a lemez.
6 os on van,de megpróbálhatom 8-10 liter gázzal hátha lesz valami eredménye.
Na most csináltam egy videót,mindjárt linkelem!!!
Kipróbáltam MMA módban 55A al 2,5 ös elektródával úgy a gépet hogy pontozva hol MMA módban hol Awi mód,szerinted ugyan úgy kell hogy működjön Awi módba is elektródával?mert én nem igazán tapasztaltam különbséget,ha van is különbség akkor hangyafasznyi.