Kezdő hegesztők számára hoztam létre ezt a topic-ot. Banális kérdések, gépvásárlás megtárgyalására. Egymásnak való segítségnyújtás, tippek, információk. Kérem mindenki tisztelje a kezdő kérdezőt.
Szia, először is MIG módban az "amp" azaz áramerősség poti tökmindegy hol van mert az csak MMA módban működik. (ezt egyébként jelzik s egy kis elektródafogó szimbólummal, persze nem ártana a használati útmutatóban is bővebben kifejteni, de ez van) MMA módban, viszont a másik 2 poti (voltage, speed) szintén nem csinál semit.
Mig módban tehát a "voltage" (feszültség), és a "speed" (huzalsebesség) poti működik csak. Nekem 165-ösöm van. Itt a voltage poti 16, és 22,5 V közt szabályoz (neked a minimum ugyanaz, de ha jól tudom a maximum 24v) Speed, azaz huzalsebesség tekintetében nincs különbség, mivel ugyanaz a motor, 2-13 m/perc közt tudsz állítani.
0,8-as huzalnál 18v alá nagyon nem tudsz menni (bármilyen vékony is az anyag) a 185-ösön ez a 18 v a 3-as és 4-s poti állás közé esik valahová, tehát a 4-es poti beállítás teljesen jó. Én a 165-ösön úgy tapasztaltam hogy ahová a voltage potit állítom, ugyanaz az érték a huzalsebességnél is egy jó kiindulási alap, de aztán a jó beállítás mindig egy kicsit fentebb van. 4 es voltage potihoz , valahol 4,5-5 közé belőve lesz jó. (vékony lemezhez is ez a beállítás a minimum)
Nagy különbség van a beállítás értékeknél viszont eltérő gázok használata esetén. tiszta CO2-vel használva lentebb vannak az értékek, míg egy corgon (c18) gáznál ugyanolyan anyagon fentebb kell tekerned. 1-1,5 osztással fentebb lesz ugyanolyan a varrat.
Ha co2-t használsz, az a 4-es, és 4-es beállítás jó lesz, ha corgont akkor kicsit lehet fentebb menni.
szeretném a segítségedet kérni. Vásároltam ma egy Gorilla 185 MIG gépet, amivel este neki is álltam hegeszteni.
Nem vagyok képzett hegesztő, AWI -val egész jól tudok már hegeszteni (BLM2000 TPM), azonban itt elakadtam egy kicsit az amper / huzalsebesség / feszültség beállításokkal.
A feszültség ha jól értem itt az arc force? Az áramot próbáltam állítani, de 3 -as és 5 -ös esetben is 85A volt a csúcs, gondolom az arc force rászabályoz az ívtávolság változása miatt.
5mm -es anyagon szerintem szép és jó lett a sarokvarratom, 0.8mm huzallal, minden értéket 4 -esre állítva próbaként. Könnyű vele hegeszteni, bár a BLM test saruja, kivitelezése szerintem profibb. Ezen jobban látszik az olcsó sorozatgyártás.
Holnap 1mm -es karoszériát szeretnék javítani vele, tudnál erre beállításokat javasolni (persze magam is nekiállok egy darab lemezen, illetve nekiálltam rövid szakaszokat hegeszteni, pontozni, az t már kapizsgálom, mikor sok a huzal, de az áram és feszültség állításokkal hadilábon állok)?
Lincoln gépeken láttam, hogy van iránymutatás lemezvastagsághoz, itt nincs semmi, illetve nem találtam.
Egyszóval megköszönném, ha megosztanál néhány tapasztalatot, hogy mit milyen értéken használsz, mihez mi vállt be, amennyiben lehetséges.
Aha.....csak hát nagyon felvillanyozott a dolog, hogy sikerült egész szép varratot produkálni. Itthon a sajáttal elég nehéz mert vagy fröcsköl vagy leragad a pálca vagy mindig van valami.
Hát Urak! Tegnap volt szerencsém kipróbálni 1inverteres pálcás gépet........hát azt a k....va anyát! :) Még nekem is sikerült vele hegeszteni. Én meg szenvedek itthon ezzel a trafós pálcással......
Úgyhogy úgy döntöttem, nem várok amíg meglesz a pénzem a kombi gépre, veszek 1ilyen kis inverteres mma-t.
Amit kipróbáltam az egy kicsi sárga IWELD volt.....volt az egész vagy 5kg. A típusát sajnos nem tudom, elfelejtettem megnézni. :(
Na ezt meg tudom érteni, sajnos (vagy nem) nálam is minden így van. Már nem is csinálok csak skiccet ha valamit akarok mert menet közben úgy is változik. Vagy azért mert jobb megoldás jut eszembe vagy épp nincs pénzem vagy nem kapok normálisan áron olyan anyagot amit eredetileg akartam. :)
Én mondtam hogy azzal jár a legjobban, még akkor is ha egy plusz adaptert csináltat (vesz) hozzá. Fűtött reduktor + adapter az még mindig kevesebb (és univerzálisabb) árban mint a GCE, Iweld, vagy Rhöna a boltban, mert ezek mind 13-16 közt.
Egy adapter ha boltban veszi is max 5000. (az mondjuk hogy én balfasz voltam, rossz esztergályoshoz mentem, és így 7-8000 Ft-os adapterem van az már az én hülyeségem XD)
Nem nagy sőt ha nagyon telefustolom a muhelyetvaminek alapterulete 3x7x2 meter eleg kicsi azvelszivonak ha csak siman maxon porog flexibilis cso nelkul 2'perc kell neki mire ujra tiszta a levego. ha hasznalom a kozelszivast flaxibilissel akkor nincs fust hegeszthetek akar palcaval folyamatosan mindent eltuntet.
Ha gepen leszek lefotozom egyebkent pofon egyszeru szerkezet.
Lassú projekt lesz :-) Menet közben majd alakul. Egyenlőre maga az asztal majdnem kész. Ahová tenni fogom még tele van lommal ... lényeg, hogy mire jön a szar idő legyen egy fűthető helyiségem, telken belül, jól zárható, ellenőrizhető, fagymentes helyen.
A nagy műhely nem betörésbiztos, nem merem otthagyni a gépeket. Nehéz kifűteni. Szóval télen nem pálya...
De, lenne. Későbbre be van tervezve egy mozgatható elszívó kar ugyanarra a kivezető körre. Csőventillátor első körben nem lesz, van itthon ipari porszívó, letesztelem azzal. Ha nem működik jól, akkor továbblépek egy szintet.
Aztán majd szépen haladok.
De ez csak olyan kis műhely a ház melletti melléképületben. Van egy másik egy utcával arrébb (légvonalban 500m-re, külön telken az kb 200 m2, a legkisebb helyiség is vagy 30 m2 benne, elektródázni, vagy porbelesezni esetleg majd ott. Kis műhelyben főleg awi gyakorlás (rágyúrok egy minősítőre) , mig, és fogyós keményforrasztás lesz egy fél évig. (kocsik kasztni elemeinek lakatolása, pld ajtók alja) Kis műhely a kis precíz darabokhoz, nagy műhely a nagyobb dolgokra.
Majd kialakul :-) Nálam soha semmi nem úgy van ahogy elsőre elképzelem, menet közben fejlődik mindig.
egyébként egy 9 cm-es pc ventillátor 1-2 m3/perc teljesítményű.
nem tudom milyen magas a műhely de a 3x3 alapterület nem feltételez 3m-nél nagyobb belmagasságot.
tehát csak egy venti 5-10 percenként kicseréli a levegőt.
Nekem 5 van beépítve és mióta mennek nem látható füst az asztal magasságában.
Előtte 3 pálcától már vágni lehetett a füstöt, vagy 5 perc CO után.
Egyébként a felső elszívás ötletem nem működik a gravitációs asztal megoldással mert a sima csövön inkább visszaszívná a levegőt.
Tehát mindkét helyen szívni kell ventillátorral.
Viszont szerintem a csak alsó nem célravezeő mert a felszálló meleg gázokat annyira megkell szívni, hogy lefelé menjenek, hogy az már mondjuk egy AWI-nál
befolyásolná a gázvédelmet. Mintha szélben AWIzna az ember.