Nem csinálok viccet belőle. Viszont a véleményed lásd be nem kicsit szélsőséges. Azt kívánod, hogy más kutyája legyen bezárva 4 fal közé mert Te félsz a kutyáktól. Ezt úgy, hogy a tulajdonos minden törvényt betart. A saját lakásában ugyanis tarthatja póráz nélkül a kutyát, csak közterületen nem (pontosabban közterületen a kutyafuttatásra kijelölt helyen is lehet póráz nélkül). A kertkapcsolat viszont nem közterület, hanem a lakása része.
Hogy egy kicsit eloszlassam a félelmedet némi statisztika:
Magyarországon picivel több mint kétmillió kutya él. Ez nemzetközi viszonylatban is sok. Ezek nagy része családban él legyen mondjuk 1,4 millió. Évente 5000 kutyaharapást regisztrálnak, azaz naponta kb 14-et. Ez azt jelenti hogy csak minden százezredik kutyának jut eszébe egy nap hogy megharapjon valakit. És ezek a harapások ahogy korábban írtam olyanok, hogy odakap egy pillanatra és feltépi a bőrt. Semmiképp sem támadások főleg nem "marcangolások". A legtöbb kutya egész életében soha senkit nem harap meg.
Az elmúlt 10 évben 25 halálos kutyatámadásról tudunk ebből kb 20-at fel is kapott a média. Ezek fele arról szólt hogy a kutyát ráuszították a másikra, vagy a gazdájára támadt aki éheztette, vagy vasvillával verte, stb... A maradék arról hogy a zárt kertbe a kirakott tábla ellenére bement valaki. Az utolsó nagy médiahír is az, hogy a focizó fiúkra uszította egyszerre 13 kutyáját valaki, és ebből lett a halálos harapás. A gazdát kellene börtönbe zárni de szerintem csak a kutyák lesznek elaltatva (amivel mellesleg egyet is értek, mert olyan kutya amely gyerekre uszítható tényleg nem való még másik gazdához sem).
Engem kifejezetten zavar az a negatív hozzáállás amit a magyar médián edzett emberek nagy része képvisel. Nem élt kutyával soha és nem is ért hozzá. Mégis számukra minden kutya előbb utóbb ráugrik egy gyerekre és széttépi. A fenti statisztikák ellenére. A valóságban ahol a kutya családtag (bent él a lakásban) ott a legritkább esetben fordul elő konfliktus. A kutya a cseperedő gyereket nem vetélytársként hanem kölyökként kezeli, akit tolerálni sőt védeni kell. Minden kutya sokkal többet tűr el egy gyerektől mint egy felnőttől, nem tudom láttál-e már kutyát amelyiknek a fülét-farkát cibálja a kisgyerek. Kb erre lehet számítani az esetek 99,9999 százalékában.
Amúgy nekem már harapta át kutya a bokám (tacskó, nem rottweiler) látszólag ok nélkül. Valójában ehhez az kellett hogy előtte jól felidegesítsék,és én voltam az aki először benyitott ráadásul amikor megpróbált kimenekülni a szobából eléálltam. Ha lett volna helye akkor simán elkerül, így belémharapott és amikor félreugrottam továbbmenekült. Ok nélkül harapott meg? Nem. Csak én akkor nem értettem.
Talán meg kellene kérdezned az ismerősödet hogy biztos hogy OK nélkül harapta meg? Az emberek sokszor saját magukat védik azzal, hogy ok nélkül harapta meg a kutya, mert így a saját balfaszságukat nem kell bevallaniuk. Olyanról még nem hallottam, hogy valaki békésen sétált az utcán, erre odarohant egy kutya megharapta, majd eliszkolt. Annál többet olyanról, hogy a "békésen sétáló ember" valójában elkezdett hadonászni és rugdosni az álldogáló kutya felé - amit persze az zokon vesz. És mindezt csak azért mert a kutya épp akkor nem ment el az ember útjából mint máskor.
Volt már olyan ismerősöm, akit teljesen jámbornak tűnő kutya (nem véreb, vagy őrző védő fajtájú) harapott meg, mindenféle ok nélkül, így nem gondolom, hogy viccet kellene csinálni egy olyan kérdésből, amely nem csak a gyerekekre jelenthet veszélyt! Aki kiengedi a kutyáját a szabadba, az kösse meg, mint ahogyan azt teszi a tisztességes, és felelős kutyatartók többsége. Aki pedig szabadon akarja futtatni őket, arra ott vannak a kijelölt helyek, vagy a lakásuk. :)
A épület pitbull. Arrafelé nem nagyon járok, sosem láttam. Fúrás: Egész délután egytől folyamatosan 10-ig tényleg zavaró. Én valószínűleg fel(vagy le)mentem volna és megkérdeztem volna, hogy az ütvefúrónak becézett személyi vibrátora helyett kölcsönadhatok-e egy olyan fúrót amivel betont is lehet fúrni. :) Egy rendes fúróval az 5-10 perces betonremegtetések kb 10 másodpercre redukálódnak, és máris nem zavaró.
Tovvábbra is felmerül a kérdés, hogy mi legyen a szobában tartózkodó de nyitott teraszajtó előtt fekvő ebbel. És olyannal amelyiknek a 49 %-a kilóg a teraszra? Vagy esetleg 51% ? :)
Hiszen a lakáson belül vannak, mégsincsenek ténylegesen elválasztva a külvilágtól. :o) Ide tartozik, hogy a lakás részének minősül-e a terasz? Ha igen és a teraszon fekszik, akkor a kutya a lakásban van, vagy sem? :D
Minap beszéltem egy liliomdombos kollégával, és azt mondta, hogy a garanciális dolgok intézése jelenleg egy helyben áll. A Murus és a Liliomdomb közötti szerződés bontással foglalkoznak. 2008-ban már nem nagyon számíthatunk javításokra.
Mérész Andrea sem tud többet az ügyről!
A biztonsági őrökről sem tiszta, hogy meddig maradnak, és hogy mi a feladatuk!
Engem különösebben nem érdekel, hogy pittbull, rottweiler, vagy palotapincsi kóricál mindenféle megkötés nélkül, ez a tény minden esetben megengedhetetlen. Lakáson belül azt csinálnak a kutyájukkal, amit akarnak, de közterületen, illetve azon kertekben, ahol a kutyák nincsen ténylegesen elválasztva a külvilágtól, ott ugyanazok a szabályok vonatkoznak rájuk, mint az utcákon. Vagyis meg kell kötni őket!
Én kószáló kutyát eddig csak egyet láttam, a sarokszomszédunké és nagyon aranyos, átlátogatott egyszer hozzánk. Azóta sem. Én majd szeretnék sövényt a gyerekek miatt, gondolom a kutyások többsége is gondolkozik hasonlón, de mivel idén már mi is rendesen kiköltekeztünk, ezt a tételt áttoltuk a jövő évre és gondolom ezzel nem csak mi vagyunk így. Legyünk türelmesek egymással, szerintem csak ez a lényeg.
Kutyás témához annyit fűznék hozzá, h az említett pitbullt ismerem (látásból:)), de - és remélem nem bántom meg a gazdiját, ha olvassa a fórumot - nem kell tőle tartani. Ugyanis ha jól megfigyeljük, még egy kutyákhoz nem értő is felfedezheti h a kora és egészségi állapota miatt szegény már teljesen ártalmatlan. Egyébként abban a családban is van egy pár hónapos csecsemő. A rotit nem tudom ki hol látta, de költözött ide egy nagy testű kutya vasárnap, ami szerintem egy erdélyi kopó és ez a kutyafajta vadászeb, épp úgy, mint egy vizsla, ezért hasonló a viselkedésük is. A színei viszont valóban egy rottweilerre emlékeztetnek. Én is szembe találkoztam vele és az a kutya inkább vigyorog, mint vicsorog. Viszont a félős lakótársak érdekében valóban ki kéne találni valamit a 'kószáló kutya' jelenségre.
Csendrendelet helyett a birtokháborítás fogalma alá esik a furkálás. Ha valakit zavar ezzel kezdje. De a legjobb választás az, ha bekopogtat a furkálóhoz és megkéri, h legyen kedves folytassa másnap.
Igen bele, jókat is "röhögtem", főleg a két különböző komfortfokozatú lakáson :) A kitekintőt én akár le is vertem volna rajtuk, de egyrészt a műszaki leírásban nem szerepel, és én az alapján vettem lakást és a Murustól is végig az abban leírtakat követeltem meg, másrészt még két héttel a lakás átadása után vettem a Bauhausban 1600 forintért egy kitekintőt és befúrtam a helyére. Persze nem mindenkinek van 15-ös erdészfúrója, de ha valaki szeretné saját maga megoldani annak szívesen kölcsönadom.
Nem tom, valaki beleolvasott-e már a Lakáshasználati útmutató című Murus-kiadványba, úgy tűnik, hogy valami általános cuccot próbáltaka kisebb-nagyobb sikerrel a mi lakásainkra átfazonírozni. A teljesség igénye nélkül Gorenje háztartási gépekről szól az írás, pedig föltételezem, hogy az alap konyhabútorban mindnekine vörlpúlt adott a B&C, továbbá az ajtó optikai kitekintővel vagy mivel van ellátva, ami nekünk nem tűnt föl, (lehet, hogy ez annak a szaxerű megfogalmazása, hogy ki lehet nyitni az ajtót?), esetleg a pár hete a lakásokat körbecsöngető szimpatikus bácsikának kellene ezt biztosítania, csak hát ő pár ezer forintot kért egy ilyesmi beszereléséért.
Egyet éprtek Pacoval: sajnos a Murus felel a garanciális javításokét: egyébként mi még garnaciajegyet sem láttunk a lakáshoz, mindössze a birtokba adási jegyzőkönyvön írják, hogy az Eladó - Liliomdomb Kft. - átruházza a garanciális javíttatással kapcsolatos jogati a lakás megvásárlójára a kivitelező - Murus Zrt.- vel szemben... Elég gáz... Tartok tőle, hogy valóban nem fogank több garanciális javítás végeznie a 4-5 épületekben, pedig lenne munka bőven
(Pitbull: az A épület felső sarka ami a Rózsakert utca felé esik - lehet hogy az már I. emeletnek számít hivatalosa, de mivel dombon van az egész, mégis földszinti a lakás)
Sajnos Paco, vagy nem sajnos, de nem vagyok jogász, csak érdekelnek mik a jogaink... (Fúrás: azért is írtam mert vasárnap délután kb 1-2 órától egészen este fél tízig tartott a fúrkálás... szerintem már ementáli lett abból a lakásból) - hidd el engem sem érdekel ha egy-egy lukat néhány 10 perc alatt kifúrnak, teljesen megértem....
Ez nem olyan biztos, legalábbis találkoztam már más megoldással. De te is. Pl ha veszel a Tescoban egy hűtőt, hiába a Tesco adta el akkor is a whirpool adja rá a garanciát, és whirlpool szervizbe kell vinni nem tesco szervizbe. :)
Az hogy ki a garanciális kötelezett az a garanciajegyen rajta van éspedig a garanciajegy kiállítója. Mi esetünkben ez a Murus a D. és az E. épületekre.
Sétálás közben - milyen klasszul esik az eső - elgondolkoztam azon, vajon miért a Murus írta alá a lakások garanciajegyét. Én a Liliomdombbal állok szerződéses viszonyban, tőlük vettem meg a lakást a szerződés mellékletét képező műszaki leírásban foglaltakkal. A Murus Zrt-vel a különmunkákra szerződtem. Nem érzem, hogy jogilag korrekt lenne, hogy a Murus Zrt. írta alá a jótállási jegyet, pláne úgy, hogy a mellékelt Lakáshasználati útmutató úgy szar, ahogy van. Semmi, de semmi nem stimmel benne, valahonnan átkopizták, úgy maradt. Én meg ez alapján hajtsam be majd valahogy a garanciális munkákat.
Mindenképp beszélek majd egy jogásszal, szerintem ez a garanciális dolog így nem jó.
"ezek szerint már van egy Pittbullunk is a Rottweiler után" vagy mindenki ugyanazt a kutyát látta, és nagyjából annyira értenek a fajtákhoz, mint én, azaz van a pincsi, a vizsla, a németjuhász meg egy csomó, amit nem tudok megkülönböztetni egymástól :)
Mint említettem korábban, tegnap este beszélgettem a csoportvezetőjükkel, mert engem is érdekelt miért szobroznak ott. A tegnapi liliomdombos levéllel összhangban a következőket mondta el: A Liliomdomb Kft bízta meg őket, ők fizetik a cehhet, és a 4 illetve 5 épület közös területeit illetve át nem adott lakásait kell védeniük. Azért a 4 és 5 mert a Murussal megszűnt a jogviszony, és ezeket az épületeket ők építették. Nem normál biztonsági őrségről van szó ami a külső lopásokra felügyel, hanem eleve egy készenléti szolgáltatás. A levél szerint a Liliomdomb kifizette a Murust, de a Murus az alvállalkozóit nem. (Hogy ez valóban így van-e azt nem tudom) Az alvállalkozók pedig közölték, hogy ha nem kapják meg a pénzüket akkor elviszik az általuk beépített anyagokat. Ezt kellene az őröknek megakadályozniuk.
Nekem van kertkapcsolatom! Megkérdeztem az egyik liliomos kollégát (fekete hajú, szemüveges srác), hogy meddig tart a "birtokom". Érdekelt, mert szeretnék növényeket, csinálnék alacsony kerítést gyerek miatt, stb....
Azt válaszolta, hogy beszéljem meg a szomszédommal, és kihúzhatom addig, amíg tudom! Így szóban, írás nélkül!
A fúrkálás témában Paco-val értek egyet, ennyit el lehet viselnünk a szomszédunktól, ez a legkevesebb.
A fűtés témánál úgy szintén, korrekt és részletes egyenleget várnék el a közös képviselettől, és valóban a tényleges fogyasztás után szeretnék majd fizetni. Ezt meg kell tudni oldani a mindenkori kk-nak.
Nem rossz, ezek szerint már van egy Pittbullunk is a Rottweiler után, mindenféle megkötések nélkül a kertkapcsolatos lakásokban? Ezek tényleg azt hiszik, hogy még a kertes házukban élnek???
A kertkapcsolatos tulajdonostársak önkéntes telekszerzését nyilván ki lehet majd szűrni, és meg lehet tenni ellenük a szükséges lépéseket, de úgy gondolom, hogy nem ez a legfontosabb kérdés most.
Nem túl barátságos látni a biztonsági őröket a kapuban, de talán nyújtanak valamiféle védelmet is azért. Minden esetre merem remélni, hogy a költségeket a liliomdomb fogja állni.
Idéznék Mr és Mrs Smith hozzászólásából - ami miatt a vita kialakult.
- a Vasárnaponkénti ütvefúróval való lakótársmegőrjítés (tudtommal az Önkormányzati csendrendelet alapján Vasárnap egész nap nem szabad ilyen jellegű hangos tevékenységet folytatni, révén, hogy pihenőnap - ennek megszegése esetén akár rendőrt is lehet hívni csendháborítás vétsége miatt)
Ha neked az a jo verd. En csak azt mondom, hogy 19h utan nem fogadom el a furkalast, akkor csinalja 7vegen. 7vegen viszont legyen ez az elso, es bevasarlast meg minden mast ez utanra idozitsenek, azaz tartsak be a 9-16-ig idosavot.
Kötexik a nyavaja. Nem én tettem szóvá, hogy mások fúrnak, én el tudom fogadni, hogy ahhoz hogy valaki beköltözzön ennek meg kell lennie. Te azt írod, hogy elfogadod, hogy 19-re ér haza de akkor már nem akarsz fúrást, intézze el hétvégén. Mr Smith az ellen ágál, hogy hétvégén fúrtak. Most akkor mikor csinálja a szerencsétlen újonnan beköltöző?
Arról nem is beszélve hogy a falak nagy része tégla, és csak a plafon illetve egy két egyéb lyuk esetén van szó egyáltalán bármilyen zajterhelésről. Mondjuk lakásonként 10 lyuk? Engedjünk már meg ennyit a leendő szomszédainknak. Én másodikként költöztem be az épületünkbe, kisgyerekkel, tehát minden költöző utánam kezdett el berendezkedni ,és bevallom talán összesen két nap volt az elmúlt 4 hónapban hogy zavaró volt a fúrás. Akár egy teljes órán át is. HŰHA! Menjek fel és verjem meg? :P
Paco, nem ertem miert kotekszel ezzel a csendhaboritos dologgal. En ugy gondolom, hogy hetkoznap elfogadhato, ha mondjuk reggel 8-tol este 18, 19 oraig dolgoznak, szombaton es vasarnap meg 9-16-ig. DE 19-kor mar ne legyen furkalas es 3/4 8-kor sem! En is reggeltol estig melozok, es ha nem erek haza idoben, akkor hetvegen ezekkel a munkakkal kezdek. Szerintem ez megoldhato. Tudom, hogy sokan most koltoztek ide, de nehogy mar orulnom kelljen annak, hogy valaki este 7-utan meg hetvegen is kesodelutan vagy este furkal. Foleg hetvegen. Akkor mi a fenet csinalt egesz nap?
Szerintem a biztonsági őrök megjelenésével nincs semmi baj! A kezdetektől alkalmazni kellett volna őket!
A mi tárolónkat is megrongálták! Szerencsére nem tudták kinyitni, de aznap már a síléceket az ágyneműtartónkba raktam.... :)
Talán a biztonsági emberek segítségünkre lesznek! Kérdés, hogy meddig lesznek itt? Tud erről valaki valamit? Gondolom valakinek/valakiknek ezt ki is kell fizetnie/fizetniük.
Ez a garancia dolog tényleg aggasztó a Liliom-Murus show-t látva!
Én a legendás Kupai Alberttel vagyok kapcsolatban, aki nem annyira csipkedi magát (és még finoman fogalmaztam)! Nagy mese mondó! Ja, és a Murus most költözött el a Budaörsi útról. Személyesen mentem, oda, mert a telefonokat nem kezelik, a portán azt mondták, hogy dec. 1-vel elköltöztek. Hogy hova, azt nem tudta. A honlapjukon még mindig a Budaörsi út van fent.
Egy biztos a garanciális dolgokat a Liliomdomb Kft-nek kell megoldania! Nem a Murus-tól vettem lakást, hanem a Liliomdomb Kft-től! Az kár, hogy a Murus egy magyarországi viszonylatban is egy roppant link és megbízhatatlan cég.
Nekem kb. 8-10 probléma van a lakással, amiket 1 óra alatt ki lehetne javítani! Két hónapja várok rá!
Liliomdombnak. Be is dobtak erről egy tájékoztatót tegnap a postaládákba abban minden le van írva. (Este megkérdeztem az őröket ők mondták, és valóban ott volt a levélke a postaládában)