" A szőlőhegyi területemre telepített kákival, hatalmas fügékkel, nagy babérral én is közelítem lassan a két évtizedes jelenlétet, mégis csak olyanoknak van pl. fügéje a közelben, akiknek egyébként is volt, vagy lenne.
Ha azt mondom, hogy "Magyarországon vagyunk", akkor ezzel egy bizonyos attitűdre utalok. Itt szigorúan tilos "kilógni a sorból". Ha van valamilyen növénykülönlegesség valahol, azt esetleg elmennek megnézni, "elzarándokolva" oda, mint valami kegyhelyre. Az ott van, az valami különcé, aki olyan bolond, hogy "ilyenekkel foglalkozik", aztán mindenki hazatér és teszi a dolgát tovább, ahogy szokta, legfeljebb néhány hasonló "különcben" indít el olyan gondolatokat, hogy neki is lehetne valami hasonló. Itt a topicban mi mind ilyen "különcök" vagyunk. De a mi törekvésünk itt az, hogy megpróbáljuk kialakítani azt a mentalitást, ami nem így közelíti meg ezeket a dolgokat. Különcnek lehet tekinteni azt, aki a háza köré középkori várat épít, vagy veteránautó tulajdonos, stb. De a nálunk meghonosítható, kiemelkedően hasznos növények terjesztését bizony nem ilyen szemlélettel kellene megközelíteni.
"Ember, ha ilyet ültetsz, nem fogsz már kilógni a sorból". Igyekezz, mert, ha időben nem ültetsz, Te fogsz kilógni a sorból, mert mások megelőznek!"
Ezen a fórumon olyan, teljes mértékben, vagy korlátozottan téltűrő, nálunk még kevéssé ismert gyümölcsfajok hazai termesztésével kapcsolatos tapasztalatokat, gondolatokat, ismereteket oszthatunk meg egymással, melyek feltétlenül érdemesek lennének a magyarországi meghonosításra. Néhány hobbikertész már rendelkezik ezen növények néhány példányával, ezért szándékunkban áll e példányok felkutatása, a tulajdonosok tapasztalatcseréje. E fajok közül a legjelentősebbek és legérdemlegesebbek a kivi, a káki/hurma/datolyaszilva (diospyros kaki), a füge, a jujuba (ziziphus jujuba) és a pawpaw (asimina triloba). Ezek mindegyike teljesen rezisztens, tudomásunk szerint semmiféle növényvédelmet nem igényel, így megvalósítható velük a biotermesztés. A füge és részben talán a káki kivételével mindegyik teljesen télálló. Éppen a füge korlátozott fagytűrése miatt elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk az éghajlattannal, különösképp a mikroklímát alakító tényezőkkel, mert ezek ismeretében belátható, hogy a fügét is az ország jelentős területein megfelelő biztonsággal lehet termeszteni. A topik feladata a tanácsadás, helyes művelési példák, modellek bemutatása is. Bárki beszélhet sikereiről, de akár esetleges eddigi kudarcairól is, ez esetben célunk a megoldás együttes keresése, azonban nem lenne jó, ha ez a jobb sorsra érdemes, azaz akár nagyüzemi ültetvény céljából meghonosításra érdemes növényeknek a valóságtól eltérő, negatív propagandát eredményezne. Sajnos nagyon makacs, közkeletű tévhitek akadályozzák ezen gyümölcsfajok hazai elterjedését, éppen ezért célunk e tévhitek lerombolása, néhány sikeres magyar mintaültetvény és elszórt házikerti példák bemutatása által. A már létező mintaültetvények bemutatásával szeretnénk egyfajta mintát adni a magyar kertészeti, gyümölcstemesztési szakma kezébe. A jelenlegi helyzet sajnos az, hogy több évtizedes lemaradásban van a szakma ezen gyümölcsfajok meghonosítását illetően, konkrétan sehol nem foglalkoznak a honosítással. Ez köszönhető részben az e növényekkel kapcsolatos makacs fagyérzékenységi hiedelmeknek, valamint Magyarország klímatényezőinek totális félreértelmezésének.
Az eddigi csekély elterjedtség jelentős részben köszönhető a különböző hazai kertészetekből beszerzett megbízhatatlan, rossz minőségű szaporítóanyagnak is. Ez különösen nagy gondokhoz vezethet egy olyan kétlaki növény esetében, mint a kivi, amelynél jelentős számú vevőréteg kizárólag hímnemű növényekhez jut hozzá a nem létező önporzó néven, vagy hamisan, különböző neműekként forgalmazva. Ezért célunk a megbízható beszerzési források felkutatása, a megfelelő tulajdonságú példányok házi, vagy esetleg kertészeti szaporítása, egymás közötti cseréje.
Foglalkozunk még a hagyományos gyümölcsfajok rezisztens fajtáinak szelektálásával, vagy régi, feledésbe ment, de jó és ellenálló fajták újraélesztésével is. Szeretnénk szakmai útmutatást adni olyanoknak is, akik belevágnának új fajokkal, fajtákkal az üzemi méretű termelésbe is. Azt várjuk, hogy a topik leendő résztvevői az itt megszerzett ismeretek aktív terjesztőivé is válnak, felgyorsítva ezek magyarországi meghonosítását.
jujuba: nekem az a "végső" :)) véleményem, hogy erősen függ a termés
a porzópartnertől, fajtától, az egyedtől (nincs két egyforma jól termő fa) és oltás/magonc kérdéstől.
Nyilván lehet, hogy egyes fajták nem annyira igényesek a porzóra, anélkül is jobban teremnek.
Sokszor írtam már itt a klasszikus példát, hogy egy kertészeti vásáron vettem 2015-ben egy termő
(11 db gyümölcs) konténeres Lang-ot. Tavasszal kiültettem nagy magányába, és azóta 2 év eltelt, és egyszer sem termett. Tehát egy bizonyítottan termő fa nemtermőre váltott. (Ugye a kertészetben sok társa volt...)
Kizárásos alapon csak a porzópartner lehet a gond.
(Persze lehet még az erős télre, talajra, stb. is fogni, de akkor legalább 1-2 szem lenne rajta.)
Másik 2 jujubám magoncok, már 4 éve megvannak! (Akkor még mit sem tudtam fajtákról és hogy még a jujubák között is fontos a magonc/oltvány kérdés, szóval bekajáltam az olcsó cuccot.)
Nem akarnak semmit nőni és nem is teremnek.
A kötött talajra itt fogható lenne, de az egyiket átültettem ősszel a kötöttből a szuperjó talajba,
ellátva minden jóval. Semmit se nőtt azóta se. Virág pár db volt rajta, termés nincs.
Itt kell elmondani, hogy együtt már 8 db jujuba van egy sorban, 4 m-es tőtávval.
(A jó talajban, jujuba mennyországban.)
3 Lang, 2 Li, 1 magonc (Lang?), 2 Lizao.
Magoncon és a Lizao-kon nincs termés, Lang és Li-n extra sok.
Lizao-n (új beszerzés, de már több éves, 1,8 m) sok virág volt/van!, lehet, h még köt pár db?
Oltott. Speciális porzópartner kell a Lizao-nak?
(Amúgy 50%-osan vettem, elfekvő készlet volt, senkinek se kellett. De talán nem azért mert nem termett, hanem mert nem tudták, mi az. De most már igazolja az 50%-os árat azzal is, h nem terem...:) Gondoltam, majd az én sokfajtás állományomban (és még jön több már fajta is, (ne legyen gond a biodiverzitás :) valamelyik porzó csak tetszik neki, és termőre fordul. Nincs elvetve a remény...
Az életkort lehetne még okolni, ha nem terem.
De van egy másik példa is, amiben sok éves, jól termő fa mellől kiásták a társát. Addig nagyon jól termett, vödörszámra. Egyedül pedig pár szemet. Ez bizonyíthatja, h öntermékeny, hiszen egyedül is termett, de mutatja a függőséget is a porzótól. (De persze lehet, h bekapott valahonnan polleneket. Új példa a 2 tő homoktövisem, ami mellől a porzó kipusztult. Nem is termett soha -3 éve-, de most van rajta, de nem tömve, hanem lazán berakódva. Kóbor pollenek. :)
Az egyedtől is függhet. Itt van succesful jujubája, ami egyedül is jól terem az idén...
Ez egyéni vélemény, oknyomozás, az igazság odaát lehet...:)
A dm kertes Lang... Tavaly vásároltam két Lang jujubát a dm kertből és 10-15 cm-es kis magoncokat kaptam... Ezzel még semmi bajom nem is lenne ,bár azért ennyi pénzért kicsit többet várnék ,de a legnagyobb bajom az az ,hogy egyik sem élte túl a telet ,pedig takarva is voltak és errefel mondtam én ,hogy egy olyan magyar oldaról sem tudok amely árulna jujubát és hajlandó lennék én azért fizetni.:(
Dimitrij Petrovic : Köszi az infókat! Én is először hallok a fajtákró és meg fogadom a tanácsod miszerint angolul fogok keresgélni!:)
U.i.: Nem akartam én lehúzni a dm kertet ,mert van nekem velük jó tapasztalatom is bőven ,de sajnos rossz is van.
A Lang leginkább aszalásra való, csak ezt "valamiért" előszeretettel kihagyják a magyar nyelvű leírásokból. :) Én különben most először hallok azokról a fajtákról, amiket linkeltél, de szerintem sokan mások is. Angol nyelven keresgélj utána szerintem. Bár a Lang is jó fajta, mi szeretjük nyersen is, de elméletileg közelébe nem ér a friss fogyasztásra szánt fajtáktól. Bár erről sincs tapasztalatom még, először terem idén a Nostrano. :) Bár ahogy nézem nincs most a Dmkertnél csak Lang....
A termés mennyiség pedig úgyis erősen változó, hogyha 4-5 jujuba van egymás mellett, ebből 2 más fajta, 1 pedig magonc. Tavaly tele volt, most alig van rajta, míg a másik tavaly is tele volt és idén is. Egymástól 4-5 méterre van sorba ültetve.
Hát sebaj ,de azért köszi ,hogy reagáltál legalább!:) Valaki hátha tud segíteni! Ja és azért egy magoncért azért kicsit pofátlanság lenne ennyi pénzt kérni na meg az is érdekes lenne ,ha valaki megvenné ,de egyébként oltványokró van szó , bár látom már észre vetted. Általam ismeretlen fajtákró van szó és ezért is kértem a segitséget. Egyébként mint azt mondtam nagyon teccetősek!:-)
Apropó! Azt mondod magyarországon is belehetne szerezni szóval kérlek mond meg nekem ,hogy pontosan ,honnan lehetne beszerezni ,mert én magyar oldalon sehol sem találtam olyat amiért én pénz adnék. Köszönöm!
Nálam van egy a zombai Rappai alomból származó 16 éves Jujuba. Temérdek virágot hoz, de termés csak 4-5 darab lesz belőle. Most szereztem mellé egy másik fajtát hátha az segíthet rajta a nagy magányában.
Egy kérdés. A napokban láttam "barackmandulát" egy parkban, elég sok terméssel. Van valakinek valami tapasztalata vele? Milyen a termése? Jobb, mint a sima mandulának?
Nekem is van jujubám, kétféle, az egyik a Lang. Már több éve megvannak dézsában, de csak idén kezdtek el teremni. Tavaly, tavalyelőtt is sok virágot hoztak, de egyik sem kötött termést, idő előtt lehullottak. Idén azonban gondoltam egyet és elkezdtem tápozni. A változás szó szerint gyökeres. Rengeteg virágot hoztak, a Lang elég sok termést is, de legalább a fele lepotyogott. Most várom, hogy beérjenek. Később töltök fel fotókat is. Addig itt egy videóm, ugyan jujuba nélkül, de a Balaton-felvidékról, kabócákkal háttérben és egy kis mediterrán-szerű érzéssel, remélem, tetszeni fog... :-)
ez nalam is igy van, a masodik evben volt kb 50cm es mar viragzott, a harmadik evben mar 1m felett jart, viragzott es volt nehany kotes, a kovetkezo evben mar 2m volt es rengeteg virag kotott, ugy emlekszem egy fagyis talka termest szedtem le rola. az enyem kb ilyen cseresznye nagysagu kerek formajut terem. az en nagy fajdalmam az, hogy kurvara tuskes :D
idén virágzik másodszor tavaly nem kötött az a kevés virág ami volt rajt a, de idén tele van terméssel.
A fa amiről származik szintén magról kelt szintén egyedül áll és terem, bőségsen immár 25-30 éve.
gyümölcse 'normális' 3-4 cm hosszú.
Szerintem nem kell se a terméshez se a bő terméshez másik fa/bokor.
Ez az én eddigi tapsztalatom. Nagy fájdalmam hogy amikor probáltam friss magokat csiráztatni azok nem sikerültek. Állitolag másnak se nagyon sikerül jujubát magról.
:)))igen, tele van!!nincs másik jujubád?? érdekes. végül is öntermékeny, de pl. az én lang-om amikor vettem 12 termés volt rajta 2015-ben (kertészetben beporzódott)de 16 és 17-ben meg egy db se volt rajta!! nincs közelében juju. lehet, hogy egyes példányok öntermékenységében is van különbség!amúgy Dlusztus miklós is mondta, mikor elvették az egyik juju mellől a másikat, már csak pár szemet termett. (a korábbi -több- vödör helyett) tehát az is öntermékeny volt, de jót tett neki a másik fa. szal még ennél is több lehet a termésed, ha majd lesz másik is.
érdekes mindenesetre. a gyors regenerálódás is. meglátjuk! :)
Hála az internetes információknak rengeteg terményem van. Oly sok egyéb program van ilyenkorra, hogy kezd már terhessé válni.
Megköszönöm ha küldesz 1 de csak 1! db lilásbarna fügét, Judit nevében is, mint írta. Az üvegházhoz terveztem ültetni még egyet, ott talán több telet túlél, annak látom értelmét, és tudok vele foglalkozni.
Még annyit! A háromhetes sarjak egy olyan bokorról származnak, ami állítólag szintén beérleli a másod termést, és csupa jókat mondtak róla. Igyekszem majd figyelemmel kísérni az érésidőt, igaz a szomszéd kisvárosban van, és az ismerősöm barátjának a barátjáé. Ha kell ebből is tudok adni grátiszt:))