Szerintem meg kártyát vigyetek, mondjuk Visa Classicot vagy EC/MC-t (Ne elektronikusat). Két valutaváltásnál biztosan jobb 2 deviza. (Ha meg sikerül vele minél több helyen fizetni, akkor a kp felvét költsége is megspórolódik)
És akkor azzal sincs gond, hogy egy halom készpénz van nálatok.
Reykjavikot ismerem szeptemberben: a nap kel 6.09 nyugszik 20.44. Az északi fényre inkább szeptember végétől, október elejétől számíthatsz. Hamarosan utazom, ha van kérdésed amit a helyszinen meg tudok érdeklődni, szivesen segítek.
Eléggé zsebbenyúlós a történet... 1-2 napos túrákat szerveznek és programtól/időtartamtól függően 40-90e ISK az ára! A korona pedig kb. 2.3-3 forint körül van....
Szóval egy ilyen út ára kb. egy 1 hetes egyiptomi nyaralás ára.....
Át akartunk menni mi is de ezért a pénzért baromi sok.... Ja és ez fejenként!!
Azt hiszem a Flugfelag Islands szervez oda ilyeneket. Ez a belföldi légitársaság és ha így rákeresel biztos megtalálod azt hiszem de nem tuti: www.flugfelag.is
Nálluk ha jól emlékszem 68e ISK volt az egynapos..
A sarki fényt én is csak megerősíthetem: télen kell próbálkozni..
Kérdéseidre jórészt nem tudom a váalszt, de északi fény (Aurora Borealis) ügyben kcisit el kell keserítselek. Az egy olyasmi jelenség mint pl. a vihar. Van amikor mindennap van, van amikor hetekig nincs. Nyáron is van, csak nem látjuk:) Ha az ember 7-10 napra megy, direkt azért hogy ilyen csodát lessen, akkor célszerű olyankor menni, amikor angoybb a valószínűsége a jelenségnek. Ez október végétől március végéig nagyobb. A finnországi klimaitukus viszonyok között nekem márciusban ajánlották az utazást, akkor már nincs anynira nagyon hideg, és még jó eséllyel látok is szépeket.
Egyébknt Rejkjavíkban szeptemberben a nap 6 körül kel és 20 után nyugszik.
PS: az infóim az északi fényről idény nyárról valók, Lappföldön voltam, egy Aurora Borealis obszervatóriumban (mint turista).
Nekem egy iQue3600 os Palm Garmin GPS-em van. routolhato es hasznalhato terkepekt sajnos nem tlaltam, csak a wordmapban levo alt. 1xu fel Izland terkepet.
nem routolhatot, reszletest viszont igen. ha erdekel valakit, akkor szoljon. felrakom valahova. free a kicsike. ja es csak map source alatt megy. tudtommal. de lehet, hogy valam valami konverzio destinatorhoz. errol sajna nem tudok.
En is most tervezem, hogy meglatogatom ICELAND teruletet. szeptmeber kornyekere tervezzuk az utazast. 10 nap korul.
koszonom az ertekes infokat. 2003 tol atolvastam idaig az egeszet. sok fontos dolgot emlitettetek. koszonom szepen.
de azert vannak kerdesek. :))))
valaki probalt mar atmenni gronlandra? ha igen, akkor hogy? (gondolom repulo) es mennyi volt az ut?
a balnalesrol mit erdemes tudni? :))
lehet valahol ruhat berelni? tudom, hogy hulyen hangzik, de nem akarok tobb 10 ezer forintot elolteni speci ruhakra, amit csak kint hordanek. mivel letelemem a meleg, nem hiszem, hogy tobbet eszaki teruletre megyek. ;)) ja meg serdulok is, es kinonem. :)))))
szoval lehet valahol mo-n speci, meleg ruhakat, csizmat, stb.-t berelni? ha igen, akkor merre? thx.
elsodleges cel amugy az eszaki feny lenne. szoval lehet, hogy elfogultnak tartotok, de engem ez erdekelne a legjobban. persze a tobbi szepseg is vonz, hiszem szeretem jarni a vilagot.
errol esetleg bovebb infot tudna valaki adni?
szeptember kornyeken mikor sotetedik, milyen eselyek vannak megpillantani? stb. stb.
koszi az infokat elore is.
es meg1x. ha valakinek kell a mapsource-os nem routolhato izland terkep, csak szoljon.
Mi is kocsival leszünk és gondolom a sofőr " végigrobog" velünk a városon. Több utikönyvet olvasgattam én is, de abban nem találtam olyat amire azt mondanám: hű ezt feltétlenül meg kell nézzem :)))))))) Vásárolni nem akarunk, igy az üzletek kiesnek. Talán a templom, aminek a tetejéről - jó idő esetén - szép a kilátás. Ha majd a hangulatából megragad valami, akkor érdemes volt kicsit sétálgatni :)))
Mi csak 2-3 órát terveztünk Reykjavikra. Érdemes valamit megnézni vagy inkább csak sétálgassunk a városban? Múzeum, kiállítás eleve kiesik, esetleg a Perlan? És igy még marad egy-másfél óra a Kék lagunára.
remélem azér nem terveztem túl, km-ben szvsz nemigen több napi 200-nál, persze a felföldön kevesebb, kiv. 7. nap, de akkor már ráérünk. mindenesetre 1 nappal elszámoltam, tehát van 1 +napunk, val. a 4-en pórsmörkben éjszakázunk és csak másnap megyünk langmannalaugarba. (vagy beiktatunk 1 teljes pihenő/túrázgató napot langmannalaugarban.) matekból sosem voltam jó, még jó hogy nem foglatam szállást:) tehát a módosított "A" terv: 1.nap(VII.21.): seydisfjördur, egilsstadir, námafjall, krafla, godafoss. éjszaka a myvatn tó mellett. 2. nap: a tó környéke, dettifoss, jökullsárgljúfur, asbyrgi kanyon, este 5-kor husavikból indul a bálnanéző hajó (foglalás:http://www.northsailing.is/booking_select_trip.asp). éjszaka akureyriben. 3. nap: tovább az 1-esen, laumbaeri, vladimyr, kjölúr úton hveravellir-ig. este itt. 4. nap: körülnézés, tovább délre gulfoss, geysir, este pórsmörkben. 5. nap: a hekla alatt el langmannalaugarba, túrácska, este itt. 6. nap: túrázgatás, majd tovább: eldgjá, majd vissza az 1-esre. skaftafell, szállás vhol a gleccser alatt (itt v. joklaselben) 7. nap: vatnajökull, motoros szán-túra, hajókázás a jökullsarlón (foglalás:http://www.vatnajokull.com/make-tours.html), este érkezés egilsstadirba, uccsó éjszaka itt. 8. nap (VII.28.): túl sok mindenre már nincs idő, 11-kor be kell hajózni.
Igen jól néz ki. Nagyon kíváncsi leszek! Mi is körbegurultuk, és sok a hasonlóság!
A 6. napodat nagyon szerettem.... :)
Egy jótanács: Vigyetek valami szúnyog ellenit a Myvatn- hoz ha arrafelé alszotok. Még nappal is sok a rovar! Azon a részen 100km után még nappal is tiszta vér és trutyi volt a kocsi!! Sok helyen ingyenes fefés mosó van, hogy le tudd mosni -vakarni- az autóról. Még a hűtést is eltömítheti állítólag (a beömlőket)
Reykjavik egész Izlandhoz képest tényleg kihagyható...
nos, megvan a véglegesnek tűnő útiterv, íme (körbemegyünk, de nem csak az 1-esen, kétszer is bemegyünk a felföldre, reykjavikot és környékét kihagyjuk): 1.nap(VII.21.): seydisfjördur, egilsstadir, námafjall, krafla, godafoss. éjszaka a myvatn tó mellett. 2. nap: a tó környéke, dettifoss, jökullsárgljúfur, asbyrgi kanyon, este 5-kor husavikból indul a bálnanéző hajó (foglalás:http://www.northsailing.is/booking_select_trip.asp). éjszaka akureyriben. 3. nap: tovább az 1-esen, laumbaeri, vladimyr, kjölúr úton hveravellir-ig. este itt. 4. nap: körülnézés, tovább délre gulfoss, geysir, a hekla alatt el langmannalaugarba. este itt. 5. nap: túrázgatás, majd tovább: eldgjá, majd vissza az 1-esre. skaftafell, szállás vhol a gleccser alatt (val. joklasel) 6. nap: vatnajökull, motoros szán-túra, hajókázás a jökullsarlón (foglalás:http://www.vatnajokull.com/make-tours.html), este érkezés egilsstadirba, uccsó éjszaka itt. 7. nap: túl sok mindenre már nincs idő, 11-kor be kell hajózni.
a kocsi 1 honda hrv (SUV), nem igazán terepre való, de azér 4wd + viszünk terepcuccot ("lánckerék", homoklétra, emelő stb.) remélem bírni fogja. szállás lassan fixálódik, lesz farm, szálló, kemping vegyesen. kezd tele lenni a sziget, edda hotelben már pld. nincs hely. a magyar útikönyv korlátozottan használható, főként reykjavik környékével foglakozik én is a lonely planetet, + pesze az internetet ajánlom úttervezéshez. + persze amys remek stílusú, szellemes és roppant szórakoztató útleírását. (http://arnys.fw.hu/utazas/izland.htm) ja és mi 4-en megyünk, a két (kis)kamaszlányunkkal (11, 13 yo)
Mi is az 5 napos charter géppel megyünk április 28-án. Mivel csak repjegyet vettünk és az utat magunk szerveztük, azt hiszem ennél többet ilyen rövid idő alatt nem lehet megnézni, illetve befogadni. Tavaly járt ismerősünk szerint nagy volt a rohanás, nem sok idő maradt nézelődésre. Ha menni szeretnél azért nem fogsz csalódni, max visszavágysz oda egy hosszabb időre :))) Mi terepjárót béreltünk, igy nem kell minden este Reykjavikba visszamenni, hanem útközben alszunk, ahová este megérkezünk. ( a szállásokat persze lefoglaltuk )és belefér egy kis gyalogtúra is úttalan utakon, meg hómotorozás. Ha van kedved, csatlakozhatsz, a kocsiban van még két szabad hely. Ha konkrét kérdésed van, mailben szivesen válaszolok.
vágyom én is Izlandra, és találtama Vista oldalán egy utat, amelynek a részletei a következők:
1. nap: Utazás Keflavíkba, a reggeli órákban. A repülőtérről különbusszal a fővárosba, Reykjavíkba hajtunk. A szálláshely elfoglalása után városnézés, mely tartalmazza a bessastadiri köztársasági elnöki rezidencia felkeresését is.
· 2. nap: Reggeli után egész napos program keretében az „Arany körút”, vagyis Izland klasszikus látnivalói következnek. A Gullfoss, azaz az Arany-vízesés, a hőforrások legszebbikének nevet adó Geysir, s a történelmi emlékhely, a Thingvelliri Nemzeti Park töltik ki napunkat. Az Európát Amerikától elválasztó törésvonalat itt a Föld felszínén szemlélhetjük, s beható ismereteket szerezhetünk a szigetország történelmi múltjáról és földtani jövőjéről. A program svédasztalos jellegû ebédet tartalmaz.
· 3. nap: Dél-izlandi körút: Reykjavíkból a Hellisheidi-hágón keresztül hajtunk, ahonnan festői kilátás nyílik a Dél-Izland gleccserekből táplálkozó folyói által feltöltött termékeny síkságra. Kis falvakon és farmokon keresztül keletnek tart utunk a part fölé tornyosuló hegységek, köztük a hósapkás Hekla-vulkán, Izland legmagasabb és legaktívabb tûzhányója, valamint a jégsapkás Eyjafjallajökull rétegvulkánja felé. Az egyik legismertebb izlandi saga, a Njáls Saga földjére érkezünk. Megállunk két nagyszerû, magas töréslépcsőről alázuhanó vízesésnél, a Seljalandsfoss és a Skógafoss zuhatagoknál. A Skógar Skanzen mûtárgyai révén a régi izlandi élet elevenedik fel. Ebéd egy helyi étteremben (a program része). Elhagyjuk a meredek sziklás Dyrhólaeyt és a hullámvájta öbölben megbúvó Vík falucskát, majd a tengerparton, a madársziklák között haladunk tovább. A tengerben, Vík előtt emelkednek a 66 m magas Reynisdrangar sziklák. Egy hatalmas gleccser, a Sólheimajökull impresszív jégfalai mentén haladunk tovább, majd a késő délutáni órákban térünk vissza Reykjavíkba.
· 4. nap: Bálna-fjord körút. Reykjavíkból ezúttal észak felé indul a kirándulás, a Hvalfjördur (Bálna-fjord) megkerülésével. Deildartunguhver-hőforrás, Reykholt, Snorri Sturluson XIII. sz.-i fürdője és a fátyolszerûen szétterülő Lávavízesés megállói után fölkapaszkodunk a Felföld bejáratához a jégmezők világába. Délután a Grábrók vulkán kalderáira jutunk fel, majd Borgarnes érintésével a Bálna-fjord alatt húzódó alagúton át térünk vissza a fővárosba. (A program ebédet nem tartalmaz.) · 5. nap: Reggeli után elhagyjuk szálláshelyünket, s poggyászunkat a buszba rakodva indulunk félnapos kirándulásra. Hegyek mögötti úttalan utakon Krysuvík iszapfortyogóit keressük fel, majd Grindavík halászfalun keresztül érkezünk a Kéklagúnához. A Svartsengi geotermikus erőmûhöz kapcsolódó gyógyfürdőkomplexumban egyórás lazító fürdőzéssel búcsúzunk e különleges szigettől. Hazaérkezés az esti órákban.
Ez így nekem, laikusnak elég tartalmasnak hangzik, de 'szakértői' szemmel nézve is jó helyekre visz el?
Mindösszesen ketten voltunk a párommal. Az egésznek a vége olyan 420 körül állt meg. Ha lehet érdemesebb négyen menni mert akkor az autó tetemes költsége kissebb. Meg esetleg a 4 ágyas szállás is olcsóbb valamivel.
Atco:
Örülök ha segíthettem. Az LP könyv tényleg jó. Nekem is az van meg.
Térképben a F&B térképeket tudom ajánlani, nekem az volt. A Carthograpia nem valami pontos... Vittem azt is, de elég sok eltérés volt a valósághoz képest.