Herry,akkor te nagyon hirtelen jottel el Magyarorszagrol, hogy vissza sem neztel.
Mennyi ideje vagy itt 32 vagy 33 eve?
Mennyi idos lehetet 56-ban az Magyar akibol kesob amerikai professzor lett. Ha 20 eves volt mint en, akkor nem erezhette magyat egyedul Amerika-ban.
Mennyi idos vagy Herry? En 65 vagyok.
Kicsit tudot, mennyit tudot? Ha annyira hires volt, miert nem mondod meg a nevet.
Ha maskor irsz olyant amihez esetleg adatok fuzodnek, be kell tudni bizonyittani.
Ha valaki Amerikaban el es alampolgar az amerikai, nem Magyar-America-i.
Szoval az illeto nem nagyon torodot az angol nyelvel, mert szeretet "monopoly"-t jatszani.
See ya Cosmo
Túlérzékenységre nincs szükség, mert a "csak egy emigráns magyar" kategóriába én is beleférek és egyáltalán nem lekicsinylésnek szántam.
A beskatulyázásról önmagad gondoskodtál az eddigi hozzászólásaiddal és a "cosmopolitan" név választásával.
Van egy amerikai mondás: "If it looks like a duck, walks like a duck, talks like a duck--then it must be a duck."
Az utóbbi hozzászólásodból úgy tűnik, hogy nem emigráns, hanem egy világot megismerni kívánó, utazgató magyar vagy. Dicséretre méltó tevékeység, szélesíteni fogja a látókörödet.
Magam is rokonszenvvel figyelem törekvésedet, hogy próbálsz ily rövid ismeretség alapján beskatulyázni valahová. Nos, az első eredmény nem valami hizelgően hangzik. Ezt nem annyira a magam nevében mondom, mint inkább az emigráns magyarok nevében. A "csak egy emigráns magyar" lekicsinylőnek hat. Magam részéről a "csak" jelzőt nem használnám az új hazát talált emberekre. Ez szinte mindig egy nagy teljesitmény. Vagy Amerika a "csak emmigránsok" országa ? Ne feledd, még az indiánok is jöttek ide valahonnét.
Nem tudom, minek nevezzem magamat. Nem vagyok melldöngető magyar, és nem vagyok hasra esve sem mindentől, csak azért, mert amerikai. Nem számoltam fel a mo-i egzsztenciámat, sőt egyre bővitem az otthoni tevékenységemet (közben utálom a provincializmusukat, de megéri). Bár Kalifornia egyik legdrágább helyén élhetek, nem érzem, hogy ide kellene tartoznom és meg kellene játszanom az amerikait . Élvezem és értékelem a lehetőségeket, de nem cserélnék az un. átlag amerikaival sem. Ezt nem nagyképűségből mondom, nekem tényleg jobb az un. átlagnál, szabadabb vagyok. Nem akarok kibújni a bőrömből, nagyon is jól érzem magam benne. Nincs már vasfüggöny, akkor és oda megyek, amikor és ahova nekem az jól esik. Most muszály neked engem minősiteni ? Néhány év múlva nagyon is valószinű, hogy Ausztriában vagy Dél-Németországban fogok lakni a gyerekek miatt egy ideig és havonta legalább egyszer Mo-ra megyek. Sokszor meg vissza ide üzleti okok miatt. És nem akarom letörölni a magyar születésem nyomait. Ha jól megnézzük, nem egy szégyen az. Itt Amerikában biztosan nem az. Nem akarok teljes értékú kozmopolita lenni sem. De azt sem szeretem, ha korlátok közé akarnak szoritani akár USA-ban (ez itt kevésbé fordul elő), akár Mo-n. Remélem, a teljesitményem többet ér, mint az útlevelem.
Érdekes helyet foglalsz el az emigráns magyarság lelki térképén, amelyet bizonyos rokonszenvvel nézek, mert én magam is mint "kozmopolita" kezdtem el a pályafutásomat. Egy tanulmányt írhatnék a dologról, de idő és helyszűke hiányában csak annyit vések ide, amennyit Te esetleg tanulságosnak találsz.
Kozmopolitizmus az egy szellemi irányzat amely a provincializmus elleni lázadást tűzte ki céljáúl. Mint ilyen, teljesen alkalmatlan a nemzetiségi hovatartozás meghatározására, mert a világ összes nyelveit kellene beszélned és a világ minden országában otthon kellene érezned magad, ahhoz, hogy teljes értékű kozmopolitának nevezd magad.
Akad ugyan egy pár ember aki 3-4 nyelvvel és kulturával való ismeretsége alapján, "kozmopolitának" nevezi magát, de ez sem fizikai valóság, hanem inkább szerepekben való tetszelgés.
A nemzeti hovatartozását meghatározni kivánó emigráns magyarságnak, még két másik címke áll a rendelkezésére:
(1)Melldöngető, "minden körülmények között magyarnak maradó" magyarság csoportja.
(2)A befogadó ország nemzetségéhez tartozni kívánó egyének csoportja. (Itt még több melldöngetésre van szükség, mert több a bizonyítani való.)
--Mi az igazság?
Egy szép napon felébredsz, belenézel a tükörbe és megállapítod, hogy nem tudtál kibújni a bőrödből. Életed végéig magadon fogod hordani a magyar születésed nyomait. Ugyanakkor azt is megállapítod, hogy a külföldön nyert élettapasztalatod, bizonyos fokig megváltoztatta a látásmódodat, szokásaidat.
Teljesen mindegy, hogy milyen szerepben tetszelegtél (kozmopolita, nagy magyar, nagy amerikai) azelőtt -- most lefoszlanak a címkék, rádtör a realítás -- csak egy emigráns magyar vagy.
(...a Ragika mán megin durcás...aszongya, hogy:)
"...sziveskedjél tartózkodni az ilyen és hasonló cinikus lábjegyzetektöl."
Ragika,
Az olvasóközönség csipkelődésétől akkor fogsz teljesen megszabadulni, amikor -- egyrészt önmagad is példát mutatsz--másrészt pedig kivívod az elismerésüket a vitákhoz való, értékes szellemi hozzájárúlásoddal.
(Hümm...a Ragika már olyan dolgokat is mond amire érdemes odafigyelni.)
Nézd, ha azt akarod, hogy felnött számba vegyelek akkor sziveskedjél tartózkodni az ilyen és hasonló cinikus lábjegyzetektöl. Mint írtad erre neked is meg van az igényed. Egyébként csak a hátamat fogod látni.
Ha mégegyszer végigbogarászod a szöveget, előbb-utóbb ki fogod silabizálni, hogy azt irtam: "Nem is tanult meg angolul soha rendesen", nem pedig azt hogy egyáltalán nem tudott angolul. Kommunikálni azért tudott de soha nem törödött ezekkel a dolgokkal. Megmaradt magyarnak, a rendszerváltás után vett gyárakat Mo-n is. Ha nem hiszed , hát nem hiszed, magam részéről tudok ezzel a tudattal élni. Szememben ő egy igazi amerikai bár nem majmolt soha semmit. Segédmunkásból lett az, aki lett. Évekig szinte éhezett is, sokszor ment csődbe közben, de soha nem adta fel. Nem attól amerikai valaki, hogy annak mondja magát a többit meg lenézi.
Cosmo; Feltetlenul ird ide az angolul nem tudo Magyar uzletember nevet, mert ha kituntetest kapot az elnoktol azt kilehet nyomozni.
Ha neked jo baratod, akkor biztos tudod a nevet.
".Mi sem ragadtunk bele semmi fele ver-rog-valossagba es nem is sajnaljuk a tortenetunket hanem csak felismerjuk hol a helyunk ,torvenyszeruen mint elso generacionak egy uj vilagba. +
Kedves Mumu !
Nem, nem ezt akartam mondani. Inkább mondat első felével
(Barmenyire hajtogatod Magadnak,nem leszel tokeletes ottani polgar ,klasszikus peldany)
szemben irtam amit irtam. Magam részéről nem akarok tökéletes ottani polgár lenni, arra ott vannak az ottaniak. Ennél mi többet is tudunk, több világot is ismerünk. Példaképem egy üzletileg nagyon sikeres, ma már idős magyar emigráns barátom. Soha nem akart tökéletes amerikai lenni. Nem is tanult meg angolul soha rendesen. Mindezek ellenére a harmadik legnagyobb vállalata lett USA-ban a szakmájában. Önmaga akart lenni, nem egy tökéletes amerikai. Ezért az lett, volt olyan kitüntetése is, amit maga az elnök adott át neki. Szerintem magyarul köszönte meg neki, ahogy ismerem...
Talan felreertettel valamit ,kedves Cosmo.
Amit te irsz az nem mond ellent annak amit mi gondolunk.Mi sem ragadtunk bele semmi fele ver-rog-valossagba es nem is sajnaljuk a tortenetunket hanem csak felismerjuk hol a helyunk ,torvenyszeruen mint elso generacionak egy uj vilagba.
NEM MODJUK PERSZE HOGY "EX HUNGARIA NON EST VITA" csak tudjuk hogy valamikor talan a harmadik generacio aki ott otthin van eliveszi majd a nagypapa kepet es azt mondja egy baratjanak,gyermekenek:Ojott ki,magyar volt,tudod-e hol van Magyarorszag?
Amelyik amerikai nezte az olympiat nyitto unnepseget es nem erzet hazafiassagot, az beteg ember.
Sokan nehez munkaval osszes gyujtot penzuket odaadjak csempeszeknek,csak hogy America-ba jussanak.
Ha America kinyittana kapuit, melyik irayban ozonlene a nep??????????
Jo nehany napja tavol voltam mert lebetegedtem az influenzaval; Ma egy kicsit jobban vagyok es olvaslak benneteket.
Ragika Kedves; Nagyon jo magyarazat. "Hol a te Americad?" Dicseretet erdemel.
(Hümm...a Ragika már olyan dolgokat is mond amire érdemes odafigyelni.)
"Ezért általánosítani, s messzemenö következtetéseket levonni igy, hogy Amerika ilyen, Amerika olyan kimondottan szimplifikáló és gyerekes, kaptafás.
Valaki egyszer nekem azt mondta, hogy Amerika nem csak keresztben vagy hosszában polarizált, hanem a tér minden irányában.
Nagyon hasznos lenne ezért minden esetben tudni, hogy az Amerikáról nyilatkozók hol élnek, mi
a forrásuk. Ugyan igy akik nem itt élnek, honnan vették azt amit leírnak, megállapítanak. E
nélkül a topik erösen szubjektív, információ mentes és értéktelen marad."
Kedves Ragika!
A fentiekkel teljes mértékben egyetértek, pusztán az elmetornáztatás céljából szeretnék hozzáfűzni egy pár megjegyzést.
(1)TÖKÉLETESEN OBJEKTÍV összkép, természetesen nem létezik.(Period.) Ez azonban nem azt jelenti, hogy a személyes tapasztalaton alapúló, szubjektívnek tűnő vélemények teljesen értéktelenek. A vitának ugyanis az a célja, hogy ezeket a véleményeket összevetve, valamilyen realítást MEGKÖZELÍTŐ összképet alkossunk.
(2)Ugyancsak téves lenne, ha valakit a földrajzi helyzete és pozíciója alapján akarnánk beskatulyázni. Széleslátókörűség ugyanis, elsősorban, egy szellemi adottság, amelyet az élettapasztalatok elősegíthetnek, de sohasem helyettesíthetnek.
Ez megint nem igaz. Foglakozásomnál fogva több száz ilyen iskolát láttan. Tele van gyerekekkel és nagyon sokan mennek egyetemre. Ha esetleg azt mondanád, hogy szegényebb (inner city) környékeken vannak gyenge iskolák akkor nem vitatkoznék, de igy, hogy az "Amerikai public schoolok borzalmasak..." meglehetösen primitívnek hangzik. Sorry.
Csak ismételni tudom azt a megállapítást, hogy Amerika nem New York, vagy Boston, vagy LA
és nem is Elk River, MN vagy Irvine, CA, vagy Winter Haven, FL. Amerika az a földrajzi terület
amelyet ezeknek a helyeknek az összessége alkot. Ami érvényes Long Islandon az nem
évényes Aims IO-ban, ami bünnek számít Salt Lake City-ben az megengedett Las Vegasban.
Ezért általánosítani, s messzemenö következtetéseket levonni igy, hogy Amerika ilyen, Amerika
olyan kimondottan szimplifikáló és gyerekes, kaptafás.
Valaki egyszer nekem azt mondta, hogy Amerika nem csak keresztben vagy hosszában
polarizált, hanem a tér minden irányában.
Nagyon hasznos lenne ezért minden esetben tudni, hogy az Amerikáról nyilatkozók hol élnek, mi
a forrásuk. Ugyan igy akik nem itt élnek, honnan vették azt amit leírnak, megállapítanak. E
nélkül a topik erösen szubjektív, információ mentes és értéktelen marad.
Szerintem igy van ez mindenütt. Még kis ország esetében is az a helyzet, hogy más az
aspektusa egy Tápószecsöinek mint egy Budainak. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy egyik
igazabb, helyesebb a másiknál. Más Magyarországot lát a Miniszterelnök és a munkanélküli és
más aspaktusa van az orvosprofesszornak mint a sarki rendörnek és mindenkinek aki közte van.
Ez egy olyan mondat, amiben ellentmondás van. Magam részéről a végét választom: "van valami ha akarod plusz benned/bennem,egy mas vilag elmenye,tapasztalatunk multidimenzionalis.."
Sajnálnám, ha be lennék ragadva a rögmagyar valóságba. Azt se szeretném, ha csak annyit tudnék a világról, mint egy átlag amerikai, mondjuk egy hatalmas korporáció kis csavarjaként leélve életemet. Ha az ember több világot is ismer az egy határozott előny bárkivel szemben, aki csak egyet. Ráadásul lehet, hogy még azt az egyet is mi jobban ismerjük, mert több oldalról is látjuk. Nem akarok tökéletes amerikai lenni és tökéletes magyar sem. Egy kicsit sajnálom mindkettőt.
Kitűnően fogalmazod meg azt az állapotot, amely szinte mindnyájunk sorsa, attól függetlenül, hogy elismerjük, vagy nem.
"Barmenyire hajtogatod Magadnak,nem leszel tokeletes ottani polgar ,klasszikus peldany,de mar jobban hasonlitsz az ottaniakra szokasaidban es gondolkozasodban es legtobbunk az ottani szeretettei altal otthon is erzi magat valasztott hazajaban,de megis ,megis se itt sem ott nem vagy teljes mert van valami ha akarod plusz benned/bennem,egy mas vilag elmenye,tapasztalatunk multidimenzionalis.. "
Kitűnő munkát végeztél azzal, hogy elferdítve összefoglald azt amit mondtam és azt is amit sohasem állítottam.
Az általam közölt számok különben nem "ex cathedra" kinyilatkoztatások, hanem vita tárgyát képezö, népszámlálásból valamint irástudási felmérésekből szármozó adatok. A pontosítás céljából teszem fel őket, s határozottan várom, hogy valaki jobb forrásokból szármozó adatokkal pontosítsa őket.
Jelen pillanatban sem Te, sem a Ragika nem járultatok hozzá ehez a folyamathoz. Csupán "bekiabálásokra" szorítkoztok, miszerint ez se jó, meg az se jó -- de azt, hogy mik a helyes számok azt még nem közöltétek velünk.
Megsértetted a lelkivilágomat amikor azt írtad, hogy sohasem adok igazat a Ragikának.
Amikor a Ragika aszongya:
"Period" -- én azonnal elkezdek helyeslően bólogatni.
Amikor meg aszongya: "Passz"--elkábúlok a diplomatikus modorától.
Leginkább a magyarságnak tett szivességéért becsülöm, amiről Ő, így értesít bennünket:
"... szakítottam mindennemü Magyar emigrációs szevezettel, eseménnyel"
Örömmel olvastam, hogy a magánéletemről, adataimról érdeklődsz, azaz el akarod mélyíteni a barátságunkat. Erre, természetesen sor kerülhet amint bemutatkozol, megadod a címed...stb.