Keresés

Részletes keresés

Flanell Creative Commons License 2008.07.27 0 0 337
Pontosan. :)
Előzmény: vera57 (335)
groowe Creative Commons License 2008.07.26 0 0 336
Sziasztok!
ezek friss málnatövek,idén vettem az egyszer és a folytontermő töveket is.mindegyiken kb egy 30 cm-es1 hajtás volt  amik letermettek,most amik meg nőnek tövenként 2-3 szál nagyobb és pár kisebb sarj van.ezért köszönöm,hogy mondtad hogy ritkítani kellnem tudtam.nem akarom agyon sem terhelni,mert ha már ültettem akkor nem 1-2 évre.
az egyszertermők kb kisújj vastagságúak.ha érdekel,holnap lefényképezem,és belinkelem a képeket,hogy milyen nagyok.barátnőm vette a töveket veresegyházán,egy málnatermelő embernél.
megfogadom a tanácsod,hagyom most a kétszertermőt,had érjen be őszre,és tavasszal fogom az egészet és földszintig levágom.apropó még1 kérdés.ha ősszel leterem a kétszertermő,azt a sarjat is ki kell vágni,vagy az maradhat?
Előzmény: Flanell (334)
vera57 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 335
Köszönöm a gyors választ. Az zavart meg hogy én azt olvastam, ősszel az összes vesszőt tőből ki kell vágni. Nem értettem, hogy akkor tavasszal az újonnan kihajtott vesszőket miért kell ismét levágni 1m magasan.  Te arra gondolsz, hogy a tavaly már termett vesszőt meghagyod (max 4 db-ot), hogy még egyszer teremjen korainak, és csak aztán vágod ki tőből,   és az új vesszőn lévő lesz a későbbi termés ??  (Bocs eddig csak ettem a málnát... :-)) 
Előzmény: Flanell (334)
Flanell Creative Commons License 2008.07.25 0 0 334
Nálam is ez van jelenleg, 2 méternél magasabb hajtások tele érő málnával. :)

Mint írtam, azért szokták tavasszal visszavágni a folytontermőt, hogy a későbbi termést hozó új vesszők erősödjenek. Korainak ott van az egyszertermő, és az sokkal-sokkal jobb ízű, nem véletlen, hogy még most sem ment ki a divatból.
A profik a folytontermőt földszint vágják tavasszal, én hagyok 20-30 centis csonkot, hogy látszódjon, hol van, nehogy egy családtag vagy az eb letapossa az új hajtást. Meg így lesz rajta valamennyi, amennyi épp elég, hogy odavonzza a kertben lévő összes poloskát, így az egyszertermőn alig van pár példány.
Hogy tavasszal hány szálat hagysz és milyen hosszban, az teljességgel attól függ, hogy milyen arányban szeretnéd megosztani a két termést, ezért nem is lehet tanácsot adni, de 4-nél többet nem érdemes semmiképpen. Teljesen biztos, hogy lesz késői termés, akárhogy metszed, és ha az idei változat nem tetszik, akkor jövőre máshogy fogod metszeni.

10 napja így nézett ki, a drót kb. 1,90 magas.

Most már ilyenek vannak rajta.
Előzmény: vera57 (333)
vera57 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 333

"igénytől függően lehet 0,5-1 méteresre hagyni tavasszal az új hajtásokat."

Ezt nem értem ! Tavasszal ami nő hajtás  1 m-re visszavágni, és olyan alacsony vessző teremjen ? Az enyém most kb 2 m magas, és 1-től 2 m-ig van tele málnával. És ezen a folytontermőn hány szál maradhat egy tövön ?

Előzmény: Flanell (330)
Flanell Creative Commons License 2008.07.25 0 0 332
Akkor azok az egyszertermők szokatlanul erősen hajtanak.
Még ezután is fognak nőni 1 métert, vagy ha visszahajlik a végük, akkor elágaznak akár 5 felé is.
Attól függ a hosszuk, hogy hányat hajt egy tő és milyen vastag az 1 méter fölötti részük. Mindenesetre, az első termő évükben még nem szabad teljesen terhelni őket.
Ha csak 1-2 szál van tövenként, akkor 120-150 cm magasak is lehetnek. 2-nél több inkább még ne maradjon, esetleg 3 a különlegesen erős töveknél. A fél centinél vékonyabb részek menjenek le, és az elágazásokon is legfeljebb pár szem maradjon.
Előzmény: groowe (331)
groowe Creative Commons License 2008.07.25 0 0 331

Köszönöm a gyors választ!

van sima egyszertermőm,igaz tavasszal ültettem,meg van folytontermő is.ezt kertészetben vettem,és egyszer idén letermett már,azokat kivágtam,és akkor láttam,hogy új sarjakon is termés van.az egyik piros a másik meg sárga termésű.

azért voltam megzavarodva,hogy akkor most mit és hogyan csináljak :-)

még1 kérdés.az egyszertermőnél ami most hozott sarjakat azok kb 140-150 cm-esek tavasszal mennyit metszek vissza belőlük?

mégegyszer köszönöm!

Zsolti

Előzmény: Flanell (330)
Flanell Creative Commons License 2008.07.25 0 0 330
Ami neked van, az feltehetőleg folytontermő, ami más kezelést kíván, mint az egyszertermő.
Az egyszertermőnél, ha normál sűrűségben van telepítve, kordon mellé, akkor 5-6 vesszőt szoktak hagyni. Ha karó mellett van, jó sűrűn, hogy alig lehet közémenni, akkor elég 3 vessző. Lehet valamivel többet meghagyni, és tavasszal beállítani a vesszőszámot, a rügyek duzzadása után látni, hátha valamelyik elhalt. Ilyenkor kell a vesszők tetejét is lemetszeni, ahogy írva vagyon.
Ha neked tényleg folytontermőd van, akkor két variáció lehet a metszésnél.
Általában ennél tavasszal tőből kimetszik az új hajtást is, hogy a nyári-őszi második termésre gyúrjon rá a málna. Ezt házikertben akkor érdemes alkalmazni, ha van rendes egyszertermője is az embernek. Ha nincs, akkor igénytől függően lehet 0,5-1 méteresre hagyni tavasszal az új hajtásokat.
Előzmény: groowe (329)
groowe Creative Commons License 2008.07.23 0 0 329

Sziasztok!

leérett a málna,ki is vágtam  a letermett töveket.az új hajtásokból mennyit érdemes hagyni?eddig minden tő kb 2-3 új sarjat hozott.a másik kérdésem,hogy egy "régi" 76-os könyvben azt olvastam,hogy érdemes  sarjak felső kb 1/3 lemetszeni,mert középrészen hozza a termést.no igen,de azóta gondolom már másfajta málnákat lehet kapni,mert az új sarj is ami idén nőtt hozza a termést.ha azt levágom akkor nem marad termés rajta.

a másik kérdésem,hogy szedermálnával kapcsolatban van valakinek vmi tapasztalata?érdemes 1-2 tövet ültetni belőle,vagy felesleges pénz/idő ráfordítás?

kalmárkata Creative Commons License 2008.06.23 0 0 328

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ősszel  lesz valakinek felesleges málnatöve, és mennyiért?

Én olyat szeretnék, aminek intenzív, de sima málna íze van, nem vadmálna, és normál méretű, nem apró a termése.

Előre is köszönöm!!!!

Flanell Creative Commons License 2008.04.18 0 0 327
Ha folytontermőt veszel, az igen. Ha hagyományost, akkor attól függően, hogy elég nagy-e a tavalyi (fás) része.
De nem hinném, hogy lenne még valahol.
Előzmény: masszőr fiú (324)
Flanell Creative Commons License 2008.04.18 0 0 326
Az új hajtás, amit kikapálnak, ilyenkor még annyira gyenge, hogy nem nagyon viseli el az átültetést. Vékonyak a sejtfalak, és összeesik, ha kiszedik a földből.
Októberben még vígan leveles és terem, inkább november vagy december, amikor épp nincs fagy. De legjobb egyértelműen a tavasz, március táján.
Előzmény: S.Eta (323)
Flanell Creative Commons License 2008.04.18 0 0 325
Lehet, hogy csak tőről fognak kihajtani, fentről nem. Nem tartom valószínűnek, hogy egy is elpusztulna.
Előzmény: taormina1 (322)
masszőr fiú Creative Commons License 2008.04.17 0 0 324
Sziasztok! Ha most veszek valahol kontíneres málnát, az már az idén megmutatja a termését?
S.Eta Creative Commons License 2008.04.15 0 0 323
Azt hittem ilyenkor szelektálják hogy mi marad és mit kapálnak ki. Na mindegy majd ősszel újra megkérdezem. Mikor kérjek szerinted októberben?
Előzmény: Flanell (321)
taormina1 Creative Commons License 2008.04.13 0 0 322
Szia, kb 6:4 a megmaradási arány. A többiek végleg elhasaltak, vagy késhetnek is?
Előzmény: Flanell (321)
Flanell Creative Commons License 2008.04.13 0 0 321
Szerintem már kicsit későn jutott eszedbe, van már 20 centis idei sarjhajtás is.
Előzmény: S.Eta (320)
S.Eta Creative Commons License 2008.04.13 0 0 320
Sziasztok!
Tudom hogy már régen nem volt forgalom de azért hátha betéved ide egy két málnás.:) Szeretnék málna hajtásokat vásárolni a kétszertermő (Autmonn blissy) fajtából. Ha valakinek lesz eladó írjatok. Köszi
taormina1 Creative Commons License 2007.12.09 0 0 319
Akkor most mi lesz a málnával?
Előzmény: Flanell (318)
Flanell Creative Commons License 2007.12.08 0 0 318
:)

A múlt heti fagy levitte, már csak a levelek egy része él.
Előzmény: taormina1 (317)
taormina1 Creative Commons License 2007.12.02 0 0 317
Na na és mivel festetted be? Körömlakkal?
Előzmény: Flanell (316)
Flanell Creative Commons License 2007.12.01 0 0 316

Még egy hete is így nézett ki.
taormina1 Creative Commons License 2007.11.28 0 0 315
Kösz, jó lesz!
Írtak azok, akik 50-ért árulják a málnát, de valami nagyon messzi helyen vannak.
Előzmény: Flanell (314)
Flanell Creative Commons License 2007.11.27 0 0 314
Az őszit szemezni akkor lehet, mikor már elég erősek az új hajtások, június második felétől. Idén azért nem mentem, mert ebben az időpontban el voltál tűnve.

A Bliss nem apró szemű, átmérőben kb. olyan, mint a hagyományos nagy szemű, viszont rövidebb valamivel. A bogyósúly talán 10-20 %-kal kisebb. Ez érik most is.
Előzmény: taormina1 (310)
Flanell Creative Commons License 2007.11.27 0 0 313
Nekem is van valami névtelen, ami tele van zöldekkel, persze, már hiába...
Előzmény: Évi5 (312)
Évi5 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 312

Én ezt a fajtát a St.kl nevű csomagküldő cégtől vettem, francia lenne a drágám. Normál méretű, vagy egy kicsivel kisebb gyümölcsöket terem, és nagyon de nagyon ízlik nekem, kimondottan szamóca ízű, főleg az őszi termés. (Érdekes módon, mintha ősszel finomabbak lennének, mint nyáron, vagy csak jobban megbecsüljük őket)

A fajtája pedig: 'Déesse des vallées' Erdei szamóca

Májustól a fagyokig terem, de inkább két hullámban, közte van egy kis szünet, akkor csak néhány szem van. Most főleg októberben, novemberben indult meg. A minap találtam rajta egy gyönyörű nagy szemet, de még csupa zöld volt, nem fog beérni, sajnos.

Előzmény: Flanell (309)
Évi5 Creative Commons License 2007.11.27 0 0 311

Az Automn Bliss (Blissy) nevű fajta az, amelyiket Flanell vadmálnaízűnek hív. Mint ahogy írta is, ez az idei hajtásokon is terem, nemcsak a tavalyiakon, annyi a különbség a két vesszőn termett szemek között, hogy az idei hajtásokon lévő málnák ősszel, a fagyokig érnek. Így ez kétszer terem. Apróbb szemű, mint a normál málna.

Olvastam a neten, hogy ősszel teljesen visszavágják mindet, és tavasszal csak az idei hajtások nőnek ki, és ősszel teremnek. Akkor viszont többet.

Általánosságban szerintem elmondható, hogy a nagyszemű gyümölcsök kevésbé ízletesek, mint a kicsik, mintha ugyanaz az ízmennyiséget kapná mindkettő, csak az egyikben összetömörödik, míg a másikban felhígul. Persze vannak kivételek, csak általánosítok.

Előzmény: taormina1 (310)
taormina1 Creative Commons License 2007.11.26 0 0 310

Hát jó, akkor ahogy jónak látod.

Tényleg csak júniusban fox szemezni?

Akkor most végülis ez a Bliss az, amelik aprószemü erös aromájú, vagy a nagyszemü és vízizü? erre mondtad, hogy kéccer terem?

Előzmény: Flanell (308)
Flanell Creative Commons License 2007.11.26 0 0 309
Nekem ilyen nagyonszamóca-ízűből csak apró szemű van.
Előzmény: Évi5 (304)
Flanell Creative Commons License 2007.11.26 0 0 308
Nekem van rendes is, amit jobban szeretek, meg 3 tő Bliss is.
Akkor már nem jó ültetni, mikor barackot szemezni megyek, mert akkor június lesz. :)
Ültetni most is jó, tavasszal is, csak tavasszal már kihajigálják, ami nem kelt el.
Én tavaly tavasszal kaptam, április táján ültettem, és ha visszatekersz, tavaly ilyenkor is tettem fel képet a termésről.
Ennek a fajtának az a különlegessége, hogy az azévi hajtáson is hoz termést. Először rendesen a tavalyi hajtáson, mint a szokványos málnák, aztán meg nyár végétől a nagyobb fagyokig az idei hajtáson. Ezért is szokták visszavágni tavasszal földszinten vagy pár szem magasságban, hogy az új hajtásokat nevelje inkább.
Előzmény: taormina1 (306)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!