Idén tavasszal Baluzoli, a topikunk atyja fölrakott magáról ide egy képet azzal az igérettel, hogy ha valaki a Paradicsomban nevén szólítva köszön neki, akkor azt vendégül látja egy sörre.
Ülök júniusban Podlesokban a sátrunk előtt, egyszercsak elmegy az úton a sátrunk előtt egy kiköpött Baluzoli.
Másnap megint.
Na ekkor megnéztem, hogy melyik sátorba tart...
Csak nem hagyom ki az AHOJ BALUZOLI köszöntést.
Harmadnap szándékosan arrajártam.
Egy cseh rendszámú autó mellett, csehül beszélt Baluzoli a társaságával.
Nekem nagy élmény volt 2003. októberében, mikor beszélgetünk néhány szót fórumtagokkal Pílában és ez utólag, itt a fórumon derült ki. (438)
Akkor allig voltak a Paradicsomban és a fotók bemutatásakor derült ki hogy mögöttünk 15 percel szintén fórumtagok bandukoltak felfelé a Velky Sokolon. (436)
Úgy gondolom sokat segítenek egymásnak a fórumtagok (én is itt kezdtem a Szlovák Paradicsommal az ismerkedést). Szóval nem vagyunk annyira idegenek és szerintem felvállalható, akár arccal is. (Nem az "SP szépét" keresi itt senki)
Nem vagyok az ilyesminek a híve... Ne értsd félre, szivesen talizom bárkivel, vagy e-mailezek, de nem szeretném, ha valaki véletlenül kirakná a fényképem egy wodubabára és megszurkálná, rám hozná a rontást, és leesnék a szlovák paradicsomban valamelyik fémlétráról ;)
Sziasztok, szerintetek az augusztus 20 utáni hétre kell előre helyet foglalni, ha a Podlesok-i kempingben faházban szeretném elszállásolni a családot, vagy elég csak úgy odamenni?
Nem a járdákról beszéltem, az természetes ma már, hogy beton. De a szlovákok a termeket is körbebetonozták. Viszont tény, hogy a fal és a cseppkövek is sokkal tisztábbak, hiszen ezt a barlangszakaszt - tudtommal - nem ismerték a füstös időkben. (Hasonló szépséget tud produkálni az aggteleki Béke-barlang is.)
Az utóbbi években Aggteleken a Baradlában, Abaligeten, a Pálvölgyiben és a Dobsinai Jégbarlangban jártunk. Mind inox korlátokkal és széles betonjárdákkal
van ellátva.
Ekkora turistaforgalom mellett ez számomra természetes.
Persze helyenként be lehet fizetni kúszó-mászó túrákra is.
Domicán káprázatos a csepkövek és a falak színe, amit nem tettek tönkre
fáklyákkal és a világítással, és a csepkövek gazdagsága is lenyűgözött.
Alig ritkították meg azokat a gyűjtők.
Négy éve az Aggteleki Nemzeti Parkon átautózva mentünk Podlesokba nyaralni.
Jósvafőnél szetettünk volna lemenni a barlangba.
Nem lehetett, mert felújították éppen.
Na átmentünk Aggtelekre. Lekéstük a kerek órás túrát.
Június végén 2!!! órát kellett várnunk a következő rövid túrára.
Persze így igénybe tudtuk venni a bejárattal szembeni sütödék és zsibvásár
szolgáltatásait. Meggyőződésem, hogy erre ment ki a dolog.
A következő kerek órában, már legalább ötvenen vártuk, hogy egy óra múlva
lejuthassunk a barlangba, de nem indítottak köztes túrát.
Így azután pont 6 perccel lekéstük az utolsó túrát a határ túlodalán Domicán.
Na engem ez idegesített!
Idén 130 kilométert autóztunk Podlesokból, hogy megnézhessük Domicát.
A barlang előtt falunapot tartottak a hosszúszóiak, atrakciókkal.
Látod, én meg pont fordítva gondolom. Én is rengetegszer bejártam az Aggteleki, Jósvafői barlangot - és amikor először voltam a domicai részen, majdnem elsírtam magam. Azok a szerencsétlenek szinte az egész barlangot lebetonozták a cseppkövek körül. Ennyi erővel akár le is szedhették volna mindet és elvihették volna egy múzeumba. Engem mindenesetre nagyon zavart a barlang mesterséges volta.
Márkusfalva (1899-ig Márkus-Csépánfalu, szlovákul Markušovce, németül Marksdorf) falu a mai Szlovákiában a Kassai kerület Iglói járásában. Márkusfalva és Csépánfalu egyesülése.
Iglótól 6 km-re keletre a Hernád mellett fekszik.
A falut 1280-ban említik először villa Marci néven. Várát 1284-ben építették, majd a 14. században gótikus palotával bővítették. 1528 novemberében a Máriássyakkal torzsalkodó lőcseiek megostromolták és miután kirabolták, felgyújtották. A 16. század végére állították helyre és a 18. század elejéig lakták, majd egy villámcsapás végképp rommá tette. A falu a 12. század elején keletkezett határőrfaluként, 1280-ban a Máriássy család őseinek birtokaként említik. 1311-ben Marcusfalua, 1355-ben Máriásfalva néven szerepel oklevélben. A vár alatt 1632-ben építtette Máriássy Ferenc kisméretű udvarházát. 1732-ben romokban állt, majd 1773-ban rokokó stílusban újjáépítették ekkor kapta mai, cikornyás külsejét. A faluban 1663-ban humanista iskolát létesítettek nemesek számára. 1910-ben 1670, többségben szlovák lakosa volt, jelentős magyar, német, lengyel és cigány kisebbséggel.
A Szepes őr és határfalva, amely a XII. században lett alapítva. A XIII. századból való a falu Szt. Mihály temploma, amely gótikus stílusban épült és a vár megmaradt részei. A település később a Máriássy család székhelye lett, akik reneszánsz kastélyt építettek, amely később rokokó stílusban lett átépítve. A kastélyban történelmi bútorkiállítás látható.
írok egy kis összfoglalót is a túránkról, hátha hasznos lesz még valakinek.
CSÜTÖRTÖKÖN reggel indultunk (Bp), délre értünk Krasznahorka-váraljára. Itt volt a szállásunk. A tervezett túra fele ezen a környéken volt, de a többi sem volt nagyon messze. Szép helyen voltunk, a kapuból a várat láttuk, nappal-este mindig gyönyörű, éjjel kivilágítva csodaszép. Ebéd után 2 körül indultunk Dedinkybe. Megnéztük a tavat, majd a piros jelzésen a felvonótól jobbra felmentünk a Zejmár-szakadék bejáratához (kb. fél óra). Innen a szakadékon át felkaptattunk a Geravy fennsíkra. A szakadék nagyon szép, kezdőknek ideális, a létrák-sziklatálcák-gerendahidak nem félelmetesek, könnyen leküzdhetők :-) 5-re értünk fel, láttuk, hogy a felvonó már nem megy le, úgyhogy kis pihenés után a zöld jelzés mentén lementünk a tóhoz (kb 45 perc könnyű séta, sok csalán és málna :-) Hazafelé megálltunk Betléren, a kastély parkja este 9-ig nyitva van, itt sétáltunk egyet. Rozsnyón a főtéren vacsoráztunk, igen hangulatos, szép volt.
PÉNTEKEN igyekeztünk korán kelni (7-kor sikerült :-), fél 11-re értünk a Podlesoki kempinghez. A kék jelzés mentén indultunk, az első függőhídnál, ahol el kellett volna mennünk a Kolostor-szakadék felé, eltévesztettük az irányt (nem is figyeltük, vonzott a függőhíd, úgyhogy továbbmentünk a kék jelzésen a Létánfalvi malomig. Itt már hatalmas fekete fellegek gyülekeztek (szerencsére nagy eső nem lett belőle, csak szemerkélt), kicsit pihentünk, ettünk a büfében, aztán a piros jelzésen felmentünk Klastoriskohoz (az út első fele hegymenet...). Fél óra pihi után a zöld jelzésen elindultunk lefelé, majd átváltottunk a sárgára, majd a piroson, gyökereken csúszkálva visszajutottunk a parkolóba (fél 6-ra). Innen Lőcse-Szepesváralja érintésével mentünk Kassára, ahol megnéztük esti fényben a főteret és vacsiztunk egyet.
SZOMBAT: Dobsinán kezdtünk, elértük a 10-kor induló csoportot és megnéztük a jégbarlangot (nekem kicsit csalódás volt, nem volt annyira nagyon látványos, mint amire számítottam). Innen Poprádon át Lőcsére mentünk, körbejártuk a főteret, majd ebéd és cukrászda (mennyi van belőle!!!) után irány Szepes vára. Mire ideértünk, esett az eső, és sikerült Szepesváralján keresztül megközelítenünk a várat... néztem nagyokat, hogy hogy lehet az, hogy egy Világörökség részét képező várhoz nem építenek jól járható utat a hegyre fel, csúszkáltunk a kitaposott sáros-vizes ösvényen, aztán amikor felértünk a várba és körülnéztünk egy várfalról, megláttuk a túloldalon a vár tövében levő parkolót és az aszfaltozott utat a főbejárathoz :-) szépen esett az eső, amíg körbejártuk a várat, hatalmas, nagyon szép! Innen Eperjes felé mentünk, ahol sikerült valahogy rákevernünk arra a kis szakasznyi autópályára, ami átvisz az alagúton, de matricánk nem volt..... (várhatunk valami büntetést???). Végig esett az eső hazáig, Krasznahorkán már nem, fel is mentünk még a várba.
VASÁRNAP: A Krasznahorka-Kassa közötti utat jártuk be. Sétáltunk egyet a Szádelői völgyben, nagyon szép volt, végig csobogott-zúgott a patak, rengeteg lepke volt, a sziklák félelmetesek. Nem mentünk fel a tanösvényen a hegytetőre, hanem a végén a völgyben visszafordultunk. Innen továbbmentünk az Áj völgyébe, ezt autóval jártuk be, nagyon-nagyon kár lett volna kihagyni! A völgy végén Ájfalucska csodaszép, az út mentén két vízesésnél is megálltunk, de csak az egyikben volt víz. Torna várát az útról néztük meg, hát ez tényleg elég romos már, de romjaiban is megkapó. Jászó következett, az apátsághoz mentünk, ami kicsit lehangoló, ráférne egy felújítás. Sajnos senkit nem találtunk ott, bejutni nem sikerült. A Jászói cseppkőbarlang minden várakozásunkat felülmúlta. Telis-tele van hatalmas cseppkövekkel, a bejárható 700 nemtomhány méteren végig csodaszép, néhány hatalmas teremmel. A túravezető itt is szlovákul beszélt, de amikor meghallotta, hogy magyarul beszélünk, nekünk elmondta a szöveget magyarul (a sor elején haladtunk), amíg a többiek utolértek bennünket, aztán szlovákul folytatta (kb 45 perc a túra). Innen Kassára mentünk, hogy végre nappali fényben is lássuk. Megnéztük a dómot, Rákóczi sírjához viszont nem sikerült bemenni (felújítás) és a toronyba sem jutottunk fel, heti 3 nap lehet felmenni, de vasárnap pont nem. Korai vacsora és cukrászda után kicsit üldögéltünk még a színház mögötti szökőkútnál, estére értünk haza.
Ma pedig reggel indultunk haza.
A tervezett programból a Domicai és a Gombaszögi barlang maradt ki, ezek mindennel ellentétes irányban vannak, így ezeket elhalasztottuk.
Hát röviden ennyi, ha valakit érdekelnek árak, parolódíjak, satöbbi, szívesen segítek, ha tudok.
Köszönöm mindenkinek a kérdéseimre adott válaszokat, Műhódnak a túraleírásait, igen hasznosak voltak!
Az első nap délutánját a Dedinky-i tónál és a Zejmár szakadékban töltöttük (hálás köszönet Műhódnak az útleírásokért!!!!). 5 óra felé értünk fel, de akkor már nem járt a felvonó, minden egész órában indul, a 16 órás után pedig 16,30-kor van az utolsó menet. (mi 5-re értünk fel a Geravy-ra, úgyhogy gyalog csattogtunk le a hegyről- ez sem volt rossz :-) az ára fel-le 180, egy irányba 90 SK.
majd írok egy élménybeszámolót és képeket is teszek fel egy albumba. Ha érdekelnek friss árak, parolási díjak, azokat is megírom.
Tudnál adni egy telefonszámot vagy elérhetőséget szállásfoglaláshoz?
Kérdezem a többieket is, hogy van-e jó tippetek, hol érdemes megszállni? Két éjszakára mennénk, nem a legolcsóbb helyet keressük, de nem is kell luxusszálló.
tud valaki abban segíteni, hogy a Geravy fennsíkra induló felvonó mikor közlekedik, ill. milyen áron? ha valamilyen oldalon megtalálható mindez, megköszönném ha valaki belinkelné. azt jól tudom, hogy a dobsinai jégbarlang szeptember végéig látogatható?