Vajon miért nincs a kajszinak külön topikja? Hisz' se nem szilva, se nem őszibarack. Ellenben a kedvenc gyümölcsöm gyerekkorom óta, amikor először magyar kajszit kóstoltam... no meg a lekvár, pálinka, ki mit szeret.
Azért az is tegyük hozzá, ha nem ilyen lagymatag telek lennének, hanem március elejéig fagyos, jeges idő lenne, akkor most nem lenne gond talán egy -15 fok sem, valszin 76-ban sem volt ilyen mediterrán tél amik most vannak, a rügyeknek még csak meg kellett volna pattanniuk, nem lassan fehér bimbóban lenni. Januárban egy hétig napoztunk a 15 fokban, nőtt is a rügy rendesen...
Most előbb a tv előrejelzés -11 fokot mutatott, na ez országos nagy átlag gondolom, külterületeken lesz nemulass.
Hát igen, amiket írnak a előrejelző oldalakon városokban vannak, kint ahol a kajszi ültetvények vannak, és még síkvidéken is, jóval hidegebb lesz, nálam ha -8-9-et mutat hétvégére, akkor -11 tuti lesz, az meg lekap már mindent , már majdnem fehérbimbós minden.:(
Én csak a következő reggelt figyelem fagyveszély esetén. Az OMSZ meg az Időkép mond -6-ot, az Eumet meg a Ventusky -2-t, a hőmérő meg mutat 0,-1-et pl. Ha ilyen rövid távon ekkora az eltérés, akkor hosszabb távon bármi lehet. Akkor szokott jól bejönni, ha egybehangzó az előrejelzés.
Most nem tervezünk semmilyen védekezést , ma néztem végig ha itt -8 felett leszünk akkor nem lesz kár . Én nem is ettől a fagytól felek hanem majd az áprilisitól .
Ezen előrejelzés alapján az Alföld közepe ( Kecskemét ) a leg neccesebb ott hamarabb átmelegszik a talaj és a -9 lehet kritikus , persze fajta kérdés is .
Nem ültetvény, csak 3-4 kajszi a kertben. Az egyik Ceglédi óriás. Alig piros bimbós.
A kiskertes gazdák "aggodalma" nyilván nem mérhető össze a "több hektáros" termelők gondjaival. Mi nagy tisztelettel nézzük a videót, ahol fagyos éjszakákon eteted a tűzokádó sárkányt, vagy cserélgetitek a fagygyertyát:-)))
Keleten hidegebb lesz de ott jóval hátrébb vannak a kajszik ha lejjebb megnézed Olligazda fotóit abban az állapotban a -10 et simán bírják . Ha jól emlékszem Olligazda Heves megyében van Szabolcsban a Tiszazugban meg még hátrébb vannak .
Túrricsén meg téli melynyugalomban vannak a kajszik , egész biztos hogy -15 íg gond nélkül elvannak ... persze ha nem Mayacot ültevénye van az ismerősödnek .
Én is így vagyok, dísznek dísznövényt...nekiálltam lecserélni a nagy részét almára...inkább adok el minden évben több mázsa almát a kajszinál olcsóbban, mint 10 évente pár kiló kajszit drágán...igaz én nem ebből élek, de az értelmetlen melót nem szeretem...meg azért nem árt, ha a fák legalább saját rezsijüket kitermelik...minden évben.
Túrricsén élő rokonom megkért, hogy mutassak neki valami előjelzést a hét végére (ez a gyerekkori falum). Épp akkor olvastam tőled az OMSZ kedvezően alakuló értékeit. Mivel az kissé ellentmondott az általam olvasottaknak, két forrásban véltem felfedezni a különbség okát:
1. Talán mégsem az OMSZ oldalán nézelődtél (akár véletlenül).
2. Esetleg egy melegebb tájékon vagy érdekelt (talán Baranya???).
Valóban vettek vissza. De keleten hidegebb lesz jóval. A jelenlegi prognózis alapján. Nálunk is 9,8,7 a három kritikus hajnal alja. Egy kérdés maradt nálam, hogy szél lesz-e. Ha fúj valami kis szellő, nem lesz ennyi az alja. Ha viszont nem, akkor hideg lesz. Most 13-14 körüli szél van kilátásban. Pont határeset. Ha így lesz, a védekezéshez bátor döntést kell hozni. Aztán vagy bejön, vagy nem.