Elég szép zöld volt vágáskor és a rügyet is megnéztem elvágva, az is jónak tünt, bár nincs tapasztalatom még ilyesmiben. Most nézegetem naponta, várom hogy lássak valami változást rajta. Mennyi idő mulva kellene látszodjon ha sikerűlt a fás oltás?
Oltottam kettőt zöldbe-zöldet is, a tavaly bevált zacskós módszeremmel. Kíváncsi vagyok, egyszeri szerencsém volt, volt vagy a zacskó segít sokat a sikeres oltáshoz. A tavalyi oltásom már kétaraszos szép zöld hajtásnál tart, a Néró különben is elég erős növésű.
Ha az oltóvessződ szép zöld volt mikor megvágtad, akkor bízhatsz hozzá hogy megmarad. Vágtál ketté rügyet? Nem fagyott el a megszedés előtt? Ha jó nyár lesz még beérhet a termése is. (Tetszik a jelölésed. Ezt nem fújja el a szél.)
Valahol olvastam régebben, hogy a szőlő termesztés északi határán vagyunk. Kicsit hideg felénk a klíma a szőlőnek, pláne hegyes-északi részen.
Én is vettem azért "pecsétes" oltványokat is, de a fajtaválasztáskor a fagytűrés is fontos szempont volt.
Ha nekem is sok sikertelen próbálkozásom lett volna, lehet én sem próbálkoznék, de tavaly az első szőlő oltásom (zöldbe-zöld) megmaradt. Az eredeti célom a fajták lecsrélése, ezért az átoltás ha sikerül, az JÓ, ha nem sincs semmi veszteség, ezeket a tőkéket, úgy is fokozatosan kivágtam volna, amint az új oltványok átveszik a helyüket. Ki is próbáltam tegnap, az egyik most igy néz ki, remélem pár hét múlva lesz levél is rajta, talán még virág is...
Ez a "fehér aprószemű" borszőlőbe próbálkozott pölöskei muskotály.
Nekem itt nógrádba a hideg a legfőbb bajom.Általába lefagy majdnem minden.Tavaly május 6.-án volt nagy fagy.Idén húsvét után már volt egy -11,de azért maradt egy kevés gyümölcs a fákon.
Van aki időpazarlásnak tartja van akinek ez hobbi.
Én pl. a szőlőimben levő öreg (100 évesnél is idősebb) tőkékről szaporítok, amit nem tudnék máshol megvenni, egyrészt, mert ezeket a fajtákat már nem szaporítják, másrészt némelyiknek a fajtáját sem tudom, egyszerűen csak kedvelem és érdemesnek tartom őket a szaporításra.
A gyökeres vessző (európai) nem megoldás csak az immunis homokon, ezért készítek saját kezűleg oltványokat.
Azért Nógrád az egyik legészakibb megyénk. Meg hegyvidék is, ergo hűvösebb.
Nálunk Zalában is kicsit később fakad a szőlő (kb. egy hét) pl. a Balatonhoz képest, de egy hete már némelyik tőkén voltak arasznyi hajtások, jövő hét elejére (remélem) a tőkék többsége ott tart majd.
Köszönöm a bátorítást Ali-bá, azt szeretném még kérdezni, az alany mennyire lesz hatással a nemes termésére. Például ha apróbb szemű fehér szőlőbe (ha jól emlékszem apám Delavárnak(?) mondta) oltanék nagyszemű feketét (Eszter).
Akinek nem éri meg oltogatni, ne csinálja. Nem a pénz miatt csinálom, hanem mert érdekel. Ha tovább megyünk a gondolattal, lehet venni üzletekben bort is szőlőt is, és akkor már metszeni, szüretelni sincs "baj" vele.... Persze hogy azokon-azokban mennyi a vegyszer....
Mifelénk régen az volt a ritka, ha nem volt az udvaron, kiskertben (bor)szőlő. Ősszel voltak a szüretelések, én gyerekkeént a darálót tekertem... Télen az öregek leültek a borospohár mellé esténként, és ment a kártyacsata. A fiatalabbak vagy kivágták a szőlőt, vagy ritkább esetben próbálkoznak más fajtákkal, és még talán bort is készítenek néhányan...
Az 'öreg' tőke inkább előny, többet bír, olthatsz bele több helyre. A képen látható hajtás akár már oltható is! (Jól gondolod a borszőlő lugas lecserélését.)
Amikor az oltványok nagy része kihajtott, kicsomagoltam őket. Ezután átvizsgáltam és csak azokat viaszoltam be, amelyiken látszott, hogy megindult és elkezdet összeforrni.
Amelyiknek már gyökere is volt az ment a konténeresbe, amelyiknek még nem az szabadföldbe (a gyökereseket már nem tudtam volna a fóliatakaráson keresztül a földbe szúrni).
Próbálkoznék én is a zöld-be fás oltással, van a hűtőbe kis csomagom oltóvesszőből.
Idősebb tőkét próbálhatnék átoltani-fiatalítani?
Ilyesmire gondoltam. Ha sikerül az oltás, mire számithatok? Az "öreg" gyökér előny, vagy hátrány? A lugas gyengébb minőségű borszőlőit szeretném ellenálló csemege fajtákra "cserélni"(Néró, Eszter, Pölöskei, Palatina...).
Én a tavaly náylon zacskó csikokkal kötöztem.Szerintem a szigszalak igen merev és könnyen letörik a zöld hajtás. De lehet ha másnak más a véleménye. Sajnos nálunk a zöld hajtások alig vannak kát levélben. Úgy, hogy én még kell várjak a zöldoltással.
Az oltványok kb. 10 napja kerültek kiültetésre. A kiültetés előtt olvadt viaszba mártottam őket, hogy ne száradjanak ki, ami leperzselte a hajtásokat. Most kezdenek újra előtörni a viasz alól.