Keresés

Részletes keresés

Laci a kezdo Creative Commons License 2008.11.29 0 0 361
Köszönöm groowe. Megpróbálom ott is.
Előzmény: groowe (360)
groowe Creative Commons License 2008.11.17 0 0 360

szia Laci!

ezt a problémát a növényvédelem topicba is írd be szerintem.

Előzmény: Laci a kezdo (359)
Laci a kezdo Creative Commons License 2008.11.16 0 0 359

no, újra :-)

Második

Harmadik
Laci a kezdo Creative Commons License 2008.11.16 0 0 358

Íme a mellékelt képek:

Köszönöm a segítséget!

Laci a kezdo Creative Commons License 2008.11.16 0 0 357

Sziasztok

Tanácsot szeretnék kérni a következő esettel kapcsolatban. Előre is köszönöm a hozzászólásaitokat.

Arról  van szó, hogy a málna levelei elkezdenek bepöndörödni, majd elfeketedik végül le is esik. Ez az jelenség nyár óta tart. Most ősszel a szár alsó részén új levelek hajtottak ki, a málna szárának végén továbbra is pusztulnak a korábbi levelek. Eddig lisztharmat ellen próbáltam permetezni, de nem volt eredménye.

Mellékelek pár fotót is, amiken jól látszik a probléma.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Laci

groowe Creative Commons License 2008.10.29 0 0 356

Szia Ati!

Igen érdekel,megköszönném,ha tudnál belőlük 1-1 tövet küldeni.

ZSolti

Előzmény: Törölt nick (353)
Flanell Creative Commons License 2008.10.29 0 0 355
Már most is átültetheted őket. Úgyis vissza kell metszeni az átültetés miatt, a megmaradó részeken nem sok levél fog maradni. (Ha mégis, akkor szedd le a nagy részét, a faiskolában is úgy árulják.)
Lora1213 Creative Commons License 2008.10.29 0 0 354
Sziasztok ! Szeretném a málnáimat, 4 tövet, és annak idei gyerekeit átültetni. Szerintetek mikor alkalmas ? Várjam meg amíg lehullanak a levelei, vagy már most is lehet ?
Törölt nick Creative Commons License 2008.10.29 0 0 353
Hahó ! Érdekel még a fekete málna? Esetleg Blissyt és Lucana/Resa/-t is tudok egy-két tövet adni.
Előzmény: groowe (352)
groowe Creative Commons License 2008.09.08 0 0 352

szia Atti!

igen megjöttek,és válaszoltam is rá.

Előzmény: Törölt nick (351)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.07 0 0 351
Próbáltam válaszolni az email-edre,de csak egy angol nyelvű problémajelzést kaptam,így most nem tudom megkaptad-e vagy mi a gáz ?
Előzmény: groowe (350)
groowe Creative Commons License 2008.09.05 0 0 350
nem sajnos,én is ezt kérdeztem rögtön,de az öreg kijavított hogy ez nagyrédei.interneten meg nem találtam ilyen fajtát.nem tudom velem van-e csak így de pl szőlöből a kaxpe amit sikerült vennem senki nem hallott felőle,ill eperből meg a thuton.bocs az offért.
Előzmény: Törölt nick (349)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.05 0 0 349
Nem Nagymarosi? Mert az egy régi fajta bár nekem sosem volt,csak a fajtaleírásokban olvastam róla.
Előzmény: groowe (348)
groowe Creative Commons License 2008.09.04 0 0 348

még1 kérdés.

nagyrédei fajtájú málnáról hallot valaki?

groowe Creative Commons License 2008.09.03 0 0 347

igen,a sárgám 2szertermő,és elég sok termés van rajta ahhoz képest,hogy tavaszi ültetés.ha érdekel 7végén meg tudom mondani hogy mi a pontos neve.

most blissy-t hajtok,az egyik kertészetben mondták nekik csak ez szokott lenni,és okt elején nézzek vissza,akkor tuti kapnak már.

bár lenne már október eleje... :-)

Előzmény: Törölt nick (346)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.03 0 0 346
Akkor a tiéd kétszertermő, az enyém viszont Fertődi aranyfürt és ez csak egyszer terem.Kétszertermőm pirosban van a Blissy/Autumn Bliss/ és a Lucana/Resa/ ez utóbbi a finomabb és nagyszemű.Ezek anno a Haeberli Kft/most Palesits Faiskola/-től származnak.Akkor/10 éve/még küldtek csomagban is. Tavaly meg...a levelemre sem válaszoltak pedig válaszborítékot is küldtem.Kár mert náluk van Tulameen és Glen Ample ami itt sokkal olcsóbb mint a csomagküldőknél.Nem lakik valaki Dánszentmiklós környékén?
Előzmény: groowe (345)
groowe Creative Commons License 2008.09.03 0 0 345

néztem ezt a Starkl oldalt,de vhogy nem találom,hogy milyenfajta málnákat árulnak.

egyébként a sárga málnáról én is csak jót tudok mondani,nekem elég sokat terem,pláne hogy egy évben tavasszal és ősszel is.aki eddig megkósolta mindenki mondta hogy nagyon finom.a sarjképzése érdekes módon nekem nincs,egy darad sarjat nem hozott még.mondjuk r.hadt drága volt,2500 ft.

Előzmény: Törölt nick (344)
Törölt nick Creative Commons License 2008.09.01 0 0 344
Üdv .
Én Starkl-nál vettem 4 éve feketét is sárgát is.Igaz nem túl olcsó ,de hamar el lehet szaporítani.A fekete igaz hogy kevés sarjat hoz,viszont a vesszők végét lehúzva meg lehet ygökereztetni.Az íze nem egy nagy durranás édesnek édes ,de ennyi.A sárga az ellenkezője:rengeteg,de nem túl erős sarj.Az íze viszont veri az összes általam kipróbált /10-12 fajta/ piros fajtát.Kár hogy nem nevezhető bőtermőnek.Kezelése ua. mint az egyszertermő pirosaké.
Előzmény: groowe (339)
groowe Creative Commons License 2008.08.10 0 0 343

igen,ez egyszertermő málna.ok megfogadom a tanácsod,egyenlőre felkötözöm,majd amikor megmetszem akkor eldöntöm mi legyen velük.max fogom és visszafágom őket metszéskor olyan 40 cm-esre.

köszönöm mégegyszer hogy segítettél!

Előzmény: Flanell (342)
Flanell Creative Commons License 2008.08.07 0 0 342
Ugye, ez az egyszertermő?
Szerintem ne foglalkozz vele egyelőre, mert ha levágod, ilyenkor még képes, és kihajt náhány újabb szem.
Tél végén, málnametszéskor szoktam eldönteni, hogy ha kevés a hajtás, és nagyon erős a főhajtás, meg ezek a mellékhajtások is erősek, akkor meghagyok belőlük 1-2-t, de ha nélkülük is van elég, akkor tőből lemetszem őket.
Előzmény: groowe (341)
groowe Creative Commons License 2008.08.07 0 0 341

Srácok még1 kérdés.a málna hozott olyan 50 cm-es oldalhajtásokat.most ősszel kell vmit kezdenem  velük?visszavágni vagy ilyesmi?ha igen ,mennyire?

vagy ha más megoldás nincs felkötözhetem őket?

amúgy a málna fő hajtása már karcolja a 2 métert.

Flanell Creative Commons License 2008.08.01 0 0 340
Sárga málnám még nem volt, de szerintem csak a színében különbözik a pirostól, kezelésben nem. Ha mégis, akkor biztos megírja valaki.
Előzmény: groowe (339)
groowe Creative Commons License 2008.08.01 0 0 339

Köszönöm ,hoyg segítesz :-)

a sárga málnánál is érvényesek ezek a szabályok?hogy minden letermés után kivágni?

fekete málnát nem tudja vki hogy hol lehet venni?(nem szederre gondoltam)

Előzmény: Flanell (338)
Flanell Creative Commons License 2008.07.27 0 0 338
A kétszertermőnek minden sarja leterem idén. Novemberig, a fagyokig terem.
Az részletkérdés, hogy ősszel vágod ki vagy tavasszal.
Előzmény: groowe (336)
Flanell Creative Commons License 2008.07.27 0 0 337
Pontosan. :)
Előzmény: vera57 (335)
groowe Creative Commons License 2008.07.26 0 0 336
Sziasztok!
ezek friss málnatövek,idén vettem az egyszer és a folytontermő töveket is.mindegyiken kb egy 30 cm-es1 hajtás volt  amik letermettek,most amik meg nőnek tövenként 2-3 szál nagyobb és pár kisebb sarj van.ezért köszönöm,hogy mondtad hogy ritkítani kellnem tudtam.nem akarom agyon sem terhelni,mert ha már ültettem akkor nem 1-2 évre.
az egyszertermők kb kisújj vastagságúak.ha érdekel,holnap lefényképezem,és belinkelem a képeket,hogy milyen nagyok.barátnőm vette a töveket veresegyházán,egy málnatermelő embernél.
megfogadom a tanácsod,hagyom most a kétszertermőt,had érjen be őszre,és tavasszal fogom az egészet és földszintig levágom.apropó még1 kérdés.ha ősszel leterem a kétszertermő,azt a sarjat is ki kell vágni,vagy az maradhat?
Előzmény: Flanell (334)
vera57 Creative Commons License 2008.07.26 0 0 335
Köszönöm a gyors választ. Az zavart meg hogy én azt olvastam, ősszel az összes vesszőt tőből ki kell vágni. Nem értettem, hogy akkor tavasszal az újonnan kihajtott vesszőket miért kell ismét levágni 1m magasan.  Te arra gondolsz, hogy a tavaly már termett vesszőt meghagyod (max 4 db-ot), hogy még egyszer teremjen korainak, és csak aztán vágod ki tőből,   és az új vesszőn lévő lesz a későbbi termés ??  (Bocs eddig csak ettem a málnát... :-)) 
Előzmény: Flanell (334)
Flanell Creative Commons License 2008.07.25 0 0 334
Nálam is ez van jelenleg, 2 méternél magasabb hajtások tele érő málnával. :)

Mint írtam, azért szokták tavasszal visszavágni a folytontermőt, hogy a későbbi termést hozó új vesszők erősödjenek. Korainak ott van az egyszertermő, és az sokkal-sokkal jobb ízű, nem véletlen, hogy még most sem ment ki a divatból.
A profik a folytontermőt földszint vágják tavasszal, én hagyok 20-30 centis csonkot, hogy látszódjon, hol van, nehogy egy családtag vagy az eb letapossa az új hajtást. Meg így lesz rajta valamennyi, amennyi épp elég, hogy odavonzza a kertben lévő összes poloskát, így az egyszertermőn alig van pár példány.
Hogy tavasszal hány szálat hagysz és milyen hosszban, az teljességgel attól függ, hogy milyen arányban szeretnéd megosztani a két termést, ezért nem is lehet tanácsot adni, de 4-nél többet nem érdemes semmiképpen. Teljesen biztos, hogy lesz késői termés, akárhogy metszed, és ha az idei változat nem tetszik, akkor jövőre máshogy fogod metszeni.

10 napja így nézett ki, a drót kb. 1,90 magas.

Most már ilyenek vannak rajta.
Előzmény: vera57 (333)
vera57 Creative Commons License 2008.07.25 0 0 333

"igénytől függően lehet 0,5-1 méteresre hagyni tavasszal az új hajtásokat."

Ezt nem értem ! Tavasszal ami nő hajtás  1 m-re visszavágni, és olyan alacsony vessző teremjen ? Az enyém most kb 2 m magas, és 1-től 2 m-ig van tele málnával. És ezen a folytontermőn hány szál maradhat egy tövön ?

Előzmény: Flanell (330)
Flanell Creative Commons License 2008.07.25 0 0 332
Akkor azok az egyszertermők szokatlanul erősen hajtanak.
Még ezután is fognak nőni 1 métert, vagy ha visszahajlik a végük, akkor elágaznak akár 5 felé is.
Attól függ a hosszuk, hogy hányat hajt egy tő és milyen vastag az 1 méter fölötti részük. Mindenesetre, az első termő évükben még nem szabad teljesen terhelni őket.
Ha csak 1-2 szál van tövenként, akkor 120-150 cm magasak is lehetnek. 2-nél több inkább még ne maradjon, esetleg 3 a különlegesen erős töveknél. A fél centinél vékonyabb részek menjenek le, és az elágazásokon is legfeljebb pár szem maradjon.
Előzmény: groowe (331)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!