Pedig benne van az exif. Pl: D800with300f4Doreg_iso1000crop képnek 1/2500s a zárideje, kipróbáltam, letöltve is benne maradnak az adatok, dropbox nem törli.
Ezt én úgy fogom fel, hogy magas záridőre, 800 alatti iso-ra, valamint állványra van egy 36Mipxeles, nagyon komoly lehetőségekkel megáldott váz. Más körülmények között meg van egy 12-18 Mpixeles, mert felére-harmadára méretezve azért gondolom meg fogja állni a helyét.
Ettől függetlenül is úgy gondolom, hogy a legtöbb feladatra jobb a D4, de egyelőre ahhoz, illetve az árához még nincs "kedvem". :P
Iso-ban és minden másban... Mert, mi értelme a sok megagiga pixelnek, ha fényszegény környezetben elvérzik? Vagy, esetleg állvány kell egy élesebb kép készítéséhez...
A záridőt láthatod a kép exifjében, de ha kevés lenne, akkor a D800hoz VR néklüli obikkal reciprok háromszorosa kell a biztonságos fotózáshoz. Alapból a 70-200vr2 élesebb az tény, de nem ennyivel.
Eddig azt hittem, hogy a D800 történelmet ír, de rájöttem, hogy ez inkább a D4-re igaz. Hihetetlen, mit tud az a gép iso-ban!
Töltöttem fel ide pár 100%-os croppot 24-70, 70-200vr2 és 300f4D obikkal lőve.Azt hiszem, a 70-200 magasan veri a mezőnyt és ha valaki használható 100%-os vágást akar, azt csak iso100-200-on érdemes.
Tök érdekes, hogy dpreview-n meg más helyenen is kifejezetten szép képeket mutatnak régebbi ai-s, vagy más gyengébbnek mondott optikákkal is, de erre én is kíváncsi leszek. Pont ezért is tesztelném inkább mindkettőt, mielőtt vaktában beleugranék bármelyikbe.
Nagyon gondolkozom, hogy nem veszem meg rögtön a Nikon 24-70-est. Eddig a DX váz miatt Nikon 17-55-öt használtam és meg is tartom a D7000-re.
Középre egyelőre ott van egyelőre az 50mm 1.4, lentebbre terveztem a 28/1.8-at is a későbbiekben, talán karácsonyra. Azt hiszem megvárom a Tamron 24-70 első tesztjeit, valamint megnézem én is, ha megérkezik. Ha optikailag csak kicsit jobb lesz mint a régi 28-75, ami a mai napig megvan, és nagyon szeretem, valamint a fókuszálás sebességében fel tud nőni a feladathoz, akkor lehet, hogy inkább ezt választom a kisebb súly, a VR és a kedvezőbb ár miatt. Igaz, ha szűrőt akarok rátekerni, ehhez 82mm-es fog kelleni.
Amíg vártok a vázra, javaslom gyúrjatok az optikákra is, mert úgy tűnik mégsem csak marketingből ajánlja a Nikon azokat az optikákat. Különösen, akik teléznek.
Négy hónapot mondtak előre, most ahhoz képest lesz még két hónap csúszás.
A lényeg azonban amit te is írtál. Ha előre tud tervezni az ember és nem tartják bizonytalanságban, úgy sokkal türelmesebb tud lenni.
Én is azon pöccentem be, hogy egyszer már felhívtak március legvégén, miszterint a hét második felében átvehetem a vázat, aztán ebből nem lett semmi. Majd a következő két darabból az egyik bemutató és próbadarab lett, a másik meg ment az ORFK-hoz. Tudom, hogy nem tehetnek róla, hogy ilyen gyatra a szállítás, de személyesen akkor is kellemetlen, mikor az ember szinte már a kezei között érzi kétszer is, aztán mégsem kapja meg...
Ne bánkódj, még szerencséd is lehet. :) A cégek ugyanis ilyenkor szokták kijavítani a nullszéria során felmerülő problémákat. Ehhez pedig kellenek a jelenlegi felhasználók tapasztalatai.
Ezzel nincs is gond, ha a cég előre mondta decemberben, hogy május végére szállítanak. De csak összevonnád a szemöldököd, ha még szeptemberben is széttárt karokkal sajnálkoznának, nem?
D7000-et tényleg lehetett szerezni az első napokban, de utána ott is volt sokaknál sírás, hogy karácsonyra már nem teszi a fa alá a jézuska. Tavaly is az árvízkor, hónapokig alig lehetett hozzájutni.
OK, értem, mire célzol. De engedtessék meg, ha valamit lehet kapni, és olyan feltételekkel, amit hivatalosan bejelentettek, legyen az sajtos pogácsa vagy vaddisznósörtés hajkefe, és forgalmazói biztatást is kapok, akkor azt kapjam meg azonnal. Apukám a Zastavát úgy vette annak idején, hogy tudta, hónapokat kell rá várni. Aztán jöttek cégek, amelyek más terméket szállítottak hamarabb. Az idő meg pénz.
Szerintem marha egyszerű. Amint korábban te is kifejtetted, egyszerűen nem számoltak ekkora érdeklődéssel. Semmi mást. Árat sem akkor szoktak emelni, ha lanyhul a kereslet. A thaiföldi árvíz ismert volt, a japán földrengés és következményei régóta ismertek, gyártói kapacitás és beszállítók adottak, nyilván volt piaci elvárás is, konkurencia lenyomása, stb.
Az ár persze hatással van a sor hosszára, de ahogy emlékszem, a D7000-re is nagy volt az érdeklődés, tovább is srófolták ezt a cég részéről is, kiváló a cucc, és érdekes módon a forgalmazás kezdő napján már kezemben is volt a doboz. Innentől kezdve minden csak magyarázkodás.
Lehet, hogy csak az árat "b@szták el". :) Ha 4000 Usd/Euro lenne az ára, máris fele ennyien állnának sorba és akkor is mind elkelne. Inkább várok 2-3 hónapot is, de 1 misi feletti ár biztos, hogy nem mozgatott volna meg. Szóval ezért nem hibáztatom őket.
Ahogy olvasom a külföldi fórumokat, az alapján az NPS (Nikon professional services) tagok is nagy hatással vannak a teljesítésre. Nekik évi 200 Usd-ért prioritásuk van. Bármikor is adják fel a rendelést, a következő szállítmányt már első helyen várhatják, megelőzve minden földi halandót. Ha jól olvasom, 2-3 kamerát is simán rendelnek így egyesek.
Nem, senki nem volt hülye. Ha csak raktárra termelnének, akkor sem lennénk előrébb, sőt. A természetben számos dolog nem lehetséges azonnal. Ha villámot szeretnél fotózni, vagy csak egy termő cseresznyefát a most még kertedbe, várnod kell.