Na, a duplacső megoldás, az NAGYON érdekelne!!!! :-)
Én is nagyonkíváncsi leszek az 1.ISDN-es telcsiszámlámra, hogy egyéni előfizetőként figyelembre veszik e a kedvezményt.
Ha nem ,nagyon morcos-idegbetegen fogok viszonyulni a matáv ügyintézéshez, az biztos.!!!!
Fontos információ ISDN-en netezők számára. Saját tapasztalat. Kijött a januári telefonszámlám kb 40.000 Ft. :-(((
Megreklamáltam 1212-re. Ott átküldtek a 06-80-41-41-41-re mivel ez a Matávnet számlareklamációs szolgálata. Ott visszaküldtek, hogy nem az ő hatáskörük a számlareklamácó. Vissza az 1212-re.
AZ ISDN-ES NETFORGALMAMRA NEM ÉRVÉNYESITETTÉK AZ ÉJSZAKAI 200 ft -OS KEDVEZMÉNYT !!!
UGYANIS VAN ILYEN, 1999 SZEPTEMBER 15-TŐL ÉL.
DE !!!!!!! : NEM VONATKOZIK (-OTT) AZ ÜZLETI ISDN ELŐFIZETŐKRE, CSAK AZ EGYÉNIEKRE!!!
HOSSZAS TELEFONÁLGATÁS UTÁN KIDERÜLT, HOGY ÉN EGYÉNI ELŐFIZETŐ VAGYOK .
ARRA A KÉRDÉSEMRE, HOGY MIÉRT NEM ÉRVÉNYESíTETTÉK A KEDVEZMÉNYT A HÖLGY AZ 1212-N AZT MONDTA, HOGY N E M T U D J A.....
MINT AHOGY AZT SEM, HOGY A SZÁMLÁBAN AZ ISDN VONALON ANALÓG MODEMMEL TÖRTÉNT NETEZÉST INTERNET CíMSZÓ ALATT SZEREPELTETTÉK, AZ ISDN-ES MODEMMEL TÖRTÉNTET PEDIG HELYI HíVÁSOK ( NEM BESZÉD ) CíMSZÓ ALATT.
Köszike.
Ha akarjátok folyt köv. ....... Van még story Pl. Hogyan lehet duplacsövön ISDN -ezni a neten (128K)
két különböző előfizetéssel !
Tiszteletem!
Most, hogy újra van akció, gondoltam kéne nekem is egy. Csak éppen az a baj, hogy sehol nem lehet kipróbálni.Beszarás!Az üzletkötő azt mondta, hogy "sajna sehol sem tudja kipróbálni, de azért higgye el nekem ,hogy sokkal gyorsabb". A matáv-pontokban - ha netán két óra várakozás után odaférek semmivel sem tapasztaltam, hogy jobb lenne,fene tudja , hágy felé osztogatják a jelet. Nos kiváncsi lennék olyan tasztaltársakra, aki megtudná nekem mondani, hogy pl. este 10-kor csúcsidőben milyen gyors és stabil, illetve ha hallgatni szeretnék valamit, azt mennyire befolyásolja/rádió/.
köszi
hiaba van ISDN vonalad, ha a szolgaltatodnak a kimeno savszelessege kicsi. Pl. ha van egy nem tul nagy szolgaltato 2Mbit/sec kimeno savszelesseggel es van 1000 ugyfele, akkor csucsidoben egy ugyfelre 2kbit/sec jut, ami men tul sok. Hiaba mesz tehat be ISDN-en, szenvedni fogsz.
Most kezdtem el nezegetni az uj ISDN tarifakat, es a max200Ft csucsidon kivuli kapcsolati dij felvet egy erdekes lehetoseget. Mivel kis csaladomban harman is intenziven hasznaljuk a Netet, jarhatonak latszik az hogy ki kell alakitani egy LAN-t, erre ratenni a csalad osszes gepet plusz egy PROXY-t, az egesz ele a tuzfalat ami kifele egyetlen IP-cimet mutat, ez az egeszet ugy beallitani, hogy 18.05-kor kapcsolodjon fel a szolgaltatora (aki celszeruen korlatlan elerest biztosit egy IP cimre), es maradjon rajta reggel 5.55-ig. Ezalatt lehet rajta jatszani. sot, a letolteseket meg lehet hagyni ejjelre, vagy komplett site-okat is le lehet tukrozni a PROXY-ra a masnapi tanulmanyozashoz. A Proxy-n olyan gyorsan tudsz mozogni, ahogy a sajat LAN-od engedi, 10Mbit-es Ethernet cuccokat pedig fillerekert lehet venni.
Én tudnék, mert nekem van melette vonalam.
Pedig az én birtokomban levő adatok alapján akkor is 1000 pénz brt a DIVA kártya (mint az enyém)
bérlete,úgy hogy 2 év után az enyém lesz 1HUF ért.
Na már ebben sem egyértelműek matávék.
Kíváncsi leszek, így 1000 pénznél bizti nem lesz drágább! :-)
Ja ahonlapjukom decemberben még fenn sem volt a recept csomag.
Mindjá meg is néze,lehet hogy januárban olcsóbb mint decemberben?????????
A 750Ft-ot a jan. 31-én lejárt, de még a honlapjukon szereplő Recept csomag alapján számoltam.
EICON Diva 2.0 ISA (bérleti díj: 600 + ÁFA / hó)
EICON Diva 2.0 PCI (bérleti díj: 600 + ÁFA / hó)
Abban tökéletesen igazad van, hogy sehol nem közlik milyen sebességet, mennyiért kaphatsz. Hogy, ha használnám mindkét csatornát, nem tudnék telefonálni.
Igen jól elemezted a helyzetet,de az ISDN kártya ára nem 18K hanem 24K (legalábbis nekem) mert 24 hónapig kell rá perkálni havi 1000 pénzet. (bruttó).
Nekem kb 1 hete kötötték be,és szintén 6-7 K val töltögetek,meg stabil is ami nem rossz.
DE
Arról nem szól a matávnet szuper akciója hogy ez az árért (havi 4850 pénz 2 évig) csak a 64K-s ISDN-t teszi lehetővé!(pedig fizikailag ott a másik drót!)
SEHOL nem írják azt le hogyha duplán akarom használni, az plusz telefonköltség (a másik vonal miatt) meg dupla matávnet előfizetés!
(ami már nem akciós tehát brt 7500 pénz)
Az elender árral összevetve ez nem is sok (Az nettó 30K mindössze) de miért nem közli ezt a matáv/matávnet???
Nemhogy közli titkolja.Aztán amikor bekötik, nézel.
Miután nekem stabilnak tekinthető volt az analóg kapcsolatom a modemmemmel (33.6-os) valószínúleg sokkal olcsóbban megúszom ha veszek 1db 56K-s modemet.
De ez sem biztos.Mert mióta elindult a matáv ISDN akciója (99 december) egyre jellemzőbb lett az elbontogatás,volt hogy egy este háromszor is.
Amikor reklamáltam közölték hogy háthát ez analóg kapcsolat ez ilyen.
Amikor közöltem hogy ez eddig nem így volt,azt a bölcs választ kaptam,hogy minden elromlik 1X, biztos a modemem szar(ami eddig meg most is hibátlanul megy)
A Matávnet meg modemmel botrányosan lassú lett az utóbbi fél évben.(még a 33.6 bps sem volt kihasználható)
Most meg ISDN-en gyönyörű,ugyanaz.
Következtetés: matáv/Matávneték 1 kissé gusztustalanul "tukmálja" az ISDN-t reánk.
Magyarul ha nincs ilyened ne számíts sebességre/stabil kacsolatra a rendes vonaladon.
Kössél ISDN-t de igazán kihasználni majd csak horrorisztikus pénzekért tudod.
off: különben is az ATM hálózaté a jövő. Persze még néhány évtizedet várni kell rá, mire Magyarországon is lesz belőle valami. Tudjátok mennyibe kerül az összes rézkábelt lecserélni, az előfizetői hurkokat, meg minden kurva anyját? Szerintem ennyi pénze még a MATÁVnak sincs, az pedig az már jelölhet `egy` összeget.
Na sebaj, ha eljön az ideje, lobogni fog a hajatok a sebességtől.
Tehát gyors és stabil a vonal, mégis keserű a szám.
Velem néhány hónapja olyan szerződést kötöttek, hogy bruttó 78eFt fizetek 12 hónap alatt, egyenlő részletekben. Ezért kaptam egy belső ISDN modemet + a szerelést.
Szerintem a két eszköz /modem, végberendezés/ + a szerelés nem áll arányban a befizetendő, egyébként akciós! árral. /Ráadásul a végberendezés nem is lesz az én tulajdonom./
Ha januárban rendelem + a szolgáltatást 15eFt-ért
/havi 10eFt forgalmi vállalással, csak a neten majdnem ennyit csinálok/,
+18eFt a modemért kapom ugyanezt.
/a 18eFt-ot két év alatt, havi 750Ft-os részletekben kell fizetni./
Tehát 78eFt vs. 33eFt.
Ha várok 4 hónapot a megrendeléssel, bruttó 35eFt-al kevesebbet fizetek! Persze ahogy barátom mondaná, vásár után okos a paraszt. :((((
Ha stabil és gyors a vonalad /40-42 000bps/ szerintem nem érdemes ISDN vonalat venni. Ha sokat lógsz a neten és zavaró, hogy nem érnek el telefonon, inkább vegyél egy másik vonalat. Bár szerintem egy igazán jó akciót kifogva, nincs jelentős ktsg. növekedés ISDN vonal esetén se. "A MATÁV vállalja, hogy a csomagok részét képező ISDN2+ havidíját két évig nem emeli!"
http://www.matav.hu/akcio/isdn/index.html
Persze nem kell mindent elhinni, a Matáv szemérmetlenül HAZUDIK, hiszen ugyanezen az oldalon az is szerepel:
"hívószámkijelzés, hívásátirányítás, hívástartás, hívásvárakoztatás az alapszolgáltatás részei"
Egy nagy fenét. Az "alap csomag"-nak nem részei! Az analóg vonalakon megszokott digifon szolgáltatások mindegyikéért kb. 200Ft-ot kell fizetni /netto/, vagy "komfort csomag"-ot venni +750Ft-ért. /netto/ És ha nem figyelsz észre sem veszed, hogy konferencia beszélgetés pl. _nincs_ az ISDN szolgáltatások között.
Dokumentáció: na az nincs.
Míg az analógról igénybe vehető digifon szolgáltatásokról kiadtak egy 28 oldalas füzetecskét, az ISDN-ről szinte csak az igénytelen marketing duma van.
Pl. még mindig nem tudom, mit jelent az alap csomagnak, a "Végberendezés-hordozhatóság (TP)" hívásfelépítési szolgáltatása. Vagy ha végre normális számlát küldenek és megrendelem a hivásvárakoztatást, mivel tudom aktivizálni vagy kikapcsolni. Vagy ezeket csak ISDN készülékkel használhatom?
Végkövetkeztetés: az ISDN technikailag kiforrott, ami beválthatja a hozzá fűzött reményeket, de a monopolhelyzetben lévő Matávtól az Isten óvjon meg minket.
Mi változott?
A vonal stabil lett. Azóta szinte minden nap este hatkor csatlakozom a netre, éjszaka alszom néhány órát :)))), majd reggel még /7 előtt/ megnézem mi újság. Aztán bontok.
A több mint 2 hónap alatt _egyetlen_ _egyszer_ _sem_ szakadt meg a kapcsolatom!!!!
/Matavnet Internet előfizetés/
Nekem már ezen bejött a plusz költség, ami a sima telefonvonal alapdíjához képest magasabb alapdíj + a 150Ft helyetti 200Ft-os kedvezményhatárból következett.
Sebesség: letöltéseknél max 7KByte/sec. Azaz szinte csak ennyi, néhány terhelt külföldi szerverről ennél kevesebb.
Természetesen csak egy csatornát használok.
Tehát mind sebességben, mind stabilitásban bejött amit vártam :)))).
`99 szeptember 16-án rendeltem a MATÁV-tól egy ISDN2+ vonalat.
A család mindig mérgelődött, hogy "minket este 6 után nem lehet telefonon elérni csak mobilon", a telefonszámlát + már nem mertem megmutatni a feleségemnek. Hiába ez az európai csúcs-szolgáltató nem bírt olyan vonalat biztosítani, amivel 4-5 órán keresztül folyamatosan fenn bírtam volna maradni a hálón. /MATÁVnet előfizetés!/ Napi 3-4-szer lelökött. Persze ez nem a MATÁV hibája, nyilván én vagyok a béna, meg szar a modem, meg felhős az ég. Gondoltam inkább az ISDN, mint egy második telefonvonal. Az előfizetési díj nem sokkal nagyobb, mint két telefonvonalra, ráadásul nagyobb a sebesség és stabilabb a kapcsolat. Jöjjön az ISDN gondoltam én, havi 6500Ft pluszt kifizetek érte, plusz egy ISDN modemért, 12 hónapon keresztül. /Összesen 78.000Ft/
'99 október közepe tájékán kaptam postán egy szerződést, aláírtam, visszaküldtem. Néhány nap múlva jött két ember a MATÁV-tól. Felmásztak a ház előtt a telefonoszlopra, megkérdezték, hogy miért is jöttek ők ide?!!!!!!!, majd mikor elmondtam: ISDN-t kéne beszerelni és a régi telefonvonalra már nincs szükségem, telefonáltak az én telefonomról vagy tíz percet, aztán elmentek.
Újabb két nap múlva kijött egy másik faszi, a lakásban a konnektor mellett kettévágta a telefonvezetéket, a bejövő végét bekötötte az ISDN kütyübe, a másik végére tett egy csatlakozót, azt is bedugta a kütyü egyik aljzatába, + kütyü a 230V-ba. A mobilján beszólt a központba, onnan 2 perc múlva visszaszóltak, és közölte velem: ezentúl mar csak az új számokon lehet minket elérni. Hát az ISDN modem, a házon belüli vezetékelés? kérdeztem én. Modemről ő nem tud, neki nem mondták, különben is úgy tudja nincs most készleten. A vezetékelést + majd mások csinálják. Fasza, gondoltam én.
Újabb pár nap: valaki beadta a modemet. Persze akár ne is lenne, a gépig se vezeték, se aljzat úgyse tudom használni, marad a régi modemem. Plusz az emeleten levő ISDN kütyübe bedugtam egy másik telefont, így ha netezés közben valaki telefonált nekünk, fülelés /tényleg csörög a telefon?/, majd futás az emeletre.
Újabb sok nap: jönnek a lakást bekábelező emberek. /Miután többször telefonáltam nekik, hogy mi lesz már?/ Kábeleznek. Hurrá!, végre használhatom a már régen telepített ISDN modemet. De mégsem. Nincsen nekik ISDN aljzatuk.
Újabb néhány nap: jönnek az ISDN aljzatot hozó emberek. Felszerelik az aljzatot, bemérik műszerrel a vezetékeket, próbálják programozni a kütyüt, de _nincs_ flash gombbal rendelkező telefonjuk, így felírják nekem hova dugjam és mit billentyűzzek be.
November 10. Bebillentyűztem, végre minden működik, és úgy működik, ahogy elgondoltam.
Tehát az igény bejelentésétől számított kb. 2 hónap alatt a következő munkákat végezték el:
telepítettek egy NT1+2ab végberendezést /"ISDN kütyü"/; 1 ember/15 perc,
kábeleztek /kb. 15méter/; 2 ember/30 perc,
ISDN aljzatot szereltek /1 db/ + bemértek; 2 ember/30 perc.
A központ és a lakásom között vezetéket _NEM_ kellett kiépíteni, a meglévőt használták fel.
A központban kb. 2-3 perc volt a vonal átkötése, azt nem tudom mennyi előkészületet vett igénybe.
A régi számomra többszöri személyes reklamálás ellenére is még mindig kapom a számlát. /Előfizetési díj + digifon szolgáltatások. Forgalom értelemszerűen 0./
sebesseggel kapcsolatos tapasztalatokra (ISDN 64k, matavnet) vagyok kivancsi (mail/forum), ugyanis en is gondolkozok ISDN bekottetesen, mivel kabelhez nem tudok hozzaferni. Kosz
Nekünk a MATÁV kb. másfél hónapja "méri fel" a műszaki lehetőségeket. :-( (Elvileg max. 30 nap, ami alatt reagálniuk kellene a +rendelésre)
Így sajnos tapasztalat még nincs.
KF
A MATÁV magán-felhasználók részére ISDN szolgáltatással akciózik.
Érdemes-e igénybe venni, milyen adatátviteli sebességet lehet elérni a gyakorlatban?
Jelenleg modemes kapcsolatom van, 56K-val, ELENDER-nél van az előfizetésem, de ez néha elviselhetetlenül lassú.
Kérem, olyanok osszák meg velem tapasztalataikat, akik jelenleg is használják a MATÁV ISDN-t nettelésre.
Amiért felhoztam a topicot:
Én tegnap úgy jártam, hogy jött két szerelő és a modemezésre (net, fax) használt telefonvonalamat se szó se beszéd PCM-re kötötte. Reklamálásra ma közölték, hogy írásban kell kérelmezni az önálló fizikai vonalat. Mondom ez történt két éve, azóta minden OK., csak tegnap Önök szétbarmolták.
Egyszerűen nem értették, hogy nincs telefonkészülék a vonalon (jó szakemberek lehetettek).
Alvállalkozók voltak, azzal védekezetek, hogy ők nem létesíthetnek fizikai vonalat, csak MATÁV dolgozó. Mondom, akkor nem is szüntethetik meg az önálló fizikai vonalat.
Na némi ordibálásra visszacsinálták a régi állapotot.
Szó, ami szó elkezdtem foglalkozni az ISDN előfizetés gondolatával.
Az előzőekhez képest vannak friss tapasztalatok ?
szerintem érdemes lenne felhívnod a 06-80-380038-as netsegély számot. nekem is tudtak már segíteni. de mindenképpen esti órákban hívd, akkor vannak ott a hozzáértők.
KábelTV külföldre 360Kbit/s, belföldre 3600Kbit/s. A munkahelyemen ISDN van 70-80 Kbit/sec fölé sosem megy. (Csak előfizetni lehet 128Kbitre, amikor rákérdeztem közölték, hogy a sávszélességen sajnos osztozni kell)
A leveled szerint neked és a többieknek sikerült már ISDN vonalon keresztül internetezni. Nekem nem jött össze, pedig az ISDN modemet (TELES) jól konfiguráltam, külsö számokat meg tudok csörgetni. 1 csatornás ISDN vonalról van szó 10 számmal. A MATÁVnet kiszolgálóhoz kapcsolódva a felhasználónév és a jelszó ellenőrzése után lebont. Leírhatnád nekem a konfigurálás menetét, légyszives! Ilyen dolgokat nem tudok, hogy mi az a SPID kód, kell-e használnom? Az ISDN Wizardban milyen telefonszámot kell beírni.
Segítségeteket, segítségedet előre is köszönöm :
Mikey, a kezdő
OK meggyőztél. Kár, hogy mi ezt nem tudjuk kihasználni.
Egyébként megnéztem egy kicsit a multilinket (egy v. két csatorna dinamikus használata). A legtöbb router ezt automatikusan kapcsolgatja, azaz a második B csatornát csak akkor használja, ha tényleg szükség van rá (még a beállított timeout sem érdekli, hiszen a kapcsolat aktív). Ez viszont valószínüleg (n)agyon üti a Matáv kedvezményedet... Szóval szerintem ha tényleg ilyen olcsó, akkor használd szimpla 64K-val. De mielőtt belemész próbáld ki az ISDN kártya/router konfigurációját: szerintem nem lesz könnyű az igényeidhez alakítani, azaz ne bontson le reggel 5-ig, de akkor (ill. 4:59-kor) mindenképpen.