Köszönöm a gyors és korrekt választ. Az igazság az, hogy egyenlőre úgy néz ki, hogy 80-100 e lesz a keret, de lehet, hogy részletre megveszem a gs 120-at, bár lehet, hogy kapok jó ajánlatot egy jó ajánlatot Sonyra. Kicsit félek attól, hogy teli vannak a fórumok azzal, hogy nagyon gyenge a Pana gs 120 képstabilizátora.
Az a baj a 100Hz-es TV-kkel, hogy alaposan szét bírják gányolni a képet. Szemre tök jó, zajmentes, kontrasztos, csak kevés köze van már az eredeti képhez. Láttam már olyat is, ami hibátlanul kiszedte az esőt a képből, annyira szépre volt beállítva. Nem mondom, hogy mindegyik ilyen, csak egy tesztben minden felesleges ismeretlen tényezőt érdemes kizárni. Egy hagyományos 50Hz-es TV, vagy monitor sokkal élesebb szokott lenni, és kevésbé manipulált képet ad.
Én úgy tudom, hogy azokon a kamerákon, amelyiken van manuális WB beállítás, azt úgy szokták, hogy egy tetszőleges fehér felületre irányítják az optikát, ahhoz a kamera beállítja a fehéregyensúlyt, és azt rögzíti. Az adott fényviszonyok között ez lesz a legjobb beállítás. Sokszor láttam már TV operatőröket munka közben, ők is ezt szokták csinálni. Ha zárt helyen csinálnak pl. interjút, akkor keresnek gyorsan egy fehér felületet (pl. fal, vagy egy A4-es lap), és ahhoz állítják be. Szóval nincs etalon. Illetve van: maga a fehér szín az etalon.
Ha nem gond, szeretnék megint kérdezni. Van olyan oldal a neten, ahol leirják, hogy Sony és Panasonic Mini DV kamerák esetében melyik modell volt korábban, és melyik ugyannak a modellnek a feljavított változata ? Olyanra táblázatra gondolok, hogy például SONY DCR-HC 85 a korábbi modell, ennek feljavított változata mondjuk a HC 90, stb.
kameravásárlás előtt állok. végigolvastam az elmúlt 5-600 hozzászólást és sok dologban tisztábban látom a dolgokat. olyan kb. 100-120e ft-ot szánok rá. a Panák tetszenek igazán, csak nem tudom melyiket. ja, az NV-GS22 -es a szegedi mediamarktba 116e ft 5db kazettával. ez jó ár szerintetek?
Azt mondod Canopus, erről pedig nekem az jut eszembe, hogy megkérdezlek, hogy akkor neked esetleg megvan a Canopus VideoFX csomagja? Jaj, de jó lenne, ha azt mondanád, hogy igen...
KaoszNagymester,
A GS120-ban mit tudsz manuálisan állítani? WB, expozíció, írisz, zoom, fókusz, ezekre gondolok. A WB lenne igazán fontos, mert úgy gondolom, hogy annak a kulcsa, hogy a felvétel minden körülmény között a lehető legjobban visszaadja a valóságot, annak kulcsa a manuális WB. Az automatika is elég jó, de nem mindig, ekkor jön jól, ha te tudod megmutatni a kamerának, hogy most akkor mi is a fehér :-)
A képeket vasárnap este beteszem, addig sajnos nem tudom.
A kamerával teljes mértékben meg vagyok elégedve. Mikor megvettem megcsináltam az első felvételt, és mikor számítógépen visszanéztem, majdnem elsírtam magam, hogy ennyit kiadtam ilyen rossz minőségért. Aztán azóta már tudom mi az a deinterlace.... :-) De nem is ez a lényeg, mert ezt ritkán használom, hanem amikor megláttam az első felvételt TV-n, akkor esett le az állam. Olyan hihetetlen éles és színhű volt a kép, hogy el sem akartam hinni. Akkor végre megnyugodtam.
Egyébként mielőtt megvettem, megnéztem az Elektro W.-ben, és ott egymás mellett láttam a képét a többi kamerával, és akkor azt mondtam, hogy nekem ez kell! :-) Ég és föld volt a képélesség, és a színhűség. Érdekességként, ott 270 ezerért!!! árulták, a Panasonic boltokban 250 volt, és a Panasonic-Online-on 200, én is itt vettem.
Most olvasgattam csak bele ebbe a fórumba, és nagyon sajnálom a tesztet, ha legközelebb lesz, és idöm engedi szívesen résztvennék egy ilyenen.Kiváncsi lennék, hogy a 3 éves 1,077Mpixeles Sony PC101E-m milyen lenne a többi között!(persze ez egy kicsit más árkategória volt 3 éve.(1000EUR)). Nálam mindig is a 3CCD-s kamerák voltak a favoritok, csak pénzem nem volt rá akkor. Most Digitális fotózás felé mentem azért nem olvasgattam itt. Elötte kb. 5 évig Sony Hi8-as kamerával filmeztem. Azért is idéztelek, mert in is végig szenvedtem az analógról CD-re ill. DVD-re konvertálás nyügjeit, de szívesen tanulok tőletek mert a softwarekbe nem mélyedtem bele ennyire és ez érdekel. Az analógra konvertálásra Canopus hardware-t ill. software-t használok,de mostanában nem sokat foglalkozom vele. Végül most csak archiválom az anyagaimat DVD-re. Igyekszem Én is segíteni és válaszolni a kérdésekre, amire tudok!
Bocsi, ha túl hosszú voltam,de csak a régi fórumlakók miatt írtam, hogy tudják kb. miért 'merek beleszólni'!
Köszönöm szépen, megtiszteltetés, hogy megidéztél :-)))
De komolyra fordítva a szót, mostnatól javaslom, hogy minden új fórumtársunknak jóindulattal javasolni fogjuk a 6016-os hozzászólásom elolvasását, mint alaptézist :-))
VChris
ui.: a múlt szombati kamerateszt után, ha valaki 150 ezer forint körüli összeget is rászán kameravásárlásra, egyértelműen csak a Pana GS120/140, stb... kamerákat tudom ajánlani. Tökéletes választás!
Nekem sem jár más a fejemben azóta, mint hogy lehet, hogy kameracserét kellene csinálni? Csak így nagyon veszteségesen szállnék ki a buliból, mert tavaly nyáron még 130 ezerért vettem a HC14-et, amit most kis jóindulattal a feléért el tudnék adni... Vazze, és majdnem ugyanazért az árért kapnék most egy 3CCD-s Pana-t...
Jól érted,a DV out a Firewirenek megfelelő szabványos csatlakozó. A kártyán kívül venni kell egy Firewire kábelt is!Nézzd meg elötte a csatlakozók méreteit, a kamerán általában egy keskenyebb (4 érintkezős)van a másik felét pedig a kártyának megfelelően kell választani.(lehet keskeny mint a kamerán ,de az enyémen a szélesebb van.(6 érintkező)) Ezek a számítástechnikában is használatos szabványos csatlakozások!!
Köszönöm az összes infot, oca által ajánlott korábbi felhomályosító írások is igen hasznosak voltak. Akkor hát kell egy PCMCIA firewire nekem. (Remélem, jól értem, hogy a Sony HC 19 un. iDV out kimenete = firewire), ebben még megerősítésre várnék, mielőtt nyakamba veszem a boltokat. No de először ráadásul kell egy kábel, ami a Sony iDV out kimenetére jó, és a másik oldala szabvány firewire UGYE? Ez vajh Sony specialitás, vagy általános szabvány??
A Zeki által leírtak igazak. Az USB1-el rendelkező kamerák csak a memória kártyára vett adatak letöltésére alkalmassak a sebesség miatt! A firewire viszont, tudja a megfelelő sebességet! (Az USB2-is, ha lenne a kamerádon,de nincs) Ha nincs közeledben egy firewire porttal rendelkező gép, akkor addig nézd inkább a felvetteket a tv-nél közvetlenül a kameráról. Egyebként amikor laptopon használtam a PCMCIA-firewire kártyát, akkor sem voltak gondjaim a sebességgel.
Oca, Ez jó hír - és vajjon a PCMCIA - firewire nem lassú? Legalábbis jobb lesz-e, mint az USB? Ugyanis most kipróbáltam USB-vel letölteni az első próbakazettát - hát elég gyatra lett. Ennél azért jobbra számítottam, miután a TV-n megnéztem - az ugyanis eléggé tetszetős volt.
Akkor jót próbáltam ki,csak ahogy lekapcsoltam a lámpát és tényleg olyan volt a kijelzőn a kép ahogy leírtad,de én azt hittem (ez is mutatja mennyire kezdő vagyok) hogy így egyáltalán nem lesz semmi látható,így gyorsan felkapcsoltam a lámpát a szobában... plusz még a NightShoot is bekapcsolva maradt,így egész jó lett a felvétel a kijelzőn,hogy tv-n vagy számítógépen megnézzem hogy ott milyen minőségű lett,oda még nem jutottam el.
NightShot éjszakai felvételi funkcióról tudok idáig és az be is volt kapcsolva és egy kicsit sötét lett a próbafelvétel vele,az lehet a infra?Bocs,ha hülyeséget kérdezek.Eléggé kezdő vagyok még ebben a témában.
Kár, hogy nem tudtam elmenni a kamera tesztre, kíváncsi lettem volna lalilalilali GS140-jére. Ezexerint tényleg valami hibás szériát foghattam ki. Bár lehet, hogy egy TV-n nem jön ki annyira a dolog, pláne ha valami agyondigitalizált 100Hz-es készülékről van szó. Az viszont nem lep meg, hogy egy 5-6 éves kamera versenyben van a mai modern cuccokkal. Pont ez az, amire céloztam a GS140-el kapcsolatos csalódásommal kapcsolatban.
A Vdub-os képkimentéshez annyit tennék hozzá, hogy külön lehet az input és az output képkockát kimásolni, ez is okozhatott problémát.
Végre tegnap megjött az Av Planethoz a Sony HC-19-es kamera.Még szerencsém is volt,mert múlt keden rendeltem meg és 1 hét alatt megjött.Állítólag nyugaton olyan nagy rá a kereslet,hogy nagyon keveset hoznak belőle az országba.tegnap este nem volt sok időm tanulmányozni,de annyit sikerült megtapasztalnom,hogy az éjszakai felvételi módja tényleg a semmivel egyenlő.remélem a hétvégén lesz időm áttanulmányozni a 90(!) oldalas használati útmutatóját.Egyébként teljesen kezdő vagyok a kamerák terén így jó sokmindent tudok majd a ti hozzászólásaitokból is tanulni,ha majd lesz időm visszaolvasni.
Én most szeretnék beszerezni egy dv kamerát, de nem vagyok igazából otthon a témában. Tudnátok nekem segíteni, hogy mik azok a paraméterek, amikre oda kell figyelnem a választáskor?
Ha lenne konkrét tippetek, annak is nagyon tudnék örülni.
Max. 100-150ezer közötti kamerák érdekelnének.
Ami fontos: pc-re digizném a felvételeket, amiket dvd-re szeretnék kiírni.
Mivel a digikamerák fórumaiból már ismerlek, gratulálok az új területre lépés alkalmából! Nekem a digi fotózás az újdonság, és inkább fórum olvasó vagyok. Viszont most beleolvasva a fórumba, mint kezdönek ajánlom VChris 6016 és dezoe 5616 összefoglaló hozzászólását, amelyekkel Én is egyetértek. (persze amint ezt VChris is irta a teljesség igénye nélkül!)
Én is gratulálok az új kamerádhoz, de főleg a képeidhez. Le a kalappal! Én is inkább a fotóban vagyok járatos, és szintén mostanában vettem a sony HC40-et, de sokkal ritkábban kerül kézbe, mint a 300D. Biztosan jó felvételek születnek majd. A kamerád jó minőségű, komponálni ugye tudsz, csak jó téma kell.
Milyen progival fogod szerkeszteni az anyagot, ha meglesz a firewire-PCMCIA adapter?
A PCMCIA kártyahelyre tudsz venni olyan kártyát, amelyiknek Fire wire porjai vannak. Így már össze tudod kötni a kameráddal! Egy darabig én is használtam így compaq laptopot Sony kamerával.
Szevasztok,új vagyok a csatornán. Vette egy Sony HC19-et. Kérdéseim:
1. Ugye van rajta fire wire (gondolom az i DV nevű csatlakozó, amihez nem adtak kábelt)
2. Ha a laptopomon csak USB2 bemenetek vannak és PCMCIA, akkor ebből tudok valahogy fire wire-t fabrikálni? (valami adapterrel)
3. A gépkönyv a fire wire csatlakozáshoz mintha azt emlegetné, hogy Sony Vaio gép kell hozzá, Ez igaz?
Előre is köszönöm. Biztos hülye kérdések ezek, de nagyon új vagyok ebben a témában. (Fotóban vagyok járatos inkább: http://w3.externet.hu/~aczelpeter )
Ja, és még egy kérdés: te hogy vagy megelégedve a Pana120-assal? Most, hogy a teszten olyan jól szerepelt a Pana, a franc se tudja miért, de egyre jobban kezdenek érdekelni a Pana 3CCD-s kamerái :-)))