Köszönöm szépen a válaszod, a semmitől ez is több volt!:):)
Jó ötlet a hajózás, biztos sokkal több gyönyörűséget lát az ember a vízről, de az szerintem csak jó időben szuper, október végén meg az időjárás tekintetében túl sok jót azt hiszem nem várhatunk.
Valószínű követjük a példátokat és csak mászkálunk mi is egyet.
sajnos Como-ról sokat nem tudok írni, csak mászkáltunk a tó körül és megnéztük a dómot. Ha újra mennék, hajóra szállnék, az biztos, de így is jó volt. A vonatról a végállomáson szálltunk le.
Okt. végén készülünk pár napra Milánóba. Bergamóba érkezünk mi is, most kezdem az infókat gyűjteni.
Sok városon kívüli csavargást nem tervezek, Milánót szeretném kényelmesen bejárni, de egy napot rászánnék Comó-i tóra én is.
Megköszönném, ha arról a napotokról írnál egy kicsit többet. Mikor indultatok, ott mit néztetek meg stb. Ugye oda is vonattal mentetek? Leszállni a vonatról hol érdemes, a Como nevű településen, vagy érdemes esetleg kicsit tovább vonatozni, aztán visszafelé megnézni Como-t?
Sziasztok! Tudna segiteni valaki Bergamo reptér ill. Malpensa reptér közötti transzferrel kapcsolatban,menny idő honnan-hova, átszáll stb. Sürgős lenne! Köszönöm szépen! Sziasztok
Mivel sok hasznos infót kaptam innen (is), egy-két dolgot leírok én is. 5 napot töltöttünk kint. Bergamóba érkeztünk, Verona egy nap, Milánó két nap, Como egy nap. - Rengeteget vonatoztunk, szerettük, de fontos, hogyha jegyet vesztek a pénztárnál(!!), ne automatából, és először mindig drágát adnak, külön szóljatok, hogy olcsó jegy kell. Így 80 euró helyett 30-ért mentünk Veronába oda-vissza. Nem tudom, mi a drága és olcsó közt a különbség, semmit nem láttunk, igaz, ellenőrt is csak egyszer. - Milánó kártya fölösleges, helyi BKV-ra:) 5,50-ért 48 órás jegy, minden helyi közlekedési eszközre jó, sőt, kipróbáltuk, mi a 48 órát túl is léptük, mégis jó volt. - Ellenőrrel a száz utazgatás közül (idén már voltunk több városban is Olaszországban) csak egyszer találkoztunk, beleértve a vonatot és a buszt is. Metrón nem kikerülhető, nekem meg megérte érte fizetni, ez csak egy infó. - Veronai szállás: neten sokkal drágábbak voltak, helyben kerestünk, kettőnknek reggelivel 50 euro volt egy éjszaka, a reggeli pocsék volt, de a szoba, fürdő, tulaj szuper! Nem belváros, csendes, de busszal 10 perc a központ. Címük: http://www.bbsangaetano.com/ - Veronai kajálda: szuperjó volt, a szállás mellett, Dominico, a tulaj ajánlotta. - Milánói szállás: egy éjszakára 30 euro kettőnknek, fürdőszoba közös, de a szoba erkélyes, tök jó, a tulaj is jó fej, jó helyen volt, a neten, a térképen nagyon úgy tűnt, hogy kiesik, de negyedóra a belváros, a Dóm. Címük: http://www.hoteltirreno.eu/index_en.asp - Kaja: iszonyat jókat ettünk, de ami mindent vitt: http://ristoranti.milano.it/scheda.php?id_struttura=92&nome=Briciole Legjobb kaják egy tünemény pincérrel. - Angolul gyakorlatilag szinte senki nem beszél, éttermekben is alig van angol nyelvű étlap, de mindenki hihetetlenül jó fej volt, készséges, kedves, tanulhatnánk tőlük..... - Piac többször felbukkant itt: a San Agostino metróállomásnál van. Tipikus, nagy, olasz kiabálós zöldség, sajt, húspiac, nagyon jó!!! Mellette egy nagy bazársor, 5-10 euróért márkásabb cuccok is vannak, csak türelem az kell, mert óriási a tömeg. - Como mindenképpen megér egy napot, a dóm gyönyörű, a tó is, fürdeni nem lehet:) Ha kérdés van, szívesen válaszolok.
3 éjszakára megyünk Találtam a wizzair nél olyan jegyet hogy kettönknek 26000 ft és még nem voltam Milanoban Egy repülős városi sétát megér és még hétvége sincs benne :)
Milánóba mi vonattal mentünk át (nem drága és szeretünk vonatozni), a Porta Nuova-tól pár percre van a vasútállomás. Kártyával a legegyszerűbb jegyet venni (automatából), úgy elkerülheted a sorbanállást.
Milánóban pedig metrózni célszerű, lehet venni napijegyet 3 €-ért.
Szia! Bergamo reptérről az 1-es számú busszal be tudsz menni a Porta Nuova-ig, de akár az Óvárosba (Città Alta) is felvisz.
Mi 72-órás jegyet vettünk (7 €), azzal annyit mész (busz + sikló (funicular)), amennyit nem szégyellsz. Tessék érvényesíteni a jegyet a buszon, mert mi is belefutottunk ellenőrökbe!
Eddig nem volt világos, hogy a "busz-kedvezmény" nem kötött a kártyához. Majd próbálkozunk vele, ha még aktuális lesz, nézem a net-et. Egy dolgot még nem sikeredett kiderítenem, de gondolom, erre Te sem tudod a választ. Már kérdeztem itt is, csak válasz nem érkezett: Genovába tervezünk egy nagy sétát, és a 6-8 órás császkálást szívesen öblítenénk le egy tengerparti füdőzéssel. Fogalmam sincs, lenne-e egyáltalán erre lehetőség? Lehet, csak egy hajókázás lesz belőle. Még egyszer köszi!
:))) Gondoltam, hogy a nem mellett döntesz :D végeredményben, ha hárman mentek és még mindig lesz ez a buszos akció, akkor az viszont nagyon megéri :) mert amúgy a Malpensa Expressre meg a Shuttle-re is 7.50€ a jegy fejenként. Mert ez a buszjegy vehető újságosnál is (igaz nem mindenhol), meg a reptéren is a kártya nélkül is. Tehát úgy értem ez az akció nem a kártyához kötött, csak mi először azt hittük.
Húú azt nem tudom most mit írjak, ami megszívlelendő lenne, lehet, majd később beugrik valami hasznos, meg azokról tudok írni részletesebben, amiket írtam korábban. Ha eszedbe jut valami írj, és ha tudok segítek :) ha én nem akkor biztosan akad valaki a fórumozók közül, hiszen én csak egyszer jártam ott, de az milyen jó is volt!! :)
Nagyon köszönöm a gyors választ! Ez megadta a végleges döntést, MilanoCard nem kell!
(Én különben a 25 eus kártyát néztem eredetileg ki.) Mi is hármasban megyünk, de ha nem retur útra érvényes, akkor már megint veszít az értékéből. Még egyszer köszönöm! Ha bármi eszedbe jut, amit érdemes egy Milánóba látogató városnézőnek megszívlelnie, kérlek, írj! Semmi nem sürgős, csak augusztusban utazunk!
ja meg még a kártyán van egy Medical info line, ami azt hittem előszőr, hogy jaj de jó, ha baj van hivhatunk orvost, de ez nem az, csak valami információs vonal, meg adnak egy olyan szórólapot a kártyához, hogy 50 fénykép ingyenes előhívása, be kell regelni online és mehet a dolog, de sajnos csak onnan :( szal nekünk ez 150 képet jelentett volna, de ott hol válogattuk volna ki a képeket...na mindegy, ezt kihagytuk. Csak tudd, hogy ilyen is van :)
sziaaa! :) nos igen, ez a kérdés bennem is felmerült, de csak a második napon. :) A kártyához adnak egy 2 napos bérletet, meg 3 jegyet a Malpensa Express Bus-ra (Vigyázat van Malpensa Shuttle is, az elvileg más), egy térképet, meg szórólapokat. Nem feltétlenül érdemes megvenni, ugyanis a 2 napos összvonalas bérlet vagy nem is tudom minek nevezzem 5,50 €, ami feljogosít mindennemű tömegközlekedési eszköz használatára (külön is megvehető). Ezen kívül van egy akció, hogy a Malpensa Express Bus-ra 2 jegy vásárlásakor, 3at kapsz, de ez semmiképpen sem retúr. Nekünk ez pont jó volt, mert mi hárman mentünk, és ráadásul Malpensa Express vonattal akartunk bemenni a városba, mert azt hittük, csak az van, de a reptéren a jegyirodában, ahol végül is megvettük a Milano Cardot, felvilágosítottak minket, hogy jobb lenne, ha busszal mennénk, árban is (így 33 € helyett 15€ volt a jegy hármunknak), meg azért is, mert a Fiera megálló 200 méterre volt a hotelünktől! :) Szóval ha ezt a kettőt összeadod, azaz fejenként 5,50 meg 5 € az már 10.50€ a Milano Card meg 10 € per fő....azonbann bárhol kérdeztük sehol nem fogadták el, még a Scala shopban sem, pedig az valahol rá is volt írva. Ezen kívül a San Siro tour-ra elvileg 5€ kedvezményt ad, nos kaptunk kedvezményt, de semmiképpen sem fejenként 5€-t hanem kb összesen 3-at azt hiszem.
Egyszóval - már megint olyan zavarosan írkálok elnézést kérek :) - szerintem dönts legjobb belátásod szerint. De a legtöbb helyen, ahol felmutattuk, hülyén néztek ránk, mintha akkor láttak volna először ilyet! :P tényleg bocs hogyha zavaros voltam, nagyon fáradt vagyok, de mielőbb válaszolni akartam :) Remélem segítettem azért... :)
Szeretném megkérdezni, szerinted érdemes volt-e Milano-cardot váltani? Eddig mindig váltottam adott városban kártyát, de most ahogy számolgatom, rosszabbul jönnék ki vele. Neked mi a tapasztalatod? Előre is köszönöm a választ!
Ja és még annyi, hogy eddig nagyon sok helyről hallottam, hogy az olaszok nem tudnak és nem is hajlandók angolul beszélni, nos hát ezzel nekünk teljesen ellentétes, és nagyon pozitív tapasztalatunk volt, bárki,akit leszólítottunk nagyon kedves és segítőkész volt, és valamennyire mindenki beszélt angolul, aki nem az is elmutogatta kézzel-lábbal. És látszott rajtuk, hogy nagyon értékelték, óhogy olaszul köszöntünk és köszöntük meg a dolgokat. Ebben tényleg nagyon pozitívan csalódtunk. Szerintem ez a megítélés, abszolút hozzáállás kérdése, még egy 60 körüli bácsikát is leszólítottunk, és még ő is angolul tudott minket útbaigazítani. Semmivel sem beszélnek rosszabbul angolul, mint a magyarok...sőt...
Ajj sziasztok! Én is már épp készültem írni, de még nem sikerült felocsúdnunk az élményekből, főleg, hogy azonnal vissza kellett rázódni a munkába :(Annyi minden van a fejemben, nem is tudom mivel kezdjem? Mi nagyon nagyon jól éreztük magunkat (bár nekünk is volt minimális szintű negatívum) azóta is vigyorgó fejjel tudunk csak visszagondolni az élményekre, sok apró dolog még csak most jut eszünkbe :P Tök jó, az élménybeszámoló, van amivel egyetértek (sajnos). Nos végül is képzeljétek el, hogy annyira jó helyen találtunk szállást, hogy minden nagyszerűen megközelíthető volt onnan, a hotel kapun kilépve szemben volt a villamosmegálló, jobbra pedig a buszmegálló arra járt a 14-es és a 19-es villamos (erről infók majd később, ha valakit érdekel) meg a 91-es busz, amivel néhány megállót kellett mennünk és a Lottóhoz elvitt minket, amikor a meccsre mentünk onnan sétáltunk a stadionhoz (mert nem tudtuk pontosan hol vagyunk, de leszálltunk mert majdnem mindenki leszállt és Milan mezben volt, ezért követtük a tömeget :)), de azt hiszem, ha 1-2 megállóval később szállunk le, akkor a 16-os villamoshoz érünk (ami mellesleg busz-villamos, erről is később) :) A hotel egy nagyon pici kis családias hotel volt, amit mi nem is bántunk, elvileg 3 csillagos, de ez otthon max 2 lenne szerintem. Mindenesetre teljesen elégedettek voltunk az ellátással, tiszta volt, és kedves volt a személyzet is, és nagyon finom volt a reggeli capuccino :D A reggeli kicsit szegényes volt, azt az egyet kifogásoltam a hotelben. A hotelhez kb 200 méterre találtunk egy nagyon szuper éttermet (szerintem pont olyat, amilyet Ti is kerestetek), ahol rettentő finom pizzát ettünk - ahogy ők mondták classic italian :),. Itt elképesztő kedvesek voltak, körülugráltak minket, de csak épp annyira, amennyire kell. A többi helyen ahol voltunk bármilyen formában étkezni, valóban nem voltak valami barátságosak (annak ellenére, hogy az alap dolgokat, mi is olaszul mondtuk), voltak helyek, ahol a pincérnek kellett fizetni, de volt olyan is, ahol jeleztük, hogy fizetnénk, rábólintottak és 10 perce várakoztunk, mire újra szóltunk, és akkor odaböffentettek annyit, hogy ott a pénztár...na hát ez nagyon fura volt, és egy másik helyen meg elindultunk fizetni a pénztárhoz, és a pincér csaj lehurrogott minket, hogy hova megyünk, nem fizettünk...na szép mondom, ezen igazodj ki :D a másik amit te is írtál, a vágott szeműek...teljesen meglepődtem, hogy ennyi van belőlük, és minket is nem egy ilyen szolgált ki...őszinte leszek nem vagyok oda értük. Ami még fura volt, hogy vasárnap este felkerekedtünk, hogy eszünk valahol, de szinte minden zárva volt. Aztán hozzánk nem messze eső kis utcát találtunk, ahol meg éttermek egymás után, emberek kavalkádja, na ez jó lesz gondoltuk. Hát be is mentünk egy kockás abroszos, kis helyre, végre kiválasztottuk milyen pizzát kérünk, mire a pincér közölte, hogy vasárnap nincs pizza... :( végül átmentünk egy másik helyre, ami inkább gyorskajálda jellegű volt, de volt pizza...kissé Tesco pizzaszelet jellegű volt, de megettük :) azért finom volt...
A tömegközlekedéssel mi nagyon meg voltunk elégedve, többnyire villamossal mentünk, de kipróbáltuk a metrót is :D (buszjegyről, Milano Card-ról, Malpensa-ról, kedvezményekről is tudok írni, ha valakinek szüksége van infóra)
A stadion és a meccs élmény valóban leírhatatlan, és utána a show is nagyszerű, és nagyon látványos volt!!! :D (bár a wc-ken ledöbbentünk) Másnap mentünk San-Siro Tour-ra, még éppen "porszívózták" a gyepről a konfettit :D az is nagy élmény volt, és utána mentünk be a városba. A Scalaba sajnos nem tudtunk bemenni, ahogy még sok minden kimaradt, amiket terveztünk :( valahogy nagyon elment az idő, vagy rosszul szerveztünk vagy nem tudom, a lényeg, hogy a Scalaban éppen előadás volt és nem engedtek be minket. De a Duomo-t megnéztük...nincsenek rá szavak azt hiszem... :) (belépő 8€) Hétfőn még néhány dolgot megnéztünk, a Dóm környékén, de főleg "shoppingolni" indultunk, ami annyit tesz: nézelődtünk. Montenapoleone, Ferrari bolt stb. Aztán indultunk a repülőre...hamar elment, de nagyszerű, életre szóló élmény volt!
Még rengeteg dolgot tudnék írni, de nem akarom tovább terhelni a szervert :P így is rengeteget írtam, ha valakinek kell valami infó, szóljatok, hátha tudok segíteni, és még egyszer köszi mindenkinek, aki korábban megosztotta a tapasztalatait! :)
Mi kb. 6-7 megállónyi séta után felpréselődtünk a 16-os villamosra. Aztán persze nem volt olyan egyszerű az út, mert a végén pótlóbusz vitt a stadionba.
Megjártuk Milánót...tegnap éjszaja értünk haza, tele kellemes és kellemetlen élménnyel. A legfelejthetetlenebb természetesen a Milan-Cagliari mérkőzés, annak minden velejárójával együtt. Ugyan máshogy terveztük, de éppen csak a kezdő sípszóra foglaltuk el a helyünket. A Cadorna állomáson történt valami, ezért 18:20-kor már nem tudtunk a metróra szállni (két peccel elötte még állítólag nem volt gond). A kezdési időponttól visszaszámítva kiderülhet, hogy jó két órás séta következett. A 16-os villamosra teljesen esélytelen volt a feljutás, ahogy szabad taxi sem került (pedig még egy szállodába betérve is próbáltunk rendelni). Kezünkben egy "Milánó belváros" térképpel, a hömpölygő, sokszor tanácstalan (rengetegen most először indulhattak a San Siro-ba) , zászlókat, sálakat lengetve, villamosból kilógva-énekelve, minden impulzust magnukba szippantva, a bokáig érő szeméthegyeken keresztülvágva érkeztünk meg végül. Sosem voltam AC Milan szurkoló, de a helyemre leülve a 85000 fanatikus néző által okozott lelkisokktól átitva, teljesen magával ragadott a hangulat. Látva a melettem ülő hetven év körüli Milan ezes néni lelkesedését, az elött éneklő-táncoló, kiskosztümös negyvenes üzletasszonyt, hallva az őrületet...feláll a hátamon a szőr... Na jó, tovább nem csöpögök... :))) Szóval leírhatatlan, életre szóló élmény.
Hazafelé szerencsére a Duomo-ig eljutottunk a 16-os vilivel, de onnan még jó egy óra séta hazáig... Nem bántam meg! Bár már hajnal volt, de a szállónk bárjában legurítottam még 2 pohár birrát. :))
Állatkerttel ugyan nem találkoztunk, de mintha azt hallottam volna valakitől, hogy a Giardini Pubblici (Közkert)-ben található.
A legnagyobb csalódás a barátságtalan emberek, vendéglősök. A feleségem ugyan perfekt angol, én viszont kifejezetten a "barátságuk elnyerése" miatt vetettem bele magam a turista olaszba...feleslegesen. Csalódás még a milánói étkezési lehetőségek és ételek. Tradicionális olasz éttermeket kerestünk pincérrel, fa asztallal, kokcás abrosszal. Ezek helyett kismillió önkiszolgáló étkezdét, szendicsbárt, minipizzériát találtunk műanyagszékekkel, kínai szakáccsal, tapló pincérrekkel. Biztos mi kerestünk rossz felé...no mindegy. Hétfőn Toszkána felé vettük az irányt, ahol némi-nemű kárpótlást nyertünk.
Aztán ott a híres-nevezetes Da Vinci Utolsó vacsorája...valóban nagy élmény egy ilyen híres festményt élőben megtekinteni, de...kicsit túlárazott, túllihegett. Kicsit olyan mint a Szantorini naplemente túldimenzionálása.
Hotel Brianza ablaka alatt csörömpölő-nyekergő villamosról ne is beszéljünk.:)))
Félreértés ne essék, tök jó volt az egész. Hiszen egy üdülés/nyaralás/utazás olyan lesz, amilyenné tesszük magunknak. Mi jól éreztük magunkat. Jókat nevettünk turistákon/magunkon, ámultunk-bámultunk épületeken, a via Montenapoleone puccparádéján, Megnéztük Bergamót, és Citta Altát.
Beszámolómból biztos sok minden kimaradt. Ha kérdés van írjatok!
Ja, a Piazza Mercanti-n álló "élőszoborral" csak óvatosan...le akar húzni és szemtelen. Egy nyaklevest megérdemelt volna...