Szerintem sokaknál más érték az, amit megbízhatónak tart. Van, aki azt mondja, hogy 52x írás is ugyanolyan jó (vagy talán ugyanolyan szar:]). Nálam ez az érték 16x. Jó, lehet, jó lenne 24x, vagy 40x sebességnél is, de nem sietek. Az a 2-3 perc már nem számít.
Nekem is az a véleményem, hogy meg lehetne próbálni gyorsabban is, persze nem 16-szorosan, hanem 2x-es, 4x-es sebességgel.
Én csak annyit tudok mondani, hogy felesleges 1x-esen írni. Nyugodtan mehet 16x-osan. Amikor nálam olyan volt, hogy nem tudta lezárni, az azért volt mert már annyi hely nem volt a CD-n. PL 703 megát akartam, és kellett volna még 1-2 mega. Próbálkoz6sz másik nyersanyagra is.
Hosszú idő után írtam megint három filmet, de mindháromnál azt írja ki a végén a Nero, hogy nem tudja lezárni a lemezt.
Memorex 16X-os lemezre írtam. Egymenetes DAO írást választottam 1X-es sebességggel. Asszem régebben is így csináltam, és akkor ment rendesen.
A filmek hossza:
1, 733 700 096
2, 730 478 592
3, 726 591 488
Mi lehet a gond? Mit rontottam el? És ettől még le tudom játszani rendesen késöbb is?
Válaszokat köszi.
Nos, egy kb. 50 perces (a "Csengetett. M'Lord?" 1. részét) videót "adtam" a Nero-nak, 1 óra 10 percen keresztül konvertálta és 4-szeres sebességgel kb. 15 perce írja, aztán majd kiderül, mire is volt jó ez az egész...
Elméletileg tud, de mivel a nero nem videoszerkesztő, így a minőség nem lesz a legjobb. A TMPGEnc progival érdemesebb csinálni, mert nem csak jobb lesz a minősége, de gyosabban is végez és utána lehet írni.
A cue buherálás nagyon jó dolog, főleg mix-cd esetében, mert nem kell foglalkozni figylni íráskor, hogy a 2mp szünet 0 legyen. Sok esetben ha az ember külön mp3-ból ír, hiába teszi át 0-ra a track-közti szünetet, akkor is hallatszik kattanás.A cue fájlt ismeri a nero is (audio írásnál a cue fájlt kell behúzni az írandók ablakába), a winamphoz kell egy mp3cue plugin, ami annyit csinál, ha az mp3 könyvtárában van egy azonos nevű cue fájl, akkor egy külön ablakban kiírja, a listát, amikből áll az mp3 és ott lehet navigálni is.
Itt pl a cue fájlon belül megvan adva a szám címe is, így az jelenik meg az mp3cue ablakban, nem pedig track1,track2,stb... Még nem próbáltam, de szerintem íráskor a progit is rá lehet venni, hogy ezek legyenek a cdtextben, ha kell olyan.
PERFORMER "Nu NRG"
TITLE "Nu_NRG Live at Orgasmatron (07-09-02)"
FILE "Nu-NRG-Live_at_Orgasmatron-09-07-2002.mp3" MP3
TRACK 01 AUDIO
PERFORMER "Nu NRG"
TITLE "Bonsai"
INDEX 01 00:00:00
TRACK 02 AUDIO
......
Más: Lentebb írtam, hogy teszteltem egy 99 perces audio írását. Már most problémák vannak vele :)) Ami érdekes, hogy nem az utolsó számokkal (amik a cd szélén vannak) problémázik a hifi, hanem az eslő hárommal.
Az SVCD-nek jobb a minősége, és a Nero megcsinájja andöfláj az MPEG2-es plaginjával, amit a www.cdrsoft.cc-ről leszedhecc... ;o)
Csak az asztalid tudja ! Próbáld RW-re először.
szilva(7265): Minden konklúzióddal egyetértek. Az mpg123-at nem ismerem egyébként.
version9(7266): Bocsi. A gepek=gap-ek. Vagyis az az indexek a számok elején (esetleg közben is).
Nem használtam RWin-két csak próbálgattam; hogy müxik ez a cue-buherálás mp3-al ? A Winamp meg tudja különböztetni az egyes trekkeket a cue alapján vagy csak felíráshoz használhatod ? A Nero is felírja így vagy csak az EAC ?
shop(7268): A fülem nekem se tökéletes, viszont az asztali cuccom jó(bb). A dinamikus részeknél és egyes magasaknál érzek különbséget.
320-at használhacc akkor is, ha nem tökély a lemez dinamikája. Csak azért mondom, hogy ez az igazi, mert így marad az eredetihez legközelebbi a matéria (minden eredeti hibájával együtt!)...
Mindenben igyekszem az eredetit a lehető legjobban reprodukálni, ezért is írom maximum 4x-en az audiot. Ha a cégnél írok netán, akkor pedig 1x-en, mert a Plexi 1210-es hálistennek az 1 és a 2x-est is tudja... :o))
toyotakacsa01(7271): Már a megoldást is leírtad a problémádra... :o)
Használj TDK-t. Nincs a világon olyan író, amelyik egyformán szeretné a különböző alapanyagot. A tiéd nem szereti a Philips 48x-t, de szereti a TDK-t. Örülj neki, hogy nem vagy láma, és magadtól rájöttél a megoldásra... :o))
A konkrét kérdéseidre a válasz sorban: nem,nem,nem.
Az olvasási sebességgel meg ne foglalkozzál; a 'riöl 50x' csak parasztvakítás. A 24x-es tökjó, és elég is.
Tybald(7272): Én is, de én se jegyeztem meg... :o(((
Galine(7273): Most végülis miként írtad ? VCD ? SVCD ? DVD ?
Egyébként a kérdésedre a válasz: igen.
DE !!! VCD = mpeg-I , SVCD = mpeg-II, és a DVD is, 'csak' más norma.
2-3 éve beleakadtam a neten egy ilyenbe.
Szkópkártyával mérték korrekt grafikon melyik frekitartományban mekkora az eredeti és a különböző codecekkel készült, majd wav-ba visszakódolt jel, valamint volt statisztika az eredetihez képesti elmászkáslásokról is asszem, de hogy merre van már meg nem mondom.
Üdv.
Van egy LG 8x4x32 cd író, másfél éves, kb. 200-300 cd-t írt meg. Mostanában ha cd írás után a cdspeed program cd quality check-jével leellenőrzöm a megírt lemezt, akkor nincs olyan hogy ne találna hibát, 10.perctől kezdődően folyamatosan hibát jelez. A lemez persze ettől még olvasható, kisebb sebességgel olvasva még hiba sem jelentkezik, de gondolom hogy csak rosszabb így a cd-k minősége, és várható élettartama is kisebb (gondolom).Arról nem is beszélve hogy az olvasási sebesség is kisebb, 24 szeres felé nem megy az 50-szeres olvasóval.
A cd-k Philipsek voltak,48 szorosan írhatóak, nem egy helyről valók, a mástól kapott cd-ket is hasopnlóan rosszul süti az író.TDK reflex cd-vel próbálkozva az eredmény tökéletes lett, de nem hiszem hogy a philips cd-ket kellene okolni, mivel más nagy sebességgel megírja a Philipseket, és hibátlan lesz az eredmény.(leellenőriztem)
Szóval a kérdés: jól gondolom e hogy kezd kiöregedni az íróm?
Érdemes e fejtisztítással próbálkozni (ha igen akkor mivel, ugyanis a fejtisztító cd nem oldotta meg a problémát - olvastam a fórumban a rálehelés+fültisztító pálcika modszerről). Vagy csak vegyek egyszerűen egy másik írót? (win98 és win Xp-ben is teszteltem, ugyanazzal az eredménnyel, tehát nem szoftverhiba miatt ír gyengén).
Remélem valaki elolvassa, és válaszol is. THX
Más meg a frau codectől óv. A Csinget valóban senki nem javallja.
Szívesen látnék konkrét frekianalizálós teszteket, hogy végre tisztába lehessen tenni ezt a lame, blade, frau, xing témát.
Meg olyan is van amin nem tüntetnek fel valamit aztán még is tudja, pl. Tecsóban kapható Nettech ami viszi az mp3-at és - ha jól rémlik, bár ebben már nem vagyok biztos - az svcd-t is.
Zolcsi Baba:
Én úgy vagyok ezzel, hogy úgy 192 kb/s VBR-nél kezdem nem észrevenni, hogy az eredeti szól-e vagy az MP3 (se jó fülem , se jó cuccom nincs, persze).
Na ennél szoktam egy kicsivel jobbra kódolni (az alt preset standard talán pont ezt csinálja), de csak azért, hogy ha jobb cuccom lesz, akkor se szóljon nagyon rosszul.
Egyébként elismerem, hogy ízlés (vinyó, fül, idő stb.) dolga. Ha már 320 kb/s, akkor gondolom, a lemez se mindegy. Erről is mondasz valamit?
ha minosegi mp3 kell akkor van egy feladatod rogton az elejen.
lehetoleg a lame-n es a fraunhofferen kivul felejts el el minden mast.
a legtobb hallas utani, de nem csak ezek, hanem a frekianalizalos tesztek is óvnak a balde-tol es a xingtol.
a xing meg foleg nem hasznal kis blockokat igy ha jol tudom a hirtelen nagy valtozasokat nem is tudja jol kovetni.
a vbrrol most inkabb nem szolok mert az izles dolga nalam. arra jo ha a "nagyeszu" zeneszek az utolso trekkbe elrejtettek egy bonuszt, de persze elotte van 20 perc csond akkor azt csak 32 kilobitbe kodolja.
Én voltam olyan elvetemült 1-2 koncertlemeznél (sehonnan sem tudtam megszerezni CDA-n), hogy netről származó MP3-ból CDA-t gyártottam. Nem fehér embernek való, ha a folyamatos anyagot akarja az ember visszaállítani. Lemezenként kb. 3-4 óra szenvedés, és még így is hallok "törést" egy-két átmenetnél (bár lehet, hogy más nem veszi észre, mert én tudom, hol kell halani).
Csináltam az ellenkezőjét is, azaz volt olyan album, amit egy soktíz megás MP3-ban tudtam csak megszerezni, és a számhatárokat nekem kellett kijelölni. Az egy fokkal könnyebb dolog, főleg, mióta pl. a Neroban simán ki lehet jelölni track indexeket egy audio fileban. Mondjuk én azért ott sem azt csinálnám, hogy berángatom a Neroba az MP3-at és azt szabdalom, előtte kirobbantanám PCM WAV-ba például mpg123-mal (nálam az jött be, szerintem elég jó minőségben dekódol).
Érdemes néhány kódoló és dekódoló progival valami mintaanyagot ki/be csomagoltatni és meghallgatni az eredményeket, persze elég sok idő elmegy vele, de szerintem megéri. Ja és az eredményt sokkal jobb meghallgatni rendes asztali CD-játszóban, mint bármilyen hangkártyával és fejhallgatóval/erősítővel. Persze ezek az én tapasztalataim, lehet, hogy másnak más módszer jön be.
Ezzel vigyázzatok, az SVCD-t nagyon sok asztali DVD nem támogatja! Ha nem írták rá a papírjára, akkor az valszeg nem elgépelés, hanem tényleg nem tudja. Érdemes egy próbát tenni, mielőtt pofára esik valaki, legyártja sokórás melóval az SVCD-t, aztán meg sem tudja nézni:(
Nekem nem... A méret nem érdekel, a minőség annál inkább...
Ha mp3-at készítek (nagyon ritkán teszek ilyesmit, akkor sem archiválásra, hanem napközbeni zenehallgatásra, mert audio-cd-hívő vagyok), akkor 256 CBR-t quality 2-t használok. Ez már majdnem cd-quality-ben visszaírható az eredeti gepek nélkül (ezért nem vagyok oda az mp3-ért!!!), ha valamelyik hálózati júzernek az az elvetélt ötlete támad, hogy olyat ír vissza mp3-ból audio-ba, ami audio-ban is megvan... ;o) Az igazi a 320kB/s CBR Q1 lenne (ettől jobbat nem tud maga az mp3)...
Ha meg 320-on nyomod egyben az egész cödöt (hogy stimmeljenek a gepek), akkor meg visszaíráskor nem tudod, hogy hány számod volt, hol kezdődött, stb. Ezért tartom az mp3-at a minőségi zene szempontjából zsákutcának, mert vagy 'visszakapod az eredetit' trekkek nélkül, vagy megvannak a trekkjeid gepek nélkül. És innentől a kelgyó jóllakik a saját farkincájával... :o)
A CBR nem foglalkozik a zene karakterisztikájával, 'csak' tójja. A VBR (és ebből következően az ABR) pedig figyeli a frekieloszlást (is) (és óhatatlanul módosítja a forrásanyagot!!!) a nagyobb tömöríthetőség kedvéért (is). Innentől kezdve még kevésbé kapod vissza az eredeti mjúzikot.
Én linuxon cdparanoia-val grab-elek (full paranoia mode), és bladeenc-kel kódolom 256(de min. 192)kbps, stereo módban. Ez így elég tűrhető szokott lenni. A dolog megoldható a CDex-szel és bladeenc.dll-lel vindózon is.
Nem. :o)
Hülyeséget írtam (mán megen...) :o(
Közben rájöttem, hogy azért nem szeretem az --alt-preset -et (és így soha nem engedem), mert VBR-el vagy ABR-el dolgozik alapból, ami viszont SZVSZ(!) távol áll a minőségi kódolástól....
Lehet-e normál CD-re (majdnem) akármilyen (mpeg, esetleg DivX avi) formátumú filmet úgy felírni, hogy azt egy átlagos asztali DVD-lejátszóval meg lehessen nézni...?