Úgy éreztem, szükség van még itt egy új fórumra amely egyik legkedveltebb gyümölcsünkkel a nemes és még nagyobb hírnévre hivatott igazi Magyar csemegeszőlővel foglalkozik.
Ne törődj vele, más topicban van egy troll, aki jelenleg 15 néven regisztrált csak azért, hogy engem minuszolhasson, de volt, amikor -35-öt csinált. Ha rákeresel a hsz-aimra időrendben, lathatod, hogy barhol bármilyen temában írok, mindig jönnek tőle a minuszok, kivétel nélkül.
Szia .Szerintem ne likvidáld ,próbáld meg azt ,hogy amikor a hajtás kb 1m es hosszt eléri elcsíped a végét ,és ha lehet vízszinteshez közeli állapotba kötözöd ,nekem bevált ez a módszer ,a hónalj hajtásokon lett fürt ,igaz nem az ígért nagyságú fürtök ,és nem is a fajtára jellemző időben ,viszont lett pár fél-fürtnyi ehető szőlőm a Kismis Velesz fajtámon. Esetleg ha ez nem jön be akkor még ,az átoltás mint alternatíva ,egy erős tőkénél megoldás lehet.
Nem azért, hanem mert talált magának egy kitartó barátot nem a szőlős, hanem valamelyik másik topikban, aki azóta követi több regisztrációval mínuszolni szerte az Index fórumon.
Ez az ember utálatnak van kitéve ,mindenki negatívot ír a posztjára, még akkor is ha helyesen ír nektek ,még akkor is amikor tökéletesen igaza van. Miért ? Mert kiútáltátok a vélt vagy igaz posztjai miatt . Jobb lenne hallgatni a korrekt véleményekre.
Akkor hajtanak az idei hónaljak, vagy ha azok is elfagytak, akkor a nem látszó 3. mellékrügyek. ha túl késön töri ki az ember a mellékrügyet, akkor esetleg viheti a fö hajtást is. ha bent hagyja, akkor sokkal könnyebben befülledhet a töke.
Épp tegnap jutott eszembe eme tevékenység közepette, hogy mi történik ha a fagyos szentek elviszik a főrügyes hajtást...és kitörtem a többségét a mellékrügyeknek.
A későbbiekben megjelenő hajtásokból (alapi, rejtett stb.) lesz termés jövőre vagy azt is érinti az előző évi fagyás?
Elsö körben: rügyválogatás. Ez esetleg most esedékes. Sok rügy hoz mellékrügyeket is, biztonsági okból, de nekünk nincs rájuk szükségünk, hacsak nem törik ki a för/hajtás.
Második körben: 1. hajtásválogatás. Ha már kihajtottak a rügyek és megjelentek a leveles hajtások, akkor jobban szembeötlik a förügy/mellékrügy kérdése, mert a mellékrügyböl növö hajtás le van maradva fejlödésben a förügy hajtásához képest.
harmadik körben: 2. hajtásválogatás. azt kell nézni, hogy atökén egyenletesen oszoljanak el a hajtások, ne legyen az, hogy itt túl sürün vannak, a másik részén meg túl sokat töünk ki, ezért ott ritkásabb.
negyedik körben: fürtválogatás (már a rügy/hajtásválogatással is csökkentettük a fürtök menyiségét), de a végsö fürtszámot ezzel állíthatjuk be. Viszont fajtánként eltérö lehet a kívánt mennyiség. Egy nagy bogyójú, nagy fürtü fajtánál akár a 4 is sok, egy apró bogyójú, apró fürtü fajtánál a 10 is kevés lehet.
én 1 m-es tötáv mellett összesen max 10 (átlagban 8) hajtást hagyok meg, de a 10 hajtásban benne van az a kettö is, amik a váltócsapból nönek, nem a szálvesszöböl. hajtásonként max. kettö fürtöt szabad meghagyni, de ha kezdetnek csak minden hajtáson 1 fürtöt hagysz, nagy hibát nem követhetsz el, viszont jegyezd meg azt a tökét, ahol úgy látod, hogy ez szerinted kevés.
Az, hogy hol hagytál rajta túl sokat, legkésöbb jövö júniusra ki fog derülni, mert ott a hajtások jó eséllyel kisebbek lesznek, ugyanis a szölö nerm szereti a túlterhelést ezért "visszabeszél". a fürtritkítás nem olyan munka, amit egy nekifutásra kapásból meg lehet csinálni, többször kell minden tökét megnézni, és minden tökénél egyedistratégiát alkalmazni a terhelhetöséget illetöen. Addi van értelme a fürtritkításnak, amíg zöldborsónál valamivel nagyobbak nem lesznek a szemek.
Üdv! Az lenne a kérdésem, hogy csemegeszőlőt hogyan és mikor kell ritkítani. A fürtökre gondolok. Túl sok van a tőkén. Eddig édesapám csinálta, de ő elhunyt, és én nem figyeltem meg hogy csinálja, sajnos. Köszönöm!
Írod, hogy jó drágán... Véletlenül nem a solodki grona weboldalrol vannak? Mert a problémám hasonló, februárban a Borisz féle vesszők pikk pakk meggyökeresedtek, 12fokban a rügyeket alig bírtam féken tartani, most a solodkis 20 vessző van "keltetőben, különböző fajták, és 16 nap után se gyökér, se rügypattanás :(. Pedig mindent 1az1ben úgy csináltam, ahogy Borisz vesszőknél. Fene érti ezt, pedig most 17fokban "vannak" a rügyek, elvileg már meg kellett volna indulni valamelyik fajtának.
Fajtánként is megfigyelhető eltérés. Van amelyik nehezebben fakad, de van amelyik nem akar gyökeresedni.
Idén csak Kozma Pálné-val kisérleteztem de soha korábban nem tapasztaltam pl ilyen erős gyökereket. Ennek a fajtának a rügyei is virulensek, de nem mind ilyen.
Ezt viszont én szedtem, de sokkal több bajom volt azokkal amit vettem/kaptam.