Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Nem kicsi,kb 30-35 cm átmérőjű,nem tudom miből való,igy vettem 2db ot,az egyik ment a régi einhell trafómb a másik meg megmaradt!
A legfaszább az lenne ha valahogy megbirnám oldani hogy csak akkor menjen mikor hegesztek,plusz pár mp-et még,télen a melegt ne húzza ki a garázsból,úg gondoltam csak a padlásra küldené fel a füstöt/gázokat.
Hobbielektronikán rákérdezek a hegesztős részben gogy hogy lhetne ezt kapcsolást megoldani.
Mobilizálható (gurítható :-) )40-es zártszelvény lábak, 40-es szögvas merevítők és egyben polctartók. a lapja pedig 5mm-es melegen hengerelt vaslemez.
itt az 1/3 van jelenleg összeheftelve (szó szerint félkész) még egy ugyanilyen lesz és egy expandált (lukacsos) tetejűt is készítek majd. A 3 alkot majd egy egészet, de külön-külön is használhatóak. (ha lesz rá időm)
A képet nem tudom szerkeszteni, ezért megint forgasd 90 fokkal jobbra! :-)
A tisztítónyílás praktikusabb és olcsóbb mint a T elágazás + lezáródugó. ( a motor mellett még az van)
Ha a fix szennyvíz csöves résznél hegesztek akkor a többi elszívó nyílást ( tisztító nyílás) lezárom,és a flexibilis csövet áthelyezem a lecsavarozott tisztítónyílás kupak helyére.
Még nincs kész a műhely csak a tesztelés fázisában van az elszívó ( ragasztó szalag, vezetékek itt-ott lógnak stb.) de szerintem jó lesz.
Én ezt szántam elszivónak,csak még azt nem döntöttem el hogy csak a menyezetbe lesz-e téve egy tölcséralakkal vagy egy flexi csövön le lehet húzni a menyezetből és a hegesztéshez irányitani.
Azon is agyaltam hogy jó lenne valamivel vezérelni,hogy mondjuk csak akkor kapcsoljon be mikor hegesztek és egy idő relével hegesztés után még menjen mondjuk 5-8 mp-ig.
Nem tudom ezt hogy lehetne megoldani,nem vagyok elektro zseni :)
Szia, először is MIG módban az "amp" azaz áramerősség poti tökmindegy hol van mert az csak MMA módban működik. (ezt egyébként jelzik s egy kis elektródafogó szimbólummal, persze nem ártana a használati útmutatóban is bővebben kifejteni, de ez van) MMA módban, viszont a másik 2 poti (voltage, speed) szintén nem csinál semit.
Mig módban tehát a "voltage" (feszültség), és a "speed" (huzalsebesség) poti működik csak. Nekem 165-ösöm van. Itt a voltage poti 16, és 22,5 V közt szabályoz (neked a minimum ugyanaz, de ha jól tudom a maximum 24v) Speed, azaz huzalsebesség tekintetében nincs különbség, mivel ugyanaz a motor, 2-13 m/perc közt tudsz állítani.
0,8-as huzalnál 18v alá nagyon nem tudsz menni (bármilyen vékony is az anyag) a 185-ösön ez a 18 v a 3-as és 4-s poti állás közé esik valahová, tehát a 4-es poti beállítás teljesen jó. Én a 165-ösön úgy tapasztaltam hogy ahová a voltage potit állítom, ugyanaz az érték a huzalsebességnél is egy jó kiindulási alap, de aztán a jó beállítás mindig egy kicsit fentebb van. 4 es voltage potihoz , valahol 4,5-5 közé belőve lesz jó. (vékony lemezhez is ez a beállítás a minimum)
Nagy különbség van a beállítás értékeknél viszont eltérő gázok használata esetén. tiszta CO2-vel használva lentebb vannak az értékek, míg egy corgon (c18) gáznál ugyanolyan anyagon fentebb kell tekerned. 1-1,5 osztással fentebb lesz ugyanolyan a varrat.
Ha co2-t használsz, az a 4-es, és 4-es beállítás jó lesz, ha corgont akkor kicsit lehet fentebb menni.
szeretném a segítségedet kérni. Vásároltam ma egy Gorilla 185 MIG gépet, amivel este neki is álltam hegeszteni.
Nem vagyok képzett hegesztő, AWI -val egész jól tudok már hegeszteni (BLM2000 TPM), azonban itt elakadtam egy kicsit az amper / huzalsebesség / feszültség beállításokkal.
A feszültség ha jól értem itt az arc force? Az áramot próbáltam állítani, de 3 -as és 5 -ös esetben is 85A volt a csúcs, gondolom az arc force rászabályoz az ívtávolság változása miatt.
5mm -es anyagon szerintem szép és jó lett a sarokvarratom, 0.8mm huzallal, minden értéket 4 -esre állítva próbaként. Könnyű vele hegeszteni, bár a BLM test saruja, kivitelezése szerintem profibb. Ezen jobban látszik az olcsó sorozatgyártás.
Holnap 1mm -es karoszériát szeretnék javítani vele, tudnál erre beállításokat javasolni (persze magam is nekiállok egy darab lemezen, illetve nekiálltam rövid szakaszokat hegeszteni, pontozni, az t már kapizsgálom, mikor sok a huzal, de az áram és feszültség állításokkal hadilábon állok)?
Lincoln gépeken láttam, hogy van iránymutatás lemezvastagsághoz, itt nincs semmi, illetve nem találtam.
Egyszóval megköszönném, ha megosztanál néhány tapasztalatot, hogy mit milyen értéken használsz, mihez mi vállt be, amennyiben lehetséges.