Őszintén foglalmam sincs, hogy mit kell csinálni az egészségüggyel, ezt előrebocsátom. Én is azt gondoltam például, hogy a 300Ft nem olyan nagy etwas. De érdekes módon, amikor cikkeztem a Népszabadságban arról, hogy a népszavazás ebben a formájában teljesen abszurd, mert gyakorlatilag nem világos, hogy mi a szavazás célja (a kormány megbuktatása vagy a vizitdíj és a kórházi napidíj eltörlése), tehát nem lehet majd értelmezni az eredményt sem, kaptam olvasói leveleket. Némelyik felháborodottan kiszámolta nekem, hogy ő az anyukáját x-szer viszi dialízisre (vagy mittomén mi volt), és az havi 2400, és ha valakinek 27000 a nyugdíja, akkor a 2400 számít.
Ezután megnéztem a népszavazási adatokat körzetenként, és kiderült számomra, hogy minden más országos választással ellentétben itt a kis falvakban volt a legnagyobb a részvétel -- idősek, szegények. Klasszikus MSZP szavazók. Tehát volt, ahol számított a vizidíj, és ezt Orbánék nagyon ügyesen játszották meg. Most aztán majd jól eltörlik a népszavazás intézményét, nehogy ellenük is meg lehessen játszani...
Elvi szinten hiába best practice egy megoldás Európa-szerte (fogalmam sincs, de tegyük fel csak a játék kedvéért, hogy a vizitdíj az), ha hirtelen és erőszakosan le akarják nyomni valakinek a torkán, és még azt is megmagyarázzák neki, hogy ne hisztizzen, mert nem is fáj, attól nyilván ideges lesz.
Nem tudom, pindiy mire gondol a szimbólumrendszerrel kapcsolatban, szerintem a szimbólumok túlértékeltek a mindennapi konkrét élményekkel szemben (szóval inkább Geyza felé hajlok), de egy dolog nyilvánvaló: a demokrácia nem arról szól, hogy ideológusok megmondják a népnek, hogy mi a jó neki, és kegyesen lefordítják közben a latin szavakat. A legfontosabb szimbólum egy demokráciában a politikus attitűdje a választóihoz. Lincoln gettysburg-i beszédét azért szokták annyiszor idézni mesterműként, mert ezt a viszonyt tökéletesen eltalálta az adott pillanatra szabva. "Ki vagyok én, hogy megszenteljem ezt a földet? Ezt a földet ők (a halottak) szentelték meg a halálukkal". Csinos kis képmutatás, de nagyon hatékony. Lincoln úgy lett 4 méteres szobor, hogy kijelentette, hogy nem játszik főpapot, mert a zemberek vére a lényeg, azt neki nem kell még külön felavatni.
Magyarországon az új elit az értelmiségből rekrutálódott, és különösen az SZDSZ-mag hajlamos volt azt hinni, hogy mindenről tudják a tutit. Hornnak volt esze, és megtartotta magának a plebejus szerepet, közben Bokrost kiküldte bombázni.
Orbán most a főpap szerepét szeretné, ami nem biztos, hogy beválik, mindenesetre nem ereszkedik le közpolitikai szintre. Egyelőre nem látszik, hogy ki fog bármi érdemit csinálni ebben a kormányban, szerintem csak ezért kapaszkodnak a szimbólumokba. A magyar választó egyébként elég szkeptikus, nem hinném, hogy szeretne magának egy főpapot -- ott vannak persze a hisztérikus viktor-viktorozók, de az nagyon csalóka.
:-)))) Nagyon beletaláltál. Úgyis folyton az értelmiségről dumált, képes volt elhinni, hogy az számít, hogy mit ír egy publicista, amikor gyakorlatilag nem volt alatta semmilyen értelmes döntéshozó és végrehajtó apparátus.
Egyébként még az Index topikokat is olvasta, legalábbis egyszer valamelyik közeli tanácsadója valami ilyesmit mondott.
Úgyhogy az tehet mindenről, aki itt a legszaporábban termelt :-) Pixy?
Az egész vizitdij csak arra volt jó, hogy el tuggyon bukni az eü reform...a 30 milliárdos bevétel nudli.....
Első menetben az eü kassza lenyulása volt az igazi....ami nem jött be, ezután már csak a reform a médiákokba élt tovább...hátha mégis sikerül a fideszes Somodinak lenyulni az OPI ingatlant....
Az eü reform alapja a HBCS reális összeggé alakitása szóba sem került, pedig az határozza meg a beteg gyógyulási eséélyeit....
Ha sikerül az eü reform, lett volna eggyel több BKV meg 4-es metró....
Hívőkkel szemben érvelni hiábavaló dolog. Ha megbocsájtod, én sem teszem. Inkább elhiszem neked, hogy egy nagyszerű, az embereket felemelő politika megvalósulásának vagyunk épp tanúi. (Csak tudnán, miért van olyan érzésem, hogy az Angi Vera c. filmet nézem?)
Semmi kedvem elölről kezdeni egy többéves, több10ezer hozzászólásos vitát... Rövid és velős: A co-payment alkalmazási lehetősége a korszerű egészségpolitikában [weborvos.hu]
"ha valaki beszed magának lyópofa tularémiát mongyuk, de ippeg nincs 300-600 forintya ellátogatni egy dottoréhoz, abból egy remekbe szabott pandémia is kikerekedhet. " Érdekes, hogy Németországban ettől nem tartanak. Van vizitdíj, mégsem hallani, hogy egyik járvány a másik után tizedeli őket. "A vizitdíjat csak és kizárólag utólag, köztartozások móggyára behajtható kötelezeccségként lett vóna szabad 1általán szóba hozni..." Akkor többe került volna a leves, mint a hús.
Lehet. Akkor ügyesen játszott szerep volt. Gondolj a széfekre! Ám ha már Mikolát meg Góglt szóba hoztad: pont ez az, amit nem nagyon értek másfél éve. Hogy lehet annyira hülye egy párt (hesperiának: a fidesz), hogy a saját klientúráját is kivégzi a demagógia oltárán?
Azért legyünk némileg objektívek. Molnár arroganciája és Ágika butasága sokat segített a fidesznek. Meg a következő baloldali kormánynak is: arrogáns hülyékkel nem vezénylünk reformot. Pont.
Hát, ha te azt nevezed valódi demokráciának, hogy egy toronymagasan győzelemre esélyes párt minden lehetséges alkalmat megragad, hogy artikulálatlan üvöltéssel akadályozza a saját későbbi kormányzását, akkor valóban.
"Mert őszintén: a vizitdíjjal az átlagember megtakarít maximum 600 forintot havonta."
Ezzel meg egy másik gondom akatt: ha valaki beszed magának lyópofa tularémiát mongyuk, de ippeg nincs 300-600 forintya ellátogatni egy dottoréhoz, abból egy remekbe szabott pandémia is kikerekedhet. A vizitdíjat csak és kizárólag utólag, köztartozások móggyára behajtható kötelezeccségként lett vóna szabad 1általán szóba hozni...
Geyza 2010.08.15 16:48:22 (17620) Az emberek nem attól mozdulnak ki az apátiából, hogy keresztény értékrendet kapnak. @
Bocsánat, rosszul fogalmaztam. Természetes sem a nemzeti összetartozás, sem a keresztény értékrend – ami nem feltétlenül jelenti a keresztény hitbe való betérést - nem tekinthető radikális programnak. Ezek konzervatív értékek. Az apátiából való kimozdításhoz viszont ezek nem elegendőek. Ezért van szükség a Jobbik radikalizmusára – ami egyébként bal oldali értéket is jelent - az intézményrendszerek átalakítására, a nyesegetés helyett a tövestül való kitépésre, az IMF delegáció élve való megnyúzására és lefejezésére, stb...arra hitre változtathatunk és változtatnunk kell, méghozzá gyorsan és késlekedés nélkül mert ez a megmaradásunk záloga. Sem a baloldali internacionalizmus, és félő a Fidesz forradalminak beállított szalonpolitizálása sem elegendő a holtpontból történő kimozdításhoz.
Ha a baloldalnak bármi esélye lenne még az elkövetkező évtizedekben azzal csak is egy radikális baloldal tudna élni.
Természetesen az embereknek olyan problémáik vannak amiket felsoroltál. És szintén természetesen a végső cél, hogy ezek problémák megszűnjenek. Itt arról van szó, hogy ez folyamat h kezdődjön el, és milyen szabályok szerint valósuljon/hat meg.
"Az Orbán kormány legitimitásáról lehet vitázni, csak nem érdemes. (...) A szavazatok mennyisége dönti el, hogy ki alakítson kormányt."
Nem tudom. A második mondat igaz, ezért a kormány jogszerüségét nem is vonom kétségbe. A legitimitási kérdés ott jön be, amikor OV szembesül azzal, hogy mire is van felhatalmazása. Ha nem hibásan győz, akkor ez nem lenne neki se kérdés. A hiba abban ár, hogy törvényes felhatalmazást szerzett, de a folyamat nem teremtett politikája számára legitimitást.
Amúgy nem biztos, hogy tudja, mi is az ő politikája.
Ismételheti napestig, meg ki is plakátolhatja, hogy "népem szeret, népem szeret", de ez konkrétan nem jogosítja semmire. Sokan küzdöttek ezzel a problémával, és a végül vagy beadták derekukat vagy csunyán végezték. Igencsak veszélyes az a pálya, amin OV jár, és ez mind a legitimitáshiányból ered.
Tellér Gyulával nems zoktam egyetérteni, de ebben spéci igaza van. Hogy 1990 óta itt csak ámítással lehet választást nyerni, de ennek feltételei időben gyöngülnek, és rendszerválsághoz vezetnek.
Mondjuk lehetett volna szerencsénk is, és kaphattunk volna nagyobb kaliberü despotát is. De ez már csak ilyen. A lényegen nem változtat. OV em a megoldás, hanem a probléma következő szakaszának emblematikus figurája. Az is lehet, hogy közelebb hozza a végkifejletet.
****************** A baloldalnak nem karizmatikus vezető hiányzik, hanem a bázisát adó mozgalom megszületése. Ezt siettetheti OV. Meg lehet azért érte tenni ezt azt. A legfontosabb folyamatok az elkövetkező években nem a kormánytól fognak szerintem elindulni. Ők csak kevergethetik a felszint, árthatnak sokat, de egész máshonnan jöve remélek változást, illetve tartok változástól.
Erről szó sem vótt... Arra ment ki a játék, hogy a veresegyházi Misszió Kht. menedzsmentye - élén Somodyval, hordágyáival ki akarta terjeszteni a zegész országra az Irányított Betegellátási* Rencert, amit gondosan úgy oldottak meg a kísérleti fázisában, hogy annak működéséről a zégeggyatta világon semmit ne lehessen megtunni...
A vekkerpárti egésségügyi reform meg azt hozta fel ennek ellenében, hogy az alapcsomag részeként imádkoznak a zinvalidus lelki üdvéér'...
Az igazi demokrácia csak akkor jön el, ha hatalomra jut a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (gyűjtöm majd nekik a kopogtatókat), és igazán komoly dolgokat is megvalósít, ha akarja a nép.
Mert őszintén: a vizitdíjjal az átlagember megtakarít maximum 600 forintot havonta. De az ingyen sörrel jóval többet! És a fizetés munka nélkül?
Úgyhogy jó úton járunk másfél éve, elismerem, de még hosszú út áll előttünk.
"Orbánt megválasztották az emberek annak ellenére, hogy nem mondott pontos programot, tehát az embereknek ÍGY KELLETT."
Ez így pontatlan. A Fidesz-KDMP pártszövetség helyi jelöltjére és listájára szavaztak, mert az adott kínáűlatból ez tünt legvonzóbbnak, azok alapján a képzetek alapján, amik akkor bennük e pártokról éltek.
Nem igaz, hogy így kellett, legfeljebb így is kellett, pontosabban, ez nem tartotta őket vissza, áttekintve a menű többi tételét. Egyébként a többiek se mondtak semmit, az egész politikai processzus úgy volt siralmas, ahogy volt. Ettől függetlenül, a következményei elől nem menekülhetünk el.
Nincs áttekintésem, melyik országban miként megy a választás, de amelyiket láttam egyikben se így megy. Erre mondom én: jó okkal. Ők tudnak valamit.
"OV nem belőlünk indult ki, hanem egy - szerintem - vékony, ámde hangos rétegből "
Céloztam volna? Csak egyetértettem indiánnal: itt az eü-t a következő száz évben át nem alakítja senki! (Azért talán mégis: egy-másfél éve elképedten figyelem a fidesz taktikáját. A biztos győzelem tudatában sem vettek vissza az arcpirító hülyeségből egy jottányit sem. Annak ellenére, hogy pontosan lehetett tudni: ezzel a saját cselekvőképességüket korlátozzák. A fidesz, sőt Orbán Viktor Mihály maga is, most a saját korábbi egészen hülye politikájának a foglya. Pontosan tudják, hogy ez így az összeomláshoz vezet, de tenni nem tehetnek semmit, mert korábban igen hatékonyan meggátoltak bármiféle ésszerű lépést. Nagy gáz lenne, ha most mégis ésszerűen kezdenének cselekedni. Talán még hkkk kollégánk hite is meginogna.)
Ingyán! Szerintem meg Horváth Ági valami jót kezdett el csinálni. Az nem rajta múlt csak, hogy kudarcot vallott. Olyan nagy rencerátformálást amibe belevágott sokkal nagyobb támogatást igényelt volna. Akár még Vekker úr részéről is! A nyolcéves kifáradás után nagy valószínűséggel a Fidesz vehette volna át a további irányítást, mint ahogy a jelenvaló is mutatja. Ma már csak kisebb korrekciókra lenne szükség. Így ha az egészségügyben valamit is akar az új elit tenni, akkor igencsak fel kell kötnie a nadrágot.
Aszondod, akarnak valamit csinálni, ami ellen népszavazni lehetne? Hát, én nem nagyon vettem eddig észre. De biztos csak titkolják az önkormi miatt. Aztán meg majd valami más okból.
Egy konvergens várólista lehetővé teszi, hogy előbb-utóbb mindent beteg meggyógyuljék. A divergens meg inkább a temetkezési vállalkozásokat hozza helyzetbe... De má' itten is bajok vóttak, ugyanis szó nem vótt a gyógyításról, hanem csak egésségügyi ellátásról...