Ha találtál a kertedben/szabadban egy rovart, amiről nem tudod, miféle állatka lehet, akkor írj ide, és reménykedjünk, hogy jön valaki, aki tudni fogja!
bocsanat, kepem nincs mert meg el a bogar es sikoltozas lesz ha elszabadul fenykepeszkedes kozben, de nem tudja veletlenul valaki mik leptek el a belvarost ugy 2-3 napja? meg nem lattam ilyeneket, engem csotanyra emlekeztetnek, csak barnak, kb 3 cm hosszuak, es zizegnek repules kozben. a fenyre ugy beszallt egy hogy az asztallal egyutt ugrottam fel... ilyet meg nem pipaltam hogy a szunyogon meg egy ket kis eltevedt vendegen kivul ilyen nagy valamik repuljenek ezerrel felem.. koszonom elore is ha valaki reszesult az elmenyben es meg tudja mondani mi szakadt rank..
Tűzcincér az! Biztosan! Hasonlít a közönséges lágybigárhoz, de ami egyértelműen megkülönbözteti az a csáp. A cincérek csája jellegzetes. Az ízek alakja.
A minap takarítottam az íróasztalomon, és szembejött velem az egyik jegyzeten ez a szépség. Meg tudja mondani valaki, hogy mi fán terem ez a teremtés? :)
Itt jó képeket találtam holyvákról. Mindkettőnk tippje szerepel. A tor rajzolata joban hasonlít a Staphylinus caesareuséra. Egyébként nagyon hasonlítanak.
Én se láttam szentjánosbogarat a kertben egészen tavaly nyárig. Éjjel nyitva volt az ablak-nem volt szúnyogháló-és világított az olvasólámpa. Egyszercsak sok fekete lapos, hosszúkás bogár jelent meg a paplanon, és a parkettán is. Én hülye, azt hittem, hogy sötét pattanóbogár és mivel pont akkor kellett kártevő rovarokból gyűjteményt csinálnom, gyorsan fogtam a befőttes üveget és beleraktam két ilyen bogarat, hogy majd másnap reggel kapnak egy kis formalint. Lekapcsoltam a villanyt, de nem tudtam elaludni, mert a bogarak az üvegben kaparásztak. Felkeltem, hogy kiteszem az üveget a konyhába és akkor vettem észre, hogy mindkét bogár potroh végén két világító zöld pont van. Na, gyorsan fedőt le és kiengedtem őket a kertbe. Másnap este hiába leskelődtem sötétedés után a fűben, nem láttam több szentjánosbogarat. Aztán ősszel volt ilyen sok kis fekete bársonyos lárva. Befogtam kettőt, mondván jó lesz a lárvagyűjteménybe. Akkor mondta a tanár mikor rákérdeztem, hogy mi lehet ez, hogy valószínűleg szentjánosbogár lárvája.
Még sose láttam a kerteben világító szentjánosbogarat, ebből meg nagyon sok van. Igaz, hogy elég korán fekvő vagyok. Így is nagyon tetszenek, ha még ráadásul szentjánosbogár lenne, annak pláne örülnék. Nagyon bársonyosnak látszanak, a kép nem adja igazán vissza.
Krumpliszedés közben találtam ezt a gyönyörűséget. Ez az idén már a második, amit látok. Nehéz volt lefényképezni, a valóságban sokkal szebb, kicsit aranyosan csillog. Holyvának gondolom, de jó lenne pontosan tudni, micsoda.
Köszönöm a segítéget. Másik fórumon is megoldották a rejtélyt. Ez valóban a halálfejes lepke hnyója. Nagyon szép volt, de természetesen azóta már szabad...
Keresgettem a szenderek közt, hogy melyiknek lehet a hernyója, mert rám is nagy hatással volt mikor találkoztam egy hatalmas farkincás hernyóval még évekkel ezelőtt!!
Úgy vélem ez a halálfejes szender hernyója és a burgonya-rokon növények a tápnövényei.
Érdekes, hogy ilyen viszonylag kis lepkéknek, mint a szenderek ilyen nagy hernyója van! :))))
A szendereknek nézz utána, azoknak van ilyen farkincájuk. Gyönyörű. Talán az is segít a határozásban, hogy milyen növényen találtátok. (És remélem, ugyanoda tettétek vissza, nehogy éhen haljon.)