Nagy vonalakban egyetértek, viszont az idősek tisztelete-témán el kell gondolkozni. 2 részre kell bontani a dolgot, ugyanazon személlyel kapcsolatban fennállhat mindkettő, de ezeket összemosni nem szabad, mert abból lesz a "tisztelni kell az időseket" felületes kijelentés:
1: idős, mint a természetes öregedési folyat során - tehát az egyén befolyásától függetlenül - fizikálisan és/vagy egészségileg olyan állapotba került ember, akinek életminőségét a többi ember hozzáállása jelentős mértékben javíthatja. Egyszerűen fogalmazva: pl a járókeretes maminak át kell adni az ülőhelyet a buszon, aki nem adja át az bunkó. Ez esetben nem is igazán tiszteletnek kellene nevezni a dolgot mert az a személyiségnek szól, sokkal inkább józan körültekintésről van szó, amely egy csoport felé irányul és annak egy konkrét tagján keresztül valósul meg. Nem különbözik a fogyatékosokhoz vagy éppen a terhesekhez való viszonytól. A vakot sem azért segítjük át a zebránál mert tiszteljük a vakságot, a szomszéd kismamának sem azért segítünk felvinni a 4.-re a bevásárlókosarat, mert tiszteletet érzünk az miatt hogy egy fél éve túl jól sikerült egy házibuli, hanem egyszerű ép gondolkodással felmérjük, hogy a mi minimális erőfeszítésünk egy másik ember komfortérzetét nagymértékben emelheti. A mi érdekünk is, hogy segítsünk, hiszen amennyiben ez egy társadalomban általánosan bevett szokás, úgy mi is számíthatunk majd erre a segítségre, ha átmenetileg vagy végleg ilyen élethelyzetbe kerülünk. Na ezt igenis el kell tanulni a franciáktól!
2: idős, mint az a személy, aki mögött a megélt évek számából adódóan jelentős élettapasztalat áll. Itt kell nagyon észnél lenni! Mert attól hogy öreg, még lehet hülye! Akkor viszont nem jár semmi tisztelet, még akkor sem, ha ezt a korára hivatkozva ki akarja sajtolni magának! Ugyanis ha nincs felmutatott érdem, akkor nincs mire felnézni, tisztelni csak valamilyen fizikai vagy szellemi produktumot lehet. Egy 89 éves többszörös gyilkosnak biztos sok tapasztalata van arról, hogy kötéllel könnyebb megfolytani valakit vagy puszta kézzel, és órákat tud beszélni arról, hogy melyik börtönben milyen volt a kaja. Mit tiszteljek rajta?? Inkább leköpöm, még akkor is, ha 89 éves. De hogy ne legyek ennyire elrugaszkodott: 78 éves néni, aki világ életében mondjuk újságos volt. Se több, se kevesbb. És? Tök semleges az egész lénye. Nem rombolt, nem alkotott semmit. Nekem sem nyújt semmit, tehát semmivel sem vívta ki a tiszteletem. Semmivel sem több, mint egy 24 éves újságos. A tisztelhető produktum viszont nem korfüggő! Annyi az idős előnye, hogy több ideje volt produkálni mint egy fiatalnak. Ebből kifolyólag az idősek között arányaiban több olyan embert találunk akire fel tudunk nézni, kellő ismerettség után egy idősben nagy eséllyel találunk olyan dolgot, amivel kivívja az elismerésünket.
De hatalmas birkaságra vall, ha valaki válogatás nélkül hasraesik minden öreg előtt aki szembejön az utcán. Az 1. pontban foglaltakat mindenkinek, de ennyi. Ennél többet csak annak, aki tényleg megérdemli.
En is hajoztam, csak a dunàn (a cég francia) Az ut 1200euroTOL! (és ez csak maga a hajout 3étkezéssel, atöbbi mind plusz kiadàs!) kezdödik és a 180 féröhelyes ladik màjustol oktoberig ezen a (dràga) utvonalon àtlagosan 140-170 utassal ment. Es mi àltalàban csak francia nyugdijasokat vittünk. Nem vagyok egy szociologus vagy mi, de azt én is meg tudom különböztetni, hogy melyik "rétegböl" vannak az utasok, màrpedig àtlagosan nem milliomosokkal utaztunk.... sokszor inkàbb az volt a benyomàsom roluk, hogy "micsoda bugris p@rasztok ezek" bocsi a kifejezésért, de tényleg :/
Sajnos az én mamikàm ilyenröl mégcsak àlmodni sem mer, pedig ö is ledolgozta az egész életét. Nemhogy ilyen utra befizetni nem tud, honaprol honapra él! Pedig szerintem nem ezt érdemelné :/
Jellemvonàsok, igen! En màr làttam ezt a képet fb-n, nagyokat röhögtem rajta! Szeintem jo kis felsorolàs :) bàr a Zoltànokat kihagytàk :) tesommal kitàrgyaltuk, azt mondta, hogy a vonatos-szendvicses dolog nagyon igaz :))) Speciel neki német a férje, a gyerekei sajnos nem nagyon akarnak magyarul megszolalni, de pàr hete mikor vonatoztak, a szenyàkat màr indulàskor eltüntették a gyerekek :))) Es anyàm is ilyen, ha utazik (pl németbe tesomékhoz) ö is elkezd enni egyböl, miutàn elpakolta a börôndöt. és nagyon sok magyart làt, aki tényleg màr az àllomàson elkezdi enni a szenyàt :))) szerintem ez igen is rànk jellemzö felsorolàs, de azt senki sem àllitotta, hogy érték lenne...
Hat az uj francia generaciok, illetve a masodik,harmadik generacios bevandorlok udvariassagarol es jolneveltsegerol lehetne vitatkozni.... De ezt majd meglatjatok mikor itt lesztek.
Nekem személy szerint itt (Fr.) még eggyetlen rosz tapasztalatom sem volt. Sem a franciák, sem az arabok, vagy feketék részéről (a sorrend nem minősít!). Mindenki segítőkész közvetlen, barátságos volt velem, még ismeretlenül is! Biztos nekem volt szerencsém, de nagyon sokszor meglepődtem (amikor a rendőr megállított, postán, bankban, munkahelyen, stb.)
Otthon hasonló szituációkban szinte biztos, hogy másképp történtek volna a dolgok és szerintem azért, mert itt nem a létminumimért küzdenek az emberek. Nem azt gondolják, hogy én munkámért kifizetett bért tőlük veszik el. Itt sem milliárdos az átlag ember, de én úgy látom, hogy kényelmesen meg tudnak élni a bérükből, talán ezért nyugodtabbak.
Igen, vannak jellemvonások, ez igaz. Bár a magyarokat diszkrétnek jellemezni...hát túlzó minden szempontból. Persze ez nem a Te véleményed, hiszen ezt írtad is. Én azt hiszem nem a tejfől és túró rudi és paprika evéstől vagyok magyar és nem is attól, hogy elől vagy hátul van a keresztnevem. Ahogy néztem ezt a felsorolást, hát nem sok értékesnek mondható magyarságot találtam benne. Na de mindegy is. Az a nagy baj hogy itt nem becsülik a szorgalmas, dolgozni akaró magyart. Az ország mindenben támogatja a dolgozni nem akaró nemzeti kisebbséget. Mert az ordít, hisztizik. Lassan már csak a kisebbség marad ebben az országban meg az idős. A kisebbség azért mert megél segélyből, az idős meg már nem akar vagy nem tud váltani. Persze, hogy a francia alig várja a nyugdíjas éveket! Mert ő még megéli, a magyar nem. Életében 3 munkahelye van egyszerre azért, hogy megéljen. Addig tud félrerakni, mert ugye a bejelentett bére szinte semmi, ezáltal a nyugdíja is kevés arra, hogy megéljen. Félretesz a fekete keresetéből és abból él, jelzem akkor, ha megéri. Itt hol engedheti meg a nyugdíjas, hogy 5-700 euroért hajókázni menjen? A tapasztalat ugye onnan jön, hogy a férjem ilyen hajón dolgozik. Általában francia nyugdíjasok hajókáznak nagyon sok pénzért. Nézegettem őket amikor kint voltam és nem a felső tízezer közül kerülnek ki. Átlagosnak mondható emberekről beszélek. Természetesen ez igaz más nációra is aki megfordul a hajón(német, holland, angol és sorolhatnám). Magyar nyugdíjas házaspár csak Franciaországban élő volt! Mondjuk sok mindent például az idősek tiszteletét eltanulhatnánk a franciáktól. Mert ugye itt pillanatnyilag nem igazán működik ez. Itt csak egy ember akinek fizetni kell a nyugdíjat! Plusz kiadás az országnak! Én azt tapasztaltam hogy a franciák udvariasak, illemtudóak, ami ránk hát lássuk be nem igazán jellemző. Az én korosztályom még tanult illemet, de sajnos(és ezt tapasztalatból mondom) a szülők nagyon rosszul nevelik a gyerekeiket. Az alap dolgok, mint például a köszönés, hiányoznak a nevelésből. Nem akarok általánosítani, elnézést kérek, akinek nem inge ne vegye magára!
Igen! Nekem a legfontosabb a gyerekeim boldogulása. Valahol ott van a felsorolásban az hogy magyar vagyok, de nem az első tízben! Én nem levetkőzöm a magyarságomat hanem elköltözöm! Ez nagy különbség! Azt gondolom ha máshol boldogabbak leszünk , elmegyünk! Ebben az országban nem vagyunk boldogok és nincs jövőképe a gyerekeimnek és nem azért mert buták és képtelenek gondolkodni, hanem az itt kialakult helyzet miatt.
Tényleg azt kívánom, ha hazajössz, találd meg a számításodat, lebeszélni nem szeretnélek. Élvezd a magyarsággal járó előnyöket, de sajnos elkerülhetetlen lesz számodra a hátrányok elviselése, viselése is!
Szép napot kívánok mindenkinek!
Ma megyünk egy pár hétre anyósomékhoz, aztán irány Franciaország! Várjuk már nagyon! Én mostmár boldog vagyok és a híradót sem nézem:-)
Ahogy nézem Bordeaux környékéről nincs itt senki a fórumon, de ha mégis írjon!
Igazad van! Itt tényleg elhajitottam a sulykot ! Beismerem, hogy nincs nagyon jò véleményem a franciàkròl (30 éves tapasztalat) és hajlamos vagyok egy zsàkba tenni mindet és itélkezni fölöttuk. En is csak gyarlò ember vagyok, mint mindenki màs, nem mindig sikerül uralkodni érzelmeimen és elfogulatlan véleményt alkotni :)
Abban egyetértek, hogy nem érdemes àltalànositani, mert minden népben, orszàgban vannak jo, rossz, okos, buta ...stb. emberek. Mégis ugy tûnik, h vannak bizonyos jellemvonàsok, viselkedési formàk, melyek jellemzôek egyes népekre, etnikumokra és ezeket mindig a màs nemzetiségûek àllapitjàk meg roluk. Pl. köztudott, hogy az olaszok hangosak (àllandoan hangosan beszélnek, tulkiabàlva egymàst :), a franciàkrol azt tartjàk, hogy sovének (nem én talàltam ki), a németekrôl, hogy gôgösek...a magyarokrol egy arab lànyt kérdeztem meg, aki màr többször jàrt Mo-n, hogy mi a benyomàsa roluk, s azt mondta: diszkrétek. S ez igaz is. Itt Fr.o-ban is talàlkoztam màr magyar turistàkkal, alig lehetett hallani ôket, halkan beszéltek, nyugodt, higgadt viselkedéssel...stb.
En nem akartam neked megmondani, h hol élj (talàn valaki màs a környezetedben ? :), csak elmondtam a véleményem, amit most is tartok. Becsületes dolog tôled, hogy a gyerekeid jolétét tartod szemed elôtt, az ô boldogulàsukat, jövôjüket, csak szerintem egyetlen dologtol megfosztod ôket (fôleg majd az ô leszàrmazottaikat) a magyar nyelv és kultura szeretetétôl. Pedig szvsz ez a legnagyobb kincsünk. Sajnos ezt te még nem tudod (talàn nem is fogod tudni soha); én pl. hiszek a karma létezésében is és eszerint hiàba mész el akàr a vilàg végére is, a nemzeti karma összeköt az otthonmaradottakkal, s valamilyen modon ez érzôdni is fog, egy a "sorsod" velük. A màsik személyes véleményem, hogy nyelvet és hazàt nem cserélhetünk ugy mint pl. inget. Hogy ha az egyik valamiért nem tetszik, akkor fogok egy màsikat. Az ilyen gondolkodàsu egyénekkel nem tudok baràtkozni, ezért nincs is értelme, hogy tovàbb tàrsalogjunk. De semmi harag, mindenkinek szabad a lelkiismerete szerint cselekedni. :)
Rosszul szûröd le. Nem tartom lustànak azokat, akik egy fàradsàgos munkàval eltöltött 40 év utàn pihenésre vàgynak. Természetesen joguk van hozzà. Mégis én azokat tartom példaképnek, akik öreg korukra is aktivak maradnak és csinàlni akarnak valamit. Persze hozhattam volna nem magyar példàt is: làttam a tv-ben egy 95 éves amerikai embert, aki még mindig dolgozott ! Azsiàban is azok az emberek élnek legtovàbb, akik soha nem àllnak meg. Ennyi az egész, nem kell mindjàrt ràtàmadni az emberre ! :)
Mobil témához: Az eredeti kérdés feltöltős csomag volt, úgyhogy gondoltam leírom az enyém milyen. Nekem Lebara van, a Bouygues hálózatán működik (amit többen is dícsértek), telefon nélkül is kapható. Nincs ügyfélszolgálatuk, kisebb nagyobb boltokban, újságosoknál lehet hozzájutni, feltöltőkártyát is ilyen helyeken kapsz. A rendelkezésre állási idő kicsit zavaros, én 90 napnak értelmeztem, eddig nem sikerült kicsúsznom belőle. Lebarán belüli SMS ingyenes, minden másért fizetni kell (kapcsolási díj is van!). Minden francia számot 15 cent/percért lehet hívni (fix és mobil is), magyar vezetékes számokat 9 cent/percért, magyar mobilt 29 cent/perc, tehát ha okvetlenül haza kell telefonálni az nem lehúzás, sőt vezetékesre olcsóbb is mint belföldön! Az SMS más hálózatokba 10 cent/db, magyar mobilra 15 cent/db. Az említett kapcsolási díj 15 cent. Vásárlás után neten (és talán egy telefonszám hívásával is lehet?) kell aktiválni, utána egyből használható, de adott időn belül el kell küldeni asszem egy kitöltött formanyomtatványt meg egy személyi/útlevél másolatot. A csomagban van angol nyelvű leírás is, ha esetleg a francia nem megy valakinek.
Engem nem irritál, ha a 75 éves magyar bácsi, most akar gazdálkodni (biztos a legfrissebb szakirányú ismeretekkel rendelkezik), tegye. Az sem zavar ha más haza akar költözni, mert neki ott jobb, ő is tegye.
Engem csak az zavar, ha mások akarják megmondani, hogy én hol éljek, dolgozzak, milyen nyelven beszéljek, stb.
És ne akarjon már senki nekem lelkiismeret furdalást okozni, mert elhagytam az Őshazát!
(Lett volna még néhány gonosz megjegyzésem Zotyó bácsira, de ismeretlenül nem akarom megbántani, lehet, hogy tévedek. Ezért kitöröltem.)
Ebből most én azt szűröm le, hogy a szerinted franciák többsége lusta szemben a dolgos magyarokkal (akik még 75 évesen is) Most én hozhatnám neked az ellenpéldákat és belőlük pont az ellenkező következtetésre juthatnék. Nem teszem, mert az egész megközelítés hamis. Az emberek sokfélék itt is ott is.
Az elsô vàlaszomban (ami nem ment el) elmeséltem egy Lyonban élô ismerôsömrôl (Zotyo bàcsi :), hogy ô màr 75 éves, 56 éve él Franciaorszàgban és most haza akar koltözni. 3 lànya szanaszét él a vilàgban (egyik dél-Franciàban, màsik - bocs, elfelejtettem -, a harmadik Budapesten). Ö ezalatt az 56 év alatt csinàlt mindenféle mesterséget, aztàn vett egy kis üzlethelyiséget Lyonban, amelyben éttermet rendezett be. (Fölötte egy icipici lakàsban él azòta.) Ha Lyonban jàrtok feltétlenül nézzetek be, Restaurant Puszta, magyar ételeket készit és mindent ô csinàl egyedül. Ha mindezt eladja, biztos kaphat érte legalàbb 50Millio Ft-ot, tehàt abbol eléldegélhetni halàlàig, ô azonban még mindig tervez és dolgozni akar (75 évesen !), gazdàlkodni. Ezt csak azért meséltem el, mert a franciàk többsége alig vàrja, hogy nyugdijas legyen és tétlenkedhessen.
Tisztelem az elveidet, kívánom, hogy teljesüljön be az amire vágysz és minden jól sikerüljön!
De én személy szerint szeretném a "könnyebb" utat- nem is magam, hanem a gyerekeimnek. Az ő jövőjűk az én felelősségem! És én inkább értük aggódom, dolgozom mint ....
Amirol en beszelek az a 19,90 illetve 15,90 a free elofizetoknek. Ebbenhavi 3 giga internet (utana csokkentett savszelesseg) sms,mms francia, amerikai es kanadai vezetekes es mobiltelefonok es nagyjabol az osszes europai orszag vezetekes szamai korlatlanul hivhatoak.
Mellesleg az "ironak" van sajàt blogja is, ahol részletesen leirta a mindennapok eseményeit, elég durva volt még olvasni is... a lényeg, hogy kell az a nyanvadt b-terv! plàne, ha ilyen simlisen indit a fönök!
Személy szerint engem nem vonz skocia (tul zöld=tul sok esö) de azért kis idöt el tudnék tölteni arrafele, mint turista... van mit megnézni ott is!