Keresés

Részletes keresés

ferkeindex Creative Commons License 2008.07.23 0 0 18558
kíváncsi leszek, hagyja e a MOB indulni... megérdemelné, megküzdött érte, úgy érzem!
Előzmény: 7241gabi (18557)
7241gabi Creative Commons License 2008.07.23 0 0 18557
Fazekas Robi A szintet dobott Ljubljanában
Hauanita Creative Commons License 2008.07.22 0 0 18556

Egyébiránt a női távolt nemigen néztem, mert akkor Balázzsal dumáltunk, meg közben 1500-ak mentek, és akkor már inkább futás.

Én amúgy azt nem értettem, hogy miért volt mindkét nap ffi/női távol és hármas esetében, hogy a ffi volt koradélután, a női meg este. Szegény fiúk ott szívtak a napon mindkétszer :(

Előzmény: Hiver (18553)
spurs84 Creative Commons License 2008.07.22 0 0 18555
most megy a stockholmi gyémántvadászat a jurón...
eddig nem rossz,most jön a női 100
Irbisz Creative Commons License 2008.07.22 0 0 18554
ezt én sem értem, tudomásom szerint a második (harmadik stb.) ugrás dönt.
a szél szerepe csak annyi h. ha nagyobb mint a 2 m/s-es határérték akkor csúcsot nem lehet hitelesíteni, de versenyt lehet nyerni.
akkor is ha valakinek 5 m/s volt, másnak meg 0,5 m/s és csak 1 cm volt közöttük.

lehet h. volt szabálymódosítás?

Előzmény: Hiver (18553)
Hiver Creative Commons License 2008.07.22 0 0 18553

Koszi a beszamolot! :o)
Megneztem az eredmenyeket, es egy valamit nem ertek: noi tavol 2-3. helye mi alapan lett kiosztva?

2. Farkas Gyorgyi:

X (-0,7), 5,88(+0,4), 6,09(-0,5), X(-), 6,15(0,0), X(0,0)

3. Ajkler Zita:

6,12(-0,7), 6,15(+0,4), 6,14(+0,4), 6,05(-0,7), X(0,0), 6,12(-0,4)

A szel miatt? Mert a 2. ugrasa Zitanak lett nagyobb.
Tudja valaki, hogyan veszik szamitasba a szelet?

Előzmény: Hauanita (18552)
Hauanita Creative Commons License 2008.07.20 0 0 18552

Hát, akkor legyen.

Szubjektív atlétika OB, 2. nap

Marha meleg volt. Így aztán már induláskor nem irigyeltem a mai versenyzőket, akiket aztán végülis nem is igazán a meleg, sokkal inkább a szél zavart. Merthogy a szél már tegnap is összevissza fújt, ma meg aztán már pláne.

A tegnapi tapasztalatok alapján ma csak úgy fél 4 után értem ki a stadionba, ahol első látásra kicsit kevesebben voltak, mint tegnap. Vagy a közönség is a VIP szektorban (is) volt, legalábbis ma mintha mindenhova be lehetett volna jutni...

Megérkezésemkor már zajlottak a férfi "hármas" küzdelmei, és mivel volt néhány átfedés a tegnapi "távol"lal, így tök lelkesen tapsoltam a srácoknak, ha kellett :) Néha megpróbáltam átnézni a rúdhoz, de az az elején nemigen kötött le, így tán az 5. sorozat közepéig a hármasugrást néztem. Tölgyesi Péter magabiztosan ugrotta az elsőt jó nagyra, mögötte Fejős Bence végzett, na az ő utsó ugrását, sajnálom, hogy nem láttam, mert láttam, hogy nem esett neki jól, mikor tán a 2. ugrásra belépett, meg fura helyzet is volt (elég necces lehetett), így aztán már nagyon szurkoltam.

De aztán csak átevett a fene a rúdugráshoz. Családias hangulatú verseny volt. Alig páran voltunk a környéken, főként családtagok, edzők. Meg én. Benne lehetett élni a versenyben. Látni, hogy hogy próbálják megtalálni azt a pillanatot, mikor legkevésbé fúj a szél, vagy egy rossz ugrás után mit hogy kellene módosítani.

A srácok jók voltak -bár sajnos nyilván nem a nemzetközi mezőnyhöz képest- úgyhogy én most maradnék konkrétan az itteni versenynél.

5 m-en öten jutottak át, közülük 4-en mentek 5.10-re is, közülük kiesett egy srác. Aztán 5.20-ra is 4-en maradtak így, közülük csak Szabó Dezső ugrotta át a magasságot. Fiatal kora ellenére a fickó nagyon magabiztosan és szimpatikusan versenyzett, öröm volt nézni. A további érmeken Ungvári Tamás és Skoumal Péter osztoztak, ez utóbbi szegény igen csalódott volt, hogy nem neki fújt a helyi szél :)

Közben megkezdődtek a futószámok.

Ez két dologból volt érdekes. Egyik, a már többször vázolt frankó meleg. Úgy tűnik, nem csak nekem jutott eszembe, hogy egyébiránt nem nagy beruházásként néhány napernyőt kitehetnének, mert a srácok két ugrás között menekültek volna a sarokba az árnyékba, de nem lehetett, mert "pálya". Méltatlan szerintem.

A sprint számoknál megint volt A-B döntő, így eshetett meg, hogy 200-on a 9. helyezett leányzó egyedül indult a B-döntőben. Jelentem, megnyerte. De nem lehetett neki mókás. Volt aztán 400gát, amit továbbra sem tudok szívből szeretni, mert elég sok húzódást, sérülést, balesetet látok ezügyben ilyen versenyeken. :-(

Eközben frizbiverseny diszkoszvetés is volt, naaagy nevekkel, úgymint Kővágó Zoltán, Fazekas Róbert és Máté Gábor. Ilyen sorrendben a dobogón, bár utóbbi emberünk az érmét már nem várta meg. :/

Ezután kezdődtek a 800-ak. Az egy gyilkos dolog lehet. Rövidnek hosszú, hosszúnak meg rövid. No, mindegy. A férfi versenyen Kazi Tamás indult nagy reményekkel, a hangosbemondó szerint, ha 1:47-en belül fut, akkor repül. Már az olimpiára. Ennek megfelelően vezetett is, 5-600 körül már szerintem vagy 20m-rel is. Magabiztosan. Aztán nem tudom, mi történt, hogy elgörcsölte, elfogyott, vagy mi, de a végén érmet alig tudott nyerni. :-( Viszont a srác, aki nyert, Szemeti Péter: duplázott. Tegnap 1500-on is ő győzött. Szééép.

A 800 nőinek számomra a második előfutama volt érdekes: megjelent egy lány, akit az összes létező szegedi és Szeged környéki utcai futóversenyen látni szoktam, és meg is nyeri. Illetve az ikertesójával szoktak osztozni az első két helyen, és most megrökönyödve néztem, hogyhogy csak egyikük van itt. Később kiderült, miért: tesó 5000-en próbálkozott. Mindketten 8.-ok lettek. Egyik itt, másik ott :)

Az 5000-ek már izgibbek, ez már nemcsak az erő, a kitartás versenye is. Pályán meg pláne. A női versenyt amúgy magabiztosan nyerte Rakonczai Beáta, neki ugye maratonin van szintje Pekingbe. Gondolom, edzett egy jót. Mögötte Erdélyi Zsófia és Kovács Ida ért célba, de az én lelkemnek az ő futásuk nagyon erőlködő volt. Nem volt szép. Nem az a fajta futás volt, amitől nekem is kedvem támadna elindulni. Jóó, tudom, ez nem sportágnépszerűsítő reklám, hanem OB, de akkor sem jó szenvedő, görcsölő versenyzőket látni.

A férfi 5000 kevésbé kötött le, illetve az első kettő küzdelmét figyeltem, főleg mert Csillag Balázs az utolsó körben jött fel az első helyre. Igazából itt viszonylag sok volt az "ismerős" név, archoz viszont kevésbé tudtam kapcsolni, megaztán hullottak a srácok, mint a legyek. Gyakorlatilag a mezőny fele ért csak célba. Érdekes.

A női hármasugrás zajlott még, és a 4×400-as váltók. Érdekes volt, amikor a női hármas döntője alatt már kiosztották a Spiriev táblázat alapján a legjobb női és férfi atlétának járó díjat. Bár igazából azok után, hogy tegnap már lement két versenyszám, amikor megnyitották az OB-t, lehet nem is kell csodálkozni.

A 4×400-as váltók versenye igazi közösségi élmény volt, rengeteg szurkolással, hatalmas hangorkánnal. Az egyetlen ilyen igazi érzés volt talán. Legalábbis élveztem egy ideig, amíg mellettem két lányka olyan sivalkodásba nem kezdett, mintha minimum a Palcsó Tamás-koncert első sorában álltak volna. Jajj.

Aztán ezzel ért véget a verseny két napja.

Jó ez az OB. Mégis úgy látom, hogy van pár bekövesedett megszokás ezzel kapcsolatban, amin változtatni csak kis rugalmasság és nem túl nagy anyagi befektetés lenne, és sokkal néző- és sportolóbarátabb lehetne a verseny. És ezáltal lehetne kicsit népszerűsíteni az atlétikát, mint olyat.

Viszont ami nagyon pozitív, hogy minden nap estére már fenn voltak a Masz-honalpon az eredmények.

Hát, nagy hajrá a pekingi indulóknak, és legfőképpen tiszta, doppingbotrányoktól mentes versenyzést kívánok...

Előzmény: ferkeindex (18551)
ferkeindex Creative Commons License 2008.07.20 0 0 18551
jöhet a mai napról is beszámoló :)
Előzmény: Hauanita (18550)
Hauanita Creative Commons License 2008.07.19 0 0 18550

Szubjektív élménybeszámoló az Atlétika OB-ről

Öööö, lehet nem ide kellene ezt írnom, főleg mert általában nem érdekel, hogy olvassák-e, amit írok, de olyan jó látni, hogy néha újra él a topik.

Én mondjuk nem nézek annyi atlétikát, így nemigen vagyok képben, de mikor Nyíregyházán töltöm a nyarat, át szoktam menni Debrecenbe, ha van valami történés. Tavaly U23-as Eb volt, ott voltam az első és a záró napon, gondoltam idén az OB is jó lesz, ha nincs más :)

OB-n is voltam már kétszer, egyszer vagy 4-5 éve Nyíregyházán, meg a rákövetkezőn, ami szintén Debrecenben volt, tehát már-már magabiztosan mozgok a vasútállomás-Atlétika pálya útvonalon, és a pálya környékén sem kavarok el.

A sportszakmai szempontokon túl engem az "esztétikai élményérték" is le szokott kötni, de hadd ne mondjak neveket. Jópasik az atléták (is), na. Erről ma is meggyőződhettem :))

Mondjuk naív ötlet volt azt gondolni, hogy a csütörtök magasságában kinyomtatott műsorfüzet fog élni szombaton. Ki is mentem 3-ra, nagy naívan, a pályán szinte semmi. Itt kérek elnézést a dobóktól. Szeretem a futószámokat, meg lekötnek az ugrószámok is, ha folyamatosan követek egy versenyt, de a dobószámok nem a kevdenceim (valszeg a már taglalt esztétikai élményérték miatt).

Azért persze, ha már ott sütötte a nap a fejemet, megnéztem a ffi kalapácsvetés végét, és Pars Krisztián dobott is szép nagyokat, 80 m fölött, utána viszont 72 meg 66 m-es eredmények következtek. Illetve volt még egy kuvaiti vendégjátékos, azért az ő kezéből is elrepült a cucc majdnem 77 m-ig, de ugye ez OB. Vagymi. Mindenesetre megállapítottam, hogy már nem annyira kalapácsvető nemzet a magyar és szomorúan jutottak eszembe a 4 évvel ezelőtti olimpia eseményei. (azóta estem ki az atlétikai események követéséből. Elment tőle a kedvem)

Végre 4 órára beindultak a történések. A gátfutás előfutamaival párhuzamosan a távolugró fiúk mezőnyében gyönyörköhettem, köszönöm, srácok :) Itt is megfigyelhető volt, hogy az első (Ecseki Dániel) röpke 30 centivel ugrotta túl az utána következő két helyezettet. Akik között mellesleg egy centi döntött, az is a második legnagyobb ugrásukban. Ebből már csak azt sajnálom, hogy a verseny nem kifejezetten nézőbarát. Aki volt már ilyen élő versenyen, az tudja, hogy ennek köze nincs ahhoz, amit a TV-ben látunk, hogy emberünk ugrik, vár, eredmény a képernyő alján, helyezéssel, stb. Nem. Emberünk vár, mi is várunk, és ha épp nem másra figyelünk, amikor kiírják és extrém sebességgel körbeforgatják az eredményjelző táblát, akkor lehet is látni. Analóg persze, de kicsire nem adunk. Sajnos a fejem meg nem számítógép, így mindenre figyelni egyszerre nem tudok...

A másik jellegzetesség, hogy a hangosbemondó gyakorlatilag bojkottálja az ugrószámokat. Folyamatos közvetítés megy a dobásokról, és valamennyire a futószámokról, de az ugrásokól max annyi, hogy most milyen magaságon/ hányadik körben járunk. Tehát, aki neadj'Isten ugrószámot szeretne figyelemmel követni. Az koncentráljon. Nem kicsit, nagyon. Mindezt nehezíti még az is, hogy az esetek nagy többségében dübörög a zene (mindenféle "slágerek" válogatás nélkül), így aztán a neveket sem igen lehet hallani - néha próbáltam figyelni az ugróknál, ki jön. Mellesleg az ugrók bemutatva sem voltak, mint mindig, mindenki más, csak úgy felsorolták őket :(

És végül még egy gondolat a szervezéssel kapcsolatban. Mert az egy dolog, hogy nem nézőbarát egy országos bajnokság, de az talán még gázabb, hogy nem is sportolóbarát. Tényleg nincsen két pad, csak egy a tizeniksz versenyzőnek? Tényleg akkora pénz lenne néhány napernyő, hogy ne dögöljenek meg a szerencsétlenek a szikrázó napsütésben? (vannak emlékeim tavalyról az U23-as EB-ről, mikor a White nevű hármasugrósrác kezében hatalmas fekete esernyővel flangált...)

Más. Sprintszámok. Lemegy két időelőfutam, 5-6 emberrel. Ez összesen 11 fő. Minek kell B döntő is? Aki bejut a 8-ba az döntős, aki nem, annak gémóver. Az én elképzeléseim szerint. Mondjuk időközben összefutottam -balazs-zsal, és ő megpróbálta nekem ezt elmagyarázni, maradjunk annyiban, hogy bár nem vitatkoztam, maradéktalanul meg nem győzött.

A sprintszámok A-B döntői közben áttelepítettem magamat a magasugrás és a súlylökés területére. Súlylökést is csak azért néztem, mert én legjobban a tízpróbát szeretem, az viszont nem volt, úgyhogy "Zsivó"t csak itt lehetett most látni. Azért be kell vallanom, nem volt vészes. Öröm volt látni Kürthy 20m feletti dobását :))

Mire lement 3 sorozat, addigra lementek a gátak, meg a 100m-ek A-B döntői, sőt a 400-ak időfutamai is. Ha tudtam volna, hogy 210 centin már csak 3-an versenyeznek magasugrásban, akkor azt még megnéztem volna, de mint vázoltam volt, az ugrószámok a hangosbemondók mostohagyermekei. :(

Eközben zajlott még a női rúd is, de hát mindenütt nem lehetek ott. Ígérem, holnap a férfi rúdugrást végignézem :)), márcsak mint második kedvenc atlétikai számot is :)

Aztán visszaültem a célegyenesbe, és -balazs-zsal beszélgetve próbáltuk követni az eseményeket. Ekkor már alapvetően 1500-ak és 3000-akadályok voltak (ezúttal a női távolt és a ffi gerelyt már nem figyeltem). Ismét megállapítottam, hogy kemény lehet középtávot futni, és nem kifejezetten értettem, hogy a tavalyi U23-as Eb-n ezüstérmes Bene Barna (de gáz, ott nem jutott eszembe a neve, csak, hogy nagyon szurkoltunk neki tavaly!!) miért nincs itt?

Aztán már a 3000 ffi akadályt nem láttam, mert azelőtt el kellett jönnöm, de ott sem látom az eredménylistában a szintén tavaly U23-as Eb-n bronzérmes Ott Balázs nevét. Kár.

A női akadályt néztük még, nem lehetett egyszerű az sem belülről. Az első két helyen Erdélyi Zsófia és Tóth Lívia futottak, végül Lívia győzött, aki gyakorlatilag végig vezetett, bár volt, hogy vagy 40m-rel is, a végére alig maradt belőle 2.

Ezek közben olykor eredményhirdetések voltak, de a tavalyihoz képest nemám a VIP szektorral szemben, a pálya közepén volt a dobogó, még az emberek meglátnák kik is a mi atlétikai magyar bajnokaink. A dobogót ezúttal "eldugták" a sarokba, a célegyenes legvégébe. Szerintem kár. Ez sem néző, sem versenyzőbarát.

Viszont nézők voltak. Régebben, ha elmentem egy ilyen eseményre, mindig úgy éreztem, csak a versenyzők edzői és hozzátartozói vannak kint, és csak nagyon kevés érdeklődő. Most gyakorlatilag tömve volt a célegyenes előtti szektor. Azért ez jó hír. Bár Debrecenben már elég sok atlétikai esemény volt, lehet ennek köszönhető.

Holnap - tanulva a mai tapasztalatokból - egy órával későbbi vonattal megyek, de ott leszek. Azt nem ígérem, hogy arról is írok, bár ki tudja. :)

Bocs, hogy hosszú voltam.

gugugaga Creative Commons License 2008.07.19 0 0 18549
szerinted miért kérdeztememg smileyval a végén?
Előzmény: Vincze Vilmos (18546)
Vincze Vilmos Creative Commons License 2008.07.19 0 0 18548
Szerintem nem fogják őt meg sehogy.
Előzmény: DELPIERO1984 (18547)
DELPIERO1984 Creative Commons License 2008.07.19 0 0 18547
Állítólag kolbászt kötnek a lábára és ráküldenek egy-két oroszlánt. Vagy óriási világcsúcsot fut, vagy "gondjai lesznek". :-D
Előzmény: gugugaga (18545)
Vincze Vilmos Creative Commons License 2008.07.19 0 0 18546
Na hogy ? Szépen írd le hogy ? Mert szerintem most ő van a legjobb formában 800méteren.
Előzmény: gugugaga (18545)
gugugaga Creative Commons License 2008.07.18 0 0 18545
na ne mond tényleg ő tartja a világcsúcsot? minek ehhez ennyi felkiáltójel?
nem volt ott Páriszban. Gay meg Pekingben nem fog futni 200-on

egyébként arra rájöttetek már h Jelimot h fogják megverni 800-on?:-)
Előzmény: Vincze Vilmos (18544)
Vincze Vilmos Creative Commons License 2008.07.18 0 0 18544
Usain Bolt most a legjobb futó szerintem lefutja Tyson Gay-t is 200 méteren . meg hát ő tartja 100 méteren is a világcsúcsot 9.72-vel . Most meg kezdi a Golden League-et  Párizsból !!!
Előzmény: DELPIERO1984 (18542)
benyoka Creative Commons License 2008.07.14 0 0 18543
hahó,

hölgyek és urak, a sportgéza az olimpián tematikus blogokat készül indítani, amihez lelkes, hozzáértő arcokat keres szerzőnek. az atlétika természetesen kiemelt szerepet kap, ezért legalább 4-5 szerzőt keresünk a meglévők mellé.

akit érdekelne egy ilyen pompás lehetőség, az a részletekért forduljon bátran hozzám a benito@mail.index.hu címen.

üdv,
mártha bence
DELPIERO1984 Creative Commons License 2008.07.13 0 0 18542
Usain nem szarozik. Most futott Athénban 200 méteren egy 19.67-et, enyhe ellenszélben.
spurs84 Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18541
köszönöm,köszönöm:)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18540
meg ITT
Előzmény: sonomilanista (18539)
sonomilanista Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18539
esetleg itt is:

ITT
Előzmény: spurs84 (18537)
kezil Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18538
Itt megtudod nézni: ITT
Előzmény: spurs84 (18537)
spurs84 Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18537
visszatérve a 100-hoz:tud valaki oldalt,ahol össze vannak gyűjtve az eddigi olimpiai bajnokok az egyes számokban?
gugugaga Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18536
vedd aminek akarod:-)
Előzmény: spurs84 (18535)
spurs84 Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18535
ezt dicséretnek veszem:)
Előzmény: gugugaga (18534)
gugugaga Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18534
imádom ezt a fajta szakértelmedet:-))
Előzmény: spurs84 (18533)
spurs84 Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18533
mondjuk ezen a nyáron pont megéri fecskének lenni:)
Előzmény: gugugaga (18532)
gugugaga Creative Commons License 2008.07.12 0 0 18532
jó kérdés
úgy tűnik Marrit komoly ellenfel elett idénre. Aztán lehet h ő is csak 1 nyári fecske.
Előzmény: DELPIERO1984 (18531)
DELPIERO1984 Creative Commons License 2008.07.11 0 0 18531
Kíváncsi vagyok, Wariner vissza tud-e kapaszkodni abba a szinte érinthetetlen csoportba Felix és Sanya Richards mellé.
Előzmény: gugugaga (18530)
gugugaga Creative Commons License 2008.07.11 0 0 18530
az se normális.

Felix is más mint a többiek:-)
Előzmény: DELPIERO1984 (18528)
spurs84 Creative Commons License 2008.07.11 0 0 18529
ha úszó lenne,azt mondanám biztos asztmás lett,de így...:)
Előzmény: DELPIERO1984 (18528)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!