Új vagyok itt, sajnos a fenti téma miatt regisztráltam, remélem tudna nekem valaki segíteni.
Tavaly költöztem saját lakásba (régi bérház, emeleti lakás).
A hideg beálltával néhány helyen nedves lett a fal a bejárati ajtó mellett és a fürdőben, amelyen kékes zöldes penészek jelentek meg - a bejárati ajtó üvegén a pára szépen lecsapódik; 15-18°C, 60-70%-os páratartalom - felületi kezelés kipipálva,kis teljesítményű páramentesítő beüzemelve de ezeket csak ideiglenes megoldásnak szánom.
A fő kérdésem a következő lenne: a lakásban jelenleg csak a szobákban van fűtés, a konyha és a fürdő fűtetlen helyiség (ideiglenes megoldásként alkalmanként hősugárzó üzemel)amelyek mellett egy szintén fűtetlen közös tulajdonú helyiség van, így az egyik fala lakásnak lényegében fűtetlen.
Tavasszal tervezem a cirko kiépítését a lakásban - fürdőben és a konyhában is lenne radiátor. Megoldaná-e ez a falan lévő penészedést, illetve a fal nedvesedését?
A sárga fólia helyett egy páraáteresztő fóliát kellett volna rakni mert a szigetelésnél nincs légrés és bezártad evvel a párás levegőt, ami tud az felmegy a padlásra a többi meg kitudja hol fog lecsapódni.
Legfelül a kúpcserép alatt az összes szarufa között. Ezt tapasztalatból mondom, az egyik házamban is ez volt amikor a tulaj belülre tett egy padlásfeljárót, a fólia kivágása megoldotta a problémát. :-)
Néztem a képeidet, ez tényleg brutál. Első évben nálunk is elég gáz volt, de sikerült megfékeznem a penész terjedését, mindig lekezeltem ahol éppen megjelent. Most igy a harmadik télre már határozottan javult a helyzet.
Szvsz a Mellerud, meg a tablettás csak észre sem vehető párásodás mellett jó. (Akkor meg minek...) Nálunk erre a penészre már c@rt sem ér...
Persze, nem jött hétvégén a résszellőzős, szóval, bíróság felé terljük az ügyet. (Szép menet lesz...meg olcsó...20000+ÁFA a szakértő órabére, azt mondta, egy ilyen elkészítése kb 8 munkaóra....wow...ennél még a csajok is occsóbban dolgoznak.... :oP )
De még ennél a páratartalomnál is hajlamos foltokban megjelenni a penész, főleg ahol hőhid van (fürdőszobában)! Nálunk ráadásul a fürdőszobában a szellőző és egyéb csöveket egy gipszkarton dobozolás fedi el, és ebbe van beépitve az elszivó ventilátor is, ami alatt sajnos nagy hidegben (pl. most) viz csapódik ki, hiába nem olyan nagy a páratartalom, ott meg szeret a penész.
nálunk is probléma ez a penészdolog, bár talán egyre kevésbé, ahogy telnek az évek (3 éves lesz a társasház). Vettem én is páramérős hőmérőt, és nálunk olyan 50-55% a pára, estére fürdés után eléri a 60-at is. A penészhez két dolog kell tapasztalataim szerint: nedvesség és hideg egyidejűleg, ergo (túl)fűtés és párátlanitás a megoldás (+ a kritikus helyek lekezelése, pl. Mellerud penészgátlóval, ez elég jó szvsz). Ha van légkondi, akkor az egész jó hatásfokkal tud párátlanitani (HOT vagy DRY fokozatban), én fürdés után bekapcsolom 10-15 percre igy télen (nyáron nincs penészünk) és határozottan javult a szituáció. A párátlanitó tabletta is lehetőség, de azért ahol 70% a pára, ott szerintem az már édeskevés.
Ez engem is érdekelne. Nekem 38-as pt falon van 10cm EPS. A lábazatom mivel kőfalazva van, nem került rá szigetelő. Bent a fal kb. térd magasság alatt kicsit hidegebb mint feljebb, de nem sokkal. Aljzatba 7-8cm EPS van +padlófűtés. Körbe a falnál 4cm. Penész pára nincs, csak az ablakon néha pára mikor nem szellőztetünk vagy teregetünk. A tetőtér aljzatba van 4cm lépésálló gyapot, a tető ez után lesz szigetelve. 2x10cm gyapottal. Szóval szigetelés ügyileg a 38-as falra jó a 10cm? Egyik szomszédom 5 cm-t akar ugyanerre a falra. Nem lesz vele szerkezetileg gondja később?
Nem,ahogy a képeken is látszik,a padlástérben csak a tetőfólia van,semmi más.Most gondolkozom azon,hogy javít-e a helyzeten,ha az egész padlást leszigetelem üveggyapottal.
Ott viszont nem párás.Ahogy rávezettél,mostmár biztos vagyok benne hogy a 2db tetőtéri ablaknál megy fel a meleg.Mint ahogy már írtam is,ezek középen vannak,és a padláson is középen van a párásodás.
Nem, eszem ágába sem jutott! Azért kérdezem, mert azt mondta, arra a kijelentésemre, hogy a több az jobb, hogy ezzel csinján bánjak! És arra lennék kíváncsi, hogy miért? Mitől lesz rossz egy túlméretezett hőszigetelés? Azon kívül, hogy drágább!?
Igen,láttam.És van néhány képem is ahogyan csinálták:
Arra a lécezésre rakták fel a gk-t.Az ezüst színű fóliára pedig az üveggyapotot.A kép jobb oldalán látható támasztógerendák fölött van a padlástéri ablak.
Olvasva amit írtál,arra jöttme rá,hogy a pont a padlástéri ablak alatt van egy nagy tetőtéri ablak,és a másik oldalon is, majdnem középen van egy másik ablak.
Ezek szerint ott megy fel a meleg.
Mit gondolsz(tok),minden gerendánál vágjam ki a fóliát,vagy csak középen?
Te láttad ,hogy felrakják a gk. alá a fóliát mert nagyon úgy néz ki ,hogy nem és az osb megvezeti a párát a szélére. Nézd meg középen ,hogy az osb alja vizes-e. Meg felemelhetnéd a gyapotot, hogy van e alatta fólia.
A padlásfeljáró az egyik végén van.Ott nincs is nedvesség.A padlás közepén van csak.Szellőző cserép nincs.(kerestem már,azt mondták a tataihoz nincs is)
Atöbbi kérdésedre nem igazán tudom a választ...Nedvesség csak a padlás közepén van,és a fólia külső részén ,a cserép alatt főleg.De a belső felén is volt naggggyon dúúúurván!!!Csöpögött le az OSB lapokra.De ez nagyon nagymértékben javult azután,hogy kinyitottam a padlástéri ablakot.
3 hiba van nálad. 1. a szigetelés és a fólia között nincs hézag (légrés) 2. nincs felül szellőző nyílás ( ki kell vágni a gerincnél a fóliát) 3. valahol feljut a pára a lakásból( vagy hiányzik a gk-nál a fólia vagy nem lett kihozva a falig vagy az ablakoknál a felszálló pára megy fel az ereszdeszkák között)
2 dolgot tehetsz gyorsan és a leghatékonyabban, elhúzod a szigetelést a fóliától kb 5cm-re és felül megvágod a fóliát a szarufák között.Így lesz szellőzés és nem megy tönkre a fa és a gyapot és majd tavasszal lehet foglalkozni a párával ,hogy hol jön fel.
Valahol felmegy a meleg a lakásból. Ortt ahol a legnagyobb a lecsapódás. Van légrés a padlástéri oldal szigetelés és a fólia között? Van ellenlécezés, szellőző cserép? Nem középen van a padlás feljáró? Lehet, hogy a szigetelés mögött is nedves, csak nem látod?