Csavaroknál , kapcsozásnál, tetőtéri ablaknál, stb. Nem szabad a odáig felmenni, ha már így van jó lenne fúrni a cserép alatt jó pár lyukat és lezárni szúnyoghálóval.
Értem, de hogy kerül oda pára, ha a téli fólia párazáró? Amúgy párazáró a cserépfóliám. És az ereszdeszkázás hajópadlóval nekieresztve a cserépnek alulról nem zavar be a szellőzésnek még ha van is légrés? Vagy alulról fúrjak bele lyukakat?
Szerintem vannak itt, akik nálam jobban ismerik a szellőzéstechnikát.
A lényeg az, hogy a szellőztetőbe be van építve egy hőcserélő, és a kimenő levegő hőjével fűti a beszívott levegőt. Állítólag olyan 90% a hatásfoka, és sok áramot sem igényel a működtetése.
De szerintem jobb lenne, ha megnézetnéd a lakást egy szakemberrel (vagy többel is akár).
Na nekem is ugyan ez a gondom, tegnap vettem észre először, hogy csurgott egy kis víz a falon. Pedig van hővisszaverő fólia a lambéria mögött, és le is van ragasztva. Lehet arról folyt le, nem is a szigetelő mögötti cserép fóliáról? Pedig a páratartalom 50% körül van. Reggelre már meg is száradt, szóval nem jött utánpótlás. Nekem felül 30-40 centire ki van vágva a fólis, és van a felső 3szögben a ház 2 végén a tűzfalban szellőző is. Viszont a tető alja az eresznél le van dobozolva hajópadlóval.
Az lehet a baj ,hogy felül kimenne a levegő csak alulról nem kap utánpótlást mert nincs légrés. Ne kaszabold szét a fóliát. A légrést is megkellene oldani a szigetelés és a sárga fólia között.
Köszi a választ. Igazából csak egy dolgot szeretnénk elkerülni; konkrétan: korszerűsítjük a fűtést nem kevés pénzért, és utána megmarad a probléma. Ugye a puding próbája az evés, de ez elég drága puding lenne :)
Igen-igen,tudjuk mi ezt:( Csak ugye fűtés nélkül nem nagyon tudjuk a páramennyiséget csökkenteni. Rendszeresen szellőztetünk, és mindennap este 9 és reggel 8 között megy a páramentesítő.
Még érdemes lenne a szomszédos helyiséggel közös falat a fűtetlen oldalról hőszigeteléssel ellátni, ez tuti segítene a penészesedésen és a fűtésszámlán.
Mindenképpen segítene egy folyamatos üzemű fűtés, mert a hősugárzóval csak a levegőt tudod felfűteni a falak felülete hideg marad. Ha jót akarsz magadnak, akkor minden radiátorra tegyél thermoszelepet a "legtávolabbihoz" pedig szobathermosztátot, ezáltal be tudod helyiségenként állítani a hőfokot. A fütetlen falú helyiségben pedig ha ez a felületi hőmérséklet miatt szükséges túl tudsz fűteni.
Új vagyok itt, sajnos a fenti téma miatt regisztráltam, remélem tudna nekem valaki segíteni.
Tavaly költöztem saját lakásba (régi bérház, emeleti lakás).
A hideg beálltával néhány helyen nedves lett a fal a bejárati ajtó mellett és a fürdőben, amelyen kékes zöldes penészek jelentek meg - a bejárati ajtó üvegén a pára szépen lecsapódik; 15-18°C, 60-70%-os páratartalom - felületi kezelés kipipálva,kis teljesítményű páramentesítő beüzemelve de ezeket csak ideiglenes megoldásnak szánom.
A fő kérdésem a következő lenne: a lakásban jelenleg csak a szobákban van fűtés, a konyha és a fürdő fűtetlen helyiség (ideiglenes megoldásként alkalmanként hősugárzó üzemel)amelyek mellett egy szintén fűtetlen közös tulajdonú helyiség van, így az egyik fala lakásnak lényegében fűtetlen.
Tavasszal tervezem a cirko kiépítését a lakásban - fürdőben és a konyhában is lenne radiátor. Megoldaná-e ez a falan lévő penészedést, illetve a fal nedvesedését?
A sárga fólia helyett egy páraáteresztő fóliát kellett volna rakni mert a szigetelésnél nincs légrés és bezártad evvel a párás levegőt, ami tud az felmegy a padlásra a többi meg kitudja hol fog lecsapódni.
Legfelül a kúpcserép alatt az összes szarufa között. Ezt tapasztalatból mondom, az egyik házamban is ez volt amikor a tulaj belülre tett egy padlásfeljárót, a fólia kivágása megoldotta a problémát. :-)
Néztem a képeidet, ez tényleg brutál. Első évben nálunk is elég gáz volt, de sikerült megfékeznem a penész terjedését, mindig lekezeltem ahol éppen megjelent. Most igy a harmadik télre már határozottan javult a helyzet.
Szvsz a Mellerud, meg a tablettás csak észre sem vehető párásodás mellett jó. (Akkor meg minek...) Nálunk erre a penészre már c@rt sem ér...
Persze, nem jött hétvégén a résszellőzős, szóval, bíróság felé terljük az ügyet. (Szép menet lesz...meg olcsó...20000+ÁFA a szakértő órabére, azt mondta, egy ilyen elkészítése kb 8 munkaóra....wow...ennél még a csajok is occsóbban dolgoznak.... :oP )
De még ennél a páratartalomnál is hajlamos foltokban megjelenni a penész, főleg ahol hőhid van (fürdőszobában)! Nálunk ráadásul a fürdőszobában a szellőző és egyéb csöveket egy gipszkarton dobozolás fedi el, és ebbe van beépitve az elszivó ventilátor is, ami alatt sajnos nagy hidegben (pl. most) viz csapódik ki, hiába nem olyan nagy a páratartalom, ott meg szeret a penész.
nálunk is probléma ez a penészdolog, bár talán egyre kevésbé, ahogy telnek az évek (3 éves lesz a társasház). Vettem én is páramérős hőmérőt, és nálunk olyan 50-55% a pára, estére fürdés után eléri a 60-at is. A penészhez két dolog kell tapasztalataim szerint: nedvesség és hideg egyidejűleg, ergo (túl)fűtés és párátlanitás a megoldás (+ a kritikus helyek lekezelése, pl. Mellerud penészgátlóval, ez elég jó szvsz). Ha van légkondi, akkor az egész jó hatásfokkal tud párátlanitani (HOT vagy DRY fokozatban), én fürdés után bekapcsolom 10-15 percre igy télen (nyáron nincs penészünk) és határozottan javult a szituáció. A párátlanitó tabletta is lehetőség, de azért ahol 70% a pára, ott szerintem az már édeskevés.
Ez engem is érdekelne. Nekem 38-as pt falon van 10cm EPS. A lábazatom mivel kőfalazva van, nem került rá szigetelő. Bent a fal kb. térd magasság alatt kicsit hidegebb mint feljebb, de nem sokkal. Aljzatba 7-8cm EPS van +padlófűtés. Körbe a falnál 4cm. Penész pára nincs, csak az ablakon néha pára mikor nem szellőztetünk vagy teregetünk. A tetőtér aljzatba van 4cm lépésálló gyapot, a tető ez után lesz szigetelve. 2x10cm gyapottal. Szóval szigetelés ügyileg a 38-as falra jó a 10cm? Egyik szomszédom 5 cm-t akar ugyanerre a falra. Nem lesz vele szerkezetileg gondja később?
Nem,ahogy a képeken is látszik,a padlástérben csak a tetőfólia van,semmi más.Most gondolkozom azon,hogy javít-e a helyzeten,ha az egész padlást leszigetelem üveggyapottal.
Ott viszont nem párás.Ahogy rávezettél,mostmár biztos vagyok benne hogy a 2db tetőtéri ablaknál megy fel a meleg.Mint ahogy már írtam is,ezek középen vannak,és a padláson is középen van a párásodás.
Nem, eszem ágába sem jutott! Azért kérdezem, mert azt mondta, arra a kijelentésemre, hogy a több az jobb, hogy ezzel csinján bánjak! És arra lennék kíváncsi, hogy miért? Mitől lesz rossz egy túlméretezett hőszigetelés? Azon kívül, hogy drágább!?